YOKA Написано Март 18, 2013 Пријави Подели Написано Март 18, 2013 heaven Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 18, 2013 Пријави Подели Написано Март 18, 2013 heaven за Зорку.... UTEHA U TEŠKIM VREMENIMA (Ivo Andrić) Kad god mi se dešavalo da me ljudi i prilike oko mene prisile na animalan život i biološku borbu, uvek sam uspevao da nađem neslućene i neočekivane utehe i pomoći koje su ličile na prava čuda. U stvari, to su bile proste i jasne misli koje su osvetljavale put nadaleko ispred mene i iza mene i time mi davale i tačnu sliku i pravu meru moga položaja. U najgorim trenucima mislio sam ovako: ovaj užas od niskog života cena je kojom se plaća i iskupljuje sve visoko i lepo što smo znali i osećali, a pošto je sve ovo u najužoj uzročnoj vezi sa našom misli o Bogu i našim osećanjem lepote, treba naći snage da se i ovo primi i zavoli isto kao što se vole Bog i lepota sami. I kad oni koji me tlače, truju i jedu, i koji za drugi život i ne znaju, nalaze u sebi snage, izdržljivosti i veštine za borbu, zašto da je ne nađem ja, koji sam gledao i koji ću opet videti sjaj drugog, lepšeg života za koji nijedna žrtva nije prevelika i ni jedna cena previsoka? Tako se u meni utvrđivalo saznanje da je svaki niži život u službi višega, da je sve povezano i osigurano i da je čovek svuda i u svako doba na svom pravom mestu i – samo prolazno. Sa tim skupim saznanjem čovek može sve podneti, jer je svaka bitka unapred dobivena samim postojanjem neuništive i prave misli. Uteha Misao se gubi, nestaje i tone u dolini plača, gde se nada kupa, gde stradanja žive, gde se suze rone i gde točak patnji klopara i luta. I dok mis'o spava, klonula, u miru, izvija se ljubav na krilima noći, i sa sobom nosi razlupanu liru, i kreće se, lebdi po mojoj samoći. Kao eho sreće, bez šuma i glasa, preko tajnih snova visinama stremi, kao zora nebom zračno se talasa, kao veče u noć gubi se i nemi. I trag joj ostaje, i slika se stvara: nebo plavo, vedro, kao njeno oko, pogled koji priča, teši, razgovara, pojima i voli i gleda duboko. Ja osećam dušu i svoju i njenu: obe, večne, stoje na jednom osmehu, na jednom prostoru, dalekom vremenu, I dok mis'o spava, klonula, u miru, izvija se ljubav na krilima noći, i sa sobom nosi razlupanu liru, i kreće se, lebdi po mojoj samoći. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 18, 2013 Пријави Подели Написано Март 18, 2013 GDE NAM UISTINU PROLAZI ŽIVOT? (Ivo Andrić)Sudaraju se i mešaju pojave u prirodi, kao da se gube i utvrđene granice godišnjih doba. Osvane sunčan dan, a već oko podne počne da se javlja neki oštar i tanak vetrić koji nosi bele i rumene latice behara, ali očigledno je da dolazi iz nekih predela gde još vladaju zima i led. Sa cvetnim laticama mešaju se i retke pahulje snega. Čovek sklapa oči, zakopčava sva dugmeta na kaputu i oseća se kao slabo, ugroženo stvorenje, izloženo nevidljivim opasnostima i iznenađenjima nereda koji ga okružuje spolja i ispunjava iznutra. A kad za trenutak otvori oči, vidi da je u ovaj kovitlac od snežnih pahuljica i cvetnih latica upao i mali beli leptir, i spašava se grčevitim udarcima slabih krila koji liče na samrtne trzaje. Treba kazati i to da je sva ova igra svetlosti i boja na sivoj pozadini martovskog predela praćena i tihim ali oštrim cviljenjem studenog vetra u granama retkih četinara. Posmatrajući sve to, osetih tanak ali dubok drhtaj celog tela, nešto od onog nejasnog velikog straha koji nas povremeno ispuni od glave do pete i zaustavi u mestu, i pred kojim moramo da se zapitamo: šta smo mi ljudi, gde uobražavamo da živimo, a gde nam uistinu prolazi taj naš kratki vek? keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 18, 2013 Пријави Подели Написано Март 18, 2013 MESTO GDE SE NEPRAVDE ISPRAVLJAJU (Ivo Andrić)Kažu da postoji negde mesto pravog suda i pune istine. Tu se saznaje i objavljuje sve što je medu ljudima bilo skriveno i tajno, kazuje sve što je ostalo prećutano i nerečeno, ispravlja sve što je ikad bilo naopako i krivo, vraća sve sto je utajeno ili oteto, dosipa onom kome je zakinuto, odasipa tamo gde se presipalo. Tu se pitanje ljudskog postojanja pravo postavlja i - ukoliko to zavisi od čoveka - do kraja rešava. keka and Ljubičasta је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 18, 2013 Пријави Подели Написано Март 18, 2013 OPROŠTAJ "Gospode, seti se ne samo muškaraca i žena punih ljubavi, nego i onih punih mržnje. Ali nemoj pamtiti silnu patnju koju su nam prouzrokovali; pamti korist koju nam je ta patnja donela - naše zajedništvo, našu odanost, našu krotost, našu hrabrost, našu darežljivost, veličanstvenost srca koja se iz svega toga rodila; i kad dođu pred tvoj sud, neka sva korist koju smo požnjeli bude njihov oprost." Pronađeno u koncentracionom logoru Ravensbruk, 1945. godine ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 18, 2013 Пријави Подели Написано Март 18, 2013 DA LI ĆE MRTVI OŽIVETI?! (Justin Filosof)Da naša ljudska realnost i postojanje nije tako očigledno, pa da neko ustvrdi kako se iz sićušne kapi čovekovog semena obrazuju kosti i žile i telo kako već vidimo da postoji: recite mi, šta bi čoveku bilo neverovatnije od toga? Uzmimo uslovno: da vi niste postojali u svom ovozemaljskom, sadašnjem, izgledu i da niste rođeni od takvih roditelja kao što su vaši; kad bi vam, dakle, u tom slučaju neko pokazao seme čovekovo i oblik već rođenog čoveka i počeo tvrditi da je iz pokazanog semena nastalo takvo biće kao što vam je pokazano i što vidite, da li biste u to poverovali pre no što se lično uverite i osvedočite? Mislim da niko ne bi poverovao! Na isti način i vaše neverje dolazi otuda što još niko od vas nije video vaskrslog mrtvaca. Ali kao što i ranije ne poverovaste da iz tako male kapi može nastati ovako sadržajno biće, kao što ste vi, a sada i sami vidite desivši se, šta, dakle, činiti? Na isti način sudite da će i ljudska tela, istrulela u prah i sjedinjena sa zemljom, slično semenima, na zapovest Božiju, vaskrsnuti u određeno vreme i da će se obući u netruležnost. Justin Filosof (105-165. g. n.e.), Sabrana dela, tom 1, str. 23 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 18, 2013 Пријави Подели Написано Март 18, 2013 OBEĆALA SI DA ĆEŠ BITI VEČNA (Desanka Maksimović) Obećala si jednom u detinjstvu da ćeš biti večna, otkle god se vraćali da ćemo te zateći, kao senku ispod kućne strehe, kao kućni prag. Nije bilo nijedne naše plovidbe da je nisi, kao ribarske žene, presedela na pučini gledajući; nije bilo bure ni brodoloma da nismo posle njih pored neba ugledali i tvoje lice. Gde god bismo se probudili, bila si u prozoru, ti i sunce; bila si nam uvek na dohvatu ruke kao voda, uvek kao vazduh prisutna i neophodna. Obećala si nam da ćes biti večna, kao sve što nas na svetu dočekuje i ostaje posle nas. I kada si umirala, činilo se da se osećas krivom što nas napuštaš. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Март 18, 2013 Пријави Подели Написано Март 18, 2013 Машта ме је упропастила... Увек сам уз ликове смишљао карактере, боју гласа, мале навике и омиљене писце, и никад се то није поклопило са њиховим правим особинама... Увек сам људе замишљао бољим него што јесу, и тако сам некако и прошао... Балашевић... Silence , keka and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 PROLEĆNA NADA (Ivo Andrić) Da si zdravo, proleće - tajno, lekovito; tvoji vetrići miluju moju ranu. Ja ne znam da li ću te preživeti i na koliko, ali slava onom koji mi te dao doživeti! Gle, ja, bolestan samac, otvaram široko svoj prozor da blješti na suncu, kao mala zastava jedne duše koja se raduje. Šta znači crna misao čoveka na sunčevu traku? Hoj! Hoj! Vetre, nado moja martovska. Ništa živ čovek ne može izgubiti što mu jedno proleće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša leči zaboravom i zemlja obnavlja prolećem. keka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 Dođi, zaboravi, nudim ti noći čarobneI buđenja u postelji punoj šećeraIspred mog prozora drvo divljeg kestenaPuno plodova koje nitko ne trebaAnđeli nek’ te čuvaju kada vrijeme oboliDa li čovjek sve, baš sve, na kraju preboliZaspao bih sada ja na tvojim rukamaBudio se ne bih nikadaNeka vrijeme samo broji svoje godineMeni je već dosta čekanjaDođi, zaboravi, nudim ti noći čarobneI buđenja u postelji punoj šećeraDođi i ostani, nudim ti suze k’o bisereMoje namjere još su uvijek iskrene. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Silence Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 Pričaću ti o snovima Ali ti ne poznaješ jezik ptica, kojim govore ženeKoje umesto ruku imaju krilaI sanjaju ptičiju pesmuPričaću ti o zvezdamaO očima koje mrak života osvetljavajuAli ti nećeš videtu tu iskru, ni to svetloJer ti ne treba plamen dušeVeć vatra prizemnih strastiKoja dušu oslepljujeI u bogalja pretvaraPričaću ti o ljubaviO ljubavi u kojoj se ne stapaju telaVeć duše jedna u drugu slivajuI prelivaju u dodirAli ti nećeš razumeti tu ljubavJer su ti oči ogrubele na dodir dušeA telo otupelo od želje. Lara Dorin Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Silence Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 “Prodrhtiš, zar ne? Kad čuješ to jedno posebno ime, ime nad svakim imenom. Pa zamisliš te oči, osmeh. I osetiš bol koja prodire u srž čovekove biti. I pregrizeš usnicu, da bi zaboravio koliko boli. Eh taj dan, taj dan da jе barem nisam pustio. Ali jesam. Otišla je, zauvek. I još uvek mi se čini da čujem njen anđeoski osmeh. Ništa drugo niti ne može biti osim anđeo. Samo moj, zauvek.” Silence је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука