Jump to content

Arhijerejska liturgija u crkvi Svetog Georgija u Bežaniji na Novom Beogradu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Da. Meni je to rekao (za ruke) a ime mi zna tako nisam morala da mu ga govorim.

Objasnio mi je ovako: "ruska praksa. za izbijanje pricesca svesteniku iz ruku."

Ljudi nehotice dignu ruku posle pricesca da se prekrste i eto problema.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Razumela sam te.

Ljudi tako prilaze sa prekrstenim rukama na grudima, pridju, prime pricesce, malo se odmaknu kad svestenik sklanja kasicu od njih i nehotice dignu ruku da se prekrste dok se odmicu zakace rukom ubrus (koji svestenik takodje drzi uz putir) i eto nesrece.

Videla sam to mnogo puta (na zalost).

Otud briga.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Не знам,што сад то потенцираш ,већина свештеника и владика уопште не поставља то питање,да ли ћеш му доћи скрштених руку,или каква друга преподобна поза...

Једино битно је да   причесник има свест шта прима,да опрости неком,ако има шта,да је  свестан своје грешности ...

Боље се запитај,зашто је у дотичној цркви замрла жива литургијска заједница,и све се претворило у сервисну станицу...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...