Kolega2357 Написано Јануар 19, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2013 Danas je vladika Jovan Ćulibrk služio Svetu arhijerejsku liturgiju i kada je pričešćivao od ljudi nije tražio kada se pričešćuju da kažu svoja imena i govorio im da spuste ruke kada se pričešćuju. Da li postoji ovakav način pričešćivanja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јануар 19, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2013 Da. Meni je to rekao (za ruke) a ime mi zna tako nisam morala da mu ga govorim. Objasnio mi je ovako: "ruska praksa. za izbijanje pricesca svesteniku iz ruku." Ljudi nehotice dignu ruku posle pricesca da se prekrste i eto problema. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јануар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 19, 2013 @@Danijela, Ja nisam ni digao ruke nego sam stavio desnu preko leve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јануар 19, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2013 Razumela sam te. Ljudi tako prilaze sa prekrstenim rukama na grudima, pridju, prime pricesce, malo se odmaknu kad svestenik sklanja kasicu od njih i nehotice dignu ruku da se prekrste dok se odmicu zakace rukom ubrus (koji svestenik takodje drzi uz putir) i eto nesrece. Videla sam to mnogo puta (na zalost). Otud briga. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јануар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 19, 2013 Da li to još neko od episkopa praktikuje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 19, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2013 Не знам,што сад то потенцираш ,већина свештеника и владика уопште не поставља то питање,да ли ћеш му доћи скрштених руку,или каква друга преподобна поза... Једино битно је да причесник има свест шта прима,да опрости неком,ако има шта,да је свестан своје грешности ... Боље се запитај,зашто је у дотичној цркви замрла жива литургијска заједница,и све се претворило у сервисну станицу... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука