Jump to content

Свети Сава-25.или 27.јануар

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ових дана био сам код директора школе да се договоримо о прослави Савиндана. Он ми је прочитао препоруку из Министарства да се пролава помери за петак 25.јануар али смо се обојица сложили да је то безвезе из много разлога:

1. Литургијска прослава је у недељу 27.јануара; тада ће деца доћи у цркву, биће рецитације, подела пакетића и освећење  колача и кољива 

2. Петак је постан дан па би и ручак у школи требао да буде постан што је велика компликација за већ тешку организацију ( у сеоским школама никад нема пара па је тај ручак увек мука, где наћи прасе, ко ће дати пиће и сл.)

3. Уз велику муку смо успели да направимо јединствену прославу, црква и школа заједно, имамо једног кума за све, исту децу у школи и цркви и заједнички ручак а то би се све раздвојило беспотребно.

Елем , у целој околини сви свештеници су се тако поставили и све би било ок , када оно синоћ читам интервју са о.Александром Ђаковцем у коме се он слаже са померањем и каже да ми,, морамо прихватити реалност,, и спомиње неке цркве у САД који све празнике пребацују за викенд. Прво не схватам каква је то реалност: ми ваљда живимо у већински православној земљи где је Савиндан државни празник, чак шта више школска слава; слава се помера само у изузетним случајевима ( као кад Ђурђевдан падне на Велики Петак или Сретење у прве дане Часног Поста) и то да би се избегао пост; не постоји случај да се слава пребацује из мрсног у постан дан!?  

Елем , чујем и да је Светосавска академија померена за 25.јануар? Зашто? Зашто Црква потпуно препушта организацију академије држави, кад држава годинама није хтела ни да чује за њу ( академију ) ? Ко је то одобрио? Нешто сумњам да би владика Иринеј бачки у САСиноду дозволио тако нешто. Овде се неко изгледа добро излетео ( мирише ми на Ракиту ) и ту ће да лети перје.  

Подели на овим сајтовима

Питање практичности.

Ко би натерао ђаке и наставнике да у недељу дођу у школу? И кад би дошли, једва би чекали да се све заврши, па да пале назад што пре. А прослава без икога није прослава. Онај ко пости петком, постиће и за прославу Светог Саве.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

У већини школа свечане академије ће бити у петак, а сечење колача и славски ручак у недељу.

Je l se radi u petak onda?

Подели на овим сајтовима

Ограђујем се, јер свака школска управа одређује да ли се неће ићи, или ће бити скраћени или ће се ићи. Код нас се неће ићи.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Питање практичности.

Ко би натерао ђаке и наставнике да у недељу дођу у школу? И кад би дошли, једва би чекали да се све заврши, па да пале назад што пре. А прослава без икога није прослава. Онај ко пости петком, постиће и за прославу Светог Саве.

2008. је била иста ситуација па није сметало. Свети Сава је ладно у свим школама прослављен у недељу. Не буним се ни против ове варијанте. Само жемка!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...