Zayron Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Видиш, то је проблем британског друштва које мисли да је најбоље решење забранити свима све. То води у неминовну пропаст секуларизма. Neprestano brkaš pojmove, sekularizam u pravu znači sasvim nešto drugo nego u sociologiji a najčešće ono što mnogi laički nazivaju sekularizmom se sekularizma ni zakona uopšte ni ne tiče već kulture, profanacije i desakralizacije duhovnog prostora. Naravno da islamisti, neonacisti, monarhisti, klerofašisti i slični onda mašu s tim kao sa zastavom prizivajući vladavinu svoje tvrde ruke, reda i zakona koji će to navodno sve riješiti ali nikakve veze to sa sekularizmom u pravnom smislu nema. Društvo je duhovno ispražnjeno i opustošeno zato što je potrošačko a ne zato što nema na snazi zakone o kamenovanju preljubnica ili spaljivanju vještica, šerijat, inkviziciju ili srednjovjekovno "pravo utrpno". To mu u tom mnogo ne bi pomoglo ni kad bi se zavelo, samo bi povećalo tenzije i napetosti u društvu. Nije to pomoglo ni Iranu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Neprestano brkaš pojmove, sekularizam u pravu znači sasvim nešto drugo nego u sociologiji a najčešće ono što mnogi laički nazivaju sekularizmom se sekularizma ni zakona uopšte ni ne tiče već kulture, profanacije i desakralizacije duhovnog prostora. Naravno da islamisti, neonacisti i slični onda mašu s tim kao zastavom ali nikakve veze to sa sekularizmom u pravnom smislu nema. Društvo je duhovno ispražnjeno zato što je potrošačko a ne zato što nema zakone o kamenovanju preljubnica ili spaljivanju vještica, šerijat, inkviziciju ili srednjovjekovno "pravo utrpno". Али признаћеш да се своди на исто. Једно је оно што би у теорији требало да буде секуларизам, а сасвим је друго питање како се решавају нагомилане противречности друштва. Подсетићу те да су Краљевина Југославија и пре ње Црна Гора признавале шеријатске судове. Такође те подсећам да су "Crnogorski sudovi poštovali svaku odluku šerijatskog suda i svih drugih duhovnih sudova, ukoliko ne bi povlađivali kakvu nečovječnu ustanovu. Шеријатски суд, који се тицао муслимана није задирао у права других и то у хришћанској, православној, аутократској монархији, а камоли у демократском друштву које има право да додели мандат било којој организацији да обавља правне послове у домену њеног интереса. Наравно, уколико то не долази у колизију са уставом прокламованим начелима. Trinaesti učenik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Али признаћеш да се своди на исто. Једно је оно што би у теорији требало да буде секуларизам, а сасвим је друго питање како се решавају нагомилане противречности друштва. Подсетићу те да су Краљевина Југославија и пре ње Црна Гора признавале шеријатске судове. Такође те подсећам да су "Crnogorski sudovi poštovali svaku odluku šerijatskog suda i svih drugih duhovnih sudova, ukoliko ne bi povlađivali kakvu nečovječnu ustanovu. Шеријатски суд, који се тицао муслимана није задирао у права других и то у хришћанској, православној, аутократској монархији, а камоли у демократском друштву које има право да додели мандат било којој организацији да обавља правне послове у домену њеног интереса. Наравно, уколико то не долази у колизију са уставом прокламованим начелима. Već jednom tu bila i Kraljevina i Knjaževina i taj Sen-Žermen. Nisi mi još odgovorio na ovo pitanje, a postavim i ti idrugo O kakvom se to šerijatu u Knjaževini i Kraljevini tada radilo?: Objasni malo i preciziraj na koga se to odnosilo i na kakav šerijat. Sigurno ne na ovakav? Izgleda tih "šerijata" tamo bude više raznih nekakvih? A neki od muslimana su ovdje tvrdili da to nije tačno, da je islam i šerijat svuda isti? Kome sad vjerovat? Kad ni sami oni ne znaju šta je pravi šerijat i kakvih ih sve ima. Jel ovo taj šerijat koji je u Kraljevini Jugoslaviji i Knjaževini Crnoj Gori praktikovan? Ne može oboje to biti istovremeno "šerijat", jedno je lažno a drugo pravo, ali koje? I na kraju šta će danas ovdje u Srbiji ili Crnoj Gori nekom šerijat bilo kakav uostalom? Ne treba ga ni u BiH a kamo li u Srbiji ili Crnoj Gori. Ili bilo gdje u Evropi! Hvala lijepa! http://forum.net.hr/...9/10235078.aspx https://www.pouke.org...ijeti/?p=782604 U bliskoj budućnosti će se vjerovatno pojaviti i transparenti: "Sharia - The Only Solution for BiH." A mene sad zanima zašto je sada to "The Only Solution for Libya"? Jedino moguće rješenje? A možda će neko pokušati da nas razuvjeri i ubijedi kako se takvi transparenti mogu pojaviti samo u Libiji a nikako i u BiH i u Sandžaku, to ni slučajno!. A zanimao bi me onda razlog? Zašto se takvi transparenti mogu pojaviti u Libiji a ne mogu u BiH ili u Sandžaku? Šta brani tomu da se tako desi u BiH i u Sandžaku Ili šta je to omogućilo da se pojave u Libiji. I šta to znači ustvari "The Only Solution for Libya"? A šta s onima koji tako ne misle? Izgleda da je sve to orkestrirano i dirigovano iz jednog nekog centra, cijela ta ujdurma sa šarijom. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Подсетићу те да су Краљевина Југославија и пре ње Црна Гора признавале шеријатске судове. Такође те подсећам да су "Crnogorski sudovi poštovali svaku odluku šerijatskog suda i svih drugih duhovnih sudova, ukoliko ne bi povlađivali kakvu nečovječnu ustanovu. Protumači mi šta znači po tvom mišljenju ovo - ova klauzula: ukoliko ne bi povlađivali kakvu nečovječnu ustanovu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Problem sa šerijatom je taj što se smatra Božijom objavom ...pa ga se drže ko pijan plota. Dakle,nemam ništa protiv šerijata ali ne u celosti. Dakle,nikom ne možeš seći ruke,noge,glavu i kamenovati,naročito ne zbog stvari koje se tiču slobode svakog pojedinca. Velika je razlika ako ja nekog upucam iz pištolja ili napravim blud ili preljubu. Nikoga ne smem fizički da ugrozim ali skim ću ja da spavam je moja stvar i u savremenom svetu se zbog toga krivično ne odgovara a kamoli da se kamenuju ljudi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Problem sa šerijatom je taj što se smatra Božijom objavom ...pa ga se drže ko pijan plota.Dakle,nemam ništa protiv šerijata ali ne u celosti. Dakle,nikom ne možeš seći ruke,noge,glavu i kamenovati,naročito ne zbog stvari koje se tiču slobode svakog pojedinca. Velika je razlika ako ja nekog upucam iz pištolja ili napravim blud ili preljubu. Nikoga ne smem fizički da ugrozim ali skim ću ja da spavam je moja stvar i u savremenom svetu se zbog toga krivično ne odgovara a kamoli da se kamenuju ljudi. Pa neka ga se drže, ko im brani. Pitanje nije u tome hoće li se oni držati šerijata ili neće ili hoće li on ući tamo cijeli ili djelomičan već hoće li sekularna država počet usvajati konfesionalno pravo u svoj pravni sistem i garantovati njegovu izvršiteljnost prinudom (policija, zatvori itd). Onda bi trebali i mi odmah tražiti istovremeno zavođenje i hrišćanskih konfesionalnih propisa jer tako onda jedino možemo osigurati njihovu tj. svoju egzistenciju pred zakonom, ukoliko ne bi bili podržani zakonom kao njihovi mogli bismo biti teško diskriminirani. Trebalo bi onda mjenjati i Ustav i sve zakone. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Људи, Шарија شريعة буквално значи канон - правило, тј. правило понашања. Она означава оно што ми зовемо благочешће. Свако од нас зна шта то значи. Сваки ће вам стари калуђер рећи како треба хришћанин благочестиво да живи, да се понаша, да се одева. Скуп свих правила које прецизирају наш благочестив живот, код њих је само кодификован. Не кажем да није и код нас. Можемо погледати шта пише у канонима са Сабора, од апостолских па надаље. Та правила нису увек примењива јер су писана у нека давна времена када је читав свет био много једноставнији и имао много грубљи однос према казни, али то није својствено само муслиманима, већ и нама. Црна Гора и Југославија су поштовале одлуке шеријатских судова, али не и казне сечења руку, каменовања и сличног, јер би се то косило са Уставом и прокламованим начелима. Уколико нам је једини параметар за размишљање о шеријатском праву слика коју имамо о минулим вековима, нећемо моћи, у овој теоријској расправи, да направимо никакав напредак. Што се тиче Зајронове фотографије нациста муслимана, мој одговор је прост. Не, у Црној Гори и Југославији шеријат није био такав. Такав је био у НДХ, не поновило се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 @@logdanov, Све је то ок што си рекао,али наш револт је зачет у томе што је Ениз(Босанац) рекао да би дозволио и да се његова ћерка камнује уколико би згрешила да заслужи ту казну по шеријату. Тај човек је завршио високе исламске школе,ради као вероучитељ и председник је школског одбора. То за тебе није или јесте забрињавајуће? Такође да додам да се од тога нико није оградио од активних муслимана на сајт. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Шеријат нису само "правила понашања", већ прописује и казне када се та правила прекрше. То друго је проблем јер ја, као човек и хришћанин, не би могао да дозволим да мог комшију неко убије каменицама зато што је починио блуд или променио веру. Zayron је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 @@logdanov, Све је то ок што си рекао,али наш револт је зачет у томе што је Ениз(Босанац) рекао да би дозволио и да се његова ћерка камнује уколико би згрешила да заслужи ту казну по шеријату. Тај човек је завршио високе исламске школе,ради као вероучитељ и председник је школског одбора. То за тебе није или јесте забрињавајуће? Такође да додам да се од тога нико није оградио од активних муслимана на сајт. С верске стране и искључиво са верске стране гледано, и Авраам је послушао Бога и повео сина на жртву, као израз своје безрезервне вере. Пазите, нисам рекао да су исто Авраам и босанац. Ми хришћани данас не бисмо дозволили да се неко каменује, нити бисмо ископали око које нас саблажњава, иако је то реч Господња, већ бисмо грешнику одредили другачију епитимију чекајући покајање, а Божји суд је у Божјим рукама. Мали је број муслиманских земаља у којима су такве драконске казне данас пракса. Не заборавите да говоримо о земљама које су под влашћу ових или оних деспота. Ту има и неколико несређених држава, а има и једна земља чији је систем израстао из револуције. Свака револуција доноси много година несреће. Бог није револуционар. Чак иако би босанац своју кћер у срцу каменовао због, не дај Боже, неког греха, тешко да би се у стабилној држави нашао неко да баци камен. Ако би се и нашао, завршио би у затвору. Дозволити људима да се венчавају, разводе, одевају и уређују своје односе по верским принципима, не значи аутоматски да ће каменоломи радити у три смене. Тако нешто је било недопустиво и 1905 у ЦГ, а камоли данас. Trinaesti učenik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Људи, Шарија شريعة буквално значи канон - правило, тј. правило понашања. Она означава оно што ми зовемо благочешће. Свако од нас зна шта то значи. Сваки ће вам стари калуђер рећи како треба хришћанин благочестиво да живи, да се понаша, да се одева. Скуп свих правила које прецизирају наш благочестив живот, код њих је само кодификован. Не кажем да није и код нас. Можемо погледати шта пише у канонима са Сабора, од апостолских па надаље. Opet ista stvar! Čovječe, meni ne trebaju kilometarska objašnjenja o tom šta je šarija, već razuman odgovor na to zašto bi ti njihovi islamski vjerski zakoni, propisi ili ne znam šta imali snagu državnog zakona a kad bi već imali zašto onda samo oni a ne i hrišćanski. Pa ćemo i mi zavest u zakone i svoje blagočešće, što da ne. I kakvi će to onda bit zakoni, po njihovim u petak ima bit frei a u nedelju otvoreno a po našim u petak se radi a u nedelju je frei? Stvarno besmislice. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Шеријат нису само "правила понашања", већ прописује и казне када се та правила прекрше. То друго је проблем јер ја, као човек и хришћанин, не би могао да дозволим да мог комшију неко убије каменицама зато што је починио блуд или променио веру. Наравно да не би. Али шеријат нису само каменице. Хајде да видимо шта је још тај шеријат па да размислимо (на теоријском нивоу) шта је ту прихватљиво, а шта није. Овако, ако га ђутуре одбацујемо као неприхватљивог, бојим се да не одмичемо у свом разумевању појаве. А у ове ситне сате, на Нову годину, седимо и дописујемо се, не зато да бисмо рекли да смо против, већ да испитамо појаву са свих страна. Ваљда је то смисао. Trinaesti učenik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Opet ista stvar! Čovječe, meni ne trebaju kilometarska objašnjenja o tom šta je šarija, već razuman odgovor na to zašto bi ti njihovi islamski vjerski zakoni, propisi ili ne znam šta imali snagu državnog zakona a kad već zašto onda samo oni a ne i hrišćanski. Pa ćemo i mi zavest u zakone i svoje blagočešće, što da ne. I kakvi će to onda bit zakoni, po njihovim u petak ima bit frei a u nedelju otvoreno a po našim u petak se radi a u nedelju je frei? Stvarno besmislice. Е па то би било дивно. Дућани раде сваки дан. Кад хоћеш прасетину, ти у петак код мене, кад хоћеш јањетину, у недељу после литургије код босанца. Вера нам не брани да једемо мансаф и сахер торту. Лепота! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Наравно да не би. Али шеријат нису само каменице. Хајде да видимо шта је још тај шеријат па да размислимо (на теоријском нивоу) шта је ту прихватљиво, а шта није. Овако, ако га ђутуре одбацујемо као неприхватљивог, бојим се да не одмичемо у свом разумевању појаве. А у ове ситне сате, на Нову годину, седимо и дописујемо се, не зато да бисмо рекли да смо против, већ да испитамо појаву са свих страна. Ваљда је то смисао. Сама идеја није прихватљива. Закон у држави не може да се заснива на било којој вери. Нема сврхе да расправљамо "шта је прихватљиво" у нечему што је у основи погрешно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Сама идеја није прихватљива. Закон у држави не може да се заснива на било којој вери. Нема сврхе да расправљамо "шта је прихватљиво" у нечему што је у основи погрешно. Чак и то може и није погрешно, само смо ми неспремни. Не говорим о томе да би шеријатски закони требало да се примењују на немуслимане. Само сматрам да постоје делови шарије који у мом и твом животу ништа неће променити. Ајде и овако да питам: Ко од нас никада није помислио да би ТВ Пинк требало забранити? Да ли знате људе који би желели да се та ТВ станица забрани? Зашто да се забрани? Зар то није исто што и шарија? Даље: Ко од нас не жели да се сваке године забрани геј парада? Зашто желимо да се забрани? Шта геј парада нарушава? Зар то није исто што и шарија? Trinaesti učenik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука