Zayron Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Uvesti serijat u Evropu je smrtna presuda evropskoj civilizaciji. Ilsam je nazalost intelektualno i na sve nacine zaspao tamo negde u 13. veku. pronadjite mi jednu islamsku zemlju na svetu u kojoj postoje recimo prava, hriscana, jevreja, zena lbgt ljudi, ateista, ili bilo koga drugog ko ne veruje u tzv proroka Muhameda? Jeste to je smrtna presuda za Evropu, tako je! Sindžir oko vrata. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Јануар 14, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Uz svo dužno poštovanje i bez ikakve namere za uvredom i sl.:Prvo, nemate pojma šta je sve islamski Šerijat u teoriji. A previše ste informisani o ljudima koji sprovode Šerijat danas. A kako znate da sprovode islamski Šerijat? Pa ponovili su vam bezbroj puta na Tv i malo ste čeprkali po Netu. To je vama dovoljno. OkDrugo, nemate pojma kako je bilo kada se islamski Šerijat sprovodio. Ali vama su dovoljne vesti iz Sveta i svoja mašta. Ok.Treće, ovu temu sam otvorio kako bi objasnio neke stvari. Nema smisla da postavite 1000 pitanja i komentara pa onda se pitate zašto muslimani ne odgovaraju. Dakle, sve bih vas zamolio da više ne komentarišete dok ne odgovorim na dosadašnje komentare u toku dana. Unapred hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Непристојно је да одговор почињеш са "немате ви појма". На твоју жалост имамо појма и знамо шта је шеријат, па смо - и поред бесконачног врдања - и вас успели да натерамо да кажете отворено шта то значи. Само ти нама одговори, али молим без таквих лицемерних коментара. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Непристојно је да одговор почињеш са "немате ви појма". На твоју жалост имамо појма и знамо шта је шеријат, па смо - и поред бесконачног врдања - и вас успели да натерамо да кажете отворено шта то значи.Само ти нама одговори, али молим без таквих лицемерних коментара. Zvonko nema potrebe za ovakvim načinom komuniciranja. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Није ми јасно, нити ће бити, како је могуће да се критикује шеријат а да се у исто време гурне под тепих чињеница да су римокатолици, англиканци, протестанти и разни други секташки избљувци криви за смрт стотине милиона људи различитих вероисповести. Читам коментаре и чудим се лицемерству (назови) Хришћана. Шта мене брига шта они раде у својим земљама? bosanac је реаговао/ла на ово 1 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Јануар 14, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Šerijat bi bio samo za muslimane - to je to što vi stalno tvrdite! Pa šta onda s tim i kakve to veze imaju bilo kakvi Ustavi i postojeći državni, republički, građanski zakoni? I hrišćanski zakoni su samo za hrišćane a gdje su oni sad u Ustavu ili propisani državnim zakonima. Ne mora to biti globa za nedolazak na Misu ili liturgiju. Postoji mnogo hrišćanskih zakona koji bi se odmah mogli vrlo realno zavesti, institucionalizirati, ne bi to bilo jeresi. Globa za nedolazak na liturgiju bi ali mnoge druge ne bi, ništa ne bi branilo njihovim zavođenju. I u hrišćanstvu ima koliko hoćete stvari koje bi se momentalno mogle zavesti u državne zakone i kojima bi se mogla dat spravosnažnost i moć, pravna sila državnih zakona. Recimo stroga zabrana rada nedeljom ustanova koje nisu kao bolnice i sl. supermarketa itd. i mogo sličnih takvih. Ja ne mogu shvatit zašto nas toliko smarate s tim šerijatom ako je samo za muslimane kako kažete. Ako je samo za muslimane onda je to njihova privatna stvar kao što je i moja privatna stvar kao hrišćana koliko često i kada ću ići na Misu ili liturgiju ili da li ću sa djevojkom živjeti u hrišćanskom braku ili onako samo bez papira, hoću li se postiti ili ne itd. Kakve to veze ima s državnim zakonima? Izgleda da to bude vaš pokušaj kako na mala vrata etablirat islam kao državni kult i to bez ikakvih dobivenih izbora i političke stranačke borbe i mandata na taj način ostvarnog. Ja sam otvorio ovu temu na predviđenom prostoru- Dijalog sa braćom muslimanima. Niko vas nije naterao da posetite ovu temu pa još i da čitate i komentarišete. Tako da vas niko ne smara Šerijatom niti nečim drugim na ovom forumu. Forum je jako dobro organizovan tako da je vrlo nezgodno kriviti mene ili nekog drugog da vas smara, ili kriviti forum da je dozvolio da vas smaraju. Šerijat je samo za muslimane a nama se ne dozvoljava da sprovodimo Šerijat. Eto, to je problem. S druge strane, nemam ništa protiv da se crkveni zakoni inkorporiraju u postojeći pravni sistem. Zapamti, Šerijat garantuje pravnu autonomiju nemuslimanima. Tako da, nemam apsolutno nikave dileme da li treba kanonsko pravo ili rabinsko biti deo postojećeg pravnog sistema. I još nešto ako niste znali, Islam je jako žestok prema bilo kojim kultom. Zaobilaznica takva? Čudi me samo kako vas uopšte ne zanima kakvih sve imamo mi hrišćani zakona što bi se isto tamo mogli dati. A kada bi mi to pokušali, to isto što vi sada šta bi onda bilo? Onda biste vi uzeli ječet i kukat na sav glas što se u BiH hrišćanski zakoni zavode i postavljaju na razinu državnih zakona, u Ustav pišu hrišćanske preambule, a od hrišćanstva pravi državni kult. I kako biste onda tako postali obespravljeni i ugroženi. I onda bi zahtijevali da se vrati sekularna država? Bolje onda sekularna nego nekakva hrišćanska, Bože sačuvaj. Jel tako? Ili kako bi to onda bilo? Ponavljam, a izgleda da moram i da podvučem, nemam nikakve dileme da se kanonsko ili rabinsko ili bilo koje drugo pravo uklopi u postojeći pravni sistem! Samo mi dozvolite da se i Šerijat uklopi. Što se tiče Bosne, tamo su većina sezonski muslimani. Oni će sigurno da kukaju jer ne poznaju ni svoje a kamoli tvoje. Ali čisto šerijatski, nema prepreke da kanonsko pravo ili rabinsko bude uklopljeno u postojeći pravni sistem. U istoj toj Velikoj Britaniji se muslimanski putnik pobunio i žalio na sud što osoblje u avionu ima krstić oko vrata a ta žena, hrišćanka, stjuardesa bila otpuštena s posla. I sad nam opet dajete nekakav vrlo sumnjivo smunđan teskt gdje se ne vidi ni to šta je zaista rekao nabiskup Rowan Williams a šta zaista taj profesor Noah Feldman. Pa tako ste se vi ponijeli protiv običnog krstića, šta bi tek bilo kad bismo mi hrišćani u BiH htjeli isto tako kao vi zavesti svoje hrišćanske zakone. To bi bio cirkus do nebesa, odmah bi pisali žalbe na Brisel, Strazbur i Hag i ne znam gdje sve još biste se sjetili i stigli. Da se ruši sekularna država a zavodi inkvizicija nekakva hrišćanska u BiH! I da vi nikakvih prava nemate u BiH. Kakve veze ima Isus a.s. što je neki hrišćanin pred hinduističkim sudom dobio parnicu da stjuardese hindu veroispovesti ne smeju nositi verska obeležja? Kakve veze to ima sa Biblijom? Kakve veze to ima sa kanonskim pravom i sa apostolima? Nikakve. Tu presudu nije doneo šerijatski sud već sekularni. Inače, u Evropi se raspravlja o verskim simbolima na radnom mestu. Ko raspravlja? Muslimani? Ne. Raspravljaju nemuslimani. Što se tiče šerijatskog stava, Britanija je neislamska država tako da Šerijat uopšte nije ni nadležan da li će nemuslimani nositi svoje verske simbole ili ne. A kada Britanija bude islamska država, e onda stjuardesa može da nosi krstić oko vrata ali ne sme biti na vratima aviona. Ja sam lepo postavio tekst, naveo sve potrebne reference. Zašto prof. Noah nije citirao ceo govor Kanteberijskog nadbiskupa u ovoj studiji, daću vam email adresu pa ga pitajte. Ali koliko ja vidim, u studiji prof. Noah samojedanput citira Nadbiskupa a ostalo samo prepričava šta je rekao i koje su bile reakcije. I molim bez generalizacije. Što se tiče inkorporiranja hrišćanskih zakona ponavljam po treći put: nemam nikakve dileme da se kanonsko ili rabinsko ili bilo koje drugo pravo uklopi u postojeći pravni sistem! Samo mi dozvolite da se i Šerijat uklopi. To vidim da je prijatelj muslimanima. A vidim isto tako da toj stjuardesi nije bio nekim baš velikim prijateljem. Ne možeš bit prijatelj i s jednima i drugima, to je fakt istina. Ovo je original, imam već nešto slično pa usporedim. To je od 2008. godine kad je to tamo bilo aktualno, tu izjavu nadb. R. Williamsa ja znam, dosta toga u Evropi se promjenilo od tada. Ni on sam to isto više tako ne misli ali besmisleno je opozivat nešto što je tada smatrao dobrim rješenjem a poslije se ukazalo da tako dobrim to nije. kako sam rekao, bilo je to prije pet godina i mnogo toga se u međuvremenu promjenilo. http://www.nytimes.c... feldman&st=nyt Stjuardesu nije izbacio niti nadbiskup niti musliman već sekularni sud. A nećemo se nagađati da li je Nadbiskup promenio mišljenje. Nego, jel stvarno misliš da čovek može biti prijatelj samo s jednima?! Какве небулозе... Шеријат нема шта да тражи у савременом друштву. Прељуба је лични проблем људи који је чине, то не може да буде "кривично дело" кажњиво на било који начин. Без обзира какви били услови. И ту је крај приче. Нема теорије да би разумни људи пристали да живе са таквим законом у окружењу, макар се он примењивао само интерно међу муслиманима. Наш закон је да људе који покушају да каменују прељубочинце зауставимо свим средствима. И зато Шеријат значи сталан сукоб са целим светом. Муслимани морају да те ствари преиспитају. Poštovani ZvonkoM, Šerijat ima šta da traži u savremenom društvu, odnosno na Zapadu. Jer tamo živi značajna muslimanska manjina. S druge strane, niko ne traži potpun Šerijat. Mi tražimo proste stvari. Vi se sablažnjavate kamenovanjem a ja time da hodža nije službeni matičar i da šerijatski brak nije validan prema merilima savremenog društva. Dakle, nemuslimani svode Šerijat na smrtne kazne. Međutim, smrtne kazne su samo delić Šerijata a ne sav Šerijat. I smrtne kazne postoje u savremenom društvu i u nemuslimanskim državama. S treće strane, čisto šerijatski, smrtne kazne dolaze u zadnjoj fazi primene Šerijata kada muslimani budu duhovno i svesno zreli. A mi smo još mnogo daleko od te finalne faze. Znači, ne tražimo mi pravo da se sprovodi šerijatsko kazneno pravo već tražimo da nam se omogući primena Šerijata u porodičnom, naslednom i sl. I zato je i reagovao Nadbiskup i objasnio da ako već Jevreji vekovima mogu da sprovode svoje zakone legalno zašto onda i muslimani ne bi mogli. I to je sva suština problema i halabuke. Tako je! Nerealno i nemoguće je postojanje dvoje paralelnih jednako važećih pravnih sistema u jednoj te istoj državi. Zayron, niko ne traži paralelni pravni sistem. Mi tražimo da se u postojeći pravni sistem uklopi Šerijat. Da hodža bude službeni matičar i da šerijatski brak bude validan prema zakonima sekularne države. S druge strane, u Indoneziji i Maleziji, postoji paralelni jednakovažeći pravni sistem koji funkcioniše. Видиш, то је проблем британског друштва које мисли да је најбоље решење забранити свима све. То води у неминовну пропаст секуларизма. Таквим начином решавања проблема, систем само ствара још већи број незадовољника. У државама у којима је забрањено девојчицама да носе мараму у школи, може се и очекивати да ће незадовољници тражити реципроцитет. Секуларни закони ће, наравно, реципрочно забранити стјуардеси да носи своје обележје вере. Тако се само вртимо у круг. Џамија не мора да има минарет, хришћани не морају да носе крст и све тако у недоглед. Забрањивати једно по једно док нас не врате у катакомбе. Logdane, lepo si objasnio. Ako se brani hidžab zašto se ne zabrani i hidžab časnim sestrama? To je ta logika koja vodi u samouništavanju. Najapsurdnije je da se svi oni pozivaju na sekularne zakone kad hoće izbojovat nešto za sebe kao taj putnik koji je tvrdio da si želi uživati svojih sekularnih prava kao građanin i jednakosti svih pred zakonom i da iz tog razloga osoblje ni prostori vazdušnog saovraća ne mogu imati neke konfesionalne oznake. A istovremeno rade na tome kako bi sve žene muslimanke imale pravo na poslu hodati u svojoj muslimanskoj odjeći i sa maramama, zarom i nikabom, kako li se to već zove. A to onda ne bi bilo unošenje konfesionalnih oznaka u javne i poslovne prostore? Nije li to dosta licemjerno? Brate, bilo koja generalizacija nije OK. Uspoređuješ postupak jednog muslimana sa postupkom ostalih muslimana. 1 musliman naspram milion i po muslimana. Već sam objasnio da je tu zabranu doneo sekularni sud po sekularnim zakonima i ne može se to prebacivati muslimanima. Da nije tužio musliman tužio bi neki ateista. Svejedno, rezultat bi bio isti.Tako je, muslimani se zalažu za verskim simbolima na radnom mestu i to znači da ako se odobri važi za sve. I upravo to što zahtevamo da se religija uključi u javnu sferu Vatikan ali i druge verske institucije su nam zahvalni. Objasni malo i preciziraj na koga se to odnosilo i na kakav šerijat. Sigurno ne na ovakav? Izgleda tih "šerijata" tamo bude više raznih nekakvih? A neki od muslimana su ovdje tvrdili da to nije tačno, da je islam i šerijat svuda isti? Kome sad vjerovat? Kad ni sami oni ne znaju šta je pravi šerijat i kakvih ih sve ima. Zayron, šerijat znači zakon a zakona ima đuture ali islamski Šerijat je jedan. Samo problem je što se svaki postupak pojedinca, pojedinaca ili većine naziva šerijatskim iako nije šerijatski. Neko nekog kamenuje i odma je to Šerijat a da li se postupalo po Šerijatu to nikog ne zanima. I to je problem. Подсетићу те да су Краљевина Југославија и пре ње Црна Гора признавале шеријатске судове. Такође те подсећам да су "Crnogorski sudovi poštovali svaku odluku šerijatskog suda i svih drugih duhovnih sudova, ukoliko ne bi povlađivali kakvu nečovječnu ustanovu. Logdanov, crnogorski sudovi su poštovali sve duhovne sudove koji su ostali nakon povlačenja Osmanlija. Upravo su Osmanlije i uveli te duhovne sudove i nakon Osmanlija samo im je mandat priznat. I to ne samo u CG nego svugde gde su bile Osmanlije. Komunisti '45 ukidaju sve duhovne sudove. I mi tražimo da se povrate danas. I to je to. U bliskoj budućnosti će se vjerovatno pojaviti i transparenti: "Sharia - The Only Solution for BiH." A mene sad zanima zašto je sada to "The Only Solution for Libya"? Jedino moguće rješenje? A možda će neko pokušati da nas razuvjeri i ubijedi kako se takvi transparenti mogu pojaviti samo u Libiji a nikako i u BiH i u Sandžaku, to ni slučajno!. A zanimao bi me onda razlog? Zašto se takvi transparenti mogu pojaviti u Libiji a ne mogu u BiH ili u Sandžaku? Šta brani tomu da se tako desi u BiH i u Sandžaku Ili šta je to omogućilo da se pojave u Libiji. I šta to znači ustvari "The Only Solution for Libya"? A šta s onima koji tako ne misle? Izgleda da je sve to orkestrirano i dirigovano iz jednog nekog centra, cijela ta ujdurma sa šarijom. Zayron, muslimani duboko veruju da je Šerijat jedino rešenje još od 7. veka. Međutim, bili smo pod komunizmom i izolacijom i sada svima je Šerijat bauk a on je bio do 1924. godine zvanično a šerijatski sudovi koje je priznavala država su postojali do '45. I što više islamska svest jača to će više biti zahteva za Šerijatom. Ne zato jer neko tako diriguje već zato što je to želja muslimana. Šerijat- Jedino rešenje za Libiju znači da Libijci prihvataju samo Šerijat. Dakle, ne slažu se sa drugim političkim sistemom. To je želja Libije gde je Šerijat bio zvanični sve dok ga nisu ukinuli kolonijalisti pa onda socijalisti. A šta je sa onima koji ne misle da je demokratija rešenje? Problem sa šerijatom je taj što se smatra Božijom objavom ...pa ga se drže ko pijan plota. Dakle,nemam ništa protiv šerijata ali ne u celosti. Dakle,nikom ne možeš seći ruke,noge,glavu i kamenovati,naročito ne zbog stvari koje se tiču slobode svakog pojedinca. Velika je razlika ako ja nekog upucam iz pištolja ili napravim blud ili preljubu. Nikoga ne smem fizički da ugrozim ali skim ću ja da spavam je moja stvar i u savremenom svetu se zbog toga krivično ne odgovara a kamoli da se kamenuju ljudi. Bravo Dejane, nema šerijatskog osnova ni da se uvede ceo Šerijat. Dakle, tražimo da Šerijat bude legalan u porodičnim, naslednim, vakufskim, i sl. oblastima. Znači, ne tražimo smrtne kazne jer nisu ni ispunjeni šerijatski uslovi da se uvedu. Tražimo tako proste stvari ali veliko je nerazumevanje pa ispadne da tražimo zvezde s neba. Dakle, moja je stvar i odluka pred kojim ću sudom da se venčam, raspravljam oko nasledstva i sl. Ali mi pružite izbor. Ja želim da se obratim šerijatskom sudu. To je moja volja. I to je sve. Kao što Jevreji imaju rabinske sudove u Britaniji tako neka imaju i muslimani. Bez razlike. Pa neka ga se drže, ko im brani. Pitanje nije u tome hoće li se oni držati šerijata ili neće ili hoće li on ući tamo cijeli ili djelomičan već hoće li sekularna država počet usvajati konfesionalno pravo u svoj pravni sistem i garantovati njegovu izvršiteljnost prinudom (policija, zatvori itd). Onda bi trebali i mi odmah tražiti istovremeno zavođenje i hrišćanskih konfesionalnih propisa jer tako onda jedino možemo osigurati njihovu tj. svoju egzistenciju pred zakonom, ukoliko ne bi bili podržani zakonom kao njihovi mogli bismo biti teško diskriminirani. Trebalo bi onda mjenjati i Ustav i sve zakone. Brani nam aktuelni pravni poredak manje -više jer sve zavisi od države do države. Kada država prizna šerijatski sud onda garantuje za sprovođenje presuda tog suda. Isto kao i za rabinski. S druge strane, hrišćani neće biti diskriminisani jer i oni mogu isto kao i muslimani i Jevreji. E, sad da li žele to je drugo. Све је то ок што си рекао,али наш револт је зачет у томе што је Ениз(Босанац) рекао да би дозволио и да се његова ћерка камнује уколико би згрешила да заслужи ту казну по шеријату. Тај човек је завршио високе исламске школе,ради као вероучитељ и председник је школског одбора. То за тебе није или јесте забрињавајуће? Такође да додам да се од тога нико није оградио од активних муслимана на сајт. Da li bi prijavio svoju ćerku policiji u neku saveznu državu Amerike gde postoji smrtna kazna?! Ovo je moralno pitanje. Ja sam dosledan principima pravde. Ako je moja ćerka kriva ali da bude stvarno kriva a ne nameštaljka onda bi i ja dozvolio. Niko nije iznad Šerijata, ni sultan ni halifa ni ja ni čak Poslanik a.s. Nisu bili ni ashabi niti je Ulema. Apsolutno niko nije iznad Šerijata. Po meni, negativan odgovor na postavljeno pitanje je zabrinjavajuće. Opet ista stvar! Čovječe, meni ne trebaju kilometarska objašnjenja o tom šta je šarija, već razuman odgovor na to zašto bi ti njihovi islamski vjerski zakoni, propisi ili ne znam šta imali snagu državnog zakona a kad bi već imali zašto onda samo oni a ne i hrišćanski. Pa ćemo i mi zavest u zakone i svoje blagočešće, što da ne. I kakvi će to onda bit zakoni, po njihovim u petak ima bit frei a u nedelju otvoreno a po našim u petak se radi a u nedelju je frei? Stvarno besmislice. Zayron, država brani sprovođenje Šerijata. Kada država dozvoli onda ona garantuje sprovodljivost svojim zakonima i institucijama. I niko vam ne brani i vi da uklopite blagočešće. Ja sad moram da radim petkom dok čitav muslimanski svet se moli. Radi se o 1h-1.5h a ne ceo dan. Neka neradni dani budu isti ali neka mi se zakonski dozvoli da mogu obavljati molitvu na poslu, da mogu se oblačiti u skladu s mojim uverenjem i sl. Ja sam kao osnovac bežao iz škole kako bi klanjao džumu, bežao sam iz srednje škole, a sad na poslu snalazim se kako znam i umem. I to je zajednički problem svih praktičara. Njihovo shvatanje vjerskog prava je ono protiv kojeg se Isus borio - farizejsko, duh mrtvog zakona i od njih preuzeto. Kako se generuju takva pravila? Tako što sam ja postavim pitanje: kojom rukom se služiti pri ovom ili onom, da li je dozvoljeno jesti ovo ili ono, upražnjavati ovo ili ono. Jednostavno za bilo šta što postoji ja mogu pitati neke islamske učenjake da li je to po Kuranu a oni će o tom razmišljati pa proglasiti fetvu - svoj pravorijek. Samo da vas upozorim još i na to da često postoje na isto postavljeno pitanje sasvim proturječne fetve. Jednostavno su odgovorili na isto postavljeno pitanje može li se praktikovat ovo ili ono jedni sa može - a drugi opet da ne može recimo. A oni tvrde da je šerijat svuda jedan te isti. Toga u hrišćanstvu nema jer nas je Hrist i htio osloboditi od robovanja Zakonu i zato nemamo takav toliki impozantan broj tih pravila i fetvi kao oni a niti nam k čemu trebaju. Isus reče: Zakon tražite u Duhu i Istini a ne u paragrafima. (naravno da nije to ni citat ni paragraza već smisao Hristovog naučavanja izložen u jednoj rečenici.) Farizeji su druga priča. Oni su postali materijalisti i bukvalisti. Islam je dvodimenzionalan: duhovnost i praktičnost. Za svaku praksu postoji određena duhovnost. Zayron, nije problem da upozoriš i objasniš ali problem je kad to radiš a nisi u potpunosti upoznat sa materijom. Islam je kompletan. Skoro sve je objašnjeno za vreme Poslanika a.s. Dogmatika, verovanje je objašnjeno za vreme Poslanika a.s. i svi muslimani su jedinstveni u verovanju. Sve 4 pravne škole imaju potpuno isto verovanje. Što se tiče fikha, islamsko pravo, i on je uglavno objašnjen za vreme Poslanika a.s. Razlike su dakle samo u fikhu i to u sporednim stvarima. I to je milost. Dakle, neke nove situacije koje nisu postojale za vreme Poslanika a.s. I sad se na osnovu celokupnog poznatog islamskog učenja i prakse izvodi zaključak kako se postaviti prema novonastaloj situaciji. Dakle, radi se o praktičnim problemima koji zauzimaju perifernu važnost u Islamu. I u ovakvim stvarima nema jednoumlje već svaki učenjak prema svom znanju donosi savetodavni zaključak. A obavezujući zaključak je stav većine Uleme. Postoje dve vrste fetve: obavezujuća i savetodavna. Islam je fleksibilan pa ako npr., nema vode da se uzme abdest ritualno pranje pred molitvom onda se donosi fetva koja dozvoljava alternative. Što se tiče Hrišćanstva, šta su kanoni ako ne fetve. I zar nije bilo slučajeva da jedan sabor usvoji nešto a sledeći poništi. U Judaizmu isto postoje fetve. Logdanov,Ti pričaš nešto što je ok,meni u usta stavljaš nešto što ja nisam rekao. Ja se o šerijatu ovde izjašnjavam na osnovu onoga za šta se zalažu muslimani sa ovoga sajta. Dakle ako ne volim Zukorlića to ne znači da i Jusufspahića ne volim,ukoliko ima normalnih i civilizovanih muslimana koji bi da uredjuju svoje odnose šerijatom koji je civilizovan i human,nemam ništa protiv... Brate, e ovo ne valja što sudiš Šerijatu na osnovu akcije muslimana. Ako već hoćeš da zauzmeš stav u vezi Šerijata onda informiši se iz autentičnih izvora. Ja priznajem, nisam auentičan izvor. Koliko znam toliko i pišem. Max. pazim da ne pogrešim i proveravam pre nego napišem ali bez obzira na sve ja sam ipak ljudsko biće sa svim slabostima. Recimo, da me nije briga šta pišem ti bi bio dezinformisan i doneo bi pogrešan zaključak. Isto tako je za sve ostalo. Hoću reći da mi muslimani na forumu nismo sveci nepogrešivi. Čak i Eniz može da pogreši. I ti se služiš poluistinama. Ako je kroz parlament zamalo ili skoro prošao nekakav zakon o zaštiti porodičnih vrijednosti to nije bio nikakav šerijatski već građanski zakon, predlog i inicijativa. A i kad bi prošao onda bi bio isto toliko suglasan i sa Codex Iuris Canonici i sa vizantijskim crlvenim pravom koliko i sa šerijatom jer sve imaju u sebi ukomponovanu tu zaštitu porodičnih vrijednosti. Kroz zakon bi prošao šerijat da se šerijatskoj normi dala snaga i pravo državnog zakona a to nije bio slučaj. Prošao bi tako isto i CIC i vizantijsko crkveno pravo kad bi se određenim paragrafima iz njih ili tim čitavim zakonima u cjelini dala snaga državnog zakona. Isto takvi su i jevrejski, budistički ili indijanski zakoni ili običajno pravo. To je opšta civilizačna tekovina da se brani porodica a ne neka specijalna povlastica ili karakteristika samo šerijata ili bilo kojeg drugog zakona u svijetu. I rimsko pravo je branilo porodicu, i vizantijsko i kinesko konfučijansko i japansko šintoističko. Porodicu brane čak i domoroci Aboriđini ili na Papui Novoj Guineji koji žive još u neolitu. Eskimi i Črkče na Kamčatci i sibirski domoroci također. Ni kod njih nema grupnjaka ni orgija. Zayrone, mislim da nisi dobro razumeo reči Logdanova. Koliko sam ja shvatio, nije mislio da je samo Islam po tom pitanju specifičan već je hteo da kaže da je Islam taj koji je uspeo u sekularizmu da zamalo uklopi mehanizme zaštite porodice. Uvesti serijat u Evropu je smrtna presuda evropskoj civilizaciji. Ilsam je nazalost intelektualno i na sve nacine zaspao tamo negde u 13. veku. pronadjite mi jednu islamsku zemlju na svetu u kojoj postoje recimo prava, hriscana, jevreja, zena lbgt ljudi, ateista, ili bilo koga drugog ko ne veruje u tzv proroka Muhameda? Poštovani, delić Šerijata je već inkorporiran u većini zemalja Zapada. Radi se o šerijatskom bankarstvu koje ne može da funkcioniše ako nije zakon promenjen. Švajcarska je zabranila minarete ali je promenila svoje zakone kako bi šerijatsko bankarstvo moglo funkcionisati. Francuska je zabranila nikab ali je promenila zakone kako bi se otvorila šerijatska banka. Pre neki mesec je i Hrvatska promenila zakone pa omogućila šerijatsko bankarstvo. Zatim, halal certifikat je priznat u većini zemalja Zapada. Sve je ovo Šerijat. Zatim, halal turizam isto se usvaja polako po Evropi. Šerijat je realnost Evrope. Islam je deo evropske civilizacije isto kao i Hrišćanstvo i Judaizam i ostalo. S druge strane muslimani a ne islam su zaspali ali ne u 13. veku već u zadnja 2-3 veka. Muslimanske države ne poštuju prava muslimana a vi tražite da poštuju prava nemuslimana. Muslimanske države nisu šerijatske već sekularne. Jedino je Saudijska Arabija teokratska ali i ona nema potpun Šerijat već se sastoji delimićno od Šerijata a delimićno od kraljevih dekreta. Isti slučaj kao i sa Gadafijem, koji je imao "Zelenu knjigu". Malo Islam, malo komunizam pa demokratija, ... I onda svi su govorili da je Libija islamska ali nije bila. Tek je sad islamska. Tako da se današnjicom ne mogu pohvaliti ali se mogu prošlošćom. Непристојно је да одговор почињеш са "немате ви појма". На твоју жалост имамо појма и знамо шта је шеријат, па смо - и поред бесконачног врдања - и вас успели да натерамо да кажете отворено шта то значи. Само ти нама одговори, али молим без таквих лицемерних коментара. Počeo sam sa: "Uz svo dužno poštovanje i bez ikakve namere za uvredom i sl.:" . Pročitao sam komentare i uvideo da nemate pojma. Ne znam koji drugi izraz da upotrebim kako bi izrazio svoje mišljenje da niste u pravu jer nemate adekvatnog znanja. Ja se ipak svima izvinjavam. Nisam imao nameru da omalovažavam. Prvo ja nemam pojma o kanonskom pravu ili rabinskom. Dakle, znate samo kako je na terenu danas a ne znate kako je u teoriji i kako je bilo na terenu.Ako sve znate, onda je ova tema suvišna kao i ja. Ako sam ovde jegulja onda sam takođe suvišan. Ako sam licemer, onda opet sam nepoželjan. Onda ne vidim smisao da dalje nastavljam komunikaciju s vama.Tako da neću da vas ometam ili smetam. Svako dobro i prijatno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Zvonko nema potrebe za ovakvim načinom komuniciranja. Само сам одговорио истом мером. Требало је прво њега да упозориш. Није ми јасно, нити ће бити, како је могуће да се критикује шеријат а да се у исто време гурне под тепих чињеницада су римокатолици, англиканци, протестанти и разни други секташки избљувци криви за смрт стотине милиона људи различитих вероисповести. Читам коментаре и чудим се лицемерству (назови) Хришћана. Шта мене брига шта они раде у својим земљама? Наравно да ме брига када страдају недужни. Управо зато што сам хришћанин. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 S druge strane, nemam ništa protiv da se crkveni zakoni inkorporiraju u postojeći pravni sistem. Zapamti, Šerijat garantuje pravnu autonomiju nemuslimanima. Не разумеш основне ствари. Ми не желимо да се било какви црквени или верски закони инкорпорирају у правни систем. Закон не сме уопште да се бави верским прописима, нити да прави разлику између грађана на основу вере или било чега другог. Kakve veze ima Isus a.s. Немој иза Исусовог имена да стављаш "а.с." то вређа моја верска осећања. Исправно писање Његовог имена је Господ и Бог Исус Христос. Poštovani ZvonkoM, Šerijat ima šta da traži u savremenom društvu, odnosno na Zapadu. Jer tamo živi značajna muslimanska manjina. S druge strane, niko ne traži potpun Šerijat. Mi tražimo proste stvari. Vi se sablažnjavate kamenovanjem a ja time da hodža nije službeni matičar i da šerijatski brak nije validan prema merilima savremenog društva. Dakle, nemuslimani svode Šerijat na smrtne kazne. Međutim, smrtne kazne su samo delić Šerijata a ne sav Šerijat. I smrtne kazne postoje u savremenom društvu i u nemuslimanskim državama. S treće strane, čisto šerijatski, smrtne kazne dolaze u zadnjoj fazi primene Šerijata kada muslimani budu duhovno i svesno zreli. A mi smo još mnogo daleko od te finalne faze. Znači, ne tražimo mi pravo da se sprovodi šerijatsko kazneno pravo već tražimo da nam se omogući primena Šerijata u porodičnom, naslednom i sl. I zato je i reagovao Nadbiskup i objasnio da ako već Jevreji vekovima mogu da sprovode svoje zakone legalno zašto onda i muslimani ne bi mogli. I to je sva suština problema i halabuke. Значи, смртне казне долазе тек у задњој фази када ви будете "духовно зрели" и зато нема бриге...? Управо си потврдио све оно што смо овде о томе писали. Муслимани се никада неће одрећи варварских казни из Шеријата, само чекају погодан тренутак за њихову примену. И зато Шеријат нема шта да тражи у савременом друштву. Нико вам не брани да склопите брак код хоџе. Држава и не би требало да се меша у склапање брака. Али под условом да човек може да има само једну жену. Počeo sam sa: "Uz svo dužno poštovanje i bez ikakve namere za uvredom i sl.:" . Pročitao sam komentare i uvideo da nemate pojma. Ne znam koji drugi izraz da upotrebim kako bi izrazio svoje mišljenje da niste u pravu jer nemate adekvatnog znanja. Ja se ipak svima izvinjavam. Nisam imao nameru da omalovažavam. Prvo ja nemam pojma o kanonskom pravu ili rabinskom. Dakle, znate samo kako je na terenu danas a ne znate kako je u teoriji i kako je bilo na terenu.Ako sve znate, onda je ova tema suvišna kao i ja. Ako sam ovde jegulja onda sam takođe suvišan. Ako sam licemer, onda opet sam nepoželjan. Onda ne vidim smisao da dalje nastavljam komunikaciju s vama.Tako da neću da vas ometam ili smetam. Svako dobro i prijatno. Не знамо све, али знамо доста тога и - бар ја - до сада нисам ништа овде погрешно написао о Исламу и Шеријату. Тема није сувишна, али остави се покушаја да саговорнике дискредитујеш личним нападом. Ако неко "нема појма" онда му лепо покажеш где је погрешио и сви ће видети да "нема појма". DYNABLASTER and Zayron је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Наравно да ме брига када страдају недужни. Управо зато што сам хришћанин. Па како вас није брига када вас ''хришћани'' са запада бомбардују осиромашеним уранијумом? Нешто нисам приметио да сте тако оплели по сатанистима који воде САД и Велику Британију када нам одузимају део територије и бију нам заушке на сваком кораку? Најбитније вам је да је у Исламу нешто што не ваља. Како вас није срамота? Свађате нас са муслиманима са циљем да поново православни и муслимани зарате. Читамо полако вашу ''латинску подвалу'' и надам се да ће почети масовно православни и муслимани са ових простора да вас прочитају... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 smrtne kazne dolaze u zadnjoj fazi primene Šerijata kada muslimani budu duhovno i svesno zreli. Poznato mi je ovo i iz drugih izvora. sad vam napišem šta bude mjera ili kriterij te "duhovne zrelosti". Mjera ili kriterij te "duhovne zrelosti" bude dovoljan procent učešća muslimana u određenoj populaciji koji im omogući onda to sprovesti u slučaju da bude dosta dovoljno visok u odnosu na sve ostale. VIDEO: http://goo.gl/7ziio Zato sam i postavio logdanovu ovo pitanje na koje mi još nije odgovorio: Protumači mi šta znači po tvom mišljenju ovo - ova klauzula: ukoliko ne bi povlađivali kakvu nečovječnu ustanovu. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Па како вас није брига када вас ''хришћани'' са запада бомбардују осиромашеним уранијумом?Нешто нисам приметио да сте тако оплели по сатанистима који воде САД и Велику Британију када нам одузимају део територије и бију нам заушке на сваком кораку? Најбитније вам је да је у Исламу нешто што не ваља. Како вас није срамота? Свађате нас са муслиманима са циљем да поново православни и муслимани зарате. Читамо полако вашу ''латинску подвалу'' и надам се да ће почети масовно православни и муслимани са ових простора да вас прочитају... Ако ниси приметио, онда је то вероватно зато што не знаш сва слова. А ако о нечему напишем истину како онда ја ту некога "свађам"? Од кад то истина свађа људе? Још је и "подвала"... Не, него је лаж подвала. Што се срамоте и стида тиче - погледај у огледало. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Poznato mi je ovo i iz drugih izvora. sad vam napišem šta bude mjera ili kriterij te "duhovne zrelosti".Mjera ili kriterij te "duhovne zrelosti" bude dovoljan procent učešća muslimana u određenoj populaciji koji im omogući onda to sprovesti u slučaju da bude dosta dovoljno visok u odnosu na sve ostale. zlo i naopako Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Ако ниси приметио, онда је то вероватно зато што не знаш сва слова. А ако о нечему напишем истину како онда ја ту некога "свађам"? Од кад то истина свађа људе? Још је и "подвала"... Не, него је лаж подвала. Што се срамоте и стида тиче - погледај у огледало. Јеси ли се ти пронашао у томе што написах? Нисам мислио на тебе, лично... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Реплицирао си на моју поруку, а "ниси мислио на мене"? Дај молим те... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Јануар 14, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2013 Па како вас није брига када вас ''хришћани'' са запада бомбардују осиромашеним уранијумом?Нешто нисам приметио да сте тако оплели по сатанистима који воде САД и Велику Британију када нам одузимају део територије и бију нам заушке на сваком кораку? Најбитније вам је да је у Исламу нешто што не ваља. Како вас није срамота? Свађате нас са муслиманима са циљем да поново православни и муслимани зарате. Читамо полако вашу ''латинску подвалу'' и надам се да ће почети масовно православни и муслимани са ових простора да вас прочитају... Читамо , читамо ево и чирилицом када пишу читамо их и на том писму. Акобогда никад више са онима који су научили да на свађама других профитирају. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука