Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

Pastiri ne smeju da budu mlitavi kakvi su danas, bre treba da im ulaze u domove, da propovjedaju rjec Boziju, da obilaze eparhiju..evo meni pre par dana za slavu nije dosao svestenik, dal tudjom greskom il svojim, nebitno,al mora to da se mnogo pazljivljije vodi

Brate, oprosti. Ti pastiri, koje pominješ, uglavnom svoje jaganjce (OVCE) gledaju kako da ošišaju.

A o propovedanju se i ne romori nit govori...

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pastiri ne smeju da budu mlitavi kakvi su danas, bre treba da im ulaze u domove, da propovjedaju rjec Boziju, da obilaze eparhiju..evo meni pre par dana za slavu nije dosao svestenik, dal tudjom greskom il svojim, nebitno,al mora to da se mnogo pazljivljije vodi

Brate, oprosti. Ti pastiri, koje pominješ, uglavnom svoje jaganjce (OVCE) gledaju kako da ošišaju.

A o propovedanju se i ne romori nit govori...

na to ukazujem,oni su duzni da budu magnet koji ce ih privuci crkvi i Bogu...cast izuzecima, al malo je duhovnih svestenika....

cak neki koji ispovedaju uopste ne saslusaju vec samo ocitaju molitvu...ne bi trebalo tako

treba sasuti istinu u oci i ovcicama, e to valja, to ne valja,gresi i zavrsices u kotlu 0110_hahaha, kaj se i prastaj na dobrom si putu....

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Мислим, да ако имаш духовника и ако си га изабрао слабодном вољом, да требаш апсолутно да будеш послушан њему....у свему.

Или га брате мењај, што и није редак случај, а ни препоручљив...... али послушања мора бити...јер је духовник тај који расуђује по дару Божијем, а не ти, зато си и дошао код њега.....не можемо имати селективно послушање....

Пази, шта сам чуо од једног искушеника.....који је много,много,много 77х много, оптерећен НСП, Антихристом, чиповањем, заверама и сл.

После једночасовног изложенија ствари које се дешавају у свету и које ће се тек десити, са којима се наравно не слажем (а ево зашто)

Питам ја њега  шта о тим стварима каже његов духовник? Да ли и он прича то што мени причаш ? Каже : па, он не говори толико о томе....па добро, кажем ја њему, а да ли и остала братија се баве тиме, да ли и они тумаче знаке времена као и ти (пошто је мало овеће братство) ?  Па и они се не баве тиме, каже он мени...Па, добро брате, опет ја, па зашто не слушаш савога старца; зашто се не бавиш духовним стварима као што су молитва, подвиг, бројанице, љубав према дневним пословима, љубав према богослужењима и братству .....?  Шта ће ти такве ставари? Ти треба да будеш монах а не адвентиста, јеховиста и сл. , пошто су они тим стватрима оптерећени ево више од 100 год како постоје.....Опет те питам: Зашто не слушаш свога духовника ?

И знате шта ми је одговорио, на шта сам се ја запрепастио :

"Старац Тадеј, каже, је говорио да у последњим временима не треба имати послушање ни према духовницима! "

Каква прелест?!!!  Ово стварно не верујем, и први пут чујем да је о. Тадеј нешто рекао. Будући да знам да је говорио да увек треба да будемо послушни родитељима а камо ли тек духовнику?! Он није у манастир примао оне који нису имали благослов за монашење о родитеља!!

Ово ме је јако разочарала кад сам чуо,зато што мислим да је послушање духовнику у манастиру најосновнији стуб и тврђава (дакле, истина по речима св.ап.Павла) који држи монаштво. Мислим да без послушања нема ни мнонаштава....али и не само то, већ то важи и за мирјане који имају духовнике.

На крају, пошто му није одговарало то што сам му причао о основним начелима уређења манастира, неславно смо и завршили разговор....на жалост нашу, тугу анђела а радост демона.

Променио је тему и почео да осуђује Богословски факултет, да је масонска и екуменста установа, да се тамо не говори и учи о подвигу...итд....

Ето, шта рећи .....

осим да без смирења и послушања, онима који су нам постављени Духом Светим да нас воде кроз клизави пут живота, нема спасења и покоја нашим душама ни на оном а ни на овом свету. Амин.

0110_hahaha 0409_feel 0409_feel

Подели на овим сајтовима

Погоди ме, Медо, овом темом...

Управо последњи савет који сам добила, и са којим сам се у датом моменту сложила,

нисам послушала,

него опет наставила по свом, и то сад промењеном, нахођењу.

Треба мало да се саберем, па да одем поново на разговор.

Али ме "нешто" све одвраћа од тога.  :cheesy2:

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

два највећа проблема данашњег православца је што не слуша и не пита духовника/исповедника и што не чита Нови Завет, него пада у искушење да га интерпретира.

уображено надасве, мислити да је већа сопствена памет од Господове, зато и упадамо у замке греха.

Подели на овим сајтовима

????????? ? ??????? ???? ??? ?? ???? ?? ?? ???? ??????????? ????? ?? ? ??? ?? ? ???? ???????, ????? ????? ???? ???.

??????? ?? ?? ????? ?? ????? ???? ????? ???????? ???? ???? ????? ???????? ? ????? ???? ??? ?? ????? ????????.? ???????? ? ??? ??? ?? ???? ???? ?? ???? ???????? ? ???? ????? ?? ???? ??????? ???? ?? ??? ????? ?? ???????? ???? ?? ???????? ?????? ???? ?? ?? ?? ???????? ?? ????.

Da li bi to rasudjivanje mozda bilo subjektivno, ne znaci ako se nama nesto ne svidja da je automatski i lose. Svi bi mi da idemo linijom manjeg otpora, da se mi manje menjamo pa shodno tome i nadjemo duhovnika koji ce biti blazi i "razumeti" nas, a ako ne, onda u mnogim slucajevima taj duhovnik ne valja i idemo da menjamo i trazimo drugog u nadi da ce biti bolji nego prethodni. Koliko puta smo procitali i culi kako ne valja ili valja ovaj ili onaj duhovnik, i onda idemo u manastire ili druge parohije da trazimo duhovnike po nekom nasem rasudjivanju i nahodjenju koji je bolji i zna kako treba itd.

Ovo je samo moje neko misljenje, nije upuceno nikome konkretno.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

не знам шта да вам кажем, мени је и даље мој парох исповедник, и то једини.

ишао сам и ја тако да тражим кућу, а увек је била овде поред моје ...

није то безвезе тако Господ поставио ...

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Јако волим свог духовника, и мислим да га заиста у свему слушам (или макар дајем свој максимум).

Нешто бих питала?

Колико често ви виђате свог духовника?

или колико се често чујете?

постоје ли нека правила? не разумијем....

Подели на овим сајтовима

ја имам његов мобилни, гледам да се исповедим кад је дежуран у цркви, што је често у његовом случају ...

не смарам за ситнице, има доста људи који могу да пруже разуман одговор за такве ствари.

он ми је ту за питања душе, недоумице, али сигурно неће за мене да одлучује, то је моје и ја морам да одговорам за своје поступке.

виђам га кад год се договоримо, не мора нужно да буде исповест ..

исповедам се кад ми се накупи, немам правило, али га видим барем једном недељно, због Литургије ..

исповедим се макар једном месечно, не ређе од тога, тад ме већ зове, да види јел нешто није у реду.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...