Jump to content

Новинар се преобукао у просјака и посетио верске објекте

Оцени ову тему

Препоручена порука

Vidim da vas vrlo zanima ta tema o hariti i socijalnom radu pa iskoristim onda priliku dok sam tu ja bivši profesionalac u toj oblasti sa višegodišnjim iskustvima iz prakse da se kroz zabavu naučite nešto više o tome i tako popularizujemo socijalnu činost. Dam vam sad jedan kviz socijalno-humanitarni: 

767565_import-tyto-nedustojne-fronty-uz-

Na šta čekaju ovoliki pražski beskućnici, naši klijenti u tako

velikom redu pred jednim od poznatih pražskih pozorišta?

a. za to malo para što ih imaju si ne kupe ni cigare ni vino u

tetrapaku već ravno kartu za pozorište da se kulturno uzdižu.

b. pred pozorištem stoje jer smo im mi podijelili te karte za predstavu

pošto je rečeno pozorište jednim od naših sponzora  i daje nam free ulaznice.

c. nešto treće što nije ni to pod a. ni pod b. - objasnite onda svojim riječima šta.

Odgovor:

Stojeći u redu za karte pred pozorištem oni zarađuju pare - honorar. Pare su im obećali prekupnicu karata kojima onda oni za njih u umjesto njih kupuju pozorišne karte tako da dobiju nekakvu nagradu za to stajanje u redu. Potom ti prekupnici na dan predstave prodaju karte normalnim gledaocima konačnim mušterijama i to tako što karte koje koštaju 180 i 300 kruna prodaju za 1000. Inače je 1 evro - 24 krune otprilike. To s njima rade i studenti ali su nekad beskućnici mnogo bolje obučeni nego i studenti a najčešće otprilike isto dobro pa ni ne poznate koji su koji. Na kraju je pozorište da bi spriječilo takve malverzacije zavelo internetovu prodaju karata. Dakle tačan odgovor je pod c.

http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/45163/divadlo-jary-cimrmana-konec-front-diky-aha.html

Подели на овим сајтовима

Postavim vam na kraju i taj dokumentarni film ali samo u formi linka ili linkova.

Gledajte ga tamo na YT, koristan može biti socijalnim radnicima i sličnim aktivistima.

Kako sam vam već rekao to su sve bili naši klijenti, neki stalni, neki povremeni.

Body Without Soul

Tělo bez duše

Directed by Wiktor Grodecki
Written by Wiktor Grodecki
Release date(s) November 9, 1996
Running time 94 mn.
Country Czech Republic
Language Czech

Body Without Soul (Czech: Tělo bez duše) is a 1994 documentary film about young boys in Prague working as prostitutes. The creator of the documentary, Wiktor Grodecki interviews the boys whose age ranges between 14-17 to find out more about their lives and how they got into the business. The film also explores the hopes and fears of the young men, they talk about their bodies and souls, money, their sexual orientation, AIDS, their dreams, and death.

http://en.wikipedia.org/wiki/Body_Without_Soul

Подели на овим сајтовима

Documentary about Teen Male Prostitution in the Czech Republic

Body Without Soul

1. dio: http://goo.gl/2RfJe

2. dio: http://goo.gl/RCBYm

3. dio: http://goo.gl/ACA0h

4. dio: http://goo.gl/FsnfG

Tu su na tom kanalu sva 4, izgleda da je to nekakva skraćena free-share

verzija ali i ona je sasvim dovoljna kako bi si stvorili sliku o čemu se tu radi: 

http://www.youtube.com/user/billybud2313/videos?view=0

Подели на овим сајтовима

U ovom slucaju novinaru treba verovati!!!

Na kapijama nasih pravoslavnih manastira u 21 veku u ovoj demokratskoj zemlji pise velikim natpisima radno vreme!!!

Ako im je radno vreme od 08 do 16 casova, a vi stignete u 15h i 55 min, budite sigurni da Vas u porti manastirskoj nece pustiti ni da udjete, a ne daj boze da im parce hleba potrazite,,,

To se nama desilo 30.12.2012 na ulazu u manastiru ,,MANASIJA", iz manastira ,,RAVANICA" uputili smo se u manastiru ,, MANASIJA" stigli u 15,55 dve monahinje su nas sacekale ispred velike i lepe tvrdjave i rekle: NE MOZETE UCI, NE RADIMO VISE, RADNO VREME SE ZAVRSILO I SVE ZAKLJUCAVAMO!!! Pognute gleve, kao da smo lopovi koji su krenuli u pljacku banke okrenuli smo se i otisli dalje svojim putem prema Beogradu.

Danas 04.01.2013 ponovo smo dosli u manastir,,MANASIJU" u radno vreme, u zelji da razgovaramo sa Igumanijom manastira, nismo uspeli, dali su nam vizit kartu i rekli da pozovemo neki dan i zakazemo razgovor!

Pa netrazimo prijem kod Patrijarha ni kod Premijera!!!

Svetinje cemo svakako i dalje postovati!!! A svestenstvo????????

Подели на овим сајтовима

Треба бити разуман, јер у великим светињама пролази доста народа и да се за свакога одвоји 5 минута испуни се дан. А треба се побринути око богослужења, економије , послужења ....

Није проблем у сеоској цркви, примимо свакога ко дође у разумно вријеме и у разумном стању, после сваке службе имамо послужење и разговор у сали...

С друге стране ја кад дођем појединим људима који сваке службе сједе у сали у дом за водицу, никада ме не понуде да сједнем, него су стално у неком послу журби. Питам једнога шта раде, а он ми вели : Чекамо попе да одеш, па да видимо неког посла.

А ја им најмање не замјерим, као ни једном што је дошао прије неко вече у 8 увече да се поразговара, па остао до касно, као и много пута до тада.

И увијек ме пита што не дођем код њега. Одем једном са супругом, наравно уз претходну најаву. Прије смо осе вратили, него што смо отишли, јер су они изненада морали у посјету. aman

Тако и ви промијените манастир, ако имате потребу за разговором , а они не могу да одвоје вријеме за вас.

Подели на овим сајтовима

Bas Vam hvala Zayron sto ste Vase iskustvo podelili sa nama. Ja se ne bavim humanitarnim radom, ali verujem da na forumu ima dosta ljudi kojima bi to iskustvo moglo i konkretno da koristi u svakodnevnom radu sa klijentima s obzirom da kod nas, zbog ekonomske krize, postoji sve veca potreba za pomoc ugrozenim i marginalizovanim grupama.

Mozete li nam reci na koji nacin ste obezbedjivali finansijska sredstva za ove akcije i kako ste se "cuvali" od pojedinaca koji su pokusavali iskoristiti ovakve akcije za sticanje profita ili neke druge koristi (ne bih da pominjem potencijalne manipulacije o kojima smo neretko slusali vezano za pomoc npr. UN u nekim zemljama Afrike)?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Bas Vam hvala Zayron sto ste Vase iskustvo podelili sa nama. Ja se ne bavim humanitarnim radom, ali verujem da na forumu ima dosta ljudi kojima bi to iskustvo moglo i konkretno da koristi u svakodnevnom radu sa klijentima s obzirom da kod nas, zbog ekonomske krize, postoji sve veca potreba za pomoc ugrozenim i marginalizovanim grupama.

Mozete li nam reci na koji nacin ste obezbedjivali finansijska sredstva za ove akcije i kako ste se "cuvali" od pojedinaca koji su pokusavali iskoristiti ovakve akcije za sticanje profita ili neke druge koristi (ne bih da pominjem potencijalne manipulacije o kojima smo neretko slusali vezano za pomoc npr. UN u nekim zemljama Afrike)?

Novac za humanitarne potrebe i funkcionisanje jedne takve organizacije se mora tražiti na više strana istovremeno. iz budžeta republike, iz regionalnih i opštinskih izvora, iz sredstava EU, prije nego što smo ušli u EU to su bili razni razvojni i humanitarni fondovi namjenjeni zemljama kandidatima a poslije ulaska u EU su to onda sredstva iz Brisela i budžeta EU, iz preduzetničkog sponzoringa, iz priloga građana koji se skupljaju stalno i kampanjski. Ovdje u Evropi su također određene manipulacije ili pokušaji malverzacija s pomoći uvijek postojali ali nije se to ticalo hrane već odjeće recimo a stupanjem Češke u EU je i to otklonjeno. Recimo prikupljala se iznošena odjeća vrlo dobrog kvaliteta a carinski deklarovala kao humanitarna pomoć, međutim poslije završila u second-hand prodavnicama i prodavala se za pare umjesto da je bila razdijeljena besplatno i sl. Što se tiče hrane tu važnu ulogu imaju food-bank tj. banke hrane u koje se potom slivaju razni tehnološki ili komercijalni viškovi uz poreske olakšice, fiskalne otpise i sličnu stimulaciju naravno.

Подели на овим сајтовима

Te zloupotrebe humanitarne pomoći tj. pokušaji nenamjenske upotrebe i trgovanja s njom u cilju profitiranja nikad ne dolaze baš od pojedinaca već su uvijek dobro organizovani i uvijek se radi o organizovanom kriminalu. No, to potom istražuju razna policijska i carinska odjeljenja za proganjanje organizovanog kriminala jer to zaista jesu takva krivična djela i ide se zbog tog sjedit na tvrdo i na par godina. Kratko rečeno svakakva "mafija" se tim bavi ili pokušava bavit, uzurpirat i tu oblast humanitarnih aktivnosti što se ne smije dozvolit jer njenom kompromitacijom pada ili sasvim izostaje motivacija ljudi da učestvuju u prikupljanju milodara u novcu ili robi. A oni se hapse ne ni toliko zbog neke materijalne štete koju humanitarnom sektoru nanose već zbog visoko-opasnog  i krajnje nemoralnog društvenog ponašanja koje može nanijete nesagledive štete humanitarnom sektoru u budućnosti u slučajevima elementarnih nepogoda i sl. kad ljudi zbog kompromitacije istih ne budu htjeli više davati novac ni za takve stvari.

Подели на овим сајтовима

A oni se hapse i kažnjavaju zatvorom ne ni toliko zbog neke konkretne materijalne štete koju humanitarnom sektoru nanose već zbog visoko-opasnog  i krajnje nemoralnog društvenog ponašanja koje potencijalno može nanijeti nesagledive štete humanitarnom sektoru u budućnosti u slučajevima recimo elementarnih nepogoda, zemljotresa, poplava i sl. kad ljudi zbog kompromitacije istih ne budu htjeli više davati novac ni za takve stvari a kamo li šta drugo.

Подели на овим сајтовима

Razumem. A kako se npr. u katolickoj crkvi resava problem korupcije? Npr. Ako vernici uoce da je neki fratar (mislim da je to hijerarhijski nivo svestenika u pravoslavnoj crkvi) korumpiran, na koji nacin oni "crkvenim sredstvima" mogu da reaguju i sprece takve pojave na vreme. Teorijski primer: Vernici su uocili da pomoc koju donose za beskucnike fratar prodaje second hand shopu i deli profit sa svojim nadredjenim (to bi pretpostavljam bio biskup u vasoj hijerarhiji). Sta vernici mogu konkretno da ucine u tom slucaju? Da li ste imali slicnih primera u praksi i kako ste se sa njima nosili? 

Za regularne nacine tipa policija i sl. znam, ali me bas striktno zanima na koji se nacin to resava u okviru Crkve?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Za regularne nacine tipa policija i sl. znam, ali me bas striktno zanima na koji se nacin to resava u okviru Crkve?

Premještanjem i unapređivanjem, kad se hoćeš nekog takvog riješit pošalješ ga u Rim na još višu funkciju.

Hahahahaha, šalim se.

Ovako: Karitas i ADRA su samostalnim humanitarnim organizacijama sa svojim pravilnikom. Karitasu je osnivač katolička Crkva a ADRU su osnovali luterani. Medjutim u stvarnosti Crkva nema tamo sad ne znam kakvu apsolutističku moć, te organizacije se upravljaju zakonima država u kojima su nastale ili nastaju i za defraudaciju ili korupciju se odgovara pred gradjanskim zakonima svejedno da je ko počinio. Naděje opet je posebna organizacija, vrlo slična ovima ali je češka, nije medjunarodna. Trebalo bi sad objasniti kako po važećem CIC (Codex Iuris Canonici - crkveni zakon) funkcioniraju župno-pastoralna tj. parohijalna vijeća, parohijalni odbori ali to je već na dužu priču i za posebnu temu.

Подели на овим сајтовима

Teorijski primer: Vernici su uocili da pomoc koju donose za beskucnike fratar prodaje second hand shopu i deli profit sa svojim nadredjenim (to bi pretpostavljam bio biskup u vasoj hijerarhiji). Sta vernici mogu konkretno da ucine u tom slucaju? Da li ste imali slicnih primera u praksi i kako ste se sa njima nosili? 

Krivo si me razumjela fllorentina a i ja sam valjda doprinio tome, jer sam tako to napisao podrazumijevajući da znate to isto što i ja, što ustvari svi ovdje u Češkoj znaju tako da im to nije nikome potrebno posebno nešto objašnjavati. Do tih zloupotreba nije dolazilo kod konačnih adresata pomoći već tokom prenosa sa stranih humanitarnih organizacija na fiktivne i lažne češke, s tim naravno da ništa nije imala ni Crkva ni Karitas ni Adra a ni Naděje. Sad moram stvarno pazit šta pišem jer ne mogu kod vas pretpostavljat i podrazumijevat znanje ovih ovdje realija i toga što se u vezi s tim dešavalo posljednjih 20 godina i više. Moram vam dakle uvijek to približit i osvijetlit skupa s tom pozadinom koju svi Česi znaju a vi kako vidim ne. Izvinjavam se za nenamjerno iznikli nesporazum. Naravno da nikakvom fratru ili svešteniku nešto tako ne bi palo ni na pamet da kupči s takvom robom, preprodaje je nekom, hahahaha. Ovdje se radi o fingovanim carinskim ispravama, papirima i prevarama koje se mjere tonama i kamionima a to ne rade nikakvi sveštenici ni zvonari već prava mafija.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...