Jump to content

Koliko Bosna može šerijata podnijeti

Оцени ову тему

Препоручена порука

Čedomir Bogićević: Svjetovi i mostovi - tradicija i savremenost 2.
Šerijatsko pravo-posebna kulturološka vrijednost

Prema odredbi Senžermenskog ugovora iz 1919. godine (čl. 10.), te čl. 100. Ustava Kraljevine Jugoslavije iz 1931. godine, zajemčena je egzistencija šerijatskog prava u porodičnim, nasljednim i vakufskim odnosima. Postojao je i posebni Zakon o šerijatskim sudovima iz 1929. godine. Šerijatsko pravo primjenjivalo se i na nemuslimane kad oni svjedoče pred šerijatskim sudom, kad osnivaju vakuf (zadužbinu), i kad sklapaju brak muslimanke sa nemuslimanom pred šerijatskim sudom.

Objasni malo i preciziraj na koga se to odnosilo i na kakav šerijat. 

Sigurno ne na ovakav? Izgleda tih "šerijata" tamo bude više raznih nekakvih?

A neki od musklimana su ovdje tvrdili da to nije tačno, da je islam i šerijat svuda isti?

Kome sad vjerovat? Kad ni sami oni ne znaju šta je pravi šerijat i kakvih ih sve ima.

Jel ovo taj šerijat koji je u Kraljevini Jugoslaviji i Knjaževini Crnoj Gori praktikovan?

Ne može oboje to biti istovremeno "šerijat", jedno je lažno a drugo pravo, ali koje?

I na kraju šta će danas ovdje u Srbiji ili Crnoj Gori nekom šerijat bilo kakav uostalom?

Ne treba ga ni u BiH a kamo li u Srbiji ili Crnoj Gori. Ili bilo gdje u Evropi! Hvala lijepa!

http://forum.net.hr/forums/p/331969/10235078.aspx

1pyskh.jpg

r9qy3a.jpg

Подели на овим сајтовима

У Лас Вегасу имитатори Елвиса Прислија воде матичне књиге, а код нас верске заједнице не смеју.

I kakve to veze opet sa šerijatom i navodnom nužnom potrebom njegovog zavođenja ima? Izglasajte civilni zakon koji to omogućuje. I u USA je to omogućeno sekularnom pravnom normativom a ne nikakvim šerijatom. Ovlastite hodže, fratre i popove da vjenčavaju, dajte im odgovarajuća sekularna ovlašćenja matičara da smiju pisati po matricama i u njih upisivati ljude, vjenčanja, krštanja i biće po problemu. To se tako radilo i za vrijeme Austougarske i Marije Terezije još i bez ikakvih šerijata. Šta je sad tu tako neostvarljivo da to može omogućiti samo šerijat i njegovo zavođenje? Za to nije potrebno zavoditi ni islamski šerijat, ni katolički CIC a ni pravoslavno vizantijsko kanonsko crkveno pravo. Besmislica!

Подели на овим сајтовима

U bliskoj budućnosti će se vjerovatno pojaviti i transparenti: "Sharia - The Only Solution for BiH."

A mene sad zanima zašto je sada to "The Only Solution for Libya"? 

A možda će neko pokušati da nas razuvjeri i ubijedi kako se takvi transparenti mogu pojaviti

samo u Libiji a nikako i u BiH i u Sandžaku, to ni slučajno!. A zanimao bi me onda razlog?

Zašto se takvi transparenti mogu pojaviti u Libiji a ne mogu u BiH ili u Sandžaku?

Šta brani tomu da se tako desi u BiH i u Sandžaku Ili šta je to omogućilo da se pojave u Libiji.

I šta to znači ustvari "The Only Solution for Libya"? A šta s onima koji tako ne misle?

Izgleda da je sve to orkestrirano i dirigovano iz jednog nekog centra, cijela ta ujdurma sa šarijom.

Подели на овим сајтовима

Pokazao sam majci ovaj post, poslao sam joj link. Ona ne dolazi sebi od čuđenja da neko zagovara zavođenje šarije u BiH. Posljednji put se toliko čudila kad sam joj ispričao kako imamo danas te slovenske neopagane koji vjeruju u Peruna, Moranu, Svaroga, Velesa, Jarila itd. pa se nije mogla stići naisčuđavat da takvih budala na svijetu ima. Inače je čitav život radila kao učiteljica. A sad kad je vidjela ovu temu isto tako se zaprepastila da nekom može past na pamet propagovat šariju u BiH. Evo kako je to okomentarisala: To će po Bosni hodat sve sami s odsječenim rukama (mislila na to koliko se u Bosni krade) i ukamenovanih ženskih će bit koliko hoćeš (koliko je preljuba u BiH). A rođena je Sarajka pa onda zna dobro o čemu govori.

Подели на овим сајтовима

Па зар није нека врста шеријата била у средњем веку и код римокатолика?

Нико није смео да им се супротстави, инквизиције, ратове у име Бога, судове?

Зар не треба причати са којим ставовима се не слажемо, а са којим се слажемо, а не да нам аргумент буде тајни снимак новинара у Чешкој који је тајно снимао муслимане у џамији и чудио се када су му предложили да нађе другу жену, а не жену коју је довео са собом која је атеиста. Па јел би могао неко у римокатоличкој цркви да се венча са атеистом?

Будимо озбиљни. Узвраћајмо аргументима, а не неким безвезним стварима.

Као што рекох нисам за шеријат, али нека они у својој заједници раде шта хоће док не угрожава друге.

svaka čast!

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Па зар није нека врста шеријата била у средњем веку и код римокатолика?

Нико није смео да им се супротстави, инквизиције, ратове у име Бога, судове?

Зар не треба причати са којим ставовима се не слажемо, а са којим се слажемо, а не да нам аргумент буде тајни снимак новинара у Чешкој који је тајно снимао муслимане у џамији и чудио се када су му предложили да нађе другу жену, а не жену коју је довео са собом која је атеиста. Па јел би могао неко у римокатоличкој цркви да се венча са атеистом?

Будимо озбиљни. Узвраћајмо аргументима, а не неким безвезним стварима.

Као што рекох нисам за шеријат, али нека они у својој заједници раде шта хоће док не угрожава друге.

Ja sam naveo koliko hoćeš argumenarta u kojima sam pokazao da je ta ujdurma oko zavođenja šarije igra tajnih obavještajnih krugova, centara i vojnoplitička stvar, muslimani u Evropi im služe kao trojanci a nikakva to nije religiozna potreba teološki opravdana već izraz ispolitizovane pseudointerpretacije islama i državne ideologije, političke doktrine konkretne zemlje na arapskom poluostrvu koju nazivamo "islamizam" i koja sa islamom kao religijom nema baš mnogo veze osim što ga je izmanipulisala k svojim političkim ciljevima. I postavio sam im pitanja na koja niko nije odgovorio. U srednjem vijeku je bilo takozvano "pravo utrpno" svuda, i na zapadu i na istoku i u islamu. I među hrišćanima i među muslimanima i među Japancima, Kinezima i Indijancima. Ovdje je u međuvremenu došlo do nekakve evolucije i mi se u Evropi ne mislimo vraćati ni svojim srednjovjekovnim praktikama a niti praktovat neke tuđe običaje koje recimo danas negdje po svijetu još vladaju. Oni ako hoće praktikovat srednji vijek, neka ga praktikuju ali kod svoje kuće a neka nam ga ne donose u Evropu. Kod njih je izgleda tek 1391 godina pa ćemo mi imati svakako razumjevanja i za njihov srednji vijek, nek si ga praktikuju sljedećih još 200-300 godina ali tamo kod sebe odakle su a ne kod nas u Evropi. Kod nas je 2013.

Подели на овим сајтовима

Ja sam naveo koliko hoćeš argumenarta u kojima sam pokazao da je ta ujdurma oko zavođenja šarije igra tajnih obavještajnih krugova, centara i vojnoplitička stvar, muslimani u Evropi im služe kao trojanci a nikakva to nije religiozna potreba teološki opravdana već izraz ispolitizovane pseudointerpretacije islama i državne ideologije, političke doktrine konkretne zemlje na arapskom poluostrvu koju nazivamo "islamizam" i koja sa islamom kao religijom nema baš mnogo veze osim što ga je izmanipulisala k svojim političkim ciljevima. I postavio sam im pitanja na koja niko nije odgovorio. U srednjem vijeku je bilo takozvano "pravo utrpno" svuda, i na zapadu i na istoku i u islamu. I među hrišćanima i među muslimanima i među Japancima, Kinezima i Indijancima. Ovdje je u međuvremenu došlo do nekakve evolucije i mi se u Evropi ne mislimo vraćati ni svojim srednjovjekovnim praktikama a niti praktovat neke tuđe običaje koje recimo danas negdje po svijetu još vladaju. Oni ako hoće praktikovat srednji vijek, neka ga praktikuju ali kod svoje kuće a neka nam ga ne donose u Evropu. Kod njih je izgleda tek 1391 godina pa ćemo mi imati svakako razumjevanja i za njihov srednji vijek, nek si ga praktikuju sljedećih još 200-300 godina ali tamo kod sebe odakle su a ne kod nas u Evropi. Kod nas je 2013.

То је веома велики проблем.

За тебе је и Босна твоја јер си тамо рођен. А Чешка је твоја зато што у њој живиш. Због тога имаш право и на једну и на другу земљу. По твом мишљењу, муслимани немају право на Босну иако су рођени у њој, а немају право нити зато што су им се преци доселили (као ти у Чешку) или прихватили веру која је дошла са Блиског истока (као што су и твоји).

Подели на овим сајтовима

То је веома велики проблем.

За тебе је и Босна твоја јер си тамо рођен. А Чешка је твоја зато што у њој живиш. Због тога имаш право и на једну и на другу земљу. По твом мишљењу, муслимани немају право на Босну иако су рођени у њој, а немају право нити зато што су им се преци доселили (као ти у Чешку) или прихватили веру која је дошла са Блиског истока (као што су и твоји).

Je li to namjerno spinuješ ili stvarno ne razumiješ o čemu se radi?

Češka je također zemlja katolika, pravoslavaca, husita, luteranskih protestanata, muslimana, budista, sljedbenika yoge, scientologa, Jehovinih Svjedoka, ateista, ostarjelih komunista, anarhista, neonacista, slovenskih rodnovjeraca - neopagana, agnostika i vjerski nezainteresovanih ljudi. Svako ima u njoj pravo ispovijedati i praktikovati svoju vjeru. Međutim niko nema pravo zahtijevati da se u pravni sistem ugrađuju pravne ili vjerske norme bilo koje od ovih spomernut vjera, sekti ili ideologija i tražiti zamjenu, minimalnu, djelimičnu ili potpunu, bilo kakvu znači zammjenu sekularnih, civilnih zakona za takve vjerske.

Isto tako u BiH, vrijedi sve isto to gore rečeno, svako ko je državljanin BiH može slobodno ispovijedati svoju vjeru, konfesiju, sektu ili ne znam šta. Ali nema pravo tražiti zamjenu republičkih zakona vjerskim ni u kakvom obliku a ni promulgaciju bilo čije vjere, konfesije kulta za državno naboženstvi, vjeru, kult ili konfesiju. I zajtijevati u tom smislu promjenu važećeg ustava i ostalih sprovodećih zakona. Svoju vjeru može u BiH ispovijedati čak i Bošnjak - sljedbenik Hare-Krišna, Mongol budista, Kinez konfučijanac ili Japanac šintoista, Afrikanac animista ili Indiijanac spiritista-Manituista koji se doselio prije par godina u BiH i čije religije nikada nisu bile smatrane istorijskim na ovom prostoru, isto vrijedi i za Češku. Ali niko nema pravo tražiti desekularizaciju države u korist jedne vjere, konfesije ili kulta i proglašenje bilo kakvoe vjere državnim kultom ni u minimalnom, ni u ograničenom a ni u potpunom smislu. To isto bi mogli zahtijevati sljedbenici Hare-Krišna pokreta da se u BiH ili Češkoj ili u Evropi pređe na vegetarijansku hranu i zabrani konzumacija mesa.

Подели на овим сајтовима

To isto bi mogli zahtijevati sljedbenici Hare-Krišna pokreta da se u BiH ili Češkoj ili u Evropi pređe na vegetarijansku hranu i zabrani konzumacija mesa. U čemu su oni drugačiji od hrišćana ili muslimana pred zakonom? Zato što ih ima manje?

Подели на овим сајтовима

Je li to namjerno spinuješ ili stvarno ne razumiješ o čemu se radi?

Češka je također zemlja katolika, pravoslavaca, husita, luteranskih protestanata, muslimana, budista, sljedbenika yoge, scientologa, Jehovinih Svjedoka, ateista, ostarjelih komunista, anarhista, neonacista, slovenskih rodnovjeraca - neopagana, agnostika i vjerski nezainteresovanih ljudi. Svako ima u njoj pravo ispovijedati i praktikovati svoju vjeru. Međutim niko nema pravo zahtijevati da se u pravni sistem ugrađuju pravne ili vjerske norme bilo koje od ovih spomernut vjera, sekti ili ideologija i tražiti zamjenu, minimalnu, djelimičnu ili potpunu, bilo kakvu znači zammjenu sekularnih, civilnih zakona za takve vjerske.

Isto tako u BiH, vrijedi sve isto to gore rečeno, svako ko je državljanin BiH može slobodno ispovijedati svoju vjeru, konfesiju, sektu ili ne znam šta. Ali nema pravo tražiti zamjenu republičkih zakona vjerskim ni u kakvom obliku a ni promulgaciju bilo čije vjere, konfesije kulta za državno naboženstvi, vjeru, kult o konfesiju. I zajtijevati promjenu ustava i ostalih sprovodećih zakona. Svoju vjeri može u BiH ispovijedati čak i Mongol budista, Kinez konfučijanac ili Japanac šintoista, Afrikanac animista ili Indiijanac spiritista-Manituista koji se doselio prije par godina u BiH i čije religije nikada nisu bile smatrane istorijskim na ovom prostoru, isto vrijedi i za Češku. Ali niko nema pravo tražiti desekularizaciju države u korist jedne vjere, konfesije ili kulta i proglašenje bilo kakvoe vjere državnim kultom ni u minimalnom, ni u ograničenom a ni u potpunom smislu.

У реченици "нико нема право тражити" је кључ нашег неразумевања. Ја мислим да свако има право да тражи и промену закона и устава и писма и језика и обичаја и културе и вере и традиције и држављанства. Све. Откада су југословенске републике тражиле и добиле и промену устава, и промену закона, и промену граница, и промену држављантсва, све може. Како каже Иво Андрић: "А Србима је остала тиха нада да, оно што је једном било, може опет да дође." И може. Могу и нове границе да се праве, и нове државе да се стварају, и нова државна уређења, све може.

Подели на овим сајтовима

To isto bi mogli zahtijevati sljedbenici Hare-Krišna pokreta da se u BiH ili Češkoj ili u Evropi pređe na vegetarijansku hranu i zabrani konzumacija mesa. U čemu su oni drugačiji od hrišćana ili muslimana pred zakonom? Zato što ih ima manje?

Нека траже. Код нас су и тзв. атеисти тражили да се људима који не иду сваке недеље у цркву забрани да се декларишу као хришћани.

Подели на овим сајтовима

Нека траже. Код нас су и тзв. атеисти тражили да се људима који не иду сваке недеље у цркву забрани да се декларишу као хришћани.

Tražit može svako šta mu prvo na pamet padne, ja mogu tražiti i zahtijevati da državni službenici u opštinskim kancelarijama moraju biti obavezno uniformirani i nositi škotske suknjice i kapice u radnom vremenu dok su na poslu ali druga je stvar hoće li to biti prihvaćeno. 

Ovdje ja navodim razloge zbog čega tako nešton ne može biti prihvaćeno. A navodim ih zato što su bosanac i istražioc otvorili ovu temu kako bi u njima te svoje zajtijeve iznijeli i obrazložili. Pa je to onda samo odgovorom na to njihoo otvaranje teme i pisanje. Njihova obrazloženja su za prvo falična, manjkava jer ne podrazumijevaju jednakost svih pred zakonom, Oni se brigaju samo za to kako i da li će biti uvedena šarija. To tako mogu, normalno da se bore za sebe, jasna stvar. Ali ja im kažem da se to ne može rješavat ovako parcijalno i partikularno jer BiH ne pripada samo njima i da se o tom pitaju i drugi koji su protiv nečeg takvog. I da takva pitanja ne mogu biti rješavana desekularizacijom postojećih propisa, ustava, zakona i države u bilo kojem smislu, smjeru ili pravcu, ni minimalno, ni djelomično nni potpuno. isto bi to napisao i katolicima koji bi zahtijevali promulgaciju CIC-a ili pravoslavcima koji bi zahtijevali sličnu promociju vizantijskog crkvenog prava. Mi katolici dokonce imamo i stvarnu realno postojeću državu Vatikan koja je ustvari apsolutističkom teokracijom i gdje vladaju takvi Božiji i crkveni zakoni, ne postoje tamo civilni zakoni. Papa, rimski biskup je tamo aposlutni vladar a kanonsko pravo je jedino koje je važeće tamo. I taj sobar je zbog te afere s tim dokumentima bio suđen pred crkvenim zakonom ali u međuvremenu pomilovan od strane Pape Benedikta XVI i pušten kući da Božić provede sa svojima. Tako da znamo tačno o čemu govorimo. A ko od nas katolika bilo gdje u Evropi nastoji zamjeniti važeće sekularno pravo CIC-om? (CIC je Codex Iuris Canonici - kanonsko pravo) I u slučaju kad bi to pokušali radilo bi se o istom, zamjeni sekularnog pravnog sistema i uređenja u BiH za pravni sistem koji vlada u stranoj državi Vatikanu. Kod njih umjesto Vatikana je Saudijska Arabija, Kuvajt, Arapski Emirati, Jemen itd. 

Подели на овим сајтовима

Да ли је овакво опхођење према следбеницима Књиге по шеријату? : 

img00298.jpg

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Taj sobar iz Vatileaks-afere da je recimo nađen krivim i osuđen recimo na 5 godina zatvora, zaista bi ih odsjediti morao da nije bio pomilovan. To tako izgleda kad vjerski zakon ima snagu državnog zakona, tako je to u Vatikanu. Tamo se recimo oficiri i vojnici švicarske garde za propuste u radu također kažnjavaju prema tim zakonima. Recimo ne dođu na dežurstvo, odu na vikend, udalje se iz kasarne bez dozvole i sl. Slično je krivično kažnjiva blasfemija, huljenje na hrišćanske svetinje, ko se ji dopusti u Vatikanu zbog blasfemnog ponašanja može biti uhapšen od strane gardista ili vatikanske policije, ima ih dosta i u civilu i osuđen na zatvor isto kao i u drugim državama za krađu ili bilo šta drugo.

Подели на овим сајтовима

Да ли ће Европа, а са њом и Босна, а са Босном и Херцеговина, бити секуларна или ће се наћи прагматични модалитети да се задовоље и верске потребе, оних којима то значи, данас не можемо знати. Када би правни систем изражавао потребе становништва, вероватно не би било ни потребе да неко тражи нешто друго.

Међутим, очигледно је да наши крњи ЈУ системи нису увек најбољи. Очигледно је и да се понеке европске државе, осим БиХ, налазе пред дилемом да ли треба следити примере Краљевине Југославије и Краљевине Црне Горе. Уколико је једна апсолутистичка православна монархија, каква је била Црна гора, могла да дозволи муслиманима на својој територији да себи суде по својим прописима, у својим судовима, ублажавајући, наравно, казне у односу на Отоманско царство, не видим да је то могло да угрози немуслимане.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...