gavrosaurus Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Опрости и ти сви други, што сам писао о томе о чему ти сад пишеш,али ме нико није разумео,част изузецима...Собзиром да ме овде ретко ко капира, још ме проглашавају злонамерним ,цијеним да без сувишне патетике, могу комотно да се повучем на неко време... Ето,бар док се не врати стари Моцарт... Ма ди ћеш? Форум ко форум, таласа се лево и десно, на све стране, знаш и сам. Остани, и не брини. Драшко and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Заправо, сви смо криви. Оно што верујем, а због тога све ово и радим, јесте да ће се ствари променити у будућности. И ти си оче стао на пола пута код лудих Срба из села Дубока. Ти си тамо 4. или 5. од кад памтим. Само сте се измењали и никакав значајан помак нисте направили. Сви сте једва чекали да збришете из те парохије. Док неки свештеници без обзира на тежак менталитет парохијана, ако је ''повољна'' парохија остају па нек имају посла и са најгорима... Orthophill је реаговао/ла на ово 1 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Верујем да свако понаособ разуме да, опет, свако ко долази у цркву буде у њу и призван, дакле, Господ је благоизволео да свакога од нас, језиком који разумемо призове у храм, на службу.То што се мени не свиђа јер неко шмрче, или ме је гурнуо и згазио, или је јео бели лук — тај и није ту само и искључиво због мене, да мени угађа и мене се клони, већ је и он дошао да се помоли Господу, на начин на који уме. То што такав не зна наизуст Прешернов "Сонетни венац" не значи да ћу и ја моћи да заварим цеви које можда он вари. Нити га то чини џуџом, нити простаком, нити сељаком, нити грађанином, нити академиком већ обичним човеком који је ту дошао у исте сврхе као и ја, да се помоли из то мало своје беде за своје ближње и себе, да замоли Господа да спасе ову намучену земљу и остави је макар некоме од својих (будућих) унука. Ja nisam tako shvatio temu, nije ovdje riječ o pojedincima i njihovoj neškolovanosti, neobrazovanosti, socijalnoj neprilagođenosti ili čak i primitivizmu ako ima i toga. Naravno da svaki ima pravo na molitvu, Crkvu i susret s Bogom u evharistiji i niko pred Bogom i u Božjim očima ne može biti manje ili više vrijedan ili nevrijedan, svi smo grješnici i potrebni Božijeg opraštanja i milosti. Pred Bogom su jednako vrijedni kao ljudi i episkop i beskućnik, klošar, profesor, domaćica i bogataš. Mislim da je cilj teme ustanovit šta je to što bi se moglo u Crkvi popravit kako bi se popravila ukupna klima kroz obrazovanje, kulturno i ostalo uzdizanje, prosvjećivanje i svi osjećali bolje. Vremenom bi se to sigurno onda osjetilo i u Crkvi i u društvu i u narodu. Ne može jedan roditelj reći sebi, djeca su mi razmažena, nevaspitana i svakakva, neda se tu ništa uradit. Ili jedan sveštenik ili episkop: parohija ili episkopija mi je puna ateista, nekrsta i drugih neznabohu, neda se tu ništa učinit. Pa apostoli, sveti Petar, Pavle, Andrija, Toma i ostali, pa misionari i ravnoapostoli sv. Ćiril i Metodije, sv. Patrik i sl. su pred sobom imali cijele narode takve, nikakve nekakve, pagani to bili, praktikovali idolatriju, grupni sex, čak negdje i kanibalizam kao u Papui Novoj Gvineji. I šta su trebali uradit, okrenut se i reć: Joj šta je ovo koliko ih je, a kakvi su, šta rade, ko će njih sve vjeri privest i poučit? Nemoguća stvar. Ko hoće - traži načine, ko neće - traži (izmišlja) uvijek neke izgovore. Tako je to svuda s tim. Silence је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 мишљења сам да су поједини свештеници изгубили из вида суштину њихове службе, а то је да буду очеви својој деци која су им подарена на чување и васпитање, е сад васпитање деце је дуготрајан и мукотрпан посао (нарочито ако су ти деца тврдоврати, затуцани и благо заостали у развоју Срби). Ту образовање може доста да помогне, али без очинске љубави нема ни доброг свештеника, а ни добре деце. П.С. Извињавам се ако порука делује к'о да сам на халуциногеним дрогама, пишем са телефона. Orthophill and Silence је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 И ти си оче стао на пола пута код лудих Срба из села Дубока. Ти си тамо 4. или 5. од кад памтим. Само сте сеизмењали и никакав значајан помак нисте направили. Сви сте једва чекали да збришете из те парохије. Док неки свештеници без обзира на тежак менталитет парохијана, ако је ''повољна'' парохија остају па нек имају посла и са најгорима... To je čest prigovor, negdje je opravdan a negdje baš ni nije, zavisi to od demografske situacije i populačnog profila te neke konkretne zajednice na terenu. Ocu Ivanu nije potreban nikakav advokat ni advokatisanje, ja isto tako ne poznajem tamo tu situaciju u Dubokoj ali postoje stvari koje se mogu teško ili nikako promjeniti. Ako tamo nema baš nikakvih mladih ljudi, od starijih je vrlo teško očekivati neku takvu čudesnu promjenu, negdje se i to desi a onda takvo nešto baš i zbog toga nazivamo čudom. Od ateiste koji je 50 godina, pola vijeka ili više proveo kao ateista ne napravite ni slučajno za 5 minuta a ni za 5 godina vjernika. No zato možete raditi sa mladima, s njima to može ali ako ih ima. Ako nema ni mladih onda je to ta najgora stvar na terenu ali i tada mnogo znači da je sveštenik prisutan jer samo svojom tom tihom prisutnošću i molitvama, liturgijom već čini mnogo za te ljude tamo. Druga je stvar kod velikih parohija gdje nije problem okupiti 20-50 ili sto i više mladih, pa kad bi ti ostali stariji bili sve sami tvrdokorni ateista i zagriženi bivši komunista koji imaju trajne posljedice te indoktrinacije na duši i sl. Njih onda vodi, poučava, kara i popravlja sam Bog životom. A pri tom je dobro opet da sveštenik bude tamo uz njih i takve kakvi su. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 "mislim da je najbolje rečeno s onim: mašine za svećenje vodice, liturgiju i opela... kada bi sveštenici manje olako shvatali tu svoju ulogu, ukapirali bi da ima mesta za napredak i u njihovim glavama... do tada, deca će pričati: "tako mi rekla baba, da to valja"...." ово је са фејсбука и странице православни мотивациони постери Овоо јесте истина али само донекле јер људи (већина) ХОЋЕ И ЖЕЛИ да свештеници буду машине за свећење водица, опела... ништа више од тога. Ако и покушаш да нешто ту измениш одмах будеш окарактерисан као лош, како не знаш "посо", тераш нешто своје... Дакле, проблем је много шири од бацања кривице са народа на свештенике и обринуто. Заправо, сви смо криви. Оно што верујем, а због тога све ово и радим, јесте да ће се ствари променити у будућности. Оче, у питању је проблематика о којој је још пре неког времена причао Звонко. Наиме, црква мора да престане да буде народна, и да схвати да тога више нема, да је средњи век прошао, те да батали политакантство, национализме и државу и да се посвети своме истинском стаду, малом стаду... ...да се врате изворне хришћанске праксе које су збанично још увек на снази, али се не поштују већ доста времена (нпр. обавезно катихуменство пре крштења, закључавање храма након избацивања оглашених на литургији, придржавање канонског права и поретка итд.)... Silence , Johanes de Silencio and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 3 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 ali postoje stvari koje se mogu teško ili nikako promjeniti. Isto tako nije dobro mlade sveštenike pune energije i misionarskog zapala, revnosti držati predugo na takvim teškim mjestima i u takvim parohijama dugo vremena, treba ih izmjenjati. Šta mislite kako biste se osjećali kad biste 20 godina služili negdje a ne napravili tamo skoro ništa jer sredina je takva teška kako sam to opisao? A vi i uz svoju najbolji volju i želju i samoprijegor, angažovanje i žrtvovanje niste uspjeli tamo ništa značajno? To bi već bilo u pitanju i zdravlje takvih sveštenika, o samopouzdanju, raspoloženju i zapalu za misionarenje da ni ne spominjem. I sveštenici su ljudi. Johanes de Silencio, Crveni Baron, Silence and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Sve to što sam napisao o ateistima i komunistima se odnosi i na te takve "valja se - ne valja se" hrišćane. I mi katolici u Bosni imamo takvih, znam o čemu se radi. Nije sad bitno što su ovi neznabozi a ti drugi opet nekakvi vjernici i kad baš ne sasvim onakvi kakvi bi trebali bit. I s jednim i s drugim treba radit. Ali ne možete očekivati sad od mladog jedva 30 godišnjeg sveštenika da će uspjeti za tih par godina službovanja na parohiji ubijediti takvu stariju gospođu od 70 i više godina u nešto drugo od tog što ona praktikuje cijeli svoj život. Treba raditi sa mladima, grana se savija dok je zelena, stara se samo slomije. A njih ako se uspije ili ne uspije, Bože moj, šta sad s tim, Bog opet na kraju to sve riješi po svom. Јадранка-Дервента, Crveni Baron, Silence and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Никако се не слажем са тиме да свештеник тапка у месту ако није интернет активан,то ми никако не иде,што се тиче језика и образовања,слажем се потпуно са тиме.Знам колико је мом супругу увек било у корист познавање енглеског језика и увек се одушевим кад видим образованог и начитаног свештеника(који се не недима тиме-по могућности) али што се тиче интрнета,добро је познавати и владати њиме али и ако се не зна а добар је свештеник-апсолутно ништа не губи тиме.Ово је сад нека друга тема. Моцо,па у којој си Епархији сад био и престрашио се?хехехе Пре неки дан сам видела једну страшну сцену.Потпуни пад једног образованог,до јуче-интернет активног свештеника,популарног и наметљивог.Нисам се саблазнула нити осудила,напротив,потпуно сам се идентификовала са њим и схватила,колико смо близу да потонемо ако се уздамо у своје знање и умење. Што се тиче сељачког менталитета....катастрофално смо културно посрнули сви,то је чињеница. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 27, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Никако се не слажем са тиме да свештеник тапка у месту ако није интернет активан, Не верујем да је ико о овоме причао... ја сам говорио о много широј ствари. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Što se tiče tih okorjelih ateista, nepokajanih grješnika i sličnih, njih onda može najčešće promjeniti samo život i Bog svojim nekim izravnim čudom, intervencijom ili prosvjetljenjem, kao sv, Pavla apostola na primjer. Rijetko to uspije baš obični propovjednik, sveštenik i misionar ako ravno nije i živi svetitelj kao na primjer kod nas sv. Filip Neri, sveti župnik Arški što su bili i njima slični, katolički i pravoslavni. Jedan sveštenik ili pastor, propovjednik, ne sjećam se tačno da li katolički ili protestantski, nije ni važno, putovao avionom. I dok su bili nad okeanom pilot javi razglasom na mikrofon da imaju ozbiljnih tehničkih problema, avion se naklanjao sa strane na stranu i izgledalo to tamo vrlo opasno, svi se smjesta uzeše molit Bogu, čak i ti koji nikakvim vjernicima do tada nisu bili. Potom po slijetanju taj sveštenik priđe pilotu i reče mu: Koliko se ja trudim, propovijedam i misionarim godinama, radim s ljudima, evangeliziram, još ne vidjeh tako brzo obraćene i raskajane ljude, meni se nikad u životu nije podarilo to što vama da se toliko ljudi na par vaših riječi najednom počne molit Bogu i to tako vruće, vehementno, pa čak i oni koji u Boga nisu vjerovali. To kad Bog uzme stvar u svoje ruke, zato je bolje da mi sami uzmemo stvar svog obraćenja u svoje ruke i da na ništa ne čekamo, jer kad Bog to počne onda je to mnogo teže, često to i boli a za naše dobro. Макрина је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Наравно оче,схватам о чему си причао али свакако се и ово увек негде провлачи у овом модерном добу. На овој њиви Господњој,пребогатој плодне црнице,има места за све сејаче,за сваку врсту и сваку културу Битно је само да препознамо једни друге и таленте и уважавамо их. Штрумпфета је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Јој деца по селу шта слушају и гледају на тв,па њихови родитељи,па деде и бабе...а морал?...па понашање...страшно.Колико пута сам се осетила немоћном пред таласем некултуре и простаклука који се свалио на мене и колико пута сам остала збуњена због неимања основних,од малена научених вредности,како код старих тако и код младих. А ако погледате фотографије из Душковаца,ону бруку и срамоту када су малтретирали нашег блаженопочившег Владику Хрисостома,видећете профил баба и деда,коју су ујутру устали и намирили стоку(како то каже наш сељак) а после отишли у Цркву,али не да се помоле Богу што им је дао свега и стоке и земље и воћа и поврћа,него да причају о Литургији јер им је то згодно,будући да је прошло време вашара и окупљања...па то је брука и срамота...јадан наш Владика шта је све преживео од безобразно-неуких Silence је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Zayron je zaista ponudio zanimljiv kriticki osvrt na tematiku prijemcivosti. Ipak, mislim da postavljac teme to nije imao na umu. Da zaokruzimo problem na prvi post. Dokle god se gasi stvaralacki dinamizam i dokle god se neguje poboznjacka ucaurenost bazirana na indiferentnosti i odsustvu osecanja/odgovornosti za drugog, u punom eklisio-dogmatskom totalitetu, sve navedeno u prvom postu ostace na snazi. Kako kod klira tako i kod laika. A realno i ona instanca koja ima vlast da takve stvari iskoreni, ostaje mrtva rabota koja u najboljem slucaju koketira na drugim perifernim nivoima stvarnosti zarad neke reputacije ili interesa. Биљана and Silence је реаговао/ла на ово 2 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Знаачи, ''Дупло голо''? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука