w.a.mozart Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Poslednjih nekoliko meseci imao sam priliku da obidjem hramove i pričam sa vernicima i sveštenicima u više gradova Srbije. Čini mi se da postoji jedna zajednička crta u našoj duhovnosti a to je seljački mentalitet. Možda i nisam izabrao najsrećniji termin ali mi se čini da baš treba početi od ovoga.Vernici koji su do tvrdoglavosti ubedjeni u -svoje- kanone... Uvek se 3 puta razmislim šta i KAKO da kažem pa onda kažem. Ne umeju da na običan način razgovaraju sa ljudima van crkve o običnim temama. U svemu vide sudbonosne susrete koji će odjeknuti u eshatonu. Mislim da u nekim slučajevima sa ovim ima loša duhovnost a i nedovoljna informisanost pa čak i obrazovanje.Sveštenici su priča za sebe. Posebna kasta. Ne koriste internet, ne znaju jezike, ne čitaju kvalitetne knjige niti gledaju kvalitetne emisije a upoznao sam brdo njih koji gledaju grand šou i čitaju pink reviju i slične novine jer za tako nešto nije potreban napor volje. Edukuju se uličnim abrovima, ne izvlače ljude iz sekte niti propovedaju jevandjelje, porodica im nije na liturgiji više od 1-2 puta godišnje i potpuno su mirni u tom stanju, dodje im ko prirodno okruženje a o sebi i svojima (porodici) imaju ultra-giga-mega mišljenje. Pokušao sam da se družim sa lokalnim sveštenikom koji je mojih godina i shvatio da je nedodirljiv i za većinu sveštenika a kamo li za mene, smrtnika. Takodje, primetio sam da u mnogim hramovima veliki broj sveštenika potiče sa sela. To naravno ne mora da znači ništa ali ipak ume da znači ako iz sela izvučete ono najgore- kao što rekoh... internet, strani jezici, literatura, širina... toga nema. Želja za otvorenošću i toplinom-nestala u akciji. Prosto ispada da su sveštenici postali mašine za osvećenje vodice i za groblje i liturgiju... makar većina (ima i časnih izuzetaka). O parama i svemu što ide uz njih neću ni da pričamKako se snaći u svemu tome, pitam se... Бартендаз, RYLAH, Mилена КШ and 14 осталих је реаговао/ла на ово 17 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 А ти си тај моцартов брат,а ? Мање више се слажем са овим,само тај термин "сељачки" је мало безвезе,јер ставља сељака у негативну иконотацију,да су сељаци по дифолту нешто лоше... Шта да кажемо рецимо за Теслу и он је био сељачко дете... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Шта да кажемо рецимо за Теслу и он је био сељачко дете... kao što piše To naravno ne mora da znači ništa ali ipak ume da znači ako iz sela izvučete ono najgore Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Kako se snaći u svemu tome, pitam se... Ми, који смо прост свет смо одувек далеко од елитизма ма које врсте, академски приступ ми је прилично неразумљив јер су и академски грађани полуписмени јер испадају из корумпираних школа а и такви ни не долазе у цркву, они који мисле да су паметни, благодаре себи а не Господу. Не преостаје нам да у земљи сељака такав, сељачки, приступ свему и имамо, нажалост; с једне стране ме радује јер је остало словенског духа у нама али са друге, цивилизацијске, чини се да нисмо много узнапредовали. На крају крајева — блажени нишчи духом... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Mislis "dzovanskom" ?! Seljaci su cestiti ljudi. Јадранка-Дервента, Ленка*, Лидија Миленковић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Znaci dobili smo turbo Mocija. Super Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Poslednjih nekoliko meseci imao sam priliku da obidjem hramove i pričam sa vernicima i sveštenicima u više gradova Srbije. Čini mi se da postoji jedna zajednička crta u našoj duhovnosti a to je seljački mentalitet. Možda i nisam izabrao najsrećniji termin ali mi se čini da baš treba početi od ovoga. Vernici koji su do tvrdoglavosti ubedjeni u -svoje- kanone... Uvek se 3 puta razmislim šta i KAKO da kažem pa onda kažem. Ne umeju da na običan način razgovaraju sa ljudima van crkve o običnim temama. U svemu vide sudbonosne susrete koji će odjeknuti u eshatonu. Mislim da u nekim slučajevima sa ovim ima loša duhovnost a i nedovoljna informisanost pa čak i obrazovanje. Sveštenici su priča za sebe. Posebna kasta. Ne koriste internet, ne znaju jezike, ne čitaju kvalitetne knjige niti gledaju kvalitetne emisije a upoznao sam brdo njih koji gledaju grand šou i čitaju pink reviju i slične novine jer za tako nešto nije potreban napor volje. Edukuju se uličnim abrovima, ne izvlače ljude iz sekte niti propovedaju jevandjelje, porodica im nije na liturgiji više od 1-2 puta godišnje i potpuno su mirni u tom stanju, dodje im ko prirodno okruženje a o sebi i svojima (porodici) imaju ultra-giga-mega mišljenje. Pokušao sam da se družim sa lokalnim sveštenikom koji je mojih godina i shvatio da je nedodirljiv i za većinu sveštenika a kamo li za mene, smrtnika. Takodje, primetio sam da u mnogim hramovima veliki broj sveštenika potiče sa sela. To naravno ne mora da znači ništa ali ipak ume da znači ako iz sela izvučete ono najgore- kao što rekoh... internet, strani jezici, literatura, širina... toga nema. Želja za otvorenošću i toplinom-nestala u akciji. Prosto ispada da su sveštenici postali mašine za osvećenje vodice i za groblje i liturgiju... makar većina (ima i časnih izuzetaka). O parama i svemu što ide uz njih neću ni da pričam Kako se snaći u svemu tome, pitam se... Не знам, где си обилазио, ал` у Мачву сигурно ниси залазио... Тамо ти ретко у цркву иду, сем о празницима, са`ранама и свадбама, тако да се о неким утврђеним канонима не може ни причати, сем у мери "тако ми рекла баба"... Свештеници, к`о попови, владика их постави туде, не можемо причати о томе... А јес`, и сам сам приметио да су свештеници са села џуџе... Па још и некултурни и неписмени... Не знају нити за интернет, нити за језике... Не мислим да се жвале, него за енглески, пошто руски који су учили више није актуалан... Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Mozda previse ocekujemo od prosecnog svestenika. :unsure: ...poslao s telefona... Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Моци, погрешио си само терминологију... Сад ћеш морати да се расправљаш шта то значи "сељачки". Нишлије знају да је "мајмун" животињска врста, али "мајмУн" је карактерна особина. Проблем је што смо лењи, неваспитани, затуцани, искључиви итд. Није битно да ли неко воли оперу и балет, нека воли Цецу или Iron Maiden, али битно је да не буде све ово претходно наведено. Mилена КШ, Бартендаз, Ленка* and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Моци, погрешио си само терминологију... Сад ћеш морати да се расправљаш шта то значи "сељачки". Нишлије знају да је "мајмун" животињска врста, али "мајмУн" је карактерна особина. Проблем је што смо лењи, неваспитани, затуцани, искључиви итд. Није битно да ли неко воли оперу и балет, нека воли Цецу или iron maiden, али битно је да не буде све ово претходно наведено. Za ucenje novog, to kolje masu ljudi. Za rad neceg sto znamo jos djene, djene ali da se ljudi uzmu u pamet da stalno uce nove stvari sto vestine za savrseniji/novi posao sto opste obrazovanje to je naucna fantatika. florenntina, Grizzly Adams, Candy Butcher and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 менталитет је такав какав је какав је ко човек, то је пресудно ако је свештеник необразован информатички или не зна језике, то не искључује да је можда одличан саговорник, исповедник, да је широка душа па макар Цецу слушао или Брунцлик Зоку мене више копка та наша "неприсност", људи у литургијској заједници као да не желе да са непознатима (из исте Цркве) разговарају, да прилазе, да поделе неку топлину (неко је то описао у једној теми) Ignjatije, Биљана, PetarP and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest јер. Агапије Написано Децембар 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Моци, погрешио си само терминологију... Сад ћеш морати да се расправљаш шта то значи "сељачки". Нишлије знају да је "мајмун" животињска врста, али "мајмУн" је карактерна особина. Проблем је што смо лењи, неваспитани, затуцани, искључиви итд. Није битно да ли неко воли оперу и балет, нека воли Цецу или Iron Maiden, али битно је да не буде све ово претходно наведено. Немој да ми неко дира Бруса Дикинсона! Зосима, Ignjatije and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest јер. Агапије Написано Децембар 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 http://youtu.be/BZ7MVInlYC4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Моци, погрешио си само терминологију... Сад ћеш морати да се расправљаш шта то значи "сељачки". Нишлије знају да је "мајмун" животињска врста, али "мајмУн" је карактерна особина. *су неки од нас, не сви Проблем је што смо лењи, неваспитани, затуцани, искључиви итд. Није битно да ли неко воли оперу и балет, нека воли Цецу или iron maiden, али битно је да не буде све ово претходно наведено. * prim. prev. Јадранка-Дервента and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Не, грешите. Не ради се овде о сељацима, необразованости и незнању језика, или томе слично. То је само метафора за духовну пустош црквених људи, а посебно свештенства. Блажени нишчи духом су "онтолошки" другачији од духовно опустошених. Немојте се заваравати. И мешати несмешиво. О томе говори овај Моцартво увид. Ја сам тако разумео. Метафора је у питању, а иза ње лежи проблем. Нема Христа... Биљана, Лидија Миленковић, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука