Jump to content

Најлепши примери хуманости и доброчинства (фото)

Оцени ову тему

Препоручена порука

img_3362.jpg

Вечерње новости: Најплеменитији подвиг 2012. године.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј присуствовао је 17. децембра свечаности у Скупштини града Београда на којој су, по педесети пут, уручена признања компаније Новости најплеменитијим појединцима и групама, који су својом храброшћу и добротом у 2012. години задужили читаво наше друштво.

Златну плакету за појединачни подвиг године добио је режисер Емир Кустурица за изградњу Андрићграда у Вишеграду, чиме је обележено пола века од доделе Нобелове награде Иви Андрићу. Златна плакета за дечји подвиг године уручена је Даници Зорић. Златна плакета за колективни подвиг припала је посади ледоломца Гребен која је провела 96 сати у непрестаној борби са ледом на Дунаву код Гроцке. Постхумна признања припала су мајору Горану Савићу, Јелени Трикић и Славку Величковићу.

img_3175.jpgimg_3176.jpgimg_3191.jpgimg_3211.jpgimg_3223-z.jpgimg_3255.jpgimg_3272.jpgimg_3294.jpgimg_3328.jpgimg_3338.jpgimg_3349.jpg

http://www.spc.rs/sr/najlepshi_primeri_humanosti_dobrochinstva

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
  • 4 years later...

"BJELA JE SPASAO NAŠEG SINA LAVA" Dečak (11) sa Vračara ostao živ zahvaljujući našem poznatom glumcu

"Hvala svima koji su se zatekli da pomognu mom detetu, nadasve Draganu, koji je našeg Lava odmah odvezao u Tiršovu, inače bi iskrvario i izgubili bismo ga.“

Ovim rečima se zahvaljuje Vesna Tomić, majka Lava (11) kome je staklo sa ulaznih vrata preseklo arteriju na ruci, a u pomoć mu je pritekao slavni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.

Naime, Lav i njegov brat blizanac Vanja u petak oko 13.20 krenuli su u školu iz doma u Ulici Svetozara Markovića.

Dragan Bjelogrlić
agan Bjelogrlić

- Lav je ostao da zaključa ulazna vrata, a ja sam malo odmakao. Dozivao me je. Ruka mu je bila sva krvava - priča Vanja, pogleda uprtog u zemlju.

Razbijeni i crveni komadi stakla spali su sa starih ulaznih vrata koja dele dvorišnu zgradu od glavne i Lavu su probili ruku. Vanja mu je odmah pritisao ruku iznad rane i poveo ga u obližnjih kafić da potraži pomoć.

U nevolji za koju njihove godine nisu bile spremne stigla je još jedna pomoć - ispred dečaka se najpre našla njihova sad već bivša učiteljica Jelena Nikolić.

- Čula sam dečji vrisak, okrenula se i videla svoje starije đake - Vanju, prekrivenog krvlju, i Lava, koga neka žena hvata za ruku, a iz rane sve šiklja. Uneli smo Lava u kafić, a ženi koja se predstavila kao doktorka dala sam svoj šal da ga njime podveže ispod ramena. Rekla mi je da me ne dozvolim zaspi. Dete me je slušalo, reagovalo na moj glas. Užasno mnogo krvi je prskalo na sve strane - kaže učiteljica Jelena.

Lavova majka, Vesna Tomić zahvalna na podvigu svih ljudi koji su pomogli dečaku
Lavova majka, Vesna Tomić zahvalna na podvigu svih ljudi koji su pomogli dečaku
Već je prošlo 15 minuta, a Hitna nije uspevala da se probije do kafića „Svetozar“ u kome se drama odvijala.

- Izašla sam ispred kafića gde je Vanja plakao. Rekao mi je da će mu brat umreti. Okrenula sam se i videla da na vratima kafića stoje glumci Dragan Bjelogrlić i Gordan Kičić. Istog trena izašla je i doktorka sa Lavom i rekla da više nema vremena - priča Jelena.

Pitanje na čiju odgovornost će se voziti dete u bolnicu više nije imalo smisla postavljati.

- Dragan je rekao: „Meni ne pada na pamet da čekam Hitnu pomoć, mi dete gubimo“. U automobil ušli su Lav, lekarka, neka žena i on - kaže Jelena, sa kojom je tada ostao Kičić i pokušavao da uteši Vanju.

Lavu Tomiću(11) je staklo od ulaznih vrata zgrade na Vračaru preseklo arteriju na ruci, zbog čega je obilno krvario i gotovo gubio svest.
avu Tomiću(11) je staklo od ulaznih vrata zgrade na Vračaru preseklo arteriju na ruci, zbog čega je obilno krvario i gotovo gubio svest.
Majka Vesna, potpuno izbezumljena, već je bila kod Cvetnog trga kada su se glumčeva kola zaustavila ispred nje.

- Videla sam moje dete, čiju je umotanu i crvenu ruku neka nepoznata žena držala u vazduhu, stiskajući je svom snagom. Lav je polako padao u neku vrstu delirijuma. Bjelogrlić nas je vozio u Tiršovu, nas nepoznate ljude, a mi nismo bili njegova muka. Kada smo tamo stigli, izleteo je iz auta, upao na šalter i rekao: „Morate ovo dete odmah da ga pogledate“. Pogledom mi je poručio „Ja ne znam kako više da pomognem, recite mi kako još da vam pomognem“. Ne mogu to da vam objasnim - kaže Vesna.

Tragovi krvi

Osoblje u Tiršovoj je brzo reagovalo.

- Lav je odmah bio u sali. Rasekao je arteriju od lakta do šake leve ruke, sve do kosti. Već mu je pomodrela ruka. Lekar nam je rekao da je samo još pet minuta proteklo on ne bi preživeo. Izgubio je previše krvi - kaže Vesna.

Kako su lekari rekli roditeljima, rana je sanirana i oni veruju da će mladi organizam uspeti da se oporavi.

- Njihova humanost je spasla moje dete. Ti ljudi koji su se našli baš u to vreme i baš na tom mestu... Lavova učiteljica, nepoznata lekarka i nadasve Dragan Bjelogrlić, koji je moje dete odvezao u Tiršovu. Da je čekao, mi bismo Lava izgubili - dodaje Vesna.

Lava će do praznika pustiti kući, kako bi Novu godinu dočekao sa najmilijima.

Bjelogrlić: Svako bi tako postupio

Redakcija “Blica” stupila je u kontakt sa herojom Vračara čiji se podvig od petka prepričava duž cele ulice Svetozara Markovića. Dečak je toliko krvario da bi mnogi pred tom scenom ostali sleđeni od straha, dok je Bjela odmah rešio da pomogne, pričale su komšije. Međutim, glumac, skromni heroj, samo je prokomentarisao .

- Reći ću samo da se to dogodilo. Smatram da bi svako normalan postupio na isti način - rekao je kratko Bjelogrlić.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/bjela-je-spasao-naseg-sina-lava-decak-11-sa-vracara-ostao-ziv-zahvaljujuci-nasem/rk5fvd2

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Beba Maša i 18-godišnji Vasilije uspeli su da ujedine Srbe i Hrvate onako kako političari nisu GODINAMA

A. Latas | 26. 01. 2018 - 19:17h

Ono što godinama ne uspeva stotinama srpskih i hrvatskih političara uspeli su za nedelju dana da učine 14-mesečna devojčica Maša Čuvalo i 18-godišnji momak Vasilije Sentivanac, iz Vukovara i Borova.

ZUNktkqTURBXy9jODIxNGUxZTBkMTU0MGE4MGIxM
Foto: RAS / RAS Srbija
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

Podeljeni grad ujedinio se oko pomoći svojim sugrađanima, maloj Maši, kojoj je potrebno presađivanje bubrega, i Vasi, koji mora na presađivanje koštane srži.

Za samo pet dana akcije za Vasilija obolelog do leukemije skupljeno je 125.000 evra, iako je prvobitni plan bio da se pokuša doći do sume od 110.000. Sentivanac je trenutno u Nemačkoj gde nastavlja lečenje, a zbog velikog odaziva ljudi, svi se nadaju da će na operaciju u Padovu otići i Maša Čuvalo. Od početka humanost je bila na prvom mestu, novac za lečenje svog druga fudbalera zajedno su počeli da skupljaju i fudbaleri srpskog kluba Vuteks Sloga i hrvatskog kluba Vukovar 91. Na kraju su se u sve uključile i druge gradske organizacije, a onda se pročulo da je pomoć potrebna i maloj Maši.

Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština, organizacije koja okuplja srpske opštine na istoku Hrvatske, kaže da je ovo možda i neočekivani uspeh kojem se nisu nadali kada su krenuli u akciju prikupljanja novca za Vasilija.

- Ova akcija je povezala sve ljude na istoku Hrvatske, nezavisno od nacionalne pripadnosti ili političkih opredeljenja. Zahvaljujemo se i Ivanu Penavi, gradonačelniku Vukovara, kao i pripadnicima većinskog naroda, koji su podržali ovu našu akciju. I ZVO će da uplati određen novac za lečenje male Maše - rekao je Jeremić. Nakon objedinjavanja akcija „Za Vasu i Mašu“, ujedinili su se i donatori. Novac je počeo da se skuplja i u drugim gradovima i humanitarnim organizacijama širom Hrvatske, a poslednja velika akcija organizovana je na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Uskoro su sa mora stigle klape „Elektrodalmacija“ iz Splita i „Cambi“ iz Kaštel Kambelovca i održale humanitarni koncert “Dalmacija na obali Dunava”, u prepunoj sali Hrvatskog doma. Veliki humanitarni koncert narodne muzike zakazan je u utorak u Borovu naselju, a nastupiće pevači iz Srbije: Biljana Jevtić, Aleksandar Ilić, Milan Topalović Topalko i Snežana Babić, uz pratnju Narodnog orkestra RTS.

Priča o dvoje hrabrih mladih ljudi stigla je i do Hrvatskog sabora, gde je Dragana Jeckov, poslanica Samostalne demokratske srpske stranke, zatražila pauzu kako bi javnost upoznala sa „pozitivnim i nesvakidašnjim događajem koji se poslednjih 20 dana dešava na istoku Hrvatske“.

Inače, Vasilije boluje od akutne limfoblastične leukemije i nakon godinu dana lečenja u bolnici „Rebro“ u Zagrebu, njegovo stanje se, nažalost, pogoršalo. Prebačen je na lečenje u Nemačku, gde je neophodno da mu transplantiraju koštanu srž. Donacije za Vasilija uplaćuju se na IBAN: HR95 2500 0091 5011 4765 2, SWIFT adresa / BIC Addico bank d.d. Zagreb: HAABHR22.

Maša borac od prvog dana

Mesec dana nakon prevremenog rođenja, devojčica je hitno prebačena u Zagreb u KBC „Rebro“, gde se nalazi i danas. U godinu dana svoga života preživela je četiri sepse, nekoliko upala pluća, te moždani udar. U teškoj operaciji izvađen joj je levi bubreg i jedino rešenje za njen normalan život jeste transplantacija bubrega. Račun na koji se mogu uplatiti donacije za Mašu je HR5924020061500060801, SWIFT: ESBCHR22.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ručak i za one bez novca, platićete kad budete imali...

Uprkos izreci - da ne postoji, izgleda da besplatan ručak ipak postoji... i to za one najsiromašnije. Primer za to je jedan beogradski ekspres restoran, čiji je vlasnik odlučio da obrok ponudi i onima sa privremeno ili stalno praznim novčanikom.

Izvor: N1

Kako bi ljudi znali da u njegovom restoranu mogu da jedu i ako nemaju novac, na vrata je postavio i obaveštenje o tome. Vratimo veru u ljudskost, kaže Dragan Đurić, vlasnik restorana.

Dobar ručak za male pare ili - besplatno. Kako poručuje natpis na vratima, hrane ima i za one koji nemaju novac, u tom trenutku, ili uopšte, jer niko ne zaslužuje da bude gladan. Mogućnost da na ovaj način pojede topli obrok svakog dana iskoristi nekoliko ljudi.

"Evo imali smo od jutros jednu našu komšinicu koja je ovde maltene redovna. Penzija je jako mala, blokirana, isekli joj struju. Zamislite pored ovog obilja hrane da neko dođe i da ne može da kupi", kazao je Dragan Đurić, vlasnik restorana.

Sve je počelo pre nepune četiri godine tokom poplava, sa ljudima iz Obrenovca, koji su bili privremeno smešteni u obližnjem hostelu. Na ovaj korak Dragan Đurić se odlučio i podstaknut pričom iz detinjstva o teškom odrastanu njegovog oca.

"Pedesetih godina kada je on radio na izgradnji američke ambasade kao šegrt. Nije imao nikakvog novca. Kupovao je majstorima hranu, i njima donosio doručak, i jednostavno se izgubi da ne bi gledao, i da ne bi provocirao bilo kakvim gestom. Naravno da su oni to primetili i onda su mu pomogli da i on može nešto da pojede", kazao je.

Stalne mušterije restorana, znaju za praksu bespatnih obroka, a neki ponude i novac kako bi dodatno pomogli.

"To je jako humano, posebno danas, u ovim vremenima, kada ljudi nemaju novac, kada je jako teška situacija".

"Stvarno je divno. Treba da ima više ovakvih mesta".

U ovom restoranu, ne samo hranu, nego i prenoćište, kada nisu imale gde, dobijale su izbeglice sa Bliskog istoka, uglavnom žene i deca.

Za 10 u indeksu ručkom časte studente.

"Taj osećaj koji vi imate kada on uputi osmeh prema vama, to je nama duševna hrana.To je naša satisfakcija, i naša sreća i nada da smo učinili nešto dobro. A znate onaj zakon karme: Čini dobro, i dobrom se nadaj... mi se rukovodimo time", kaže Đurić.

Zato Dragan Đurić razmišlja i o širenju pomoći. Kada budžet dozvoli u planu su uvođenje stalnog popusta za penzionere i gratis obroka za trudnice. Humanošću objašnjava i naziv restorana. Tajni začin u njegovoj kuhinji je, kaže, ljubav prema ljudima.

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...