ego Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 КАКО ЈЕ НЕКАДАШЊИ ВОЈНИ ПИЛОТ ЂОРЂЕ ИВАНОВ НАДМУДРИО НАТО ГЕНЕРАЛЕХЕРОЈ БЕЗ ОДЛИКОВАЊАИако за свој подвиг није добио ни захвалницу, највећа сатисфакција за овог храброг потпуковника била је у томе што су непријатељи уместо српских "мигова" на батајничком аеродорому сравнили са земљом - макетеМада је од НАТО напада прошло десет година, тек ове се сазнало да је многобројне војне планере и генерале, као и најсавременију војну технику 19 најмоћнијих земаља света надмудрио само један човек који не само што није имао више милијарди долара буџета, на хиљаде оперативаца и инжењера - као испомоћ, већ чак ни помоћ сопствене војске. Међу херојима одбране СР Југославије 1999. златним словима ће остати уписано и име потпуковника 55-годишњег Ђорђа Иванова, познатог сликара и некадашњег помоћника команданта 204. ловачко авијацијског пука из Батајнице, Македонца који и данас живи у Београду.Додуше, иако је држави током рата буквално уштедео најмање 200 милиона евра јер је својим "патентном" - макетама борбених авиона "МиГ-29", спасао већи део најмодерније српске авијације на војном аеродрому Батајница, Иванов за свој подвиг никада није добио ни одликовање, ни признање, чак ни обичну честитку. Да апсурд буде комплетан, мада је рат увелико беснео, већина српских генерала га је подржала тек пошто се у пракси показало како и непуних 500 евра уложеног у "старо гвожђе" може да надмудри најсавременије сателите и уређаје за осматрање вредне милијарде долара. Наиме, НАТО авијација је престала да гађа аеродром када су уништили шест "МиГ-29". Тек када је прошао рат сазнали су да су уместо авиона заправо погодили - шест макета!Тројански коњ- Првог дана агресије, на аеродрому Батајница је било стационирано шест "МиГ-29" у борбеној функцији. Није било дилеме да су уз писте и ти авиони мета напада и да неће одустати док их не елиминишу. Док су те ноћи бомбе бесомучно ровале писту и хангаре, а ја нисам знао ни да ли ћу дочекати јутро, одлучио сам да, ако преживим, надмудрим НАТО на исти начин на који су Грци надмудрили Тројанце. Сетио сам се детињства, када сам са 12 година у родној Струмици од дасака са тараба и пољских WЦ-а направио правог Тројанског коња високог четири метра. Додуше, тада сам се једва спасао комшијских батина, а сада сам желео да спасем наше вредне авионе - прича Иванов за кога су "Тројански коњ" биле макете од дрвета мигова 29. "Мере" је узео с пластичног модела, а затим покушао да свој наум објасни надређенима. - Када су другог дана НАТО бомбардовања нашу јединицу обишли команда Ратног ваздухопловства и представници локалне власти Старе Пазове, неколицини сам покушао да кажем шта хоћу, алисамо би одмахивали руком уз реченицу: "Какве, бре, макете Ђоле, човече рат је". На крају је генерал Спасоје Смиљанић климнуо главом само да би ме се ратосиљао, али за мене је то било довољно - прича саговорник "Вести" који је са још десетак других ентузијаста, свакодневно ризикујући животе, кренуо у остварење тог наума и не знајући да сем НАТО авијације и ракета, за противника имају и "српску глупост".- За прву макету нам је било потребно 25 дана. Вероватно бисмо све завршили и раније, али имали смо проблем да набавимо чак и најобичнију шперплочу. Директори неких фирми нису ни хтели да чују за нас, а да апсурд буде већи неке војне установе нису хтеле да нам дају ни 100 литара фарбе да бисмо обојили макете - присећа се Иванов својих мука, али када је та прва макета изашла на отворено, а после неколико сати званичници НАТО у Бриселу саопштили како су уништили још један "МиГ 29" - српски генерали су схватили да је операција "Тројански коњ" пун погодак.Последња одбијеница- Добили смо "одрешене руке" и није било већег задовољства него да у тим директним преносима из Брисела слушамо НАТО генерале како се хвале успесима у Батајници. Међутим, мени је срце било пуно када је на писту изашао командант 204. ловачко авијацијског пука, покојни пуковник Миленко Павловић и када је видевши нашег "мига" упитао: "Ђоле, зашто овај авион није наоружан?" - сећа се наш саговорник и додаје да је на исти начин била заварана и најмодернија технологија и људствоНАТО-а.- Управо да непријатељи не би посумњали, већ смо у другу макету убацили радио-станицу, а затим и бурад са керозином које би запалили како би се стекао утисак да је пилот покренуо моторе. Ниједном нису посумњали да не гађају мигове већ шперплочу и лим. Додуше, моја стратегија је и била да се наше макете појављују на местима за које су они очекивали да би могле бити полетно-слетне стазе - каже Иванов, који да је са НАТО генералима играо шах, могло би се рећи, да их је матирао у шест потеза. Додуше, за тај подвиг никада није добио било какво признање, а већ после две године је био принуђен и да се пензионише. Ипак, најболније му је што је недавно, са својим саборцима из рата покушао да од градоначелника Београда Драгана Ђиласа измоли око 3.000 евра како би макету последњег "мига" коју су урадили, а није погођен, репарирали и поставили у Ваздухопловни музеј уз остатке авиона Ф-117 А. Да се никад не заборави!- Та макета није погођена грешком НАТО пилота, па смо тако сачували део историје. Макета је и даље у Батајници, али је већ почела да се распада. Због тога смо и тражили од Ђиласа помоћ да је репарирамо. Међутим, одговорио нам је да му те паре требају за предстојећу Универзијаду. Као да је то неки велики новац и као да се Србија стиди да покаже на који начин је надмудрила НАТО - са жаљењем констатује потпуковник Иванов.На све четири стране светаПо професији ратни пилот, Иванов је иначе један од признатијих српских сликара и иконописац који је до сада имао више од 55 самосталних и групних изложби на све четири стране света. "У лепом сећању су ми остала дружења са нашим људима у Словачкој, Француској, Аустрији, Италији, Бугарској, Америци. И за пилоте и за уметнике је најважнија та "трећа димензија". Без ње нема ни летења ни сликања - тврди овај уметник и поносно истиче да је највеће признање добио рођењем сина Јована, 24. априла 1999, у време када је већ стварао макете. Ове године, 10-годишњи Јован већ је имао и своју прву самосталну изложбу у Вуковој задужбини на дан Светог Саве.Трик за АмериканцеКолико су Иванове макете биле веродостојне могли су да се увере и сви који су гледали филм "Рат уживо" Дарка Бајића. Са ратним колегом и "десном руком" Радојем Благојевићем направио је своју седму макету "МиГ 21". Додуше, за време рата планирали су да направе и макету "сухоја 35."-Желели смо да збунимо Американце, како би помислили да смо од Руса добили нове авионе, али смо одустали јер је у команди процењено да би то могло да произведе знатне последице - каже Иванов.http://avijacija.com/?p=809 Иван ♪♫, obi-wan, Милан Б and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Изложбу слика овог дивног човека можете погледати у Музеју ЈРВ на сурчинском аеродрому до 26. децембра ове године... ego and Милан Б је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука