Дејан Написано Децембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2012 Читање духовне литературе је јако корисно данас, налазећи се на ветрометини свакодневних проблема и духовног растројства постаје утеха и дуго чекани мир. Будући да је доступна како на интернет страницама у штампи и књигама појављују се сувишне дилеме око поука старца везане за одређен духовни проблем. Често су поуке стараца објављене управо од оних коме су оне биле и упућене али не односе се на конкретног читаоца, иако читањем може да има велику духовну корист. У разговору са свештеником Георгијем Ефтимиу о старцу Порфирију он каже: Људима који су на око имали истоветан проблем старац Порфирије говорио је различите поуке, јер су постојале другачије околности, и сваком човеку је био потребан другачији лек за решавање његових проблема. Због тога нам је често говорио: "Немојте другим људима говорити ово што вам ја сад говорим, јер је ово лек за вас, за ваш случај. Неком другом човеку, чак иако наизглед има исте симптоме као ви, ови исти лекови неће донети добар исход".Manastir Glogovac Иван ♪♫, JESSY, RYLAH and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2012 Истина, мада то уопште не значи да не треба читати и размишљати о прочитаном, јер сигурно ће се пронаћи и нешто што читаоцу разјашњава, помаже или што ће га подстакнути да још снажниое тражи одговор, на своја питања....Није проблем читати већ о прочитаном не размишљати, и о оно што нам се укаже као добро, не опитовати. Сања Николић, Драгана Милошевић and Милан Б је реаговао/ла на ово 3 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2012 Šta činiti ako nerazumevanje postoji? Da li preskakati i ne zadržavati se na nekom savetu ili pouci koji su nam strani? Ili ako nam se savet i pouka ne sviđaju i ne osećamo ih srcem? Opet ako ištemo samo ono što nam je srcu drago i očima milo da pročitamo, to je opet jedno uljuljkivanje u zamke samoljublja. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2012 Мишљења сам да треба прочитати у целости, и размислити о прочитаном (баш као и мој пост, а и почетни према коме сам писао свој gringrin ) Поента је да о свему треба разговарати са другима, како о нечему што нам се допало тако и о супротном, али дефинитивно је погрешно унапред проглашавати нешто потпуно неисправним, и наравно потпуно исправним.Једино лошије јесте и не прочитати, а на основу мишљења других прихватити да је нешто изузетно лоше, или , опет изузетно добро. Коначно, најлошије је када аутора написаног или изговореног одмах окарактеришемо као неопходног или као потпуно неприхватљивог, без жеље и да покушамо да још понешто прочитамо или чујемо, како би били као људи пчеле, а не као људи муве.... Дакле, ни уједном случају се не ради о ономе ко говори или пише, као ни о томе шта говори и пише, већ о ономе ко чита или слуша.... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2012 Najverovatnije većinja ljudi stvari uzima zdravo za gotovo,prilikom čitanja,tako da je ovo samo skretanje pažnje da se razmišlja i svojom glavom. Uzimanje stvari zdravo za gotovo može odvesti u stranputicu,kao što su mnogi skrenuli sa puta Pravoslavlja ,čitajući svete oce... RYLAH, Mилена КШ, Јадранка-Дервента and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2012 Управо то и сам пишем Дејане, Размишљање је својствено свим људима, а тако мало се тиме бавимо. Па чак и ти људи који све прихвате што прочитају, ако се заиста осећају слободним, после размишљања разговараће са другим и можда кориговати своје закључке и одлуке... Милан Б је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука