Jump to content

Dveri: Ukinuti Vojvodinu (Srpsku)

Оцени ову тему

Јаков.

Препоручена порука

[

Ниси, знам. Ја сам само навео да већ имају све, а да политичке партије које су на власти у покрајини, а и на локалним нивоима, представљају целокупну ситуацију као да су они угњетавани, а нису. И све то раде да би они гласали за њих као њихове "пријатеље".

На протеклим изборима Маџаре су покрали упрво ови из ДС коалициони партнери ... што је до сада незапамћен случај у Војводини. Да су којим случајем то урадили неки који се чешљају као српски политичари то би стигло до Брисела. Ни за време Слобе се то није дешавало.

Но то је друга прича.

У сваком случају иако овде људи у Војводини који држе власт  или медије покушавају приказати Војводину као неку далеко изнад и испред Србије регију и у економском и у културном смислу је далеко од свега тога. Геотизирана, опљачкана од домаћих тајкуна и аутономашких политичара, осиромашена до крајњих граница и да постане нека независна дежела морала би да буде стављена на ЕУ апарате за преживљавање док се неко од суседних држава не "смилује" да је узме под своје окриље.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 133
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Шта је то уопште "културна аутономија"? То је потпуно бесмислен појам...

Битне су паре људи.

Ти си доказ да су Срби увек гајили огромну љубав према новцу и одавању безбедносних информација.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Шта је то уопште "културна аутономија"? То је потпуно бесмислен појам...

Битне су паре људи.

У суштини већ унутар Војводине све националне заједнице и већине и мањине имају своју културну аутономију. Но Маџарска заједница последњих 20 година инсистира на једној територијално означеној културној аутономији која би обухватала северну Бачку и Банат.

То је дакле нешто што та национална заједница тражи , жели или већ како оћеш.

Да бих ти појаснио то ти је нешто као резерват за Индијанце које има тамо код тебе у Америке.

Дакле ја сам за то да се њима додели та територијално означена културна аутономија. Али такође да се поради и на томе да се Војводина дегетоизира. Дакле да се све националне заједнице укључе у друштво а не да живе по гетоима, значи и Словаци и Маџари и Цигани и сви други и Избеглице сви. Да се свима лепо омогћи држављанство Србије без проблема да добију и да се поради на томе да функционишу као регуларни грађани државе.

Ево један мој френд је недавно отишао у Америке пола године је ишао у неку школицу за држављанина Америке учио језик, законе, понашање , познавање природе и друштва, своја права и дужности , саобраћај и све по реду . Затим су му дали посо и сад је Американац у правом смислу те речи.

Подели на овим сајтовима

У суштини већ унутар Војводине све националне заједнице и већине и мањине имају своју културну аутономију. Но Маџарска заједница последњих 20 година инсистира на једној територијално означеној културној аутономији која би обухватала северну Бачку и Банат.

То је дакле нешто што та национална заједница тражи , жели или већ како оћеш.

Да бих ти појаснио то ти је нешто као резерват за Индијанце које има тамо код тебе у Америке.

Дакле ја сам за то да се њима додели та територијално означена културна аутономија. Али такође да се поради и на томе да се Војводина дегетоизира. Дакле да се све националне заједнице укључе у друштво а не да живе по гетоима, значи и Словаци и Маџари и Цигани и сви други и Избеглице сви. Да се свима лепо омогћи држављанство Србије без проблема да добију и да се поради на томе да функционишу као регуларни грађани државе.

Мени тај појам уопште није јасан. Ако претпоставимо да свако има права да живи како хоће, онда сваки појединац има максималну "културну аутономију" и ту нема шта даље да се расправља. Не треба ти никакав "резерват" да би био Србин, Мађар или Казахстанац.

Једино остају порези. То је оно што би код нас морало да се реши јер овако не ваља.

Ево један мој френд је недавно отишао у Америке пола године је ишао у неку школицу за држављанина Америке учио језик, законе, понашање , познавање природе и друштва, своја права и дужности , саобраћај и све по реду . Затим су му дали посо и сад је Американац у правом смислу те речи.

Никад нисам чуо за тако нешто...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Такође сматрам да Војводину треба децентрализовати, цела Европа иде у правцу децентрализације па и Србија само се Војводина централизује. Сва власт и економска моћ се централизује у Новом Саду , Нови Сад расте енормном брзином као какав тумор на телу Војводине а рецимо средња Бачка је потпуно опустошена, села су празна, или запуштена индустрија уништена, пољопривреда на нивоу средњег веке. О Банату да и не говорим да немају Кекенду и Зрењанин , Банаћани не би имали ди да живе, Панчево већ рачунам као предграђе Београда. 

У Срему је такође туга , једино је Срем транзитан па тако има мало бољу привреду од Баната , али ту нема Рума и Митровица уопште не напредују, а рецимо насеља уз Нови Сад , Каменица и Петроварадин постају предграђа Новог Сада .

Политичари из Новог Сада уопште се не интересују за сиромашне крајеве војводине, Суботица пак води своју политику окренута Будимпешти или Загребу , но ни она није у неком сјају да им није те границе не би леба имали да једу , овако већина привреде у њој функционише на рачин шверц-комерца.

И то је стање Војводине.

Децентрализацијом Војводине знало би се ди су наши новци у Банату , ди у Срему ди у Бачкој , вако ми немамо појма колико је новаца узо Пајтић , колико Чанак или колико ће их узети сад ови нови.

Подели на овим сајтовима

А, нисам пажљиво прочитао, то је за држављанство. Није то неки "програм", има само "испит" где те питају неке најосновније ствари. Збунило ме што си рекао да је "недавно" отишао, за то му је требало бар пет година сталног боравка.

И нико ти не "даје" посо. То мораш сам да нађеш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А, нисам пажљиво прочитао, то је за држављанство. Није то неки "програм", има само "испит" где те питају неке најосновније ствари. Збунило ме што си рекао да је "недавно" отишао, за то му је требало бар пет година сталног боравка.

И нико ти не "даје" посо. То мораш сам да нађеш.

Оженио се и добио држављанство. Али је моро проћи ( тако вели) ту неку школицу , сад колико је дуго ишо то баш се не сећем точно, у сваком случају менсе чини око пола године...каже да је са њим највише било грингоса и кореанаца ...

Па држава му је помогла да дође до првог посла радио је тамо неких пола године па нашо после сам бољи посо.

После сам му ја предлагао да се разведе па да ја дођем у Америке и да мене ожени па да и ја добијем држављанство. Али изгледа је консервативан човек.

:)

Подели на овим сајтовима

То ти је као да Србе зовеш Хрватима или обрнуто. :D

Ивек знам ја то, али у Србији се према Америма понашамо онако како се они понашају према нама.

Колико ли је само њима познато ко смо ми и како се зовемо ?

Подели на овим сајтовима

Voleo bih da se na ovoj temi koju sam otvorio, oglase pre svega braća i sestre iz Vojvodine.

Kako oni vide i doživljavaju ovakve stavove (Dveri).

Četvrta vojvođanska konvencija: Jače zalaganje za Vojvodinu republiku
| 28. 10. 2012. - 11:13h | Komentara: 263

Sazivači Četvrte vojvođanske konvencije saopštili su da će intenzivirati zalaganje za federalizaciju Srbije, odnosno zalaganje za "Vojvodinu republiku" unutar Srbije kao složene države.

"Podsećamo da ni posle 20 godina od održavanja Londonske mirovne konferencije, Srbija nije ispunila obavezu da vrati Vojvodini sva ustavna prava koja su joj oduzeta za vreme režima Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da zbog toga Vojvodina treba da bude republika, sa jasnim političkim i ustavnim subjektivitetom i navodi da će se taj stav promovisati i u domaćoj i u medjunarodnoj javnosti.

Četvrta vojvođanska konvencija formirala je Koordinaciono-akcioni odbor, čiji su kopredsedavajući član Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši i Đorđe Subotić, predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub.

Za predsednika Izvršnog odbora tog tela imenovan je predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, a za predsednika Političkog veća bivši visoki funkcioner u SFRJ Zzivan Berisavljević.

Za potpredsednike Političkog veća izabrani su predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti Julijan Tamaš i profesor političkih nauka Duško Radosavljević.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/350095/Cetvrta-vojvodjanska-konvencija-Jace-zalaganje-za-Vojvodinu-republiku

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...