Sudija Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Zamisao ove teme tj.diskusije jeste da su u njoj nađu uporedni podaci dva ili više aviona ili bilo koja dva druga vazduhoplova koji spadaju u istu kategoriju. Svesni smo da je u određenim slučajevima određivanje i ukalapanje u kategoriju teško,medjutim neki zajednički činioci bi trebalo da budu identični na avionima koji se upoređuju,npr da li je avion jurišnik laki-teški,bombarder laki-srednji-teški,lovac takođe,zatim godište,tj. generacija istog vazduhoplova itd,mislim da čemo se snaći ako bude bilo problema. Mozete porediti bilo koje vazduhoplove iz bilo kog perioda. Mora se voditi računa o autentičnim izvorima podataka-što je izvor podatka kvalitetniji,više poverenja mu treba dati.Tvrdnje tipa"rekao mi ovaj-rekao mi onaj,ja znamo ovog-onog generala,ja radio-ovo-ono" su relevantne samo ukoliko ih podrzava jedan ili više zvaničnih podataka. Takođe,diskusija se moze proširiti i na pogonske grupe određenih vazduhoplova i na njihovo naoružanje,aerodinamička rešenja,inovacije itd. Izvolite. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Posto si ti otvorio temu, prvi si na potezu... Милан Ракић, Милан Б and Перса је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Ал` за почетак да нам каже, ко му је рекао, пошто се оградио ономад да то није његово мишљење, дакле Судијо, ко ти је рекао/где си прочитао/чуо, да Руси не умеју да направе млазни мотор, и да су све ове године они куповали/крали/пленили млазне моторе за своје ваздухоплове на Западу, или одакле већ, углавном рече нам ч`оек да су Руси аналфабете млазних мотора... Милан Б and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Децембар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Dakle niko mi nije rekao već bi to trebalo da bude opšte poznata stvar. Ono što sam ja rekao je istorijska činjenica a to je da je SSSR prve primerke upotrebljivih mlaznih motora nabavio na Zapadu i da ih je kopirao,poboljšavao itd.Dalje sam rekao,i to je istorijska činjenica,da je SSSR do primeraka pojedinih mlaznih motora došao i za vreme sukoba i da je na osnovu zarobljenih neprijateljskih oborenih aviona kopirao tehnologiju tih motora pa čak i naoružanja,proizvodio poboljšane varijante itd. Dalje,nikada nisam rekao da SSSR nije UMELA da napravi mlazni motor već sam rekao da SSSR nije umela da napravi dobar DOBAR mlazni motor,kada se isti parametri uporede sa istim ili sličnim motorima sa Zapada. Evo.da citiram samog sebe,zbog preciznosti. Inače,rusi ni dan danas ne znaju da naprave dobar avio motor. Dakle,želite li da počnem od WW II ili od kraja WW II ? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Па почните од почетка... Дакле од почетка Друге војне... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Децембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Hvala lepo, Evo nešto za početak.da odgovorom na pitanje povodom koriščenja Zapadne tehnologije od strane SSSr na svojim avionima,prvenstveno kada je reč o pogonskoj grupi. Podadak koji bi trebalo da je poznat svima jeste uvoz odrođenih motora sa Zapada u SSSR,pre WW II,i njihova proizvodnja po licenci i dalje usavršavanje za potrebe VVS. Jedan od najpoznatijih motora koji su sovjeti uvezli i proizvodili po licenci jeste klipni V motor Klimov (u svim svojim varijantama) koji je rađen po uzoru na francuski poznati motor Hispano-Suiza .Motor pod imenom Klimov je ugrđivan u sve avione serije JaK zatim serije Pe-2,prve serije aviona LaGG,MiG,IL. Drugi poznati motor koga su sovjeti proizvodili po licenci jeste radijalni motor Švecov.Taj motor i njegovi derivati su se proizvodili po licenci američkog motora Wright R-1820. Motor Švecov je ugrađivan u poznate avione tipa Lavočken.Interesantno bi bilo da se napomene da su i nemci svoj motor BMW za avion Focke wulf radili prema američkom motoru Wright R-1820. Toliko za sad. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Ti ovde (do sad) pricas o pocecima. Jasno je da su tad neki od nekih ponesto i kopirali, ali ne vidim kako ova tvoja tvrdnja vazi za danasnjicu, kad imas npr. izuzetno manevrabilne suhoje, koji to ne bi bili ni izbliza bez izuzetnih motora koji ih gone... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Децембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Nisu kopirali neki od nekih,tačno se zna ko je kopirao od koga i šta.I to nije nikakva tajna niti iko to krije. A počeo sam od početka jer sam se sa Milanom tako dogovorio.Moja poruka u kojoj pitam odakle da počnem stoji već nedelju dana usamljena. Inače,pravi početak bi bio WW I.ali tada su svi kupovali motore ili od Francuske ili od Velike Britanije,bar što se tiče Saveznika,tako da mislim da možemo komotno da preskočimo WW I.Ako se slažete. A što se Sukhoja tiče,ja se ne sećam da sam ih pomenuo,izuzev da sam generalno rekao da Zapadnjaci prave bolje motore(po određenim parametrima) kada se uporede ruski i zapadnjački motori iste kategorije u smislu određenih performansi.To se vrlo lako da uporediti i to možemo uraditi kad god želite. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Moja poruka u kojoj pitam odakle da počnem stoji već nedelju dana usamljena. Stajala je nepuna 4 dana, to prvo. Imamo mi jos stosta osim foruma od obaveza. Inače,pravi početak bi bio WW I.ali tada su svi kupovali motore ili od Francuske ili od Velike Britanije,bar što se tiče Saveznika,tako da mislim da možemo komotno da preskočimo WW I.Ako se slažete. Prilicno si mi nejasan i dalje. Sto bismo to preskocili ako ces vec od kulina bana? Tu se lepo vidi da su svi, dakle, krenuli da kupuju/kopiraju te 2 zemlje. Tu racunajuci i nemce i amerikance. Nego, ajd predji na konkretan primer -> avion/avion, da vidimo na sta si tacno mislio... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Децембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Stajala je nepuna 4 dana, to prvo. Imamo mi jos stosta osim foruma od obaveza. Da. Prilicno si mi nejasan i dalje. Sto bismo to preskocili ako ces vec od kulina bana? Tu se lepo vidi da su svi, dakle, krenuli da kupuju/kopiraju te 2 zemlje. Tu racunajuci i nemce i amrerikance. Ne vidim šta nije jasno? Ne baš svi.Za vreme WW I nemci i Austrijanci,i Italijani od Saveznika,su imali svoju industriju aviomotora. Ja bih ipak da napravim neki red u temi,da ne skačem sa period na period. A osim toga,evo možete vi da date svoj doprinos temi,taman dok ja pronađem po knjigama sve što vas interesuje,i da nađete dva aviona iste klase i da uporedite performanse i karakteristike njihovih motora po različitim paramtrima pa da prokomentarišemo svi. .smesko. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Јануар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Nisam duže vreme ništa napisao,ali evo da se iskupim. Za vreme WW II SAD nisu želele da sovjete snabdevaju bombarderima B - 29 Superfortress . Američkim posadama je rečeno da posle bombardovanja Japana , samo u slučaju ekstremne opasnosti mogu da slete u Vladivostok . Tokom bombardovanja japanske Mandzurije nekoliko B - Superfortress 29 se 20.VIII '44. silom prilika spustilo na sovjetsku teritoriju ; istočno od Khabarovska . Obzirom na tadašnju sovjetsku neutralnost u Pacifičkom ratu , avioni su internirani . Staljin je naredio Opitno Konstrukcionom Birou OKB Tupoljev da bombarder B - 29 Superfortress iskopira do najsitnijih detalja . Tako je nastao Tupoljev Tu - 4 Bull . Izgled aviona je iskopiran do najsitnijih delova , iako B - 29 Superfortress ima 105.000 delova . Tupoljev Tu - 4 NATO oznake Bull je napravljen u 847 primeraka . Mada je B - 29 potpuno iskopiran po izgledu, nisu bili primenjeni svuda isti materijali, pa je Tu - 4 bio tezi za više od 1.400 kg od originala jer je kultura proizvodnje u SSSR bila na nižem nivou.Tupoljev Tu - 4 Bull se zadržao u naoružanju SSSR do sredine 60ih godina,a pouke koje su sovjetski inženjeri stekli sa B-29,mogu se još uvek videti na skoro svim Sovjetskim modernim bombarderirima hladnoratovske ere. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука