Jump to content

και πόθου θείου έρωτα οΐα πυρ μοι εμβάλλεις - дневник једног мистика

Препоручена порука

Пробао сам форумски живот и не иде ми никако. Хвала на пажњи и оволико, али се повлачим надаље, није ово за мене, превише сам несабран и расипам се. Тражим опроштај од свих које сам увредио на било који начин и помените ме некада. С Богом.

Катихетскa беседa 34.

... Јер као што када неки братољубиви сиромах испроси и добије новчиће од неког милостивог христољупца, па радосно трчи својој браћи сиромасима и шапатом им јавља: ,,Трчите и ви брзо да добијете'', упирући прстом и показујући им на онога који му је дао новчић, а ако му не верују отвори длан и покаже им, како би му поверовали и пожурили и брзо стигли тог милостивог човека, тако ни ја ...недостојан сваке благодати, не трпим да је сам кријем у окриљу душе, него свима вама браћи и оцима својим објављујем дарове Божије и таланат који ми је дат, колико то од мене зависи, па вам га речју као на длану откривам и говорим не шапатом и кришом, него кличем велегласно: ,,Похитајте, браћо, похитајте'', и не само да кличем, него и показујем на Владику Који све то даје, уместо прста поново пружајући реч. Јер ако човек да неком сиромаху новчић, а затим га тај покаже и другима не да би се и њима дало, него се гневи и чак постаје тврд на давање, док Бог не поступа тако, него све чини супротно. Јер ако Он да неком духовни дар, односно таланат, а тај га не открије и не обзнани свима, говорећи: ,,Приђите Владици Који лако даје и ни од кога се не одвраћа и не враћа празних руку'', него га узме, сакрије и закопа, Господ се тада шта више, гневи на тога који је таланат добио као на завидљивца и онога ко не жели да и његова браћа добију као што је и сам добио...

Свети Симеон Нови Богослов

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Одговори 94
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Više ne umiremo kao osudjenici, već
podstaknuti nadom, čekamo opšte vaskrsenje a to vaskrsenje će nam u
svoje vreme otkriti sam Bog, koji ga je ostvario i nama podario. To je,
dakle, prvi razlog za očovečenje Spasiteljevo.

Sveti Atanasije veliki

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ако постоји игде било ко, неко ко је било када горео од искрене љубави Божије;

ако постоји ико ко је задобио слатке ране од онога ко је изабрана стрела, као што пророк каже;

ако постоји ико ко је био прободен љубављу, тако да чезне и жуди за њим дању и ноћу,

не може да говори ни о чему сем о њему, не може да чује ни о чему сем о њему,

не може да мисли ни на шта друго, те нема ни жеље ни чежње нити наде ни за шта осим за њега

- ако такав постоји, та душа уистину може рећи:

Имам ране љубавне (свети Григорије Ниски, Тумачење Песме над песмама, III, 8.)

"...Њега тражим - за нас Умрлога;
Њега желим - за нас Васкрслога 
А тек ми предстоји рађање (-порођај).

Опростите ми, браћо, немојте ме спречити да живим, немојте желети да умрем. Онога који желе да буде Божији, немојте поклањати свету, нити га обмањујте вештаством (материјалним); оставите ме да примим чисту светлост. Када тамо стигнем - бићу човек . Дозволите ми да будем подражавалац страдања Бога мога .Ако ко има Њега у себи, нека схвати шта желим, и нека ми саосећа, знајући шта ме обузима.

Кнез овога света хоће да ме разграби и моју увереност ( - веровање, мишљење) у Бога да упропасти. Зато, нека нико од вас присутних не помаже њему, него рађе будите моји (помоћници) то јест Божији. Немојте говорити о Исусу Христу а желети свет. Нека не буде у вама зависти. А ако вас (чак) и ја, када дођем тамо, будем молио, немојте ми поверовати, него више верујте овоме што вам (сада) пишем. Јер вам пишем жив, жарко желећи да умрем (за Христа).

Љубав се моја разапе
И нема у мени огња који жели ишта материјално,
Него је у мени вода жива и жуборећа,
Која ми изнутра говори:Хајде к Оцу! 
не уживам у храни пропадљивој,
нити у сластима овога живота.
Хлеба Божијег желим,
Који је тело Исуса Христа,
Рођенога од семена Давидова ;
И пића желим-крви Његове,
Која је љубав непропадљива.

Не желим више да живим по човеку...."