Andre Williams Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Знате ли ви шта је то Дрво запис? Данас ми колегиница рече "Какав си ти хришћанин кад то не знаш?" и мислим, нисам ја неки хришћанин, то знам, ал да ме ово одреди као лошег то баш нећу. .smesko. а ево приче поводом које смо ово проћаскали Vreoci: Niko ne sme da premesti sedam stabala, takozvanih „zapisa“ 6. decembar 2012. 15:44 | 3 komentara Zbog potrebe eksploatacije uglja u basenima RB Kolubara okončan je proces preseljenja groblja u Vreocima. Međutim, tamo se nalazi i sedam stabala takozvanih „zapisa“. Meštani ta stabla kestena smatraju svetim i zaštitnicima Vreoca zbog čega odbijaju da ih premeste. Nekoliko rukovalaca mašina koje su angažovane na pripremi preseljenja stabala odbilo je da pristupi procesu premeštanja stabala. Jedan od njih je za radio Kis FM da ne želi to da učini kako iz straha da ne ošteti drvo tako i iz verovanja da će, ukoliko se to desi, navući na sebe greh i kaznu zlih sila. „Ja i kolega se nismo složili s tim kao i niko drugi od kolega. Niko ne želi to drvo da vadi. Ima tu mnogo razloga. To je ipak obeležje nečega svetog i ne treba ga dirati“, kazao je taj radnik. Predsednik odbora za preseljenje vreočkog groblja Blagoje Aleksić morao je zbog toga da donese odluku da se radovi odlažu do daljnjeg. „Bili smo u pripremama da radovi počnu. Osnovna poruka koju smo hteli da pošaljemo je da ne želimo da skrnavimo takvu svetinju i da je spasemo nužnosti da bude na ovom terenu. A da se ne bi uništila, uz pomoć nauke, tj Instituta za šumarstvo dobili smo i elaborat o postupku i njihov zamenik direktora se lično angažovao da premestimo drvo staro 25 godina“, kazao je on. Aleksić je rekao i da su pokušali da pronađu novu firmu koju bi angažovali da premesti takozvani „zapis“ ali da ni jedna do sada to nije prihvatila. Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 kaznu zlih sila. казна за уши Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Обична народна бесмислица заснована на сујеверју. Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Mislim kada bi došao neki popa da uz određene molitve blagoslovi premeštaj i da se napravi neka litijica na mestu preseljenja, ne bi bilo frke. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Обична народна бесмислица заснована на сујеверју. Да. А ови који су задужени за експропријацију ће платити једној фирми посебне дневнице и ангажовати посебну механизацију да се дрво запис (ил више њих) премести без оштећења да не би зле силе имале посла... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Hrastislav nije dovrsio posao do kraja... Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Mislim kada bi došao neki popa da uz određene molitve blagoslovi premeštaj i da se napravi neka litijica na mestu preseljenja, ne bi bilo frke. каже ми колегиница "Па како не знаш шта је Запис?! То је оно дрво где се заустављају људи кад иду у Литију." 301 drvce је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Али невероватно како ми је баш данас то пало на памет и баш сам о томе размишљао. :291291291: Код мене у селу, у порти цркве се налази запис на који се сваке године (не могу да се сетим на који празник) ставља крст прављен од грана винове лозе и обавија се црвеним концем. Када се врши литија око цркве, иде се и око записа и то је одобравао сваки свештеник који је до сада био у мом селу на парохији одобравао. У народу кружи прича да ко год је покушао да се пење на то дрво, је на неки начин страдао. Када се одломи нека грана са дрвета сама од себе, пажљиво се све скупи и спакује уз стабло. Јесте да све невероватно подсећа на сујеверје, али мало је чудно што свештеници без поговора одобравају литије око записа. pravopop .mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 каже ми колегиница "Па како не знаш шта је Запис?! То је оно дрво где се заустављају људи кад иду у Литију." 301 To je u Sumadiji regularna stvar, cini mi se. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Priča se da je Tolkin inspiraciju za Ente i šumu Fangon dobio kada je od vladike Nikolaja koji je boravio u Engleskoj, čuo za ZAPISE koje srbi štuju!!! Mislite o tome. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 биће да зле силе вребају ако се нешто запису замери Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Мог`о би Милан Тарот то да расчини, ал` шта вреди кад је крај света за десет дана... Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Priča se da je Tolkin inspiraciju za Ente i šumu Fangon dobio kada je od vladike Nikolaja koji je boravio u Engleskoj, čuo za ZAPISE koje srbi štuju!!! Mislite o tome. Хахахаха Може бити да у њима лежи Сауронова снага Уан запис ту рул дем ол Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука