Jump to content

Зашто риба, а не млеко?

Препоручена порука

On 5. 12. 2012. at 19:07, Само Нада рече

Помаже Бог!

Отац Иван ми је аминовао да започнем нову тему, па ево. :)

Не знам да ли је већ постављана, а ако јесте, замолила бих да ме упутите на претходне одговоре.

Наиме... Другарица ме данас затече једним питањем. Својевремено сам добила одговор на њега, али нисам сасвим сигурна да ли је адекватан.

Питање је било - зашто је дозвољено да се током поста једе риба, а млеко, примера ради не може, иако се ради добијања млека не убија животиња.

Искрено, нисам умела да јој одговорим. Одговорила сам јој онако како сам знала, а нисам знала баш много. :) Одговор који сам пре неколико година добила од свог духовника био је следећи. Он је рекао да се риба једе због оне јеванђељске приче где је Господ благословио хлеб и рибу када је нахранио хиљаде народа и зато што се риба размножава на посебан начин. Хм?

Можда сам непросвећена, можда и недовољно заинтересована, али некако ми је одувек било битно да схватим суштину, а ако ми је суштина јасна, онда и немам потребу да се питам о неким мање битним стварима.

Но, пошто је питање интересантно, волела бих да чујем ваше мишљење.

Хвала и поздрав! :)

Саћу ти ја рећи па ти сватила несватила.

Види од рибе се добија уље и зовемо га рибље уље. Од млека се добија маст ( а млеко је ништа друго до емулзија кравље масти у води) и зовемо је Сир , Кајмак( ово нарочито) , Путер( бутер како ко воле) , итд.

Наоко слично уље и маст ипак су другачији кад их поједеш.

Аскетско научно испитивање и експериментисање показало је да маст утиче на подстицај ионако присутних телесних страсти, док уље скоро да не утиче или утиче знатно мање.

Оно што се поуздано зна , рибље уље разређује крв, рецимо ескими имају проблема кад се посеку са згрушњавањем, јербо само једу рибу. Док маст згрушњава крв дотле док неко не добије инфаркт, мождани удар или тако нешто слично.( нисам баш вичан медецини) ...

Ми Хришћани постимо из аскетских разлога а не зато што тако пише у курану.

Дакле циљ би требо да буде да се тело смири , да га не узнемиравају страсти , или барем да га не узнемиравају превише да би се човек могао посветити созерцању , молитви , медитацији и покајању.

Ето.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 57
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 5. 12. 2012. at 20:29, Диана Ђорђевић рече
ostiti kao sto pise u kalendaru je drzati tipik,i tu je  zdravlje i spasenje ,mnogi se najedu posnog sira prejedaju se u posnoj hrani pa onda se hvale uhh kako sam postio.

svako po svojim mogucnostima posti 

i ne bi se slozila da mora po tipiku da se posti 

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

ostiti kao sto pise u kalendaru je drzati tipik,i tu je  zdravlje i spasenje ,mnogi se najedu posnog sira prejedaju se u posnoj hrani pa onda se hvale uhh kako sam postio.

svako po svojim mogucnostima posti 

i ne bi se slozila da mora po tipiku da se posti 

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

angst je ovo pisao na forumu dok je bio aktivan (btw nedostaje mi taj čovek) a kad sam letos bio u Hilandaru pričao sam sa Petrom iskušenikom i reče mi da je svaki post koji ne podrazumeva potpuno uzdržanje od hrane u stvari ublažen post s tim što se ranije mnogo kraće postilo bez hrane dan-dva... eventualno tri dana ko može

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Kako neko gore spomenu mast  daje gustu krv . E moji forumaši ja sam na postu već 7  mesec . U maju mesecu sam preživeo infarkt zakrpili doktori srce sa stentovima i poslli kući , Ratko menjaj ishranu batali cigare ......   Naravno nije to pravi post koji propisuje crkva ali  moja ishrana je  svakako puno posnija nego ranije i naravno cigare su izašle iz mog života .

Pravi post sigurno neću moći postiti jer bi to bio ipak veliki napor za moje srce , ali podržavam  forumašicu koja je gore spomenula da post nije samo uzdržavanje od masne hrane nego treba voditi računa i o količini o mislima i delima . I na kraju bi samo dodao da post sigurno nije post ako pušač ne ostavi cigare u vreme posta .

Подели на овим сајтовима

Реч риба на старогрчком је акроним за: Исус Христос Син Божији Спаситељ. Риба је зато била главни симбол хришћана до 4.века.

22.jpg?w=645

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

On 5. 12. 2012. at 19:07, Само Нада рече
зашто је дозвољено да се током поста једе риба, а млеко, примера ради не може

Niko živi ti to ne zna tačno "zašto".

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Crkva je ustanovila i propisala da je riba dozvoljena u odredjene dane posta isto tako kao sto je propisla , ustanovila, da se meso, mlecni proizvodi, jaja ne mogu koristiti u vreme posta. Moglo je biti i obrnuto , odnosno moglo je da se ostavi da se nesto od ovoga mrsnog upotrebljava i u toku posta ali kako kazu Oci, meso daje silinu coveku.

ај сад стави прст на чело па размисли како би изгледао пост на мрсу и дал би то било иоле здраво ...

строго постећи на мрсу би добила затвор у року од седам дана због недостатка биљних влакана коај стимулишу варење, са све климањем и испадањем зуба од скорбута због недостатка ц витамина, да не спомињем авитаминозу и све што иде с њом - љуштење коже и ноктију, опадање косе, ноћно слепило, анемија, немогућност затварања рана, напрсле и крте кости, диабетес ... смрт у року од 25 дана максимум, да не описујем даље због чега.

некад су умирали морнари кад им нестане биљака на броду, целе плантаже су возили са собом како би јели биљну материју и влакна која је богата неопходним витаминима и минералима.

дакле, Црква је установила да се пости храном која одржава човека здравим и да се избаци све оно без чега се може на одређено време, а ради изазивања благе глади у човеку како би се сва сила живота и труда управила ка светињи причешћа а не ка млакости и лењости живота према богатству свега доступног и ширини искушења.

и није тачно да месо даје силину човеку, риба је богатија одређеним стварима које сви бодибилдери редовно једу не би ли постали ко громаде јер даје снагу и дефиницију науштрб масе и млохавости мишићне масе.

Подели на овим сајтовима

У почетку свог дела о Крштењу Тертулијан пише овако:

Цитат

''But we, little fishes, after the example of our ΙΧΘΥΣ Jesus Christ, are born in water, nor have we safety in any other way than by permanently abiding in water; so that most monstrous creature, who had no right to teach even sound doctrine, knew full well how to kill the little fishes, by taking them away from the water''!

http://www.newadvent.org/fathers/0321.htm

Дакле, хришћане назива малим рибама, а и Исуса назива истим именом. Колико год то нама данас чудно звучало.

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

Pre je u Palestini, Jermeniji i mnogim drugim krajevima, bio običaj da se subotom i nedeljom (u toku posta)

kao i u ostale dane ne sme jesti ništa zaklano, ali se smeo jesti sir i belance, i jelo se ujutru rano i uveče.

Takvu praksu je svojom odlukom prekinuo Trulski sabor 692. (sabor od 215 istočnih tj. grčkih episkopa),

i uz pretnje svrgnuca i ekskomunikacija je priprećeno svakom ko  jede sira, riba moze, ali sir ne moze.

Nije mi poznato i objašnjenje "zašto".  

Zašto?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Најстарији анахоретски устави и правила уопште немају рибу на јеловнику, она је каснија црквена (пре свега византијска) икономија (снисхођење) и културолошки моменат Медитерана. Но, занимљиво је да средњовековни устави на Западу (и пре раскола) ДАБРОВЕ убрајају у водене животиње, па су их таманили за време поста. Жива истина. Касније је то престало.

... пустиња је тамо где боли ...

Подели на овим сајтовима

@,

Да, писаћу о томе.

Има тога доста по књигама о средњовековној култури, раном монаштву и аскези, од стране разних истраживача средњовековног монаштва на Западу.

Могу сутра и ставити наслове, углавном су страни аутори.

Битан аутор за ово је Питер Браун (за Запад), као и Сабастијан Брок (за Исток, посебно Сирију).

Иначе, ово о дабровима је веома чудно, али је историјски факат, па ћу се потрудити да ставим неке референце сутра.

... пустиња је тамо где боли ...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...