Само Нада Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Помаже Бог! Отац Иван ми је аминовао да започнем нову тему, па ево. Не знам да ли је већ постављана, а ако јесте, замолила бих да ме упутите на претходне одговоре. Наиме... Другарица ме данас затече једним питањем. Својевремено сам добила одговор на њега, али нисам сасвим сигурна да ли је адекватан. Питање је било - зашто је дозвољено да се током поста једе риба, а млеко, примера ради не може, иако се ради добијања млека не убија животиња. Искрено, нисам умела да јој одговорим. Одговорила сам јој онако како сам знала, а нисам знала баш много. Одговор који сам пре неколико година добила од свог духовника био је следећи. Он је рекао да се риба једе због оне јеванђељске приче где је Господ благословио хлеб и рибу када је нахранио хиљаде народа и зато што се риба размножава на посебан начин. Хм? Можда сам непросвећена, можда и недовољно заинтересована, али некако ми је одувек било битно да схватим суштину, а ако ми је суштина јасна, онда и немам потребу да се питам о неким мање битним стварима. Но, пошто је питање интересантно, волела бих да чујем ваше мишљење. Хвала и поздрав! Srdjan and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Ако сам добро упућен, то зависи од тога која животиња је на лествици кичмењака рибе, водоземци, гмизавци, птице и сисари (од најнижих ка највишим), самим тим и њихови производи се тако третирају Пужеви су бескичмењаци и важе за пост на води чак (дал сам у праву)? Сигурно се не третирају као риба већ као блажи пост Тако сам ја разумео Ignjatije, obi-wan and Boba је реаговао/ла на ово 3 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Riba je cini mi se uvedena zbog blazeg posta ako nisam zaboravila veronauku. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Drasko je odlicno razumeo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Само Нада Написано Децембар 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 On 5. 12. 2012. at 19:21, Драшко рече Ако сам добро упућен, то зависи од тога која животиња је на лествици кичмењака рибе, водоземци, гмизавци, птице и сисари (од најнижих ка највишим), самим тим и њихови производи се тако третирају Пужеви су бескичмењаци и важе за пост на води чак (дал сам у праву)? Сигурно се не третирају као риба већ као блажи пост Тако сам ја разумео Знам за лигње да могу да се једу када је пост на води и слично, али ме интересује зашто. Јер овде је питање било усмерено на то да је животиња ипак животиња, ма која да је у питању. Наравно, питање ме не саблажњава нити било шта слично и наставићу да једем рибу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Само Нада Написано Децембар 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 У реду је то - блажи пост и слично. Али зашто риба? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Може бити и да не постоји неки посебан "мистичан" разлог у том смислу. Хришћани су једноставно бирали "лакшу" храну која би им помогла у "духовној вежби" па се риба показала као погодна. Да је Петар није био рибар него сточар можда би било млеко... Биљана, Млађони, sleki and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 On 5. 12. 2012. at 19:29, ZvonkoM рече Да је Петар није био рибар него сточар можда би било млеко... A kajgana ? Млађони је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Riba je najcistija i uvek cuti gringrin Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 On 5. 12. 2012. at 19:26, Само Нада рече Јер овде је питање било усмерено на то да је животиња ипак животиња, ма која да је у питању onda je to ne-biljka i ne-čovjek a ne životinja postoje razlike između životinja, pa iako se radi o postu.. ..onako kako je Draško rekao "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Децембар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 A i ono kad se nahraniše sa blagoslovene dve ribe i pet hlebova uvek se setim toga Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 On 5. 12. 2012. at 19:31, Ignjatije рече A kajgana ? Да је Јован имао кокошињац... Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 jel imao neko ovce ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 On 5. 12. 2012. at 19:45, Tanja ex Petrija рече jel imao neko ovce ? Avram.... ali to je Stari Savez http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Зато што је риба хладнокрвна. А Христос је благословио да једемо рибу (прича о умножењу рибе и хлебова). Ignjatije and Mironosica је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука