w.a.mozart Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 42 verovatno aludiraš na autostoperski vodič Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stevan021 Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Права питања о смислу живота поставиш себи у кушању. Неко ко лепо живи углавном не прилази питању смисла живота озбиљно већ пружа паушални одговор. Прави одговор на питање смисла живота може дати само човек који је имао само голи живот, који је био на муци и патњи. Ja imam skroz suprotno misljenje. Mislim da covek koji mora da se bori za goli zivot nije onaj koji filozofira i preispituje.Znam da svaka religija daje 'ultimativni smisao zivota' ali ne vidim poentu rasprave o tome, to svi znamo i slazemo se. S druge strane individualni smisao zivota je nesto sto nece druge (sa foruma) previse zanimati osim nase najblize. Na to sam mislio ranije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сања Николић Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 За православног верника прихватљивији је наслов теме: Смисао и поетика живота изван Цркве. Постоје разне религије које као неки филозофски системи дају одговоре на питања о смислу човековог живота и постојања, стварању света и постојању Бога. Православни хришћани истичући да је хришћанство Црква, негирају став да је оно религија. Религија је индивидуални (често умишљени) однос јединке са неким божанством, а оно што уједињује више индивидуа (јединки) јесу неки закони, правила и начела. Човек може бити члан неке религијске групе сам за себе, а да нема никакав суштиснки однос са другим припадницима, јер му они нису неопходни. Црква почива на ставу ,,један хришћанин = ниједан хришћанин". Своју веру хришћани изражавају учествујући у Литургији. ,,Само онај схвата Цркву који разуме Литургију" Алексеј Хомјаков Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сања Николић Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Када сам постала мајка, мој поглед на живот се знатно изменио. Нарочито љубав према мојој деци отворила ми је нове очи. Нисам задовољна ,,палим стањем" и не могу да будем, не само због себе и своје деце, већ због свих људи које познајем и не познајем. Не могу да прихватим да су свет и живот производ случајности. Мене проучавање природе и универума управо уверава у то . Верујем да смо ,,земњани", можда можемо да кажемо и ,,универзумни", па и ,,енергични", широки су ово појмови... Сматрам да атеисти нису нужно нихилисти, нити да атеисти завршавају претежно као самоубице. Познајем многе атеисте који су добри људи. Искрено верујем да је Христос - Син Божији, који је постао човек да би свет спасио од смрти. Његово васкрсење ми је најјача потврда ће и човечанска природа бити спасена. Верујем да је Бог из љубави створио свет и да жели да он вечно постоји, на неки начин слично као што ја желим да вечно постоје сви они које волим. Imam viziju šta ću da stvorim i kad mi bude istekao radni vek i kad mi sposobnost bude pala ispod kritičnog nivoa, onda je kraj. Живот и смрт су веома непредвидиви... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Ja imam skroz suprotno misljenje. Mislim da covek koji mora da se bori za goli zivot nije onaj koji filozofira i preispituje. Управо сам то и рекао. Он то спозна у тренутку. Да не познаје он би се предао. Он у том тренутку схвати шта му је најважније. Znam da svaka religija daje 'ultimativni smisao zivota' ali ne vidim poentu rasprave o tome, to svi znamo i slazemo se. S druge strane individualni smisao zivota je nesto sto nece druge (sa foruma) previse zanimati osim nase najblize. Na to sam mislio ranije. Нисам сигуран са изјавом да православље даје "ултимативни" смисао живота. Ако гледамо тако умтимативни смисао живота у православљау је Живот сам и слављење Бога који га је подарио. Поента је да је у материјализму - смисао илузија, а у метафизичким убеђењима смисао стварно постоји, као што постоји материја и енергија. Само је смисао тај који је трасцедентан ван материје и енергије, али постоји, дише и живи. За материјализам ништа од тога не постоји, све је то илузија. И то је јако важно да се схвати јер су Даквинс, Хиченс, Денет, Хавкинг - тешка сорта материјалста. За њих је свест илузија. Ne bojim se ni smrti ni nebića. Прави си самурај! Ти си већ мртав само чекаш тренутак смрти. :Р oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Dobar je ovaj naziv teme, jer Crkva nema monopol na smisao života. Ja sam sasvim zadovoljan ovim "palim" stanjem i ovim svetom. Imam viziju šta ću da stvorim i kad mi bude istekao radni vek i kad mi sposobnost bude pala ispod kritičnog nivoa, onda je kraj. Ne bojim se ni smrti ni nebića. Не претпостављај да атеизам аутоматски значи пало стање, у оном облику палог стања који ти овде подразумеваш. Има их који тако тумаче, али то је свођење Бога и Његовог промисла, и Његовог виђења ствари на своју, најужу могућу, меру. Већина хришћана на почетку свог пута падају у искушење да се постављају као мера свих ствари, па и као судије другима, али то није оно што Бог ради и онако како Он гледа. Исто тако, немој да мислиш да се жеље, циљеви и планови, па и погледи на свет, не ревидирају са годинама и накупљеним искуством. То већ нема толико везе са религијом, колико са самим склопом човековог мозга. Сада можда желиш да саградиш Терминатора или шта год, у ког би уградио свој мозак и своје постојање везао са ту машину, како би на силу уграбио бесмртност, али сети се о чему си све маштао као мали, па те је то прошло. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Ово, дакле, говорим и сведочим у Господу да не живите више као што живе многобошци у ништавности свога ума. Њихова мисао је помрачена, далеко су од божанског живота - због незнања које је у њима, због окорелости њихова срца. Ефесцима 4:17-18 :bla: „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 сети се о чему си све маштао као мали, ...samantha fox... Срђан Шијакињић, Млађони and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Već sam pisao na ovu temu - jer je česta predrasuda vijernika da ako ne vjerujemo u Boga da nekako nužno sve gubi smisao i da su onda ateisti nužno i nihilisti. Pa donekle i jeste tako,kako ja vidim.Po naturalizmu sam zivot je slucajnost u bezivotnom i besmislneom univerzumu,a samim tim neko moze sebi da zacrta neki smisao u zivotu,da li ce to biti sticanje sto vise uzitka i srece u zivotu,ili mozda sto vise uciniti za druge,ili cak nauka...to je zavaravanje sebe,jer objektivno zivot je besmislen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 svakako da smisao postoji i van religije- van Boga teško jer Bog daje svaki dar koji koristimo ali pretpostavljam da postavljač teme misli suprotno,... u tom smislu, svakako da ima smisla govoriti i o smislu van Boga jer nam i sam Bog kaže da će nam se suditi prema tome kako se obnosimo jedni prema drugima a ne kako se ponašamo prema njemu-to kaže u onoj čuvenoj paraboli o ovcama i jarcima koja govori o strašnom sudu. u svetlu ovoga, usudiću se da kažem da je smisao života-bez obzira verujemo li u Boga ili ne- odnos prema drugima... tako ujedno i afirmišemo svoju ličnost jer džaba sva vera u Boga ako se ne sažalim ili ne pomognem bližnjem-bio on vernik ili ne... Crkva nam samo daje punoću i mnogo jasniju sliku o svemu ovome Срђан Шијакињић, RYLAH and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Mat 25:31 A kad dođe Sin čovečiji u slavi svojoj i svi sveti anđeli s Njime, onda će sesti na prestolu slave svoje.Mat 25:32 I sabraće se pred Njim svi narodi, i razlučiće ih između sebe kao pastir što razlučuje ovce od jaraca.Mat 25:33 I postaviće ovce s desne strane sebi, a jarce s leve.Mat 25:34 Tada će reći car onima što Mu stoje s desne strane: hodite blagosloveni Oca mog; primite carstvo koje vam je pripravljeno od postanja sveta.Mat 25:35 Jer ogladneh, i daste mi da jedem; ožedneh, i napojiste me; gost bejah, i primiste me;Mat 25:36 Go bejah, i odenuste me; bolestan bejah, i obiđoste me; u tamnici bejah, i dođoste k meni.Mat 25:37 Tada će Mu odgovoriti pravednici govoreći: Gospode! Kad Te videsmo gladna, i nahranismo? Ili žedna, i napojismo?Mat 25:38 Kad li Te videsmo gosta, i primismo? Ili gola, i odenusmo?Mat 25:39 Kad li Te videsmo bolesna ili u tamnici, i dođosmo k Tebi?Mat 25:40 I odgovarajući car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste.Mat 25:41 Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim.Mat 25:42 Jer ogladneh, i ne dadoste mi da jedem; ožedneh, i ne napojiste me;Mat 25:43 Gost bejah, i ne primiste me; go bejah, i ne odenuste me; bolestan i u tamnici bejah, i ne obiđoste me.Mat 25:44 Tada će Mu odgovoriti i oni govoreći: Gospode! Kad Te videsmo gladna ili žedna, ili gosta ili gola, ili bolesna ili u tamnici, i ne poslužismo Te?Mat 25:45 Tada će im odgovoriti govoreći: Zaista vam kažem: kad ne učiniste jednom od ove moje male braće, ni meni ne učiniste.Mat 25:46 I ovi će otići u muku večnu, a pravednici u život večni. a o tome da muka nije bockanje u kazanu već gubitak ličnosnog identiteta kroz ljubavnu zajednicu... na drugoj temi DankaM and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stevan021 Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 За материјализам ништа од тога не постоји, све је то илузија. И то је јако важно да се схвати јер су Даквинс, Хиченс, Денет, Хавкинг - тешка сорта материјалста. За њих је свест илузија. Ne verujem da bi se iko od njih slozio sa tim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Pa donekle i jeste tako,kako ja vidim.Po naturalizmu sam zivot je slucajnost u bezivotnom i besmislneom univerzumu,a samim tim neko moze sebi da zacrta neki smisao u zivotu,da li ce to biti sticanje sto vise uzitka i srece u zivotu,ili mozda sto vise uciniti za druge,ili cak nauka...to je zavaravanje sebe,jer objektivno zivot je besmislen. To bi bilo zavaravanje samo ako bi tvrdio da je ono u cemu nalazi smisao predstavlja i objektivni smisao. Ja ne vidim smisla u objektivnom smislu, to jest i da saznam da tako nesto postoji, to bi mi bilo bitno jedino ako subjektivno prepoznam u u tome neki smisao. Na kraju sam uvek ja autor. drvce је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 To bi bilo zavaravanje samo ako bi tvrdio da je ono u cemu nalazi smisao predstavlja i objektivni smisao. Ja ne vidim smisla u objektivnom smislu, to jest i da saznam da tako nesto postoji, to bi mi bilo bitno jedino ako subjektivno prepoznam u u tome neki smisao. Na kraju sam uvek ja autor. Ono sto sam hteo da kazem je ako je zivot besmislen,uvek ce biti besmislen ma sta mi mislili i ma kakav smisao mu pridavali,to i dalje nece menjati nista i dalje ce biti besmislen. sqny and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Ono sto sam hteo da kazem je ako je zivot besmislen,uvek ce biti besmislen ma sta mi mislili i ma kakav smisao mu pridavali,to i dalje nece menjati nista i dalje ce biti besmislen. Razumem te... ne mozemo mi subjekti da zivotu dajemo objektivan smisao. Ono sto sam ja pokusao da kazem je da mi se cini da je sama ideja objektivnog smisla glupa. Ipak mi zivimo zivot iz prvog lica . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука