Jump to content

Православне гимназије и обданишта

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

А ево и православне гимназије у граду Серпухову (најближа месту где ми живимо) која је под покровитељством Ваведењско Владичиног женског манастира:

http://prgimnaz.narod.ru/

Били смо тамо једном и чак само улазили и питали за неке основне информације.

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да је једна отворена у Загребу.

Ово су нормалне гимназије у коме људи стичу опште образовање као и у класичним гимназијама. Разлика је само што комплекс зграде нуди и простор за обављање молитве, параклис рецимо или црквицу.

Православна гимназија је дакле допринос Цркве образовању људи, ништа више. С тога ако Црква има новца да финансира овакве институције, оне треба да постоје.

Такођер иста ствар и са обдаништима и школама. Ако је допринос православног обданишта да се дијете социјализује, допринос православне школе да се дијете научи основној писмености, онда је све ок.

Ако су пак ове институције за индоктринацију дјеце и младих људи вјером, онда нисам за то да их се похађа.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да је једна отворена у Загребу.

Ово су нормалне гимназије у коме људи стичу опште образовање као и у класичним гимназијама. Разлика је само што комплекс зграде нуди и простор за обављање молитве, параклис рецимо или црквицу.

Православна гимназија је дакле допринос Цркве образовању људи, ништа више. С тога ако Црква има новца да финансира овакве институције, оне треба да постоје.

Такођер иста ствар и са обдаништима и школама. Ако је допринос православног обданишта да се дијете социјализује, допринос православне школе да се дијете научи основној писмености, онда је све ок.

Ако су пак ове институције за индоктринацију дјеце и младих људи вјером, онда нисам за то да их се похађа.

Каква БРЕ индоктринација вером? Како може православац да буде индоктриниран православљем?

Тачно је да постоји православна гимназија у Загребу мада ништа не знам о њој, али то је у Хрватској. Мене занима Србија. Хрватска ме не занима.

Иначе у православним гимназијама у Русији поред стандардног образовања деца добијају и добро верско образовање (имају предмете који се тичу православне вере) и ВАСПИТАВАЈУ СЕ У ДУХУ ПРАВОСЛАВЉА чиме се испуњава и други задатак школе поред образовања, а то је васпитање.

Ево списка предмета у православној гимназији у Серпухову:

1) Стандардни предмети:

Русский язык

Литература

Английский язык

Математика

Информатика и ИКТ

История

Обществознание

География

Природоведение

Физика

Астрономия

Химия

Биология

Музыка

Изобразительное искусство

МХК

Трудовое обучение

Пользователь ПЭВМ

Физическая культура

Основы безопасности жизнедеятельности

Ритмика и хореография

2) Предмети који се тичу православне вере:

Основы Православия

Первые шаги в церковной жизни

Евангелие в нашей жизни

Святые Православной Церкви

Богослужение Православной Церкви

Церковная История

Священная история Ветхого Завета

Священная история Нового Завета

Православный катехизис

Основы православной нравственности

Христианская антропология

История Русской Православной Церкви

Церковно-славянский язык

Латинский язык

Церковное пение

Факультативы, ИГЗ

Предмети који се тичу православне вере имају мање часова него стандардни и распоређени су по разредима, то јест неки се уче раније а неки касније прилагођено узрасту ученика.

Подели на овим сајтовима

1. Нисам чуо за такву ствар.

2. Мислим да би биле ок ствари, наравно у својству приватног школства. (узмимо у обзиор да бих ја комплетну приватизацију средњег и високог школовања)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Sve mi deluje sektaški. Ili ranije Lenjin, danas Hristos, sve drugo je ostalo isto.. I škole nisu tu da se deca indoktrinišu nekakve ideologije, nego da se vaspitaju za život. Male devojčice zamotane u marame i odeći kao neke Protestantkinje iz 16. veka, na šta ono izgleda?

Ovo je privatna, rimokatolička osnovna škola (1-4. razred), obdanište i gimnazija Sacre Coeur u Beču u koju idu i deca ponekih naših popova, ali i tu važi javni školski program i nema se indoktrinacija, nema se balet, ima se muzika, umesto napamet recitiranja raznih baćuška ima se teatar sa Romeo i Julijom, za sport džudo i tekvondo; verujem da bi naši forumaši radije tu poslali svoju decu nego ono tamo gore..

Зато сам ја у Русији, а ти у Аустрији. Свако своме јату.

Подели на овим сајтовима

Ovu gimnaziju vode čak monasi iz reda Benediktinaca..

http://www.schottengymnasium.at/?nav=2⊂=1

Заболе ме уво шта раде папежници. Овде је тема православне гимназије.

Подели на овим сајтовима

Знам да ће моја унучад ако их дочекам,Боже дај,сигурно ићи у Православни вртић и Гимназију. Ако их буде у Србији,а мислим да ће их бити.

А ако их не буде,моја породица ће сигурно да се исели ,у Русију. Зашто би моја деца и унуци живели на западу,где

ће увек бити другоразредни и нижеуспешни, од разних бенедиктинаца, грегоријанаца,доминикана,ОПУС-ДЕИ-а...и сличних секти.Оних који бомбардују мој народ На Васкрс...једноставно од људи који нас Православне Србе хоће да униште.

Најпре бих волела да све то заживи код нас, на наш начин.Прилагођено нашим особеностима.Хоћете таеквондо и балет.Може...што да не?Али хоћемо и православно васпитање.Што је између осталог и да те науче да се ником не ругаш, да поштујеш саговорника и водиш учтив дијалог, а не бескрајни монолог са својим духовима...

Лепо би било да коначно у ђачкој књижици, на месту рецимо физичко и музичко и ликовно образовање пише...ПРАВОСЛАВНО ВАСПИТАЊЕ...

Подели на овим сајтовима

Знам да ће моја унучад ако их дочекам,Боже дај,сигурно ићи у Православни вртић и Гимназију.

Moja деца ће ићи у православну Цркву (наравно својом вољом) и ту ће се учити о православљу. А о науци и осталим интелектуално-културним дисциплинама ће учити у школу.

Али нећу ја да га оптерећујем религијом. То мора бити његов избор.

Видим многи родитељи воде децу на литругију... децу којој се очиеглдно не СТОЈИ ТАМО.

Ја моје дете нећу водити на литургију без да га питам "Да ли ти се иде?"

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Па ко жели да направи гимназију или обданиште може слободно. Ако се не варам све то може да буде приватно у Србији.

Питање је само колико би било интересовање...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Za obdaništa bi bilo dosta zainteresovanih pošto je to deficitarno u Srbiji . Zašto ne otvoriti u sklopu crkve obdanište gde bi se o deci brinuli volonteri pa i supruga sveštenika iz te crkve ? U takvom obdaništu bi se deca sigurno bolje vaspitavala nego u ovim klasičnim obadništima .

Što se tiče čkola Mislim da je vaspitanje u našim školama na jako lošemn nivou , škole su nam postale "Resavske " u njima se deca ne uče da uče nego se teraju da uče napamet , u tim školama posmatraju prokleto halapljive pedagoge koje interesuje samo novac ne i posao , u ovakvim našim školama se takmiče sa drugom decom ko ima bolji mobilni ko nosi skuplje patike ... MA šta sve ovo pišem kao da će neko da pročita ko može da nešto promeni . 301

Šta mi je zapalo u oko sa onog spiska predmeta iz ruske PG Engleski jezik ? Zašto s ene uči jezik nekog drugog slovenskog naroda ? Mislim da je ovo ona druga krajnost posle Komunizma . Klatno se nikada ne može zaustaviti na sredini normalno da će otići skroz desno ako je bilo skroz levo . Treba težiti nekoj sredini i držati s enekih naših tradicija koje su imale veliku vrednost .

Подели на овим сајтовима

opaska:

Ima kod nas "pravoslavnih" obdanista crkvenih i privatnih, ali se placaju i to skupo, nije za obicnu raju. Ne sumnjam da ce, ako se otvori i gimnazija, u nju moci da idu samo privilegovani, citaj : platezni.

Drzavne skole su i dalje zakon.

Подели на овим сајтовима

A šta ako vaše dete ne želi pravoslavno vaspitanje? Koje pravo imate da mu namećete Pravoslavlje samo što je Pravoslavlje vaš pogled na svet?

Док је дете мало родитељ је тај који одлучује у које ће обданиште дете да иде и у коју ће школу да се упише у први разред. Не мислиш ваљда да ће дете од 3-4 године да одлучује у које ће обданиште да иде или дете од 7 година да одлучује у коју ће основу школу да се упише? И наравно да је нормално да се родитељи труде да дете има њихов поглед на свет. Ако су родитељи православни сигурно да ће да се труде да и дете има православан поглед на свет, а не исламски или протестантски или евро-унијатски. Тако на пример ја сам у Русији постао козак Централне Козачке Војске Русије. Козаштво се преноси наследно, то јест све моја деца (син и ћерка) и сви њихови будући потомци су аутоматски рођењем козаци. Ја ћу се постарати да моја деца остану у кругу вредности козаштва и да се те вредности даље преносе са колена на колено јер су то светле вредности. У томе и јесте смисао поштовања предака - усвајање њихових вредности под условом да нису биле погрешне као на пример у случају комуниста или секташа.

Pravoslavno vaspitanje.. Zar je pravoslavno vaspitanje školski program u osam ili dvanaest godina gde se detetu pere mozak, gde momak uči da bude vojnik i da se Bog raduje ako je topovska hrana za cara i državu a devojčica da bude jedino poslušna supruga i porodaljka da car i država imaju dovoljan broj vojnika da vode ratove? To nema veze ni sa Pravoslavljem ni sa Hrišćanstvom generalno, to su perverzne svetovne političke ideologije obično naklonjene totalitarizmu koje teže da se našminkaju višim definicijama kako bi sakrile svoje Bogootpadništvo.

Православно и патриотско васпитање у Русији не пере мозак него изграђује правилну личност, а прозападно либерално и индивидуалистичко васпитање деградира личност. У Русији данас постоје оба типа образовања, а у Србији, на жалост, само један, овај деградирајући. Правилна личност је она која се понаша у складу са својим Богом даним особинама (мушкарац - глава и заштитник породице па тек онда професионалац у послу, а жена мајка и унутрашњи стожер породице па тек онда професионалац у послу) и историјским условима у којима су живеле генерација пре ње и у којој и та личност живи (националне вредности и предања). То све итекако има везе са Православљем јер смо и ми као и Русија примили од Византије симбол двоглавог орла који означава савез државе и Цркве. Држава има задатак да створи услове да се сачува Благословени живот друштва и да заштити Цркву од могућих напада и прогона. Црква са своје стране благосиља државу која штити Благословени живот (миропомазање цара или подршка власти). То је добар спој и у Русији је данас на делу незваничан, али свима видљив савез државе и Цркве који полако иде ка томе да се поново успостави Трећи Рим.

I onda se neko pita zašto sam protiv ruskog uticaja.. Eto zašto, zato što nam takve gluposto dolaze. Ima Rusija dosta dobrih stvari, ali iz meni za sad nepoznatog razloga nama pristižu uglavnom ovake nebuloze na koje se i sami Rusi prekrste kad ih vide.

Ове ствари као што су православне гимназије и обданишта, раздељено-паралелна настава и православни сајмови су изузетно позитивне ствари и ми Срби би требало да их усвојимо у неком сличном или истом облику, а треба да одбацимо евро-унијатске подметачине.

Ти си против руског утицаја, ја сам за. Ти са србским непријатељима Аустријанцима, ја са србским пријатељима Русима. Свако своме јату. Боримо ће се до победе.

Подели на овим сајтовима

Знам да ће моја унучад ако их дочекам,Боже дај,сигурно ићи у Православни вртић и Гимназију. Ако их буде у Србији,а мислим да ће их бити.

А ако их не буде,моја породица ће сигурно да се исели ,у Русију. Зашто би моја деца и унуци живели на западу,где

ће увек бити другоразредни и нижеуспешни, од разних бенедиктинаца, грегоријанаца,доминикана,ОПУС-ДЕИ-а...и сличних секти.Оних који бомбардују мој народ На Васкрс...једноставно од људи који нас Православне Србе хоће да униште.

Најпре бих волела да све то заживи код нас, на наш начин.Прилагођено нашим особеностима.Хоћете таеквондо и балет.Може...што да не?Али хоћемо и православно васпитање.Што је између осталог и да те науче да се ником не ругаш, да поштујеш саговорника и водиш учтив дијалог, а не бескрајни монолог са својим духовима...

Лепо би било да коначно у ђачкој књижици, на месту рецимо физичко и музичко и ликовно образовање пише...ПРАВОСЛАВНО ВАСПИТАЊЕ...

Ја не знам да ли ће у Србији икада бити основане православне гимназије и обданишта. Надам се да хоће, али сам скептичан не само да ће то бити скоро него да ће икада бити. А живот иде. Зато сам се између осталог и преселио у Русију да бих могао да остварим неке од својих великих амбиција и идеја које у Србији не бих могао. У Србији мора да се чека. А живот иде...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...