Jump to content

Najveća dela svetske književnosti

Оцени ову тему

Препоручена порука

Којих 100 књига морамо прочитати пре него што умремо?  ne_shvata

Набројте ваш избор одједном или парцијално, по вашем приоритету или неком другом редоследу. Коментаришите избор или по нешто од њега, све по вашој вољи.

homephotobooks.jpg

Подели на овим сајтовима

Браћа Карамазови, Хазарски речник, Злочин и казна, 1984, Животињска фарма, Странац, Процес, Дина, Аутостоперски водич кроз галаксију, Молитве на језеру, Кад су цветале тикве, Лествица, Песме леда и ватре, Чекајући Годоа, Самурај, Трејнспотинг, Белешке једне Ане, Пет прстенова...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Biblija (grupa autora), Starac i more (Hemingvej), sve pripovetke od Singera (Isaak B. Singer), Zlocin i kazna (Dostojevski), Americki ustav (Masoni), Ljubav u doba kolere (Markes), sve stripove "Alan Ford" (Max Bunker), ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

За почетак ћу набројати пар десетина док не смислим коначних 100. Редослед насумице.

Библија се подразумева те је нећу наводити.

1. Ф. М. Достојевски (све)

2. Анри де Монтерлан "Девојке"

3. Херман Хесе, све

4. Џејмс Џојс "Портрет уметника у младости", "Уликс"

5. Пол Гоген "Записи цивилизованог дивљака"

6. Џорџ Орвел "1984"

5. Оноре де Балзак "Игзубљене илузије"

6. Едгар Алан По - приче

7. Еурипид "Електра"

8. Данте "Божанствена комедија"

9. Фридрих Ниче "Тако је говорио Заратустра"

10. Габријел Гарсија Маркес "Сто година самоће"

11. Стефан Цвајг "Новеле" (Писмо непознате жене, Амок)

12. Гете "Фауст"

13. Гистав Флобер "Сентиментално васпитање", "Госпођа Бовари"

14. Кафка "Процест", "Замак"

15. Гогољ "Мртве душе"

16. Виктор Иго "Јадници"

17. Хомер "Илијада" и "Одисеја"

18. Борхес, приповетке

19. Иво Андрић "На Дрини ћуприја", "Знакови поред пута"

20. Лав Толстој "Рат и Мир"

21. Макијавели "Владалац"

22. Марсел Пруст, "У трагању за изгубљеним временом"

23. Меша Селимовић "Дервиш и смрт"

24. Михаил Булгаков "Мајстор и Маргарита"

25. Сервантес "Дон Кихот"

26. Виктор Иго "Јадници"

27. Милош Црњански "Сеобе"

28. Оскар Вајлд "Слика Доријана Греја"

29. Његош "Луча микрокозма", "Горски вијенац"

30. Владика Николај Велимировић (све)

31. Томас Ман "Чаробни брег", "Смрт у Венецији"

32. Вилијем Блејк "Песме невиности и искуства"

33. Волтер "Кандид"

34. Пушкин "Евгеније Оњегин"

35. Борислав Пекић "Беснило"

Још 65  0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

0212_rolleyes

E, vi samo pisite, kad zavrsite ja cu samo da preuzmem spiskove... :291291291:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Добро дрво, Сања и Вања, Ризница за децу, Фолиранти, Дневник једне Ане, Срећан је ко уме да воли, Мисли о добру и злу, Омилије, (наставиће се)

Подели на овим сајтовима

36. Карл Маркс "Капитал"

Znaci volis horore... pa bolji ti je Osmi putnik... laugh1.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Mali princ,Blago cara Radovana,Hiljadu čudesnih sunaca,Crveni šator,Gojine utvare,Hari Poter,Igra staklenih perli,sve od V.Frankla,V.Jerotića,E.Froma...joj,pa mnooogoo toga još ima  0442_feel ...ček još koju da se setim...hmmm...aaa

Brevijar,Koliba(naravno),K.G.Jung...e pa ček da popijem kafu da se razbistrim pa da dodam koju...juuu al sam nabacalaaa  :cheesy:  0102_laugh 1312_womens algabacaju

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Mali princ,Blago cara Radovana,Hiljadu čudesnih sunaca,Crveni šator,Gojine utvare,Hari Poter,Igra staklenih perli,sve od V.Frankla,V.Jerotića,E.Froma...joj,pa mnooogoo toga još ima  319.gif ...ček još koju da se setim...hmmm...aaa

Brevijar,Koliba(naravno),K.G.Jung...e pa ček da popijem kafu da se razbistrim pa da dodam koju...juuu al sam nabacalaaa  4chsmu1  0102_laugh 1312_womens algabacaju

Не брини, попила сам чак три док сам направила први списак тако да те разумем.  :cheesy:

Не би било лоше да назначиш и аутора дела, ако није проблем.  0442_feel

Подели на овим сајтовима

Mali princ,Blago cara Radovana,Hiljadu čudesnih sunaca,Crveni šator,Gojine utvare,Hari Poter,Igra staklenih perli,sve od V.Frankla,V.Jerotića,E.Froma...joj,pa mnooogoo toga još ima  7896634 ...ček još koju da se setim...hmmm...aaa

Brevijar,Koliba(naravno),K.G.Jung...e pa ček da popijem kafu da se razbistrim pa da dodam koju...juuu al sam nabacalaaa  7896634  1312_womens algabacaju 0442_feel

Не брини, попила сам чак три док сам направила први списак тако да те разумем.  t4431

Не би било лоше да назначиш и аутора дела, ако није проблем.  4chsmu1

Ma nije,ali ovako mi je bilo najlakše dok mi ne izvetri iz glave  :cheesy: Sledeći put ide sve i hvala na *upozorenju*, kafa je čudo,bez nje ništa  319.gif 0102_laugh womens

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Unapred se izvinjavam na latinici,ali koristim tudji komp poslednjih dana,na kojem mi pomenuto pismo baguje.

Ideja je da izdvojimo najznačajnija dela svetske književnosti sa najinteresantnijim podacima o delu,posebno impresivnim mestima u njima,našim utiscima i tumačenjima.Ne bi bilo loše da idemo određenom hronologijom,pa ću tako početi od epa:

Gilgameš

1700. pre Hrista

Ceo ep bismo mogli podeliti na dva dela-čovek prema spoljašnjem svetu i čovek prema svom unutrašnjem svetu.Pitanje života,urođeni strah od smrti,težnja za besmrtnošću opisani su tako da mogu uzbuditi i današnjeg čitaoca.Jezik epa se odlikuje biblijskim tonom,ali je on zapravo tek kasnije prenesen u judejsku književnost.To se isto desilo s pričom o potopu,koja je objavljivanjem u ovom epu uzbudila ceo naučni svet.Ep se završava pesimistički-čovek je nemoćan da bilo što sazna o stvarima koje ga muče,a to su pitanja o životu i smrti.

OSMA PLOČA:

Čim zasija prvi jutarnji zrak,

diže se Gilgameš

i pristupi prijateljevu ležaju.

Mirno je ležao Enkidu.

Tiho su se dizale grudi i opet spuštale.

Tiho je isticao iz usta dah njegove duše.

A Gilgameš je plakao i govorio:

"Enkidu,mladi prijatelju,

gde ti je ostala snaga,

gde ti je ostao glas?

Gde je moj Enkidu?

Jak si bio kao lav i divlji bik,

brz si bio kao gazela.

Kao brata sam voleo tebe,tebe!...

...Kakav te je to duboki san sada uhvatio?

Tako si mračan i ne čuješ me više!"

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...