Таша Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Sumnjam da u ovoj prici postoji mesta za "razumno". Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manastir Bradaca Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 sto bi rekli zemunci:znaci,uzas! Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином. Манастир Брадача Монах Нектарије Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Једино што треба вештачити је психичко стање ове жене... Ivana032 and ratko је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миркан Написано Новембар 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 kako bre odma napadate a pojma nemate o cemu se radi... nemam ni ja ali otkud znate da nisu dete postili na vodi 40 dana pre pricesca? Otkud znam, bilo je vec takvih slucajeva na forumu pa mozda je i ovaj takav... Ne. odma su sve to "napadi na crkvu" ... jbt. kolko vas cesto napadaju u zemlji gde ima 90% pravosalvaca... sta li bi tek bilo da vas nema tolko. Na kraju ce ispadne vam je bolje sa ateistima nego sa sobom samima? Дете није постило нити га нико није терао да пости, а колико ја знам деца до 7 година не посте а ово дете је млађе. Наравно да је најбоље да су могли родитељи да се договоре али у овом случају није то могуће, сад можда ће ово изгледати као превише субјективно али тако је, са госпођом мамом мој пријатељ не може да се око ничег договори, шта је год он покушавао она је одбијала ... више не би да улазим у ово јер је то њихова приватна ствар. Тако да то склонимо на страну, поента је да мајка директно утиче на здравље свог детета, његово спасење ... и удара на цркву а и она је "верница" и понекад се причести. Наравно да се не боји мој пријатељ вештачења, јер ако буде правде све иде у његову корист али је велико питање ко то може да обави и да ли може једна институција то да уради и да ли се ти крши црквено право? Неко моје мишљење је да се у то вештачење треба укључити и црква и да је то мало већи проблем да не кажем глобални. Ако није проблем да пробамо причати у овом смеру. Хвала велико свима који су и делић свог времена посветили овој теми. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Наравно да се не боји мој пријатељ вештачења, јер ако буде правде све иде у његову корист али је велико питање ко то може да обави и да ли може једна институција то да уради и да ли се ти крши црквено право? Kakve veze "krsenje crkvenog prava" ima sa celom pricom? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Неко моје мишљење је да се у то вештачење треба укључити и црква и да је то мало већи проблем да не кажем глобални. Ne bih rado bila u koži crkvenog zvaničnika koji treba da se bavi ovim problemom "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Неко моје мишљење је да се у то вештачење треба укључити и црква и да је то мало већи проблем да не кажем глобални. Управо у томе и јесет проблем, а што нико није приметио. Како суд, односно световна држава може да се меша и уплиће у најсветије светиње Цркве какво је свето причешће и да га подвргава некаквом вештачењу?! За сваког Хришћанина то представља увреду јер је богохулно и представља напад на право Цркве да у слободи исповеда своју веру. Уосталом, баш ме занима како здравствени радници намеравају да изврше вештачење? Да неће можда да узимају узорке Светог Причешћа из путира или са кашичице па да испитују да ли ту има нечега, некаквих вируса или бактерија? То је недопустиво скрнављење светиње и ту Црква не би смела да дозволи да се тако нешто ради. Ова одлука суда и решење само показују колико смо отпали од Бога и вере. Мени ово делује као нека прича из најгорег периода атеизма и безбожништва у Совјетском савезу или у СФРЈ. миркан, Јадранка-Дервента, Калеидоскоп and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Калеидоскоп Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Управо у томе и јесет проблем, а што нико није приметио. Како суд, односно световна држава може да се меша и уплиће у најсветије светиње Цркве какво је свето причешће и да га подвргава некаквом вештачењу?! За сваког Хришћанина то представља увреду јер је богохулно и представља напад на право Цркве да у слободи исповеда своју веру. Уосталом, баш ме занима како здравствени радници намеравају да изврше вештачење? Да неће можда да узимају узорке Светог Причешћа из путира или са кашичице па да испитују да ли ту има нечега, некаквих вируса или бактерија? То је недопустиво скрнављење светиње и ту Црква не би смела да дозволи да се тако нешто ради. Ова одлука суда и решење само показују колико смо отпали од Бога и вере. Мени ово делује као нека прича из најгорег периода атеизма и безбожништва у Совјетском савезу или у СФРЈ. ово, уствари и јесте проблем... Мислим да су чак постојали и свештеници (не могу се сетити конкретног имена једног архимандрита Србина, са прошлог века), који су заговарали да "није хигијенски" причешћивати све са једну кашику. Исход је познат, да су такве бесмислености, наравно, оповргнута... Ја не желим даље размишљати о импликације могућег "вештачења", али сматрам да би било добро кад би неки духовник-свештеник покушао да разговара са овом женом/мајком, да joj буде објаснио у шта се она то уплеће, а можда би и мало "изгладио" ситуацију. Поздрав. μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Besmislica koliko hocete... Nego ako mi dozvolite ja bih izneo moj jucerasnji slucaj... Na Liturgiji jutros jedan jedan parohijski svetenik napomenuo je neposredno pred Pricesce da svi koji su krsneni pridju i priceste se... Moj prijatelj koji je stojao pored mene upita me da li to znaci da bas svi,tj jest i on,da li treba da pridje da se pricesti,pri tom nije ni postio,niti inace posti sve postove,niti ide redovno na bogosluzenja.. Ja mu kazem evo ti drugi parohijski svestenik pa dok ovaj pricescuje ti pitaj ovog drugog, on ga onako u prolazu pitao i svestenik mu odgovorio da se ne pricesti. Zaista velika pometnja za neukog i neobavestenog vernika kada cuje od svestenika molbu da PRIDJU SVI KOJI SU KRSTENI I DA SE PRICESTE... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Управо у томе и јесет проблем, а што нико није приметио. Како суд, односно световна држава може да се меша и уплиће у најсветије светиње Цркве какво је свето причешће и да га подвргава некаквом вештачењу?! Moze, jer su svi pred zakonom jednaki. Nije crkva nikako privilegovana. За сваког Хришћанина то представља увреду јер је богохулно и представља напад на право Цркве да у слободи исповеда своју веру. Necu da ulazim u sustinu tvog tumacenja ali to je isto kao da si izjavio, ali svaka optuzba moze da se tumaci kao uvreda. Sto ne znaci da ne treba da se sprovede. Crkva nije izuzeta od zakona, a pred zakonom su svi jednaki. Ukoliko crkva ugrozi neciji zivot svakako treba da odgovara. Ова одлука суда и решење само показују колико смо отпали од Бога и вере. Ko to mi? Sud nije crkvena organizacija. Sud je drustvena organizacija. Nauci da postujes drustvo, crkva nije posebno vazna organizaciaj u ocima drustva niti treba da bude. Crkva je vazna organizaciaj u ocima nas vernika, ali od drustva i nevernika ne mozemo da zahtevamo da se savijaju pred nama i da budemo imuni na sve ostalo na sta drugi nisu. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ratko Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Sud je dao nalog za veštačenje na osnovu zahteva jedne od stran u sporu . Da li je sud odabrao odgovarajuće veštake (MIslim na Stručnost ) tp je diskutabilno . Mislim da bi otac trebao da traži da veštačenej obavi neki sveštenik . Sa druge strane mislim da bi otac pod hitno trebao da pokrene tužbu za dobijanje totalnog starateljstva nad detetom ida majka samo povremno bud esa detetom očito da majka utiče na dete pogrešno i ne vaspitavaga u duhu pravoslavlja. Znam da će mnogi da me ovde sada kritikuju ali znajte ako ste prihvatili da vaše dete bude kršteno u crkvi pre toga ste se venčali u crkvi znači da ste prihvatili i neke obaveze od te crkve i morate se ponašati prema nekim crkvenim kodeksima i zakonima . Majka očito sprečava dete da raste i vaspitava se u duhu pravoslavlja . I TAČKA миркан and YOKA је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 http://en.wikipedia.org/wiki/Spoon_%28liturgy%29 http://www.orthodoxresearchinstitute.org/articles/liturgics/muksuris_holy_spoon.htm Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Mislim da je sasvim očekivan ovaj animozitet žene ukoliko nije crkvena. Znam neke nominalno pravoslavne osobe koje ne žele da se pričešćuju jer se pričešćuje iz iste kašičice. I ne može se tu nikakvim "dokazom" ili pričom. Opet jedna devojka mi je rekla da se tako može dobiti mononukleoza. Šta reći? Ljudi prosto ne razumeju i ne veruju i u skladu sa svojim ubeđenjem žele da i svoju decu vaspitavaju. Suviše su kompleksne ove stvari i zaista je potrebna pomoć specijalnih službi (socijalne) koji bi mogli biti arbitri u ovom slučaju. Na osnovu zaista šture priče iz uvoda nemoguće je bilo šta zaključiti, a još manje osuditi ili doneti presudu. Da li se to dete pričešćivalo dok su roditelji bili u braku? Da li su roditelji bili crkveni, dok su bili u braku, ili je to možda bio samo suprug? Ono što je po meni najbitnije, jeste da je dete član crkve (kršten je) i da kao dete ne može imati greha. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Meni je malo nejasan stav pocivseg Patrijarha Pavla na ovu temu, i kakav je to "cirkularni ukaz Sabora SPC...o nekakvim plasticnim kasicicama". vidi link: http://www.svetosavl...ic?topicId=5429 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2012 Ma nek veštače, i onako je to Prečisto Telo i Krv Hristova Ivana032, Млађони and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука