Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 U Negotinskoj Krajni ima mnogo Vlaha, ali niko od nas ne bi nikad ni pomislio da je Rumun. Mi smo Srbi i idemo samo u Srpsku Pravoslavnu Crkvu, jednu jedinu. Mislim da ne bi nikad ni dozvolili da nam dodje neki rumunski svestenik i da nam odrzi liturgiju na rumunskom. Pa mi ne bi nista razumeli. Mi govorimo vlaski, to je dialekt rumunskog jezika. Da bi razumeli knjizevni rumunski jezik, moramo dobro da se koncentrisemo. A to nam je samo retko potrebno, kada dodju Rumuni kod nas da nam pomazu oko poljoprivrede (rade kod nas za dnevnicu). Mi ne znamo na rumunskom da pisemo, niti da citamo. Nas knjizevni i sluzbeni jezik je srpski i mi smo Srbi. .hvala. Сестро помаже ти Бог и срећан ти Празник. Многи Власи из мог краја се тако осећају па и из мог села такође. Међутим, мора да реагујем на твоју реченицу (затамњено). Влашки језик је влашки језик и само је сличан са данашњим румунским језиком и никако не може да буде дијалект румунског језика. То је исто као када би рекли да Срби причају "Југословенски језик". Румунија је назив за земљу у коју су се ујединили Власи, Молдавци и Трансилванци (Седмоградишче) као што је Југославија била назив за земљу у коју су се ујединили Срби, Хрвати и остали. Ако би Власи тражили своја права онда би то морали да ураде и на територији Румуније. Дакле да се отцепи Влашка од Румуније и Власи из Србије па да формирају заједничку државу. Једино тако би истинска права Влаха била испоштована. nana and Dragana Neg је реаговао/ла на ово 2 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Ovo ce da ispadne na golemo i crkveno i politicko pitanje.Jos ne cuh da neko maltretira vlahe vec suprotno. Devojka koja nije znala vlaski dobila je otkaz. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Ovo ce da ispadne na golemo i crkveno i politicko pitanje.Jos ne cuh da neko maltretira vlahe vec suprotno. Devojka koja nije znala vlaski dobila je otkaz. Тачно. Мислим за то политичко питање. Зато сам предложио да се Влашка отцепи од Румуније и да са Власима Србије направи једну државу у којој би могли да се идентификују сви Власи света. ИЗЕДИ МЕ МЕЧКО, НИЈЕ МЕ СТРА', ЈА САМ ВЛА!!! :lala: БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Al pazite sad ako Vlasi dobiju republiku otvorice se niz slicnih pitanja sirom Srbije. Klizav teren! Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 27, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Pa mi ne bi nista razumeli. Mi govorimo vlaski, to je dialekt rumunskog jezika. Управо тако. Кажем, имао сам у парохији влашко село, најбољи део парохије. НИКАДА се нико није изјаснио као Румун. Увек и само као Србин. Чак, многи на својим кућама имају српске заставе, носе мајице са српским грбом итд... А ви који сада спемујете о папи и осталим стварима које нису тема, оставите то за приватни разговор. Драгана Милошевић and Dragana Neg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Al pazite sad ako Vlasi dobiju republiku otvorice se niz slicnih pitanja sirom Srbije. Klizav teren! И треба да добију републику која ће да обухвати источну Србију и Влашку која је под окупацијом Румуније. Живела Република Влашка БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 @, To sam govorila na onoj drugoj temi al ne vredi. Dodju Rumuni na buvljak i ne mogu da se sporazumeju sa vlasima. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 @@Пајко, Navijas za Beogradski pasaluk sramoto jedna sHa_sarcasticlol Пајко and Dragana Neg је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Управо тако. Кажем, имао сам у парохији влашко село, најбољи део парохије. НИКАДА се нико није изјаснио као Румун. Увек и само као Србин. Чак, многи на својим кућама имају српске заставе, носе мајице са српским грбом итд... А ви који сада спемујете о папи и осталим стварима које нису тема, оставите то за приватни разговор. Како да их не спомињем када су они директно и индиректно умешани у латинизовање западног Хелма. Наиме, источни Хелм су већ завели под своје зато што су и народи Румуније и народи Бугарске прешли на њихов календар. Грци такође. "Мен' то сумљиво" - Миле Тинка из Војске БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 @@Пајко, Navijas za Beogradski pasaluk sramoto jedna sHa_sarcasticlol Зашто? Зашто да не отворимо питање за права Влаха у Румунији. Они тамо не смеју да кажу да су Власи. А Влашка постоји кроз цео средњи век. Дакле, ако 'оће права за Влахе у Србији нека дају права Власима из Румуније. Не навијам за то него мене ми није логично које си 'оће овија из Румунију. Нек си давав права на њини Власи прво. Нека дају аутономију Власима из Влашке па онда да причамо за Власи с овуј страну. ljut ljut ljut Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Порекло назива Назив "Влашка" везује се за реч "влах" која је словенског порекла, а прихватили су је и Грци, а потом и остали. Током историје она се највише односила на становништво латинског порекла у средишњој, источној и јужној Европи (Румуни, Власи, Цинцари, Аромуни, ...). Касније су израз "влах" прихватили и народи који су доспели на ове просторе (Турци, Мађари). Данас се овим изразом назива све латинизирано становништво осим Румуна. Власи је назив који се употребљава за романизоване становнике југоисточне Европе. Главне групе Влаха су Трако-Романи (Румуни, Молдавци, Власи Србије), Цинцари, Мегленски Власи и Истарски Власи. У етнографском смислу, Власи су потомци романизованих балканских староседелаца (Илира, Трачана, Дачана) и римских колониста, који су се, током времена, мешали и са Јужним Словенима. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8_(%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD) БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 А шта ћемо са непризнавањем молдавског етничког идентитета у Румунији: Већина Молдаваца у Молдавији сматра да Молдавци чине етничку групу различиту од Румуна, [6] док се становници некадашњег западног дела историјске Молдавске кнежевине, који је данас у саставу Румуније, изјашњавају као етнички Румуни а за себе користе и назив "Молдавац" у смислу регионалне припадности. Власти Румуније оспоравају молдавску народност и тврде да су Молдавци део румунског народа, [7] док румунски историчари некадашњу Молдавску кнежевину виде као кнежевину румунског народа.[8][9][10] Одговарајући на ове румунске тврдње, власти Молдавије су промовисале идеју да становници румунског дела историјске Молдавије треба такође да се сматрају припадницима Молдавске етно-лингвистичке групе, различите од Румуна.[11] У Румунији је формирана заједница Молдаваца Румуније, која од румунских власти тражи званично признање молдавског етничког идентитета и статус националне мањине.[12] http://sr.wikipedia....g/wiki/Молдавци БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Bečko-berlinska škola ne postoji niti je postojala. Ona je izmišljotina takozvane srpske alternativne istorije i stoji ustvari za takozvanu istorijsko-kritičku metodu koju je u nas uveo Ruvarac. Primer: Romantik/alternativac će da prihvati da su Palćeni poreklom Pavlikijanci; istorijsko-kritička metoda ovde veli: Ne! to što oni tvrde da su poreklom Pavlikijanci nije nimalo dokaz da su zaista poreklom Pavlikijanci, dovoljno je da je neko napravio grešku ili je prosto izmislio i ta greška se kasnije naveliko prihvatila. Problem je što naši susedi nisu primili istorijsko-kritičku metodu nego su dalje na nacionalnoj romantici, odatle razlika u srpskoj istoriografiji sa jedne i hrvatske ili bugarske sa druge strane. Sad u naučnim krugovima srpska istoriografija više je priznata zbog istorijsko-kritičke metode, ova prednost ali gubi se kada je narodna masa u pitanju koja nije naučila da razlikuje između istorijske kritike i nacionalne romantike. Тако те волим. Кад смислено и артикулисано пишеш. Што се тиче назива "Бечко-Берлинска"... Тачно је. То није школа. То је дијагноза. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ивановић Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Молдавци и Румуни су блиски као Њемци и Аустријанци или Срби и Црногорци. Молдавија је иначе канонска територија Московске патријаршије. Неки од најутицајнијих епископа Московске патријаршије су Молдавци. Пропагирање идеје да су Молдавци дио Румуна је довела до стварања паралелне бесарабске митрополије Румунске православне цркве на територији Молдавије. Мој је лични утисак да се данас у православљу настоји догматизовати питање нације, у смислу да се прописује које нације имају, а које немају право на постојање. То је један од разлога зашто је црква распета, и то својом кривицом. По мом мишљењу Московска патријаршија ту показује највише разумијевања и отворености. Пајко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Vlah na srpskom je Welsch (sr. Velš) na nemačkom, Velsk na norveškom i švedskom itd. Starinski je germanski i slovenski naziv za Rimljane i romanizovano stanovništvo poput "porimljanih" Kelta (vidi Wales u Velikoj Britaniji ili Walis (na svom jeziku Rumanč) u Švajcarskoj) ili kod nas za takozvano proto-balkansko stanovništvo tj. porimljane Ilire, Dačane itd. http://de.wikipedia.org/wiki/Welsche Негде сам прочитао да име потиче од Бога Велеса кога су поштовали. Јеси ли наишао на тако нешто? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука