Jump to content

Jakov, brat Gospodnji - ključ za razumevanje doktrine o Presvetoj Bogorodici

Оцени ову тему

Препоручена порука

Iako bi ova tema trebala da bude postavljena na mnogo ozbilnjiji deo ovog foruma, na ''dogmatičko bogoslovlje'' na primer, pošto znam da će je moderatori odande skinuti, postavljam je ovde.

Molim da mi branioci Marijinog prisnodjevstva i sve propratne dogme o presvetoj Bogorodici, napišu nešto o rođenju Jakova, brata Gospodnjeg!

Znači: Kako su se zvali njegovi otac i majka (po Predanju, pošto u Bibliji nema podataka), koliko je godina živeo, koliko godina je bio starešina crkve u Jerusalimu, koje je godine nove ere (ili posle Hrista) mučenički postradao, i na kraju, kakav zaključak iz iznesenih podataka možete da izvučete sami, bez moje pomoći!!!

Samo molim vas nemojte da mi postavljate kilometarske tekstove iz Žitija svetih, sve sam to već pročitao.

Hvala.

p.s.

Moje pitanje je krajnje ozbiljno, pa vas molim da me ubedite u istinitost pravoslavnih dogmi. Ako to uspete, buću revniji u SPC barem 10 puta nego što je to bivši adventista Zvonko.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 134
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ми тачне датуме и друге податке не знамо и не можемо да знамо. Разлика је у томе што ми можемо историјски да покажемо од кога смо примили то што верујемо, а ти си своје измислио сам.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Znači: Kako su se zvali njegovi otac i majka (po Predanju, pošto u Bibliji nema podataka), koliko je godina živeo, koliko godina je bio starešina crkve u Jerusalimu, koje je godine nove ere (ili posle Hrista) mučenički postradao, i na kraju, kakav zaključak iz iznesenih podataka možete da izvučete sami, bez moje pomoći!!!

A, zašto je ovo bitno?Pravoslavlje ima svoje predanje i u žitijama svetih,a svi ovi datumi koje ti tražiš se ne znaju i potpuno su nebitni za veru.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

ma, svi se ovi podaci po predanju u koje vi verujete jako dobro znaju, zato sam i pitao..da vidim da li znate...nego ..mudri ste vi....znate da vam ti podaci nikako ne idu u prilog...

A ja ne vidim nikakav razlog da o sebi govorim...

Ili se znači nezna ko su bili Jakovu roditelji? pa šta piše u tim žitijima o tome?

Подели на овим сајтовима

Ma mudar si i ti, sve nešto po " okriljem pravoslavlja",a sa pravoslavljem da i nema dodirnih tačaka.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Možeš li ti za početak da nam kažeš nešto o sebi?

stvarno, dejane, mislim da je ovo jedna vrsta netolerancije prema nepravoslavnima.

zasto bi covek trebalo da ppise svoju biografiju ako nije pravoslavan...

ja se ne secam da sam ikad ovde pisao nesto o sebi. niti sam viđeo da se to trezilo od ostalih pravoslavaca...

ovakvo postupanje čini da se čovek oseti neprijatno i nepoželjno na forumu...

Подели на овим сајтовима

Ja ništa ''pod okriljem pravoslavlja'' nego O pravoslavlju, a to su 2. različita pojma. To što ja nisam pravoslavan a ipak o pravoslavlju nešto znam, valjda me ne diskvalifikuje da postavljam pitanja. Ja nisam pravoslavan isključivo zbog toga što dobro poznajem pravoslavlje, ali ne kao onaj koji je od početka indoktriniran, već kao onaj koji je kao nepravoslavan proučavao pravoslavlje i još se više utvrdio u svom nepravoslavlju. Ja znam da će sad da mi se drugi smeju, na ono što sam rekao da DOBRO poznajem pravoslavlje..ali nek se smeju..svako ima slobodu...

Nego, deder, da se vratimo na sveto predanje o žitiju sv. Jakova...

Ma mudar si i ti, sve nešto po " okriljem pravoslavlja",a sa pravoslavljem da i nema dodirnih tačaka.

Подели на овим сајтовима

mislim da je čovek neki protestant, nisam stekao utisak da se prestavlja kao pravoslavac.

Problem je u tome što se ne izjašnjava nikako a reklamira knjigu " Pravoslavlje obasjano evanđeljem.

Подели на овим сајтовима

a ništa ''pod okriljem pravoslavlja'' nego O pravoslavlju, a to su 2. različita pojma. To što ja nisam pravoslavan a ipak o pravoslavlju nešto znam, valjda me ne diskvalifikuje da postavljam pitanja.

Nikakav problem nije da ti postavljaš pitanja o pravoslavlju i onom što te zanima, ali jeste ako ti odgovore koje si dobio okrećeš na svoju vodenicu i ne čuješ ih.Ovo je pravoslavni forum i svi su dobro došli, i oni koji bi da nauče, problem može da nastane kad ovde dođu ljudi koji o pravoslavlju jako malo znaju ili pogrešno znaju a učili bi nas šta u stvari piše u Novom Zavetu i kako u stvari treba da ga tumačimo.Malo je apsurdno...

Подели на овим сајтовима

Luter jeverovao u devstvo Bogorodičino. Mislim čak i Kalvin. Luter ne samo da je verovao u prisnodevstvo Presvete Bogorodice i ne samo da nije ljudima branio moljenje arhangelskog pozdrava ('Raduj se blagodatna Marijo, Gospod je sa tobom itd.) već je u nekim periodima svog života zastupao nešto nalik katoličkoj dogmi o bezgrešnom začeću. Bila je to tema oko koje se lomio. A nikad nije smatrao da je poštovanje majke Isusove moljenje mrtvim ljudima i idolopoklonstvo samo je isticao ono što je zapravo istina- da u centru našeg života mora biti Hristos i da je pobožnost Bogorodici dobra onoliko koliko nas približava Hristu. Što se tiče Jakova ponegde se kaže da je bio Josifov sin iz prvog braka. Negde sam čak video da je bio iz šire porodice Isusove.

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

Iako bi ova tema trebala da bude postavljena na mnogo ozbilnjiji deo ovog foruma, na ''dogmatičko bogoslovlje'' na primer, pošto znam da će je moderatori odande skinuti, postavljam je ovde. Molim da mi branioci Marijinog prisnodjevstva i sve propratne dogme o presvetoj Bogorodici, napišu nešto o rođenju Jakova, brata Gospodnjeg! Znači: Kako su se zvali njegovi otac i majka (po Predanju, pošto u Bibliji nema podataka), koliko je godina živeo, koliko godina je bio starešina crkve u Jerusalimu, koje je godine nove ere (ili posle Hrista) mučenički postradao, i na kraju, kakav zaključak iz iznesenih podataka možete da izvučete sami, bez moje pomoći!!! Samo molim vas nemojte da mi postavljate kilometarske tekstove iz Žitija svetih, sve sam to već pročitao. Hvala. p.s. Moje pitanje je krajnje ozbiljno, pa vas molim da me ubedite u istinitost pravoslavnih dogmi. Ako to uspete, buću revniji u SPC barem 10 puta nego što je to bivši adventista Zvonko.

Ja ne shvatam šta ti hoces ovde da dokažeš, da si otkrio toplu vodu..??? Šta drugo da ti kažem osim da si u zabludi....Ti si došao ovamo na forum da nas učiš šta je pravoslavlje...stvarno smiješno....kažeš "o pravoslavlju" a svaki post je uperen protiv istinite otačke vjere, sa dozom cinizma...po tvom napadanju i želji da dokažeš da si upravu, sam sebe odaješ, a to je da si ti a ne mi indokrtinisan nekom novom naukom koja se meće u uši naše...

Подели на овим сајтовима

Dobro, cenjeni mitropolite...dokaži mi da sam u zabludi... Zašto je Gospod Isus rekao da su od njegove majke tj ''presvete Bogorodice'' VIŠE BLAŽENI (svi) oni koji poštuju reč Božiju i drže je? Luka 11:28 (prevod Emilijan M. Čarnić). Zašto Isusovu majku apostoli nazivaju po imenu Marija, i nikako drugačije? Zašto je ne pominju u poslanicama ni na jednom jedinom mestu? Zašto je ne pominju u Delima apostolskim (sem na početku - u smislu da je bila na molitvenom sabranju sa ostalima). Zašto apostoli nisu ostavili pisane tekstove o kojima iznose tako važne duhovne istine o presvetoj Bogomajci? Zašto im se ne omače da barem u jednoj rečenici, pisanim slovom, posvedoče ranohrišćansku veru u Nebesku Caricu? kao što rekoh ranije, izgleda da su jedno pisali, a sasvim drugo verovali i u obliku usmenog predanja prenosili... 301

Ja ne shvatam šta ti hoces ovde da dokažeš, da si otkrio toplu vodu..??? Šta drugo da ti kažem osim da si u zabludi....Ti si došao ovamo na forum da nas učiš šta je pravoslavlje...stvarno smiješno....kažeš "o pravoslavlju" a svaki post je uperen protiv istinite otačke vjere, sa dozom cinizma...po tvom napadanju i želji da dokažeš da si upravu, sam sebe odaješ, a to je da si ti a ne mi indokrtinisan nekom novom naukom koja se meće u uši naše...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...