Jump to content

Блиц јавља! "Patrijarh: Prevazići razlike sa Katoličkom crkvom"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Морао сам да погледам у речник шта значи глагол "бламирати". Вероватно је дошла у наш жаргон од енглеског глагола blame, који има више значења, а у ком контексту га ми користимо значи брукати.

Стварно не видим да се у поменутом тексту наш патријарх обрукао.

Подели на овим сајтовима

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Inače na ovom grkokatoličkom slovačkom sajtu se nalazi arhiv ili depozit svih najvažnijih

dokumenata koji se tiču odnosa pravoslavne i katoličke Crkve ali je samo na slovačkom:

Barem pogledate kako to tamo izgleda, imaju još više

tekstova na Forumu, dam vam potom neki link i od tamo:

Ovo je na primjer Balamandské vyhlásenie

http://www.grkat.nfo...y/balamand.html

http://www.grkat.nfo.sk/Texty/balamand2.html

http://www.grkat.nfo.sk/Texty/balamand3.html

Index:

http://www.grkat.nfo...eologické texty

Подели на овим сајтовима

Ovdje su im dokumenti, imaju tamo

čak i exkomunikacijsku Bulu iz 1054.

ti su baš sistematični, hahahaha.

http://www.grkat.nfo.../dokumenty.html

A evo i te Bule iz 1054:

http://www.grkat.nfo...-bula-1054.html

Подели на овим сајтовима

Ni u kojem slučaju ne pišeš isto što i ja, pišeš besmislice. Po tebi hrišćanske tzradicionalne vrijednosti ne postoje, ne trebamo i ih nisu vrijedne čuvanja. A radije se pozabavi vašim monasima koji prebijaju i dave narkomane i drž se sličnih takvih vaših karitativnih djelatnosti, naše fratre ostavi nama, svako nek svoje rješava.

prvo po n-ti put tvojoj bujnoj masti saljem zvanicno obavestenje da ja nisam protiv (alo ima li koga JA NISAM PROTIV) hriscanskih vretdnosti! ja sam protiv stvavljanja hriscanskih vrednosti za temelj vere! e sad to sto ti to ne mozes da razlucis u svojoj glavi je vec tvoj problem. a kao opis i potvrdu do cega dovodi to grcevito zalaganje za h.t.v., protiv kojih ja dakle nisam (protiv h.t.v. samih po sebi) a da se pri tome zaboravi najvaznija stvar, jesu vase vrlo "uspesne" karitativne delatnosti, toliko uspesne da ljudi hrle da se "ispisu iz katolicke crkve". sto ti rece rezultati su ipak najvazniji, pametnom dosta.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

I ovo je besmislica, pa ti Dragiša, stvarno nisi u stanju napisati ništa a da ne bude tamo nekakva velika besmislica. Radije onda ni ne piši, ja na tvom mjestu ne bih, stid bi me bilo pisat takve besmisle. Kakve veze sad ima evangelizacija naroda sa tim ujedinjavanjem, bez tog bude to tako da mi budemo dalje evangelizirati narode govoreći o vama da ste šizmatici a vi takodjer isto tako o nama da smo jeretici i taj će se jaz samo produbljivati a ne smanjivati kako ti kažeš. I gdje smo onda stigli s tom takvom "evangelizacijom"? Ujedinjavanja će biti svejedno í kako sklepanog, svidjelo se to tebi ili ne, u svakom slučaju neće biti više medjusobnog etiketiranja jednih drugima šizmaticima i jereticima, to više neće biti moguće, na to zaboravite i ti i svaki drugi kome se to svidjalo što prije. Jedini cirkus koji ja ovdje vidim je taj u tvojoj glavi. Bolje sklepano jedinstvo nego čvrsto nejedinstvo.

a mene je stid koliko imas slabu moc razumevanja osnovnih stvari.....koju doduse nadopunjujes veoma bujnom mastom pripisujuci meni nesto sto nikad nisam rekao ili pomislio.

buduci da ti, cim neko ima drugacije misljenje od tebe, pokrenes svoj odbrambeni mehanizam projekcija sta taj neko navodno podrazumeva pod odredjenim terminima ili pak misli (npr ova tvoja fantazija da moje pominjanje "evangelizacije" naroda znaci propovedanje mrznje...stvarno si salalala) i obzirom da je to jedan vid blazeg oblika ludila sto pokazuje i tvoje neprekidno opsesivno odgovaranje na moje postove sa po dva tri tvoja posta, zavkljucujem da je dalji razgovor ne moguc, dok te to ne prodje. inace kod male dece takve bube odma prodju jednim samarom.

• Волим 1

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

prvo po n-ti put tvojoj bujnoj masti saljem zvanicno obavestenje da ja nisam protiv (alo ima li koga JA NISAM PROTIV) hriscanskih vretdnosti! ja sam protiv stvavljanja hriscanskih vrednosti za temelj vere! e sad to sto ti to ne mozes da razlucis u svojoj glavi je vec tvoj problem. a kao opis i potvrdu do cega dovodi to grcevito zalaganje za h.t.v., protiv kojih ja dakle nisam (protiv h.t.v. samih po sebi) a da se pri tome zaboravi najvaznija stvar, jesu vase vrlo "uspesne" karitativne delatnosti, toliko uspesne da ljudi hrle da se "ispisu iz katolicke crkve". sto ti rece rezultati su ipak najvazniji, pametnom dosta.

Cijelo vrijeme pišemo i pričemo o očuvanju tih hrišćanskih vrijednosti koje imamo, a one naravno da nisu temeljom vjere već su utemeljene na njoj, ne možemo svakih nekoliko godina imati nekakve druge "tradicionalne hrišćanske vrijednosti", hrišćanski brak je takvom i nije se promjenio od apostola do današnjeg dana. Ko to onda od nas stavlja hrišćanske vrijednosti za temelj vjere, opet po n-ti put pišeš besmislicu! Što bi njih stavljali za temelj vjere kad je temeljem Evandjelje a te iste hrišćanske vrijednosti su na njemu utemeljene. Mi samo ne želimo da se ruše recimo nehrišćanaskim ili antihrićanskim i antireligioznim zakonima. Radimo na njihovom očuvanju u društvu. A tu svoju ljubomoru na naše "vrlo uspješne karitativne djelatnosti" umjesto da ventiluješ tu na Forumu i na temi koja tim djelatnostima uopšte nije posvećena, možeš riješiti i aktivniíjim radom i učešćem u vašim haritativnim pravoslavnimk djelatnostima kako one ne bi zaostajale za katoličkim i protestantskim što ti vrlo rado preporučujem.

Подели на овим сајтовима

a mene je stid koliko imas slabu moc razumevanja osnovnih stvari.....koju doduse nadopunjujes veoma bujnom mastom pripisujuci meni nesto sto nikad nisam rekao ili pomislio.

buduci da ti, cim neko ima drugacije misljenje od tebe, pokrenes svoj odbrambeni mehanizam projekcija sta taj neko navodno podrazumeva pod odredjenim terminima ili pak misli (npr ova tvoja fantazija da moje pominjanje "evangelizacije" naroda znaci propovedanje mrznje...stvarno si salalala) i obzirom da je to jedan vid blazeg oblika ludila sto pokazuje i tvoje neprekidno opsesivno odgovaranje na moje postove sa po dva tri tvoja posta, zavkljucujem da je dalji razgovor ne moguc, dok te to ne prodje. inace kod male dece takve bube odma prodju jednim samarom.

Radije išamaraj sebe i pogledaj što si napisao! Još si bezobrazn i da mi podmećeš šta ja nisam rekao!

Nisam ja rekao da bi to bilo propovijedanje mržnje već produbljivanbje jaza!

.. kada bi nase crkve ovoliko energije koliko ulazu u nekakvo sklepano ujedinjenje, ulozile u evangelizaciju naroda, mnogo pre bi mi dosli u jedinstvo i to odozdo od strane samog verujuceg naroda. ovako imamo cirkus.

I šta sad ovo znači? Ko tu od koga pravi budalu? Znači za tebe su ti svi napori oko ujedinjavanja "cirkusom", ima se evangelizirati

A kako to evangelizirati? Pa tako kao i do sada, naravno, kao u stara dobra vremena, mi bismo i dalje ostali jereticima a vi šizmaticima. Bez tih takvih napora sve bi na tom ostalo kao i do sada. Šta bi drugo bilo, molim te? O kakvom to ujedinjavanju naroda odozdol fantaziraš, "od strane samog verujućeg naroda", da je to moglo taj sam verujući narod bi se već do sada ujedinio hiljadu puta. Zašto onda nije?

Idi bre pravi nekog drugog budalom.

Подели на овим сајтовима

Radije išamaraj sebe i pogledaj što si napisao! Još si bezobrazn i da mi podmećeš šta ja nisam rekao!

Nisam ja rekao da bi to bilo propovijedanje mržnje već produbljivanbje jaza!

I gdje ti tu vidiš neku mržnju, nisam je uopšte spomenuo,

evo šta sam napisao, a šta je sad od toga to tu netačno:

bez tog (bez napora za pomirenjem i ujedinjenjem) bude to tako da mi budemo dalje evangelizirati narode govoreći o vama da ste šizmatici a vi takodjer isto tako o nama da smo jeretici i taj će se jaz samo produbljivati a ne smanjivati kako ti kažeš. I gdje smo onda stigli s tom takvom "evangelizacijom"?

Подели на овим сајтовима

Ovo objašnjava zašto je konverzacija s tobom tako problematična i nemoguća,

tu je i vidjet taj tvoj "optio fundamentalis" prema ostalim "uvaženim članovima foruma":

ako hoces da resis ovu nedoumicu onda batali postove uvazenih clanova foruma koji su ne samo mlacenje prazne slame

https://www.pouke.org..._12#entry728462

I ovo to objašnjava još bolje, a izgleda je autentično jer ti to sam tvrdiš:

hm, mozda sam i ja preterao, jednostavno izgleda svi imamo neki svoj nacin izrazavanja i pisanja....sta da radim kad sam "bosanac"

https://www.pouke.org..._24#entry729397

"Bosanac" sam i ja pa se baš zato ne dam zamajavati tvojim neprestanim spinovanjem, izvrtanjem i prevrtanjem. To možeš isprobavat s nekim drugim. Naletila Dila na Halila, hahahaha! S tim se zabavljaj s nekim drugim ko to bude htio, ja za to nisam. Radije nam objasni svima kako to izgleda tvoje hrišćanstvo bez hrišćanskih tradicionalnih vrijednosti, mnogima sigurno to ne bude sasvim jasno na kakvo to onda hrišćanstvo misliš. Sam znaš da nemaš uopšte razloga napadati nas zbog želje i volje čuvati te takve vrijednosti jer su sve zasnovane na Evanđelju i čuvajući i pridržavajući se njih čuvamo i pridržavamo se također i Evanđelja. Tvoji su napadi samo zbog toga kako bi napao ono što se tebi nikako ne dopada a to je "ekumenisanjje", pomirenje, saradnja i eventualno buduće moguće jedinstvo katolika i pravoslavaca prema kojem se teži obostrano. A ne zbog toga da bi nešto dokazao jer tim što ti pišeš se neda dokazati ništa, takvim tim konfuznim pisanjem i izvrtanjem. Hiljadu puta sam ponovio da se radi o HRIŠĆANSKIM tradicionalnim vrijednostima a ne bilo kakvim i koje su sve utemeljene na Sv. Pismu i da ih zbog toga trebamo njegovati, potporovati, razvijati, širiti, preporučivati drugima, braniti i čuvati. Osim toga nije tačno da se sve one svode na moral koji imaju i drugi, naravno da je Hrist govorio i o naravnom, prirodnom moralu i etici tj. moralnom redu i zakonu od Boga datom i koji postoji u svim društvima i među svim ljudima bili oni hrišćani ili ne bili, naravno da je takav moralni red potporovao i sam Hristos. Ali ga je usavršio, nije ostao samo na tome da izlaže te naravne, prirodne moralne norme koje imaju i hrišćani i budisti i taoisti i konfucijanisti i muslimani. Sam je rekao da nije došao ukinati Zakon već ga usavršiti. I hrišćanski brak nije zato nekakakvom tom moralnom etičkom društvenom normom koju imaju i svi ostali a ne samo hrišćani. Kod nas hrišćana je to Svetom Tajnom, tom moralnom normom usavršenom silom Duha Svetoga i to je to što mi branimo i čuvamo i želimo odbraniti i čuvati. A ti slobodno možeš ići pa svakih nekoliko godina proglašavati nove i nove hrišćanske tradicionalne norme i vrijednosti ako te tolikoé živciraju te što ih sada imamo i buniš se toliko protiv naše volje i želje da ih sačuvamo a mi ćemo radije ostati pri tim 2000 godina starim i provjerenim.

Подели на овим сајтовима

Ponovim samo taj vrlo važan dio koji dokazuje da tvoja podmetanja nisu u redu kad obezvrjeđuješ hrišćansku tradiciju i tradicionalne hrišćanske vrijednosti koje su SVE iznikle na Jevanđelju stavljajući ih u istu ravan ili na isti rang s prirodnim moralnim i etičkim zakonima koji imaju i svi drugi. Naravno da se u tome mi hrišćani od ostalih ne lišimo, ne razlikujemo a ni ne bismo trebali ni smjeli razlikovati ali imamo i nekakav taj BONUS, neko to dobro (bonus znači pridanu vrijednost, veće dobro) koji drugi zaista nemaju a to taj da su naši moralni zakoni usavršeni Isusom Hristom i nad njima je izlivena blagodat i sila Duha Svetoga koja ih onda čini ne samo preporučljivima s moralne tačke gledišta i sa stanovišta etike već i SPASONOSNIMA! Ti zakoni osim što uvode Božiji red u stvorenje, drušvo, prirodu, među nas ljude oni nas još nad to djelovanjem Duha Svetoga i žrtvom Isusovom na Krstu spašavaju, sposobni su nas sapsiti od grijeha, umiranja, truležnosti a to od dana Isusove smrti na Krstu i njegovog Vaskrsnuća a pod uslovom da je čovjek prihvatio cijelu tu Hristovu spasonosni nauku tj. Jevanđelje i postao krštenim u Isus Hristu, Bogu i Sinu Božijem. Tako je onda tvoje poređenje hrišćanskih tradicionalnih vrijednosti sa etikom drugih i njihovo svođenje na puki prirodni moral ili naravnu, urođenu, prirođenu etiku sasvim neadekvatno i neumjesno a najvjerovatnije posljedicom nepoznavanja osnova hrišćanstva tj. hrišćanske vjere.

Osim toga nije tačno da se sve one svode na moral koji imaju i drugi, naravno da je Hrist govorio i o naravnom, prirodnom moralu i etici tj. moralnom redu i zakonu od Boga datom i koji postoji u svim društvima i među svim ljudima bili oni hrišćani ili ne bili, naravno da je takav moralni red potporovao i sam Hristos. To je prirodni zakon Božji, jasna stvar da Isus nije bio protiv nečeg takvog. Moralni zakon u nama i zvjezdano nebo nad nama govore, svjedoče nam o Bogu, što reče Imanuil Kant. Ali ga je usavršio, nije ostao i zaustavio se, zadržao samo na tome da izlaže te naravne, prirodne moralne norme koje imaju i hrišćani i jevreji i budisti i hindusiti i taoisti i konfucijanisti i muslimani i indijanci. Sam je rekao da nije došao ukinati Zakon već ga usavršiti. I hrišćanski brak nije zato nekakakvom tom moralnom etičkom društvenom normom koju imaju i svi ostali a ne samo hrišćani. Kod nas hrišćana je to Svetom Tajnom, tom moralnom normom usavršenom silom Duha Svetoga i to je to što mi branimo i čuvamo i želimo odbraniti i čuvati. A ti slobodno možeš ići pa svakih nekoliko godina proglašavati nove i nove hrišćanske tradicionalne norme i vrijednosti ako te toliko živciraju te što ih sada imamo, ili ih probavaš poukidati i buniš se toliko protiv naše volje i želje da ih sačuvamo a mi ćemo radije ostati pri tim 2000 godina starim i provjerenim.

Подели на овим сајтовима

Naravno da se u tome mi hrišćani od ostalih ne lišimo, ne razlikujemo a ni ne bismo trebali ni smjeli razlikovati ali imamo i nekakav taj BONUS, neko to dobro (bonus znači pridanu vrijednost, veće dobro) koji drugi zaista nemaju a to taj da su naši moralni zakoni usavršeni Isusom Hristom i nad njima je izlivena blagodat i sila Duha Svetoga koja ih onda čini ne samo preporučljivima s moralne tačke gledišta i sa stanovišta etike već i SPASONOSNIMA

A SPASONOSNIMA su zato što nas na kraju krajeva MIRE sa samim BOGOM, izvorom i ciljem našim i svega stvorenog stvorenja, uspostavljajući ponovo mir i prijateljstvo među ljudima i Bogom zaslugom prolivene Predragocjene Krvi njegovog jedinog Sina Isusa Hrista. Zato Isusovi zakoni i Isusove moralne norme nisu iste kao Budhine ili Muhamedove i Konfuciove jer ni jedan se radi nas nije žrtvovao na Krstu a ni Vaskrsnuo iz mrtvih.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...