Jump to content

Naravoučenije o kumstvu

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 34
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pa, ma koliko mi teško palo moram priznati sljedeće. Svjedok na vjenčanju, koga mi zovemo kum, je samo svjedok. Kum je onaj ko te krsti/koga krstiš. Teorijski možeš se drugi put vjenčati za svjedoka sa prethodnog vjenčanj (crkveno). Ukoliko se nisu počinili preljubu ne mogu se vjenčati neki kraći vremenski period, a ukoliko jesu ne mogu neki duži vremenski period+ odlučenje od pričešća neko vrijeme. Detaljnije o tome piše blaženopočivši patrijarh Pavle u "Neka pitanja naše vere". A ova situacija je po meni užas živi! Nezrelo, sramotno i izdajnički!!

Подели на овим сајтовима

Pa, ma koliko mi teško palo moram priznati sljedeće. Svjedok na vjenčanju, koga mi zovemo kum, je samo svjedok. Kum je onaj ko te krsti/koga krstiš. T

Slažem se sa horatiom i uvek sam svedoka na venčanju smatram svedokom, ali je činjenica da u srba se više gleda na tog svedoka nego na krštenog kuma.

Stvar je upravo u tome da kod starih kumstava, iz porodice koja je svedočila na krštenju (kumovala) daje se i svedok na venčanju. Tako da kada se kaže kum (za svedoka na venčanju) on zapravo i jeste kum jer je svedočio na krštenju (kumovao) ili neko iz te kumovske familije.

E sad kako srbi i nisu baš crkveni nije ni bitan taj svedok na krštenju, toliko koliko je bitan venčani svedok, jer je obično taj svedok najbolji prijatelj-ica i sl.

Sviđa mi se komparacija reči u engleskom jeziku (nepoznato mi je za ostale svetske jezike, baš ću da potražim da vidim da li ima razlike)

Godfather - kum

best man - svedok na venčanju

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

оба кума су сведоци, ал то не умањује значај присутне личности која приводи новокрштеног или нововенчаног Христу, па и одржава у вери и браку.

Подели на овим сајтовима

U Amere njih više mogu da budu svedoci a obično oni su najbolji prijatelji. Kod nas kum je istovremenom venčani svedok, to je deo njegove kumske dužnosti, a prijatelji, ukoliko nisu oženjeni, mogu npr. da budu momci tj. stražari, telohranitelji, mlade i mladoženje. Vojvoda je, koliko znam, obično ujak ili stric, a negde je i kum vojvoda ili kapetan, a vojvotkinja sestra, barjaktar koji vodi mladoženju je brat, inače najbolji prijatelj, barem tako je bilo kod mojih u Šumadiji. I ja sam jednom bio barjaktar na svadbi mog brata po teki.. Kako je sad kod mlade ovo ne znam..))

Svakako, da kum zbrisne sa mladom, ovo bi se negde krvavo platilo.. :lol:

Au brate kod tebe kada se zene kao da idu u rat ... kapetani, vojvode, barjaktari, strazari ...

• Волим 1

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Pa dakle, forumska braćo, ako mi ne dođete sa mitraljezom ili barem pištoljom, niste mi dobrodošli.

Jer se ti nekad zagledaš u svoj avatar ?

" Ko se mača ( pištolja ) lati od mača ( pištolja ) i strada. "

Pa ti vidi šta ti je činiti.

Подели на овим сајтовима

Није ни чудо где смо као народ стигли када се оваква тема претворила у спрдњу. Него то је стари, опробани романтистичко-комунистички рецепт.

Удри по српској традицији, омаловажи традиционалне и културне тековине, згази све што је носило епитет "српски-српско" и онда ћеш да

добијеш модерне грађане европе т.ј. будуће конвертите у секте у остале белосветске удруге. Ипак нам је реформаторство "оца писмености",

комунистичка апокалипса и "гурање дупета у крило" "модерне европске цивилизације нанело несагледиве последице од којих се можда

никада, као народ са властитом националном свешћу, нећемо опоравити.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

А када би нпр. крштени кум и његово кумче били у вези, како се на то гледа?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...