Драгана Милошевић Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 (измењено) Трпељивост је подношење неприлика, непријатности, беде без роптања. Као што је хрићцанин дужан да са захвалношћу прими и користи се благом овог живота, тако је дужан да мирно и спокојно подноси недостатак тих блага: болест, беду, невољу. Хришћанска трпељивост није пасивно и немарно подношење неприлика које се не могу изменити, нити неосетљивост против животних недаца. већ великодушно и спокојно подношење несрећа из виших религијских побуда. Апостол Петар изнео је побуде за хришћанску трпељивост у овим речима: "Угодно је пред Богом, ако Бога ради поднесе ко жалости, страдајући на правди" (2.Петр. 2,19).Као основ за хришћанску трпељивост слузе: вера, нада и љубав. ВЕРА у Бога - зато што хришћанин верује да је у Божјим рукама живот људски, да се пред Њим нико не може назвати праведиком и да нам Он шаље невоље ради наше користи. НАДА у Бога - зато што хришћанин верује и зна да Бог неће пустити на нас искушења која не можемо поднети, и да је Бог силан и моћан да нам даде или поврати пређашње здравље и благостање. ЉУБАВ према Богу - зато што хришћанин из љубави према Богу прима и саме невоље са радошћу и захвалношћу, а тако и све друго што долази од Бога. На трпељивост нас побуђује особито љубав и захвалност према Христуи жеља да се на њега угледамо. Пошто је трпељивост нераздвојна од вере, љубави и наде, то је потребна човеку као и ове три врлине. Зато Свето Писмо и тражи од хришћанина трпељивост, признајући јој велики значај за спасење. Тако јеванђелис Лука вели: "Трпљењем спасавајте душе своје (Лука 21,19), а јеванђелист Матеј: "Ко претрпи до краја спашће се" (Мат. 24, 13). Учечи хришћанина да са стрпљењем подноси беду и несрећу, Свето Писмо му не забрањује да се стара да отклони несрећу,ако се она може предвидети и предухитрити.Спаситељ је заповедио апостолима да у случају гоњења беже из једне вароши у другу и забранио је кушати Господа тј.излагати се опасностима без потребе. Такође,није забранио да човек олакшава невољу и муке сузама, примањем учешћа од других и другим сличним мерама. Сам Спаситељ плакао је за Лазаром и туговао је и жалио кад су му се приближила страдања.Најзад хришћанину је допуштено да моли Бога за исцељење болести и за уклањање невоља предајући се опет вољи преблагога Бога . Извор: старо издање часописа Дабар Измењено Октобар 8, 2012 од Martirije Средио сам слова, надам се да нисам неко пропустио?! Николa, Олимп, DankaM and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Izvinjavam se zbog slovnih gresaka gringrin Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Трпељивост је подносење неприлика, непријатности, беде без роптања. Podrazumevano da je hrišćaninu gej parada neprijatnost, ne znači li ovo da ne treba da bude toliko busanja? Ja mislim da je očigledno. A i reč trpeljivost je naš ekvivalent reči tolerancija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Podrazumevano da je hrišćaninu gej parada neprijatnost, ne znači li ovo da ne treba da bude toliko busanja? Ja mislim da je očigledno. A i reč trpeljivost je naš ekvivalent reči tolerancija. Opet o paradi!? Preskočite je bar na jednoj temi,molim. JESSY, Драгана Милошевић and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Aj prekidajte sa gejevima preceraste ga Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 8, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 @, Сад је све ОК Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Divan tekst http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Opet o paradi!? Preskočite je bar na jednoj temi,molim. Pa pusti ti gejeve i paradu, ja pričam o onome što bi trebalo da bude primenjeno hrišćanstvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 ja pričam o onome što bi trebalo da bude primenjeno hrišćanstvo. E blago nama. A sta bi trebalo da bude primenjeno hriscanstvo ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 E blago nama. A sta bi trebalo da bude primenjeno hriscanstvo ? Vrati se i pročitaj. Calabria је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Vrati se i pročitaj. Procitao sam.Evo jednog banalnog primera radi lakseg objasnjenja : Meni bi bi bilo velika neprijatnost da gledam kako neko bije mog druga, oca ili majku. I sta sad, ja trebam da to trpim bez roptanja ili pruzanja pomoci, jer samo tako po tebi mogu ispuniti Hristove reci o okretanju drugog obraza ? Ne brate, ubice nas bukvalizam. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Procitao sam.Evo jednog banalnog primera radi lakseg objasnjenja : Meni bi bi bilo velika neprijatnost da gledam kako neko bije mog druga, oca ili majku. I sta sad, ja trebam da to trpim bez roptanja ili pruzanja pomoci, jer samo tako po tebi mogu ispuniti Hristove reci o okretanju drugog obraza ? Ne brate, ubice nas bukvalizam. Povukao si analogiju između gejeva i toga da ti neko bije majku? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Povukao si analogiju između gejeva i toga da ti neko bije majku? Jesam da bih ti dokazao da hriscanin nije duzan da trpi svaku nepriliku, neprijatnost i bedu bez roptanja. Postoje stvari i sitacije kada smo duzni da reagujemo i ukazemo drugome na to da ide podresnim putem. Nije hriscanski silom slamati slobodnu volju drugog ali jeste ukazati i izneti svoje misljenje. I daj da vise ne spamujemo ovu divnu temu. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 Jesam da bih ti dokazao da hriscanin nije duzan da trpi svaku nepriliku, neprijatnost i bedu bez roptanja. Postoje stvari i sitacije kada smo duzni da reagujemo i ukazemo drugome na to da ide podresnim putem. Nije hriscanski silom slamati slobodnu volju drugog ali jeste ukazati i izneti svoje misljenje. Fašizam je teranje drugog da ide putem kojim ti misliš da je podesno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Октобар 8, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2012 ВЕРА у Бога - зато што хришћанин верује да је у Божјим рукама живот људски, да се пред Њим нико не може назвати праведиком и да нам Он шаље невоље ради наше користи. НАДА у Бога - зато што хришћанин верује и зна да Бог неће пустити на нас искушења која не можемо поднети, и да је Бог силан и моћан да нам даде или поврати пређашње здравље и благостање. ЉУБАВ према Богу - зато што хришћанин из љубави према Богу прима и саме невоље са радошћу и захвалношћу, а тако и све друго што долази од Бога. Kad čovek ovako posmatra patnju, on joj daje smisao. A onda se mnogo može istrpeti... Николa and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука