Jump to content

Dačić - kada privatni sektor ne može da investira, onda to treba da uradi država

Оцени ову тему

Juan Valdez

Препоручена порука

Тај Кругман жешће нема појма о економији...

Не бих рекао да нема појма о економији (мада остављам могућност да нисам у праву јер први ја немам појма о истој). Пре бих рекао да је његов проблем тешка левичарска идеологија, а не знање.

Подели на овим сајтовима

Још ако наиђе инвазија ванземаљаца, ето нама богатства и просперитета!

Не морамо толико далеко, за почетак ће бити довољна и једна земаљска инвазија на Пољску. :rolleyes:

Подели на овим сајтовима

Не бих рекао да нема појма о економији (мада остављам могућност да нисам у праву јер први ја немам појма о истој). Пре бих рекао да је његов проблем тешка левичарска идеологија, а не знање.
Да, биће си у праву...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Кругман је паметан човек, није безвезе добио Нобелову награду. Нажалост, и најпаметнији човек који има погрешан поглед на свет ће лупати глупости.

Он је у последње време постао само пропагандиста "левичара" што каже Ивица, тј. америчких прогресиваца.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не морамо толико далеко, за почетак ће бити довољна и једна земаљска инвазија на Пољску. :rolleyes:

Ћути, не дај Боже... Ако Амери пукну као што може да се деси, то је реална могућност.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Кругман је паметан човек, није безвезе добио Нобелову награду. Нажалост, и најпаметнији човек који има погрешан поглед на свет ће лупати глупости.

Он је у последње време постао само пропагандиста "левичара" што каже Ивица, тј. америчких прогресиваца.

Овај, он је критиковао Обаму због премало левичарења...

Подели на овим сајтовима

Privatnicima uopšte nije problem ako država investira, jer država investira i u njih.

Jeste privrednicima problem ako drzava investira zato sto investira od para koje uzima od njih i njihovih potrosaca...

Tako grcki poljoPrivrednici nisu bili u problemu jer je drzava finasirala u njih pare koje nije imala oni od toga kupovali mercedese i glasali vlade koje ce josh da investiraju, i dosla grcka do bankrota.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Држава не може ништа да "инвестира" што није узела од својих грађана. Држава нема свој капитал, јер не производи ништа. Једино што држава има је пендрек.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Slobodna trgovina - pazi, slobodna! ako je slobodna, zašto država da nema slobodu da investira?

Два су разлога (барем два).

Један је морални - зато што држава нема своје паре. Да би инвестирала, она прво мора да отме. Социјалну помоћ и изградњу основне инфраструктуре можда и можемо некако да оправдамо, али инвестиције, субвенције и остале бакраче баш никако не можемо.

Други разлог је још јачи (јер дефиницја морала може да нам се разликује), практични. Инвестиције се заснивају на личном интересу и личној одговорности. Инвестираш у оно од чега ћеш имати користи и инвестираш са свешћу да имаш пред собом ризик да ће инвестиција можда да пропадне и да ћеш морати да сносиш све последице те пропале инвестиције. Држава је апстрактни ентитет и она нема никакав интерес. Интерес имају политичари на власти и они га остварују крађом. Одговорности што се тиче, она у случају државе такође не постоји. Ако инвестиција пропадне, нико не сноси одговорност. Зато нико и не пази шта ради. Све је препуштено моралу онога ко инвестира а моралних је у политици екстремно мало. И на крају, инвестира се на основу процена тржишта, а главни сигнал је цена. Код државе тога нема. Она инвестира на основу ”виших циљева” (читај инвестира у оно што ће купити гласове руље) и цене као сигнал ту уопште нису битне. Штавише, својим мешањем их држава начисто поремети и изазива ланчану штету, коју онда крене да гаси додатним ремећењем и тако унедоглед.

Подели на овим сајтовима

Инвестираш у оно од чега ћеш имати користи и инвестираш са свешћу да имаш пред собом ризик да ће инвестиција можда да пропадне и да ћеш морати да сносиш све последице те пропале инвестиције. Држава је апстрактни ентитет и она нема никакав интерес. Интерес имају политичари на власти и они га остварују крађом. Одговорности што се тиче, она у случају државе такође не постоји. Ако инвестиција пропадне, нико не сноси одговорност. Зато нико и не пази шта ради.

I princip ponasanja ljudi prema coveku je pokazivanje srednjeg prsta uz "I already got your money, dude..."

:)

Подели на овим сајтовима

Prvo, država smo mi.

Не. Држава су институције - влада, полиција, судови итд. којима управљају неки конкретни људи. Ја и ти нисмо држава.

Ako ti sebe ne smatraš deo države, to je tvoj izbor.

Нема шта ја ту да сматрам или не сматрам. Ја нисам држава него сам поданик државе. Ја немам власт да уђем некоме у кућу са оружјем и одузимам му новац. То може држава, ја не могу. Значи, нисам држава.

Samo, zašto bi onda mi koji se ne odvajamo i činimo jednu zajednicu išli tebi u susret ili te slušali? Pa nismo ti mi ovce, mi smo vukovi. A i da smo ovce, ovce slušaju glas pastira svog i ne stranca.

Ја никога не терам да ме слуша... Можеш слободно да ме игноришеш. :)

Drugo, državni novac ako je narodni novac, što inače i jeste, pa mi prvi kažemo da je to narodni novac,

Тачније - то је новац који је отет народу уз претњу силе.

onda je još veća dužnost države da novac investira u narod sa ciljem da se novac umoži i time i prihodi naroda.

А зашто једноставно не би оставила народу новац уместо да им га отима па онда враћа (уз провизију наравно)?

Primer: Čak i da mi se otpusti svaki državni porez, ja nemam finansijska sredstva da podignem jednu crkvu. Ali ako svi pomalo sakupimo, onda dobijemo novac da izgradimo crkvu. Ili jedan put, ili bolnicu, ili uplaćamo u zajedničko osiguranje itd.

Ја сам за - хајде да сви по мало сакупимо и направимо цркву, пут, болницу, осигурање итд. Али зашто неко треба са пендреком да нам отима новац па да онда ради то уместо нас?

Nije zajednička saradnja problem nego ako postoji negde jedna greška, onda ta greška treba da se popravi a ne da se ukine zajednička saradnja.

Држава није "заједничка сарадња". Сарадња је када се људи добровољно нешто договоре и направе, а не када један извади пиштољ и свима нареди да ставе паре на сто.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@Zvone

Bla bla.

Prvo, država smo mi. Ako ti sebe ne smatraš deo države, to je tvoj izbor. Samo, zašto bi onda mi koji se ne odvajamo i činimo jednu zajednicu išli tebi u susret ili te slušali? Pa nismo ti mi ovce, mi smo vukovi. A i da smo ovce, ovce slušaju glas pastira svog i ne stranca.

Mi nismo država, a ti upravo zagovaraš kolektivizam koji na silu sprečava ostvarenje slobode: "što bismo MI TEBE slušali, bitno je OPŠTE DOBRO, ono mora biti iznad sebičnih interesa pojedinaca" itd.

Drugo, državni novac ako je narodni novac, što inače i jeste, pa mi prvi kažemo da je to narodni novac, onda je još veća dužnost države da novac investira u narod sa ciljem da se novac umoži i time i prihodi naroda. Primer: Čak i da mi se otpusti svaki državni porez, ja nemam finansijska sredstva da podignem jednu crkvu. Ali ako svi pomalo sakupimo, onda dobijemo novac da izgradimo crkvu. Ili jedan put, ili bolnicu, ili uplaćamo u zajedničko osiguranje itd. Nije zajednička saradnja problem nego ako postoji negde jedna greška, onda ta greška treba da se popravi a ne da se ukine zajednička saradnja. Primer: Ako mi hard disk u kompjuteru ima grešku, onda ću da popravim hard disk ili ću da je zamenim. Ali neću jednostavno da bacim, jer hard disk mi treba, bez hard disk ne radi nijedan kompjuter. A u ovo zadnje nas neoliberalci ubeđuju: Bacite hard disk i ne uzimajte novi, onda će kompjuter da vam bolje radi..

Pa mnogo je efikasnije da se skupi grupa ljudi koja bi da nešto zajedno napravi, da skupi novac i da to i uradi.

Ne da plaćaš porez, pa deo da ode na birokratiju, deo na ovo, deo na ono, deo se ukrade, deo zbog neefikasnosti i da za samu (u ovom primeru) crkvu ostane daleko manje nego što biste mogli da ste se skupili ovako (i to naravno pod uslovom da neko odluči da izgradi ono što bi i ti hteo da vidiš, jer je premisa da neko bolje zna šta uraditi sa tim novcem, za opšte dobro, naravno :) )

Подели на овим сајтовима

Uf, al' ti je argument..

Ali mogli da pitamo ovaj narod ovde koju bi državu radije hteli, Srbiju kakva je sada ili Srbiju u kojoj bi vladao njihov gazda (razume se da gazda nije nikome odgovoran).. Druga opcija je neoliberalizam.

Ej dragi, ne bih da pricam sa tobom o ovim temama jer mislim da ne moze da nadjemo zajednicku tacku, ali primetio sam kod tebe interesovanje za neke oblasti pa bih zeleo da ti preporucim nesto vezano za pravo, drzavu i oblasti koje te interesuju, ukoliko te zanima da pogledas:

http://en.wikipedia....storical_School

http://en.wikipedia....arl_von_Savigny

http://en.wikipedia....riedrich_Puchta

Ima tu mnogo zanimljivih stvari za istorisjko tumacenje prava kojim ti bas volis da se bavis.

eto ako se nisi zanimao ovim autorima i ovom skolom spoja prava i istorije, moje najiskrenije preporuke.

Држава није "заједничка сарадња". Сарадња је када се људи добровољно нешто договоре и направе, а не када један извади пиштољ и свима нареди да ставе паре на сто.

Pa nije bas da nije. Objektivno gledano i u pravu si i nisi u pravu.

Kada je drzava vrsi teror nad stanovnistvom to je onda drzava koja sigurno nije "zajednicka" saradnja.

Ali kada faraon upregne ljude da mu grade piramidu ali im to placa ( kao sto je placao ) i narpavi jedan veliki spomenik i oni to rade jer im placa dobro to je vec saradnja.

Dakle drzva je po defaultu organizacija, ako je moralan odnos ljudi u drzavi onda je to "zajednicka saradnja" a ako vadi pistolj onda to nije.

Zavisi iz kog ugla gledas. Ako gledas iz ugla kriminaca drzava svakako nije saradnja.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...