Гости Guest Написано Септембар 24, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 Проф. Др Јован М. Фундулис МОЛИТВЕ ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ И БЛАГОДАРЕЊЕ ПОСЛЕ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА Ради се, у суштини, ο збиркама молитава које имају за циљ да се верници кроз њих припремају за свето причешће и да благодаре после причешћа. Молитве у рукописима, па чак и у штампаним издањима, показују релативну разноврсност, и зато их је некад више, а некад мање, што показује да су биле предвиђене да се употребљавају по избору. Ове молитве су се претвориле у неку врсту богослужења, са додатком псалама, канона и других тропара. Реч је ο дивним приватним молитвама које се приватно читају пре и после причешћа, а чита их или група верника или монашка заједница. Важно је да се те молитве не читају на литургији, било да их чита сам свештеник у време причасна, било да их чита чтец пре и после светог причешћа за целу Цркву. У првом случају изазива се непотребно одуговлачење трајања причасна, док се у другом случају литургија црквене заједнице претвара у приватну пијетистичку молитву. Света литургија, онако како је формирана у предању Цркве, јесте комплетна служба. Литургија у свом тексту има инкорпорирану и припрему за причешће (молитва пред „Оче наш", Господња молитва, молитва приклањања главе) и благодарење после светог причешћа (молитва „после причешћа свих"). Оци су сматрали да је ово довољно, па и ми ово треба да сматрамо довољним у време свете литургије. Приватно нека се употребљавају ове предањске молитве, и то онолико колико жели душа сваког верника. извор фотографије ђакон Владислав, feeble, Orthophill and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 24, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 24, 2012 Поставио сам ову тему на брзака - више сам механички прочитао да бих преправио штампарске греше. Тек сам сада прочитао, боље рећи присетио се овога јер сам одавно прочитао, овде је Фундулис кратко и јасно све лепо описао. Изванредно! То и јесте проблем, да кажем проблем, ово око читања молитви за време литургије(мислим на народ) код мене је реткост али виђао сам да то негде има и искрено да будем баш ми некако мало и сметало, било веома упадљиво за очи. Уместо да се скоцентришеш на најбитнији део ти читаш молитве када му време није. То ми није толки проблем јер немам таквих у цркви, већи је проблем када те неко пита - колико треба молитве да прочиташ, пако у једном молитвенику има оволико молитви а негде мање...и тако то. Знам да су поједини епископи штампали своје епархијске молитвенике баш да би олакшали почетницима и има мање тих молитви али знам да уједно кажу - како временом сазреваш ти додавај по једну молитву више. Поента је да ти на самом почетку небуде на духовни терет велики број молитви, боље да прочиташ и једну, да то осетиш у дубину срца а не сијасет молитви и док читаш ум ти ко зна где. Све треба постепено да се ради и дограћује, да не преузмеш све одједном и после да се "кула" сруши без повратка. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука