Jump to content

Неколико питања о обављању чина Свете тајне брака

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1347639026' post='709815]

не брате, то могу и иначе да имају јер је заједница двоје посвећених једно другом већ света "Јер где су два или три сабрани у име моје онде сам ја међу њима." :)

света тајна брака је чин кроз коју Свети Дух сједињује у једно биће двоје.

то не могу без Цркве, све остало могу.

У име моје не у име своје. Али нема везе, у сваком случају првобрачни су ако се први пут венчавају у цркви без обзира на број грађанских бракова или веза.То је оно што сам хтео да кажем.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@-Владимир-,

Да, у том контексту јесу првобрачни АЛИ онда некако имам утисак да Црква не живи у овој реалности која је свакако битна. Онда долазим у проблем са оним што сам слушао код Владике Порфирија о браку и причешћу. Дакле, закључујем да ово питање није уопште канонски јасно и да се треба озбиљније позабавити њиме :)

Подели на овим сајтовима

У име моје не у име своје. Али нема везе, у сваком случају првобрачни су ако се први пут венчавају у цркви без обзира на број грађанских бракова или веза.То је оно што сам хтео да кажем.

брате, подразумевамо ли ваљда да се људи састају у име љубави, које је име Господње, а не у име греха ако већ оформљавају свете заједнице? :)

схватам ја тебе, ал мислим да није поента да ти бракови не постоје пред Богом, то је оно што отац Иван покушава да укаже. нема везе што су непризнати као СВЕТА ТАЈНА, они постоје јер се обраћа пажња на њих, назива их и Црква светим заједницама а тек Бог не игнорише ништа и никог - а камоли тако важне догађаје у људским животима, кратке или дугачке :)

то је поента ове целе приче.

Подели на овим сајтовима

@@-Владимир-,

Да, у том контексту јесу првобрачни АЛИ онда некако имам утисак да Црква не живи у овој реалности која је свакако битна. Онда долазим у проблем са оним што сам слушао код Владике Порфирија о браку и причешћу. Дакле, закључујем да ово питање није уопште канонски јасно и да се треба озбиљније позабавити њиме :)

Не знам да ли је то могуће, има бракова и оваквих и онаквих. Ако крене да се у то залази, мука жива. А да не помињем да ће то бити брига вас свештеника да поставите све на своје место. Па још реакција народа ...

Подели на овим сајтовима

Мислим да је негде Владика Порфирије говорио да они који не живе у црквеном браку ( у смислу да је над њима обављена Света Тајна брака) већ само у грађанском, ипак живе у брачној заједници јер имају децу, имају своје заједничке тренутке, постељу... и самим тим могу и да се причешћују.

јел ово провјерена информација

Подели на овим сајтовима

Зар живот са другим па макар то био и само грађански брак већ није брачна заједница?

Suvise je to siroko poimanje... mnogo je finesa i nijansi koje moraju da se uzmu u obzir, od slucaja do slucaja...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ту главно разумети шта тачно представља црквени обред венчања.

Моје мишљење је да Црква само благосиља љубав, тј. брак који већ постоји. Када двоје одлуче да оснују породицу и проведу живот заједно, то је већ брак у правом смислу те речи. Зато је исправно то што кажеш - да људи који су имали претходне (грађанске) бракове, па решили да се венчају у Цркви, нису "првобрачни".

Medjutim, ako nastavimo takvom logikom, onda bi mnogi pre nego uopste i dodju do svog prvog crkvenog braka, potpali pod kanonsku osudu za mnogozenstvo.

Opet ponavljam - mnogo je tu pojedinacnih nijansi i finesa, od para do para, da bismo ovako olako donosili neke opste kriterijume...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

а има и овога ... Господ на извору са Самарјанком.

Рече јој Исус: Иди зовни мужа свог, и дођи овамо.

Одговори жена и рече Му: Немам мужа. Рече јој Исус: Добро си казала: Немам мужа;

Јер си пет мужева имала, и сад кога имаш није ти муж; то си право казала.

свето Јеванђеље по Јовану, глава 4, стих 15-18

Подели на овим сајтовима

Kad bi se ustanovila samo jedna stvar sve bi u potpunosti bilo jasno: u kojoj meri su oni koji pristupaju Svetoj Tajni crkveni? To resava sve probleme. Ako nekome to sluzi za popunjavanje vremena izmedju maticara i restorana, moze biti i da su devstveni njima ovaj blagoslov nista ne znaci a ako su u Crkvu stupili/vratili se posle kojekakvog zivotnog lutanja onda je epitimija nesto sto je logican sled stvari.

Подели на овим сајтовима

a ako su u Crkvu stupili/vratili se posle kojekakvog zivotnog lutanja onda je epitimija nesto sto je logican sled stvari.

а зашто, кад прича о блудном сину сасвим супротно говори?

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 7 months later...

Ne znam... Ali ako posle više građanskih brakova neko odluči da se venča u crkvi... onda je to ljubav. Kada bih bila u sličnoj situaciji... zarad ljubavi bih se ispovedila za sve promašaje do sada. Jer ako stupam u crkveni brak... onda zarad ozbiljne ljubavi koja želim da je blagoslovena... zarad ozbiljne ljubavi i sa strahom... za tu ljubav... da nam Bog bude u pomoći. Jer kako stvari stoje... sačuvati brak nije nimalo lako... Ako već brak.... onda pred Hristom..

Pa nije to dečije obdanište...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...