Juan Valdez Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Па Милош управо рече да нема таквих ”апстракција”, већ само врло уопштених инструкција, а Звонко наставља по своме. Што је најгоре, за то не треба ТЕ, довољна је ембриологија. Па то што је Милош рекао не значи да је тачно. Имаш апстракција колико хоћеш. Лепо ти је рекао да су те апстракције сет независних инструкција. Нигде нема грађевинског плана кога замишљаш. Ти обараш еволуцију на основу модела кога си замислио, а то нигде не постоји у природи. Не треба уопште бити генијалан да би се то приметило. Треба само бити непристрасан и објективан. Па добро онда, зар је могуће да баш нико, али баш баш баш баш баш баш нико од свих тих силних програмера и математичара који заиста раде на теорији еволуције није непристрасан и објективан. Ниједан једини? Свакако да је лакше за ТЕ да објасни еволуцију једноставнијих структура од сложенијих. Како мали Перица замишља... То је парадигма која тренутно преовладава, не знам шта треба да објашњавам? Мислиш да у оквиру неке друге парадигме не би открили све те ствари? Да смо пошли од претпоставке да су геноми дизајнирани мислиш да не би открили ДНК, репликацију, синтезу, ове гене које смо поменули итд? Или би их открили брже јер би пошли од претпоставке да постоје... Овде су два питања. О првом можемо да расправљамо и начињали смо га неколико пута. Да, мислим да је парадигма дизајна много мање инспиративна за даља истраживања и што је још важније, њен емпиријски садржај је готово никакав. Сад, да ли би се и колико тога открило у некој другој ситуацији, то је врло тешко предвидети. Дуга и тешка тема и читав рад може да се напише. Него, овде мене нешто друго занима. Дакле, све сами еволуционисти. И сви су довољно генијални да октрију све те компликоване и задивљујуће ствари, сву ту комплексност. И довољно су промућурни да је објасне. И да су баш толико пристрасни, тешко да би то ограничили само на саму теорију еволуције. Морала би та пристрасност да их прилично кочи у науци уопште. Није добро кад је научник задрт и кад неће да види друге погледе. Мене никако није јасно да је могуће како да на једној страни имамо толико генијалне људе и изузетне научнике, плодотворне пре свега, али који при томе остају слепи за ”истину” коју, на другој страни, виде само неколико људи, који никада нису никад ништа у науци конкретно у радили, а камоли да пронађу толико генијалне ствари. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Није ми јасно зашто негирате да те структуре постоје, па погледајте само морфогенезу било ког ембриона. Био ја у праву или не, доказана је чињеница да постоје гени који активирају и контролишу развој појединих делова тела, органа и ткива. Мутације тих гена су добро истражене и доводе до драстичних деформација попут телета са две главе, мушице која има ноге уместо очију и слично. Нема никакве сумње да је та структура модуларна. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Није ми јасно зашто негирате да те структуре постоје, па погледајте само морфогенезу било ког ембриона. Био ја у праву или не, доказана је чињеница да постоје гени који активирају и контролишу развој појединих делова тела, органа и ткива. Мутације тих гена су добро истражене и доводе до драстичних деформација попут телета са две главе, мушице која има ноге уместо очију и слично. Нема никакве сумње да је та структура модуларна. Све си у праву, једино што, кад погледаш целину, ти контролни гени нису део никаквог општег плана, већ само прекидачи који се пале при одређеним условима. А да не говоримо о томе да се ради о инструкцијама општег типа, ниједан стварни инжењерски план не би био тако направљен, чак ни највећи лаик не би саставио такав план. Нема никакве информације вишег реда, нити је иста потребна. Тај прекидач сасвим опуштено може да настане обичном мутацијом. Једино што је потребно, јесте да сваки појединачни корак има неку селективну предност, како би се раширио у популацији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука