Jump to content

Светогорски рецепти

Онуфрије

Препоручена порука

кад спомену сте за ратлук- кад имате времена и ако знате да нам откријете и ту тајну како се спрама на Светој Гори.

нажалост немам никакв рцепт за ратлук, а и ја га тражим, па ако неко има нек подели са нама. На Светој Гори не праве ратлук, онај предивни (слажем се д аје са кокосом најбољи) купују манстири у Солуну. Ко иде у солун, има на пијаци паковања од 5кг, а коцка је као четири наше на које смо навикли код ових наших стипси.

Оно што ми се није свидело када сам био последњи пут у Хиландару, то је да сада служе ратлук из Србије. Додуше разумем ја њих, ем носталгија ем вероватно донација. Ал не разумеју они мене, мене носталгија за грким ратлуком :-)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 59
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Oče da li možete nekako da fotografišete ove šablone zaukrašavanje žita, da ih mi izštampamo,?

ја овде имам само шаблон са Господњом иконом, коју радимо за славу Саринца, сликаћу па ћу ставити

Подели на овим сајтовима

нажалост немам никакв рцепт за ратлук
Ja nađoh ovaj recept

Sastojci: 1,5 kg šećera2 litra vode250 grama škroba17 grama želatina2 kapi ružinog uljaulje od badema1/2 litra vodeboja za kolače Priprema: U lonac staviti vodu i šećer, pa pričekati dok se šećer rastopi. Škrob razmutiti u 1/2 litre vode, sipati u lonac sa šećerom i dobro promiješati. Staviti na vatru, miješati i paziti da ne zagori. Kada se počne zgrušavati, dodati želatinu. Rahat-lokum je gotov kada se odvaja od dna lonca prilikom miješanja. Dodati ružino ulje i promiješati. U lim sipati bademovo ulje i izliti rahat-lokum. Kada se ohladi, narezati ga na kockice, uvaljati u šećer i služiti.

Подели на овим сајтовима

ја овде имам само шаблон са Господњом иконом, коју радимо за славу Саринца, сликаћу па ћу ставити

Оче били би смо Вам захвални !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Овде се види јасно како треба д аиѕгледа шаблон. Дакле на картону је изрезано ово што је боје цимета. Шаблон св.Лука правио сам га за манастир Калудра у Црној Гори

ifJzmGzwYKxTk.jpg

Подели на овим сајтовима

Разлика може бити само да ли је чорба бела или црвена, те две се спремају на Светој Гори.

ево беле чорбе

izRPEzqnHrZ1x.jpg

ixEMf30L1wCVy.jpg

Подели на овим сајтовима

Када сервирамо рибу, обавезно прелијемо и сос у којем се риба кувала.

Овако

iNML6nXUDQ43v.jpg

Подели на овим сајтовима

Ja ogladneh čitajući ove recepte, zvuče super ukusno.Sad ću nešto da isprobam :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Када поређамо рибу, посипамо је зачинима које имамо, оригано, босиљак, мало карија, бибер у зрну, сенф у праху (код нас га нема, али код Грка неизоставан зачин), першун, мирођија.... Затим исцедимо лимунов сок на овако зачињену рибу. Пола лимуна на један комад рибе. Додати још мало маслиновог уља, а затим налити воду да риба огрезне. Тако припремљен плех (шерпу) убацити у рерну да се крчка док вода не испари.

Ovo sam isprobala! Jednom riječju; odlično!

Jedino nisam imala taj senf u prahu, ali sam stavila malo ovog običnog, samo zarad arome i opet je jako, jako ukusno! Od sada će ovo jelo biti uvršteno kao "obavezno" na mom jelovniku!

Zaista, jako dobro! kao što vjerujem da je sve jako dobro :)

Hvala oče!

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...