Гости Guest Написано Септембар 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 управо је среџено и уреџено victory78 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Септембар 17, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 фала Pavlee, Sarinac, Blaza and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 thank_you777 забораовио да напишем за овај смајлић , само треба да кликнете две тачкице и заграду без оне цртице, а ако са цртицом онда изађе онај збунујући смајли. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Септембар 17, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 ok Blaza је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Тарама - тарамосалата или тарамас Једно од предивних медитеранских јела које сам први пут пробао у Хиландару и просто се на њих "навуко" јесте тарама или тарамосалата како је још Грци зову. Обично се спрема у посне дане када је разрешење на уљу. Када на трпези има рибе онда у манастирима недају и тараму, јер рачунају коме треба икра кад има рибе. Искрено, мени је тарама укуснија од појединих риба. Тарамосалата је додатак уз јело, зову је салата иако она то и није баш, исправније би било да се зове паштета будући да се ради о намазу који се једе са хлебом или поврћем. За спремање тараме потребна је: најпре икра, од шарана или бакалара (8 кашика), маслиново уље (2-3 кашике), 1 кашика сока од лимуна, пире кромпир или презле (за мој укус лепше је са кромпиром), пар ченова белог лука и соли по укусу. Јорго Бандис, Грк, кувар кога сам ја затекао у Хиландару (отишао је у пензију пре дестак година) спремао је стара светогорска јела без велике примене технике, није употребљавао миксере нити слична помагала. Он је тараму справљао у великој дрвеној ступи. Најпре би сипао икру и бели лук у њу, а затим је улупао добро док се све не сједини у једну пасту. Посебно је кувао кромпир у великом лонцу, па кад би га игњечио онда је додавао и њега у ступу заједно са маслиновим уљем и опет настављао да све то лупа заједно. Имало је то своје чари, ал за гледање, небио му ја у кожи кад лупа рукама у дрвеној ступи тараму за сто људи. Ми то раадимо блендером. Дакле редослед је исти. Прво се умиксају икра и бели лук. Полако додајемо лимунов сок, уље и пире кромпир. Mиксати још пар минута док све не постане као паста. Оставимо чинију у фрижидер и сервирамо хладну. Боја тараме зависи од боје икре коју набавимо, креће се од жућкасто браон до светло розе коај је по мом укусу и најлепша. Ко иде за Грчку, још лакше је д акупи готову тарамосалату, има је у сваком маркету и на пијацама, било д аје на меру било д аје фабричка у кутијама од 100гр до кило. Калиорекси (пријатно). DankaM, Paksi, Драган Јашић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 радничка кухиња манастира Хиландара Paksi, Pavlee, Биљана and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 евхаристо патер, тарамосалата је хранљиво и укусно јело! Онуфрије and Paksi је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 а ево и радничке трпезарије Sarinac, Blaza, Драган Јашић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Септембар 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2012 ево и слика неких светогорских трпезарија хиландарска трпезарија (дрвени столови су из 1910.г а игумански, камени, из 14века) Велика Лавра трпезарија Симонопетре Ватопед Григоријат манастир Пантократор хиландарска трпезарија у време идиоритмије (тада је углавном свако од братије кувао у својим келијама за себе, а ово је била трпезарија за госте и за оне од братије који нису кували себи, али су зато морали своје следовање у намирницама да дају у ову кухињу. Велика фрескописана трпезарија коришћена је само за славу) Blaza, Paksi, Драган Јашић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Септембар 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2012 иначе, камене столове на Светој Гори имају само трпезарије првих пет манастира, односно они манастири који дају Прота, остали имају дрвене столове. Хиландар је своје камене столове избацио 1910. Ево и зашто. Када је краљ Петар 1. долазио у посету Хиландару он је покушао да убеди братију да врате општежиће и типик св.Саве (општежиће је покушао да врати и св.Владика Николај 1930, али такође безуспешно, званично је враћено тек 1990). Међутим братија која није баш била рада томе, а опет да не увреде краља, образложили су своју немогућност преласка на општежиће тиме што су у трпезарији камени столови а они су сви старији људи па ће се прехладити и разболети. Тада је краљ Петар платио да се избаце камени столови из 14.века а дао да се направе нови, садашњи, дрвени столови. Остао је само игумански камени сто. Остали камени столови су делом сачувани у подрумском делу испод садашње гостопримнице, мада су неки изломљени у великом пожару. А неки су изломљени још почетком 20. века и коришћени за зидање. Тако можемо видети делове столова уграђене у степенице које воде од старе пекаре ка спратовима старе гостопримнице. Blaza, Paksi, Драган Јашић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Септембар 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2012 Ивирон такође спада међу велике манастире који дају Прота, ево и његове камене трпезарије Paksi, Драган Јашић, Blaza and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Октобар 24, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Oče Onufrije nedostaju nam tvoji tekstovi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Шта се дешава имали још текстова на " НОСТАЛГИЈИ " ? ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Април 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Недавно сам разговарао са о.Епифанијем светогорским келиотом који је врсан кувар. Објаснио ми је како се спрема хоботница тј. октопод да увек буде мекан и да се просто топи у устима. Каже, битна је посуда у којој се спрема и наравно живци. Препоручује бакарну шерпу у коју се стави октопод без капи воде.Потребно је непрестано мешање и наравно не много јака ватра да се не залепи. После краћег времена приметићете да октопод испушта из себе воду (подразумева се да је октопод већ открављен јер не верујем да код нас неко има свежу хоботницу, и наравно д аје већ очишћен). Након неког времена није ми прецизирао колико минута испустиће толико воде тј течности да можемо д ага кувамо у сопственом соку. Каже без обзира на квалитет и то колико је дуго провео у леду биће апсолутно мекан као да је тек извађен из мора. Па да пробамо Иначе на Светој Гори хоботница се једе у посту када није разрешено на риби јер она и није риба. DankaM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Онуфрије Написано Април 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Шта се дешава имали још текстова на " НОСТАЛГИЈИ " ? Зиму сам провео на Светој Гори па нисам био у прилици да користим интернет. А друга потешкоћа је нажалост пакост неких људи (нико од администратора нити од људи са поуке.орг) што би рекли српска посла, тако да је било замерки да ово што сам писао није баш монашки и да би требало да се манем тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука