Jump to content

ихтус: Ево зашто се молитве епиклезе не изговарају гласно

Оцени ову тему

Препоручена порука

ako se ja ne varam da sam tu molitvu epikleze slušao 100 puta i da je sveštenik čita naglas, ili je to zato što sam blizu sveštenika, ali 99% mislim da je čita naglas, možda grešim nemojte zameriti

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

@Josip: Ви сте бар имали такав интермецо из којег је произашло и неко уметничко дело ОВде човек описа ситуацију у којој свако има своју омиљену песмицу за Литургију у чијем уживању га омета тамо неки свештеник (срам га било! ) који се усудио да наглас чита молитве којима омета припаднике лаоса у њиховим засебним доживљајима...

Ma imali smo i mi to isto, te ružencove babe, što kruničaju, mole se u one naše čotki, jedva im objasniše poslije 2 Vatikanskog da to više neće bit moguće molit istovremeno za vrijeme Mise. One si to predstavljale tako da ubiju dvije ili čak tri muhe najednom, za prvo broji se da su bile na Misi, za drugu, stigle iskruničat te naše čotki, neće to morat posebno maksuzile kod kuće, za treće dobile još 7 godina 7 mjseci i 7 dana oprosta od Purgatoriuma. Eto šta se sve stigne za vrijeme jedne liturgije. Eventualno još stigle dogovorit i to kome će na čihanje perja ili krunjenje kukuruza sutra. Maksimalno dobro iskorišteno vrijeme, nedaj Bože da im taj sat-dva na Misi propadne bezveze.

2ns1jid.jpg

Sad ako vidite ovaku sliku, to je samo PRIJE ili POSLIJE Mise, liturgije, evharistije. Za vrijeme liturgije nikakve krunice, ruženci, čotki a ni molitvenici nisu dozvoljeni, maksimalno pjesmarice, to može, sve ostalo banned kod nas sada.

Evo odlične istorijske slike koja prikazuje kako i šta se praktikovalo prilikom te Tridentske Mise koju danas ti naši tridentinci hvale i slave na sva usta, čitalo se i molilo iz ovih ovakvih molitvenika takve "popratne" molitve, kao sveštenik drži liturgiju a ti držiš sinhrono takvu support mini paraliturgijicu neku svoju privatnu (litturgija light) kojom ga eto tako supportuješ, kao biva podržavaš. Ma svašta!

0373.jpg

http://www.kunstaukt...details/4/373/2

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ако се не варам, ову причу сам прочитао у „Лимонар“-у....

Дали је можда потребно да се прича посматра у конкретном историјском контексту, или да се сумња у њеној аутентичности, или да се можда посумња да свети Јован Хозевит, и писци - (свети)Јован Мосх и (потоњи свети Јерусалимски патријарх) Софроније нису били упућени у литургијску "науку"?!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...