Дејан Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Моје искуство је ово, шта је нама црква дала...Тито нам је дао... Сад опет православна Црква не даје , даје нека друга... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 http://omlivanjska.com/2013/10/27/izvestajskup/ више говорника него публике Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 To što si gadljiv na istinu neće ponovo vratiti pokatoličene Sebe u pravoslavlje. Mučenička crkva sa onakvim voznim parkom? Ne bih rekao da se u SPC bilo ko muči. У Цркви се муче верници, а у оном административном делу по имену СПЦ - слабо ко. Апсолутно се слажем са судијом. Људи се активно терају од цркве, ако се неко покатоличи, то је наша кривица исто колико и њихова. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Извини, а шта су то "осмине", кад сам у Ливну редовно идем у цркву и нисам примјетила разлику у служби? У Ливну има 5 старијих жена које редовно иду у цркву, могу вам и именом рећи које су ако вас интересује, уз још по неког изузетка остали дођу само на Божић и Васкрс да би дјеца добила пакетиће. Sa molitvene osmine u Livnu 2012. godine Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Livanjskih srba po rečima jedne prijateljice iz mešovitog braka ima trenutno 50-tak. Što rekoše uglavnom se radi o srbima iz mešovitih brakova. Realno, koliko je uopšte i očekivano da se u mešovitim brakovima, pogotovo tamo gde su srbi manjina, potomstvo ne pokatoliči??? Ali realno? Nije bitan broj, da to bude 50 ili 100 ili 1000 pravoslavaca. Neka ih bude 5, toliko će ih sigurno i biti uvek, kao što i u srpskim gradovima koji su pod okupacijom, na Kosovu i Metohiji, ostala je po neka baka, monahinje... Kao što je Hilandar bio pred uzimanjem od Srba, pa je uvek se našao po neki da sačuva srpsko ime i na Atosu. Znači bitan je taj kontinuitet i kvalitet (mučenički) a ne kvantitet. Dok je srpskih grobova, crkvi (pa bile one i prazne) biće i srba. Uostalom da li je to i bitno? Ako će se srbin spasti, neće se spasiti zato što je živeo u Livnu, Beogradu, Sarajevu, Prištini, Njujorku... Spasiće se jer je Bog milostiv. Spasiće se jer je mučenik. Spasiće se jer je pravednik... milostiv, blagočestiv, dobrodeteljan... Naravno da ne treba imati ni sindrom gubitnika, već kad god se može, hrabro stati na branik (crkve, otadžbine, svog života...). Ali biti i dovoljno mudar da se ne srlja, jer onda po meni to je slično samoubistvu ili nekom islamskom fundametalizmu. Konkretno pričamo o Livnu, pokrštavanju srba. Episkop Atanasije je pričao o tome. Zbog njegovog proglasa je ova tema i otvorena. Sačekajmo da se opet oglasi. Mislim da će neke stvari biti jasnije. Inače u Livnu se održavaju, kao i u još nekim mestima gde su srbi manjina, takozvane "osmine". Neko to smatra ekumenizmom, ali ima i analitičara koji na to gledaju kao na pruženu ruku katolika, koja pomaže da se upravo očuva pravoslavlje, a ne da se utopi u katolicizam. Samo pominjem, nisam nikada bio na takvom bogosluženju, a ljudi koji jesu, kažu da im je uvek drago kada je tako nešto u pitanju. I katolici, i pravoslavni. Neko opet kaže da je to nužda, zbog nekih drugih stvari i za jedne i za druge, ali o tome nije ni mesto ni vreme da se ovde piše. Ko zna, zna. Владо ја мислим да није баш тако јер ће ми да се спасимо само у случају да се покајемо. Бог јесте милостив , али и ми треба да се покајемо за своје грехе и да се што више поправимо јер смо сви ми грешни мање или више. Што се тиче квалитета и квантитета и то мислим да није најбоља подела јер ту треба поделити на оне који верују и они који не верују.Људи који се радују због празника само због тога што неће радити и што ће више са друштвом да попије такве не можемо да их сматрамо верницима , зар не. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Извини, а шта су то "осмине", кад сам у Ливну редовно идем у цркву и нисам примјетила разлику у служби? У Ливну има 5 старијих жена које редовно иду у цркву, могу вам и именом рећи које су ако вас интересује, уз још по неког изузетка остали дођу само на Божић и Васкрс да би дјеца добила пакетиће. Već se dulje vrijeme u Crkvi obilježava svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana kad smo svi pozvani moliti za pomirenje i jedinstvo svih kršćana. Ova želja datira još iz rane Crkve, a ujedno je Isusova molitva zapisana kod Ivana apostola i evanđelista: „Sveti Oče, čuvaj u svom imenu on koje si mi dao, da budu jedno kao i mi!“ (Iv 17, 11). Ove godine molitvena osmina započela je 18. siječnja, a završava 25. siječnja. U livanjskom kraju godinama se već organiziraju zajednički dijalozi i zajednička molitve, jednom u katoličkoj, drugi put u pravoslavnoj župnoj crkvi. Izvor Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Владо ја мислим да није баш тако јер ће ми да се спасимо само у случају да се покајемо. Бог јесте милостив , али и ми треба да се покајемо за своје грехе и да се што више поправимо јер смо сви ми грешни мање или више. Што се тиче квалитета и квантитета и то мислим да није најбоља подела јер ту треба поделити на оне који верују и они који не верују.Људи који се радују због празника само због тога што неће радити и што ће више са друштвом да попије такве не можемо да их сматрамо верницима , зар не. Iskreno da kažem ne znam. Bog zna. On nek sudi. Nego da ne trolujemo temu. Poz. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Не чудим се брате ја ништа, увек и говорим да нам је најпотребнија унутрашња мисија Цркве. Никад то нисам спорио. Али је неумесно окривљавати Цркву за буквално све што се данас дешава. Шта је рецимо могла Црква у НДХазији? А данас су готово исти услови у региону за вернике СПЦ. А ко и где криви СПЦ за све што се данас дешава? Овде се криви СПЦ јер губи вернике(ако губи вернике). Проблем је ( по мом скромном мишљењу) што многи из СПЦ не умеју да мисионаре национално неутрално. Док за католике то никада није био проблем. Они немају проблема да у католичкој цркви приме било кога...без пуно политизовања. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 ne znam ko si ni sta si, ali znam da se pravis blesav. Ne gadim se na istinu nego na ovo sto si napisao a sto nema veze sa istinom. Ovako nesto da je napisao i ateista (ako nije anarhista ili nesto gore od toga) bilo bi odvratno a kamoli pravoslavni Hriscanin ,za sta se izdajes. Ne znam ni ja ko si ti ni šta si ti,ali vidim da ti je važnija forma od suštine.Ovo što sam rekao je ISTINA,pa ti sad možeš da se popneš na luster,da plačeš i da mi citiraš svete oce koliko hoćeš,da mi govoriš kako si bolji vernik od mene,DžABE kad sam u pravu! I odakle ti pravo da dovodiš moju veru u pitanje????Kako te nije sramota!!! Možeš da pljuješ rimokatolike i papu i hrvate do mile volje,sve hodže u Bosni ali uzalud kuknjava i uzalud sve kad oni od pravoslavnih Srba prave katolike i muslimane a ne obrnuto, i za to je kriva SPC jer je pasivna i kraj priče!Takvi ljudi kao što si ti,pasivni i lenji formalisti i kukavice,ste i krivi za ovakvu situaciju.Kad bi sad u sred Šumadije došli katolički popovi da prevode sela u katolicizam vi bi ste samo rekli jujuju,sramota,jujuju,da Bog sačuva šta nam se dešava,jujuju eto šta nas snašlo ,jujujujuju mi smo mučenici,i ostale gluposti. Da sam ja paroh i da rimokatolički pop makar jednog mog vernika prevede u drugu veru ja bih skinuo mantiju i otišao da se bavim nekim svetovnim zanimanjem ili bih otišao u neki manastir od sramote. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 А ко и где криви СПЦ за све што се данас дешава? Овде се криви СПЦ јер губи вернике(ако губи вернике). Ja krivim SPC direktno za nedopustivu pasivnost i mlakost,koja je i dovela do toga da ne samo da se gube vernici nego i i mnoge druge stvari,kao npr pad ugleda SPC i provlačenje po novinama za sve i svašta.Uostalom znate i sami. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 I odakle ti pravo da dovodiš moju veru u pitanje???? @Sudija brate srbine,ti si sam za sebe rekao da si Starozavijetni Hrišćanin,znači teško da si pravoslavac,ako ćemo pošteno,ne znam na šta si konkretno mislio,da li si sad bliži Judeizmu ili si neka hrišćanska sekta koja uvažava oba zavijeta,ali naglašava stari,pojasni nam malo,evo meni nije jasno,volio bi da znam,možda zato ljudi imaju tendenciju da sumnjaju u tvoju vijeru... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 @Sudija brate srbine,ti si sam za sebe rekao da si Starozavijetni Hrišćanin,znači teško da si pravoslavac,ako ćemo pošteno,ne znam na šta si konkretno mislio,da li si sad bliži Judeizmu ili si neka hrišćanska sekta koja uvažava oba zavijeta,ali naglašava stari,pojasni nam malo,evo meni nije jasno,volio bi da znam,možda zato ljudi imaju tendenciju da sumnjaju u tvoju vijeru... Kakva sekta,šta je sa tobom?Pravoslavac sam,normalno,još iz popovske familije,pa šta sa tim?Taman i da sam Zen budista,to ne menja istinu onoga što sam rekao. A ti si kao pravoslavac?Ma idi begaj :bleh: Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Po avataru se covek poznaje. Nego bas zato sto si tolko ubedjen da si u pravu e pa nisi, i vido sam da okrivljujes nekoga da se bavi formom a ti sustinom, pre ce biti da to vazi za tebe, kolko sam primetio... tvoja sustinu si izneo na avataru. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Po avataru se covek poznaje. Nego bas zato sto si tolko ubedjen da si u pravu e pa nisi, i vido sam da okrivljujes nekoga da se bavi formom a ti sustinom, pre ce biti da to vazi za tebe, kolko sam primetio... tvoja sustinu si izneo na avataru. Dokaži činjenicama da nisam u pravu!Izvoli ospori,čekam Ako ćemo tvojom glupom logikom da prema avataru merim čoveka,onda si ti Captain Amerika,jel da? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Ako ćemo tvojom glupom logikom da prema avataru merim čoveka,onda si ti Captain Amerika,jel da? :1503348ufz3z4yl5d: DYNABLASTER and Sudija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука