Jump to content

N. Afanasjev - "Una sancta"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Stalno se provlači ta priča vezana za latine, i o mogućem evharistijskom jedninstvu, o zanemarivanje u neku ruku dogmatskih razlika vezanih za filiokve...medjutim sjetimo se i drugih hrišćanskih zajednica!Eto na primjer Kopti koji su neka vrsta riznice obreda, predanja,i uopšte monaškog obitavanja(mislim na koptske manastire koji su zadržali stare tipike kakvi su bili u drevna vremena) i dosta su običaja zadržali vezano za do Halkidon , imam osjećaj da bi oni i htjeli i da bi sa njima bilo moguće uspostaviti jednu vrstu dijaloga koji bi urodio plodom.Istini za volju oni su i htjeli da ostvare odredjeno jedninstvo sa pravoslavnom crkvom,tačnije sa aleksandrijskom patriajršijom, i to još u vrijeme patrijarha Sofronija,da onog istog Sofronija koji je protjerao sv Nektarija Eginskog.I šta se desilo nije uspostavljen dijalog jer u to vrijeme aleksandrijska patriajršija na čelu sa Sofronijem nije bila zainteresovana.Kasnije su se obratili katolicima i usvojimli odredjene njihove dogmatske novine....Ali nadam se da ce i oni dočekati bolje vrijeme....

Подели на овим сајтовима

Pazi, predlozio bih ja njemu da misionari tamo medju onim nordijkama protestankinjama (bolesnijima pre treba lekar :D) al necu da cackam mecku. :D :D

Хладно, али стандард...

sbt9.jpg

Stalno se provlači ta priča vezana za latine, i o mogućem evharistijskom jedninstvu, o zanemarivanje u neku ruku dogmatskih razlika vezanih za filiokve...medjutim sjetimo se i drugih hrišćanskih zajednica!Eto na primjer Kopti koji su neka vrsta riznice obreda, predanja,i uopšte monaškog obitavanja(mislim na koptske manastire koji su zadržali stare tipike kakvi su bili u drevna vremena) i dosta su običaja zadržali vezano za do Halkidon , imam osjećaj da bi oni i htjeli i da bi sa njima bilo moguće uspostaviti jednu vrstu dijaloga koji bi urodio plodom.Istini za volju oni su i htjeli da ostvare odredjeno jedninstvo sa pravoslavnom crkvom,tačnije sa aleksandrijskom patriajršijom, i to još u vrijeme patrijarha Sofronija,da onog istog Sofronija koji je protjerao sv Nektarija Eginskog.I šta se desilo nije uspostavljen dijalog jer u to vrijeme aleksandrijska patriajršija na čelu sa Sofronijem nije bila zainteresovana.Kasnije su se obratili katolicima i usvojimli odredjene njihove dogmatske novine....Ali nadam se da ce i oni dočekati bolje vrijeme...
Наравно, са несторијанском и мијафизиским црквама би много лакше решили раскол јер они имају идентичну црквену организациону структуру, а и догматски се не разликују превише (само имају лоше христолошке формулације)...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Говорим о (релативно) новијем периоду.
Да ли Флоренски и онај митрополит Никола могу да прођу, или она игуманија Макарија?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

http://verujem.org/teologija/afanasjev_una_sancta.htm

Zanima me sta drugi misle o ovoj studiji N. Afanasjeva. Meni se cini da je njegova argumentacija ispravna, te da se za RKC ne moze reci da je jereticka (niti se to moze reci za pravoslavne), vec se jednostavno radi o prekidu opstenja medju Crkvama. Jos kad na sve to dodamo kako je ustvari doslo do raskola 1054., i da on uopste nije bio uslovljen dogmatskim vec licnim nesuglasicama izmedju par ljudi, tvrdnja o navodnoj jereticnosti RKC nakon raskola, je jos manje smislena.

RKC ima razlicito ispovijedanje vjere od PC tako da nikako ne moze biti rijeci o prostom "prekidu opstenja".

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...