Jump to content

Венчања, свадбе

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 5. 6. 2014. at 9:11, Никола Поповић рече

Pa ne znam, s obzirom na moju veeeliku familiju, a i na mene koji sam cetvrto dete, pa musko (tri starije sestre) mislim da u pregovorima sa roditeljima unapred gubim za bilo kakav vid "ne-svadbe", medjutim, ja sam smislio plan (samo jos kad bih nasao zenu svog zivota da ga realizujem :D

Dakle, crkveno vencanje po starim pravoslavnim obicajima, sa jednim mirnim ruckom, sve da bude umereno i lepo, ali i etno, dok ovo drugo, opstinsko, prepustam porodici, pa nek rade sta hoce :D ja cu da se veselim i da pijem! :D

Класично савремено српско решење - све дупло  :D

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2014. at 9:02, Жељко рече
Они који нагињу европској култури не готиве оријенталне свадбе. Они који нагињу оријенту "западњачке" свадбе називају мртвачким.   Исти случај је и подела на народњаке и забавњаке у музичком укусу.   У питању је просто подела народа на две културне матрице.

Од сваког сам очекиво упрошћавања и насилно угуравање у којекакве класе, па и од себе, али од тебе нисам.

А где ћемо ми што смо по души орјенталци, а по уму западњаци, кафанци скоро од момента кад смо престали да сисамо, слушамо и ”народњаке” и ”забавњаке” и презиремо свадбе?

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2014. at 9:31, Juan рече

Од сваког сам очекиво упрошћавања и насилно угуравање у којекакве класе, па и од себе, али од тебе нисам.

А где ћемо ми што смо по души орјенталци, а по уму западњаци, кафанци скоро од момента кад смо престали да сисамо, слушамо и ”народњаке” и ”забавњаке” и презиремо свадбе?

Јесте општа подела али постоје јасни знаци оријентализма на нашим свадбама.

Ова свадба коју си поставио је јеврејска чини ми се, барем по музици слутим...

Па ни код мене није случај који се може класификовати.

Не слушам народњаке, нисам оријенталац у души, чак ни русофил а камоли арапофил. Ништа са истока ми није занимљиво сем Индије.

То су две матрице у Срба које паралелно егзистирају. Немогуће је наћи човека који је по свему западњак или источњак. ( сем мене рецимо :D ).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Код мене је сваду била полународњачка полузабавњачка. Лик који изгледа као Здравко Чолић цепао је на гитари  Дип Парпл Дим на води, маса је остала опчињена. Али због осталих гостију било је и народњака па и маџарске музике...

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2014. at 9:45, Жељко рече

Код мене је сваду била полународњачка полузабавњачка. Лик који изгледа као Здравко Чолић цепао је на гитари  Дип Парпл Дим на води, маса је остала опчињена. Али због осталих гостију било је и народњака па и маџарске музике...

Pa to je to, sve po malo i svi zadovoljni. :)

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2014. at 11:31, kordun рече

dje si sefe, jel to pusCas bradu u dzordz lucas stilu :)

more ti... sto ne znas ni da se javis :D

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

ma gde velika :)

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2014. at 21:26, Жељко рече

Да ли можете да замислите неку српску средњевековну свадбу, рецимо Немањића, уз баханалије, вриску, откачињање, психоделију као што је уобичајено на данашњим свадбама?

Odkud ti znas kakve su bile srednovekovne svadbe???

Sta se tice muzike, tesko da Srbija je imala tada "evropsku" muziku kad je bila kulturoloski deo vizantiskog komonvelfa. A i srednovekovna muzika u evropi se tek razvila kad su krstaski vitezovi doveli velik broj instrumenta za orienta i deo mel

Da ne pricam uporediti svadbe za televizije i smatrati da u celoj (zapadnoj) evropi, je smesno. Irci imaju divlje obicaje. 

Nemacko Kolo ti je Reigen http://de.wikipedia.org/wiki/Reigen_(Tanz) http://en.wikipedia.org/wiki/Round_dance. 

Vecina instrumenta i ritma su originalno iz orienta. Jedini autohtoni balkanski instrument su gajde.

Подели на овим сајтовима

Ето одатле!

On 5. 6. 2014. at 13:59, Agnostik рече
Odkud ti znas kakve su bile srednovekovne svadbe???

ipzs1.jpg

http://www.clio.rs/knjige.php?id=369

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...