Marjanovic Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 Amerika: Značaj vere za predsedničke kandidate Renomirani časopis «Catedral Age», koji izdaje vašingtonska katedrala Episkopalne crkve, hrama koji ima status «nacionalnog doma molitve», u kome se održavaju za državu važne manifestacije, postavio je obojici američkih predsedničkih kandidata, Baraku Obami i Mitu Romneju, pitanje u vezi njihovog odnosa prema religiji. Na pitanje kakvu ulogu ima vera u njegovom životu, Obama kaže da mu je ona daje «perspektivu i sigurnosti», koju inače ne bi imao. Od kada je predsednik vera mu je «porasla», više se moli. Lepo je na kraju radnoga dana znati da je Bog taj koji vlada. Obama ističe sa mu je stalo do toga da «Boga voli svim svojim srcem i svom dušom, a bližnje kao sebe samog», mada to, kako kaže, ne uspeva uvek. Romni ističe da je vera «integralan element» njegovog života, još kao dete je naučio da voli Boga i bližnje. Svi ljudi su slika Božja, svi nose odgovornost za sve, najpre za naše američke sunarodnike, ali i za sve druge. Najomiljeniji biblijski citat Romniju su Hristove reči: «Ogladneh i dali ste mi da jedem; ožedneh i napojili ste me; kao tudjin dodjoh i primiste me; bolnog me obidjoste; zatvoren bejah i posetiteste me» (Matej – 25, 35-36). Obama preporučuje psalam 46, kao i proroka Isaiju (40,31): Koji se nadaju u Gospoda, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne posustaju, hodaju a ne zamaraju se. U delu američkog društva protestantu Obami ne veruju da je hrišćanin, već tajni musliman (po ocu), a Romnija označavaju «sektašom», jer je mormon. Na to Obama kaže da protiv takvih priča ne može ništa da učini. «Kao predsednik obavljam svoje poslove, u to ne ulazi da ubedjujem ljude da je moja vera u Hrista prava. Ja činim maksimalno šta mogu da živim u veri, da se držim reči Božje i da svoj život upodobim Hristu. Perfektan nisam, preostaje mi da sledim Hrista i da drugima služim». Romni: «Ja verujem da je Isus sin Božji i spasitelj čovečanstva». Obama hvali veru ranijeg predsednika Džordža Buša, iako po mnogim pitanjima sa njim nije bio saglasan. «Cenim ga kao dobrog supruga, oca i čoveka vere». --------------------------------------------------------------------------------------------------- Zadužbina Sv.Jelisavete Fjodorovne VIA-verska informativna agencija, vesti i analize iz sveta religije Direktor zadužbine: Živica Tucic, publicista. [servis agencije je besplatan za sve korisnike uz obavezno navodenje izvora] Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 То су лицемери и лажови све до једног. Веру злоупотребљавају да би придобили наивне гласаче. Јесењин, marko_13, Juan Valdez and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 29, 2012 То само говори да је вера и даље битан фактор у Америци, за разлику од Европе нпр. Наши политичари су другачији, о вери или знају мало или су пљувачи по вери, цркви.. (поготово они либералне оријентације). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 Јесте битан фактор, али нису се баш прославили са тим... Главни утицај њихове вере на политику је беспоговорна подршка Израелу и непрестани рат са муслиманима. Јесењин је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јесењин Написано Август 29, 2012 Пријави Подели Написано Август 29, 2012 Не зна се који су гори... пљувачи или лажни верници? А, Европа је претрпела толико атеистичких напада, толико револуција, ратова, иживљавања итд.. да није ни чудо што је вера ослабила, што духовност малаксава, што посрће (или је посрнула)... У сваком случају, не знам шта је то ушло у наше политичаре, али толико мржње... то се ретко виђа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука