Mironosica Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Učestvujući u diskusijama, video sam da neki vernici (konkretno o. Ivan) imaju utisak da ih mi ateisti smatramo intelektualno nižim sagovornicima, neki put i bez ikakvog vidljivog razloga. ti ne vidis dobro ! није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Зато што сте страни плаћеници/активисти како рече Весна Пешић , ваш циљ јесте да вашим активизмом и свим средствима (једно од њих јесте ниподаштавање) појачате атеизам у друштву, како би наводно Српски национализам био до краја савладан да би Србија ушла у Европу... Vesna Pešić: SPC je retrogradna, treba da pojačamo ateizam u društvu: http://www.blic.rs/m/Vesti/Politika/272939/Vesna-Pesic-SPC-je-retrogradna-treba-da-pojacamo-ateizam-u-drustvu Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Učestvujući u diskusijama, video sam da neki vernici (konkretno o. Ivan) imaju utisak da ih mi ateisti smatramo intelektualno nižim sagovornicima, neki put i bez ikakvog vidljivog razloga. Da,ateisti daju jedan veoma arogantan utisak,bar na mene ali takav utisak ostavljaju i muslimani.Savko na svoj način ali suštinski isti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 (Voja, Peđa) to što rade, rade iz ubeđenja. аха...тебе можда не плаћају и волонтираш .... greengrin Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Није без разлога, само се много често потеже аргумент да "детету треба пружити право избора". Али дете је објективно за тај избор неспособно. Ово ми је само илустрација. Јер, ако му право избора дајеш на једној страни, одакле ти право да му је одузимаш на другој страни, зар не? Ако ће да има право да бира религију, онда би требало да има право да истетовира Смрт преко левог рамена, или да пуши траву, јер је, оно забога, способно за то. zato sam rekao da je banalizacija. Ni je ne mislim da dete treba da odlucuje o svom zivotu. I ja mislim da je dete za to nesposobno. Ali, kao sto sam ti vec rekao, to sto sam rekao se odnosi na uvodjenje odredjenog modela vaspitanja kao jedino dobro i merodavno. Crkva nije institucija koja je strucna iz oblasti psihologije i pedagogije pa da zna sta deca treba da uce u skolama. Da dete treba da odlucuje se odnosi na moje misljenje da dete treba da bude izlozeno. To je detetovo pravo koje roditelj ne bi trebalo da mu uskracuje. Takvo dete ce odrasti u zdravu osobu koja ce vrlo mlada znati koji put da izabere. A da su hriscani zaista toliko sigurni u svoju religiju, izlaganje drgim misljenjima ih ni najmanje ne bi uznemiravalo... naprotiv... sto vise pravaca upozna, to ce dete lakse izabrati hriscanstvo... ako je vec ono tako savrseno, zar ne? Не односи се то само на будизам, него и на многа друга учења. Можда сам субјективан, вероватно да јесам, али једино у хришћанству нисам нашао ниједан део који би могао да буде деструктиван по нечију психу или потенцијално опасан по околину. Због тога, учиш ли дете будизму, учи га и оном крилу будизма који пропагира педофилију или ритуални секс са старицама (тантризам) да би се напунио космичком енергијом. Или, ако га учиш хиндуизму, научи га оним мрачним ритуалима који подразумевају жртве. Ако га учиш шаманизму, нека се спреми на учење које пропагира то да је врхунац човека, такорећи надчовек, онај који не осећа било шта према било коме на овоме свету (моменат који се среће код свих политеистичких учења, философија, или религија). U ocima vernika, njegova religija je najsavrsenija. Ovo je postulat koji ne zavisi od veroispovesti. Po tome je nemoguce ni na koji nacin izdvojiti bilo koju religiju. Hriscanstvo ni pravosalvlje se nipocemu ne razlikuju od ostalih religija kad se posmatra "sa strane". Zato je nemoguce odrediti najispravniju religiju ili veru kojoj bi trebalo da bude dozvoljeno da preuzme monopol nad moralom ili obrazvoanjem. Ovaj tvoj citirani post se apsolutno odnosi na bilo koju veroispovest. Samo zameni imena religija i dobices identican post tvome od nekog muslimana, budiste ili sajentologa Не, није истина. Као што си горе видео, понешто знам. И ретко који хришћанин постоји, посебно у данашње време, а да се није упознао и са свим осталим религијама, учењима или философијама. Iskreno, ovde si debelo omasio. Kao prvo, moje iskustvo govori da danasanji pravoslavci nisu upoznati sa pravoslavljem pre svega... tako da sumnjam da su nesto mnogo upoznati sa drugim religijama ili ucenjima... Drugo, kad kazes "retko koji hriscanin" mislim da malko precenjes nas narod... postoji tu ogroman broj prostih (ne mislim omalovazavajuce) ljudi koji jednostavno nemaju taj nerv za ucenjem i istrazivanjem drugih religija... a uostalom i zasto bi, kad i sama religija sama po sebi podrazumea status quo i ne gleda blagonaklono na istrazivanja, preispitivanje, znatizelju... Ако ћемо да идемо том логиком, може... Мао Це Дунг, Хитлер, Стаљин, Наполеон, вође Француске буржоаске револуције, Јелена Карлеуша... Сви су они (били, док су живели, или су и сада) атеисти. Јеси ли ти исти као и они? Не? А зашто би онда све вернике, од којих је већина нормална и нема намеру да злоставља нити своју нити туђу децу, трпао у исти кош са лудацима, за које сам већ рекао да их има свуда, и да је за лудака најмање важно је ли верник или није? Генерализација је гадна када се окрене на другу страну. Sve si u pravu sto kazes... ali zaboravljas na statisticki aspekt. Ako je 90% naroda pravosalvno i desi se deset ubistva, 9 pocinilaca je pravosalvne vere... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Da,ateisti daju jedan veoma arogantan utisak,bar na mene ali takav utisak ostavljaju i muslimani. Savko na svoj način ali suštinski isti. Е, питање је само какав утисак ти остављаш на друге? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Е, питање је само какав утисак ти остављаш на друге? Ako neko dođe sa svojim mišlenjem,stavom ateističkim i islamskim u stilu ,ssad ću da vas naučim...šta drugo da zaključim?Ja inače ostavljam utisak da sam lep,zgodan i neophodan,je l se slažeš ? :* Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 zato sam rekao da je banalizacija. Ni je ne mislim da dete treba da odlucuje o svom zivotu. I ja mislim da je dete za to nesposobno. Ali, kao sto sam ti vec rekao, to sto sam rekao se odnosi na uvodjenje odredjenog modela vaspitanja kao jedino dobro i merodavno. Crkva nije institucija koja je strucna iz oblasti psihologije i pedagogije pa da zna sta deca treba da uce u skolama. Da dete treba da odlucuje se odnosi na moje misljenje da dete treba da bude izlozeno. To je detetovo pravo koje roditelj ne bi trebalo da mu uskracuje. Takvo dete ce odrasti u zdravu osobu koja ce vrlo mlada znati koji put da izabere. A da su hriscani zaista toliko sigurni u svoju religiju, izlaganje drgim misljenjima ih ni najmanje ne bi uznemiravalo... naprotiv... sto vise pravaca upozna, to ce dete lakse izabrati hriscanstvo... ako je vec ono tako savrseno, zar ne? Наравно, али онда када је то дете способно да промисли о томе, а не само да се упознаје. Опет кажем, тај би онда принцип требало да важи за области живота, па би ваљда свом детету дао паре да купи марихуану ако би ти затражило, иако знаш колико је марихуана лоша за нервни систем, као и до чега дугорочно доводи? А када порасте, када је довољно свесно да сагледа ствари онакве какве јесу, онда нека гледа све остало, без икаквих проблема. Неки од највећих модерних теолога, а и доста из старијих времена, су пролазили све живо док нису коначно упознали православље. U ocima vernika, njegova religija je najsavrsenija. Ovo je postulat koji ne zavisi od veroispovesti. Po tome je nemoguce ni na koji nacin izdvojiti bilo koju religiju. Hriscanstvo ni pravosalvlje se nipocemu ne razlikuju od ostalih religija kad se posmatra "sa strane". Zato je nemoguce odrediti najispravniju religiju ili veru kojoj bi trebalo da bude dozvoljeno da preuzme monopol nad moralom ili obrazvoanjem.Ovaj tvoj citirani post se apsolutno odnosi na bilo koju veroispovest. Samo zameni imena religija i dobices identican post tvome od nekog muslimana, budiste ili sajentologa Не, овде већ причам о конкретним стварима и обредима, навео сам ти их, а неке ствари које хиндуисти или будисти раде су сувише одвратне да их пристојан човек и понови. Исто тако и са шаманизмом, за који сам ти навео само један аспект. О сајентолозима не морамо ни да почињемо, о њиховим машинама за усавршавање и бројањем Тета поена Друга би ствар била да причамо о разликама између православља и католичанства на пример, али ово су заиста конкретне ствари. Iskreno, ovde si debelo omasio. Kao prvo, moje iskustvo govori da danasanji pravoslavci nisu upoznati sa pravoslavljem pre svega... tako da sumnjam da su nesto mnogo upoznati sa drugim religijama ili ucenjima... Drugo, kad kazes "retko koji hriscanin" mislim da malko precenjes nas narod... postoji tu ogroman broj prostih (ne mislim omalovazavajuce) ljudi koji jednostavno nemaju taj nerv za ucenjem i istrazivanjem drugih religija... a uostalom i zasto bi, kad i sama religija sama po sebi podrazumea status quo i ne gleda blagonaklono na istrazivanja, preispitivanje, znatizelju... Ми овде причамо о различитим стварима. Ја причам о православцима, а ти причаш о некоме ко се изјашњава као православац, јер сматра да је то предуслов да би се изјаснио као Србин, или се тако изјашњава јер је гледао Бој на Косову, или су му на ТВ рекли да тако треба, али ће онда, на пример, мене да сматра фанатиком јер постим. Ја о таквима не причам, причам о онима који заиста знају шта је православље и зашто верују и у шта и у кога верују. Sve si u pravu sto kazes... ali zaboravljas na statisticki aspekt.Ako je 90% naroda pravosalvno i desi se deset ubistva, 9 pocinilaca je pravosalvne vere... Статистички апскет атеизма: цирка пола милијарде мртвих људи само у двадесетом веку, и то само у ратовима и чисткама. Да не помињемо грађанске ратове или ратове ниског интензитета (нпр. бивша СФРЈ, где су све стране предводили комунисти или Вијетнамски рат), политичке прогоне (нпр. владавину режима Црвених Кмера, који су побили пар милиона својих сународника, а људе који носе наочаре су убијали јер су им деловали "интелектуално"), изгладњивања због претеране индустријализације или погрешне политике (СССР, Кина). А да ту не заборавимо и огроман број данашњих атеиста који убијају или муче друге људе. Хоћемо ли тако да гледамо један другога, кроз неке лудаке, само због тога што се изјашњавају као атеисти или верници? Можемо, статистика је неумољива и не иде ти у прилог. Али мислим да за тим нема потребе, посебно не само да бисмо се ћерали и један другом без потребе трљали нос нечим што нема везе нити са тобом нити са мном. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 @@cloudking, Црква, као одраз Бога, је експерт из психологије и педагогије, сваком је омогућила да достигне врхунац савршенства које чак ни не зависи од духовног, биолошког, усвојеног или не знам ког родитеља а ако ћемо о моралности религије, онда већ не можеш Православље да убројиш у све то, пошто ова вера ни не гаји свој идентитет на томе клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Статистички апскет атеизма: цирка пола милијарде мртвих људи само у двадесетом веку, и то само у ратовима и чисткама. Да не помињемо грађанске ратове или ратове ниског интензитета (нпр. бивша СФРЈ, где су све стране предводили комунисти или Вијетнамски рат), политичке прогоне (нпр. владавину режима Црвених Кмера, који су побили пар милиона својих сународника, а људе који носе наочаре су убијали јер су им деловали "интелектуално"), изгладњивања због претеране индустријализације или погрешне политике (СССР, Кина). А да ту не заборавимо и огроман број данашњих атеиста који убијају или муче друге људе. Dobro ajde... neka bude da su atesiti zlokrvnici... ali ako gledamo crkvenim ocima nije nista cudo da su ateizti koljaci, ubice i monstrumi... to su ionako ljudik oji ne poznjau boga i ne veruju ni u sta pa stoga i takv divljacki odnos prema svet i zivotu. Moja poenta je trebalo da bue malo drugcija od shvacenog... ako imas 90% pravoslavac otkud uopste i jedno ubistvo? Zar ne bi trbalo da statisticki imamo samo jedno ubistvo umesto 10? I to jedno da pocini neko iz dela naroda koji spada u onih 10% koji nisu pravosalvci? A druga stvar je sto, koliko vidim, moracu mnooogo da cekam dok se pravosalvci medjusobom dogovore oko broja vernika... Skoro u svakoj temi ovog foruma koaj se bavi slicnim tematikama vi meni TOTALNO razlicite stvari pricate o tome ko su pravosalvci u Srbiji... neozbiljno mi je to sto vi prvi nemate pojma a svako brani svoj stav kao jedini ispravan. imas slucajeve da na jednoj stranici neke teme npr. ti kazes "Nisu svi pravosavci to su samo deklarativni vernici" a vec na sledecoj neki tvoj brat u hristu mi se popne na glavu kako u Srbiji ima 90% pravosalvaca pravih, istinskih itd... Moje misljenje da u srbij iima sablaznjujuce malo pravosalvaca... ovi ostali su zbunjeni ateisti ili pogubljeni deisti... a znas sta... mislim da i crkva to dobro zna, izato i odbija da uzme stvar u svoje ruke i napkon resi neke probleme koji je godinama more, jer bi resavanjem tih problema doslo do opasnog osipanja stada w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Dobro ajde... neka bude da su atesiti zlokrvnici... ali ako gledamo crkvenim ocima nije nista cudo da su ateizti koljaci, ubice i monstrumi... to su ionako ljudik oji ne poznjau boga i ne veruju ni u sta pa stoga i takv divljacki odnos prema svet i zivotu. Moja poenta je trebalo da bue malo drugcija od shvacenog... ako imas 90% pravoslavac otkud uopste i jedno ubistvo? Zar ne bi trbalo da statisticki imamo samo jedno ubistvo umesto 10? I to jedno da pocini neko iz dela naroda koji spada u onih 10% koji nisu pravosalvci? А моја је поента била скроз другачија. Не можеш целу једну скупину, били то православци или атеисти гледати кроз призму најгорих који се тако изјашњавају. A druga stvar je sto, koliko vidim, moracu mnooogo da cekam dok se pravosalvci medjusobom dogovore oko broja vernika... Skoro u svakoj temi ovog foruma koaj se bavi slicnim tematikama vi meni TOTALNO razlicite stvari pricate o tome ko su pravosalvci u Srbiji... neozbiljno mi je to sto vi prvi nemate pojma a svako brani svoj stav kao jedini ispravan. imas slucajeve da na jednoj stranici neke teme npr. ti kazes "Nisu svi pravosavci to su samo deklarativni vernici" a vec na sledecoj neki tvoj brat u hristu mi se popne na glavu kako u Srbiji ima 90% pravosalvaca pravih, istinskih itd.. Ја сматрам тако. Раније сам, док нисам схватио шта је заправо хришћанство, веру и нацију скоро изједначавао, са оградом да шовинизам никада нисам могао поистоветити нити са вером, нити са нацијом. Сада, када видим колико сам био у трагичној заблуди, не могу сматрати оне који размишљају на тај начин искреним верницима, или уопште верницима, јер знам на који сам начин гледао веру, био сам практично "погубљени деиста" како си доле рекао. А посебан је проблем то што неки поистовећују веру и шовинизам, тиме правдајући своју затупост. Неки сматрају да су сви који се тако изјашњавају православци, јер ваљда воле да буду тамо где је већина, не знам стварно, не могу да причам у име других. Овако ја гледам на те ствари, и тако и дисктујем са тобом. А то што се декларативно тако изјашњавају по мени јесте одраз њихове потраге за неким смислом, који виде у православљу јер им је то нешто најближе, али се, на жалост, код многих завршава са две фразе: "Има нечега!" и "Не ваља се!", без да се мало дубље упусте, па макар им се и не свидело то што би нашли, и макар их одвело и негде другде, али негде где ће искрено да верују. Moje misljenje da u srbij iima sablaznjujuce malo pravosalvaca... ovi ostali su zbunjeni ateisti ili pogubljeni deisti... a znas sta... mislim da i crkva to dobro zna, izato i odbija da uzme stvar u svoje ruke i napkon resi neke probleme koji je godinama more, jer bi resavanjem tih problema doslo do opasnog osipanja stada И ту се слажемо, само не мислим да би се стадо осуло, да је то разлог. Пре ће бити да се Црква, после пар деценија ужасавајуће борбе, одједном нашла у окружењу где више не мора да се бори за голи опстанак, и онда су одједном дошли други проблеми, са којима се није сретала још од Другог светског рата, и да сада не зна да се избори са тим проблемима, јер се још није довољно консолидовала од комунистичких чистки. Не знам да ли знаш да још увек нису попуњена сва свештеничка места, јер још увек није ишколован довољан број свештеника да заузму сва она места која су упражњавана на силу после доласка комуниста, а то је само један од проблема. Други, далеко већи, јесте што су се у Цркву увукли и многи којима тамо није место. Постоји и овај проблем са артемитима. Све то захтева један тотално другачији приступ проблемима, приступ који тек треба да се изгради, јер су се околности драстично промениле за веома кратко време, а проблеми се само гомилају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Не бих знао, углавном ратујем с православцима по форуму (с атеистима врло ретко и то обично на темама о абортусу, а и тада далеко, далеко више расправљам с православцима). Ти си знао доста да тролујеш, а и Дрвце повремено, можда зато тако мисле. Ја лично, се често много више слажем са атеистима по разним питањима, него с верницима. А Адолф је био окултиста-езотериста и неопаганин (као што је и велики број данашњих, нео-нациста), а не атеиста... Ne vidoh do sada da sam pomenut! Jedan od najvaznijih razloga zbog kojih sam izmislio nov identitet (tih dana, kad sam se ovde uclanio, pojam drveta je bio aktuelan u mojim internet cunjanjima) je da izbegnem licne sukobe koliko je god moguce. Takodje se trudim da o sagovornicima znam sto manje mimo onoga sto kazu u postovima, kako bih imao sto manje mogucnosti da prigovorim bilo sta licno, pogotovo sto je religija vrlo licna i emotivna. Zato sve avatare (i svoj naraski) dozivljavam kao neku vrstu potrosnih robotizovanih sondi, koje saljemo ovde kako bismo iz sigurne daljine mogli da doznamo sve sto nas interesuje, bez prljanja ruku. Kad vidim da ljudi nastupe sasvim licno i emotivno, gledam da ih ne povredim (mislim da se mirodjija uvredila zbog mog stava o ikonama od perlica, pa nisam previse insistirao na tome). Moji trolovi nikad nisu bili zlonamerni. Dovodjenje ideja do apsurda mi je zabavno, priznajem, ali nikad nisam imao cilj da vredjam sagovornike. I obicno se trudim da trolcici budu samo privremene retardacije i izleti, predah od glavne teme. Dakle, kada nipodastavam, a to je vrlo retko, nipodastavam odredjene stavove, ideje i razloge, gotovo nikad ljude/avatare koji ih zastupaju. Nekoliko njih je podobijalo banove pre nego sto sam stigao da izgubim zivce, tako da sam siguran da nikoga nisam vredjao. Jedared sam namerno upotrebio "psovku" koju sam cenzurisao zvezdicama i za to sam dobio kaznu. Ispostavilo se da neki admini za slicne situacije pre toga nisu imali nikakve posledice. Naletao na autocenzurisane psovke i kasnije, i one su prolazile bez posledica. U svakom slucaju, od tada, ni jednom mi se nije omaklo nesto slicno, iako nemam nista protiv "ruznih reci". Dva posta su mi obrisana, a da to nisam ni znao, oba su bila provokativna. Za ovaj drugi nisam mogao da odolim, morao sam da ga ponovim, ali sam ga upakovao u nekoliko recenica, pa nije mogao da nestane tek tako. Sve u svemu, ako neko ima utisak da ga nipodastavam, vrlo je verovatno da gresi. Osim ako je u pravu. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Па зато што их ниподоштавају. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука