Иван Недић Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Хммм... А шта каже типик о томе докле сме грожђе да се једе после Преображења, будући да га код мене у крају у бакалници има преко целе године? Докле се у том случају рачуна да је после, а када почиње да је пре? 0409_feel И, бре, брате, ал' си буквалиста! Знаш и сам да у време када је Типик настајао у бакалници никако није могло бити грожђа током целе године "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Људи на свеце Божије гледају као на страшила, а и на Бога гледају као на страшило. Као да то нису били људи који су били испуњени љубављу према ближњем и према Богу. Људи који су имали љубави више од било кога на свијету. Људи се боје да би им се радећи на празник десило нешто лоше или неком њиховом. Испаде да Бог сматра нерад за нешто позитивно и ми сад ако не радимо на тај празник автоматски смо заштићени. Откад и откуд овакво схватање у нас? Нисам прочитао све постове на овој теми па је можда одговорено на моје питање. Boba је реаговао/ла на ово 1 ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 9, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Баш тако. Када те "Прокопље" боде с копље, "Вратоломија" ти сломи врат, "громовник Илија" те убије са громом.. а Бог седи горе негде и само гледа како да ти узме душу уз помоћ Мијајла душевадника, онда ти не остаје ништа него да Бога и светитеље гледаш као страшила, Боже ми опрости! Још када томе додаш попове који узимљу паре ко да су порезници... Људи, МОРА да се ради много више него што можемо и да замислимо. Свако по својим даровима и месту у Цркви. Ел Нињо, РадиоКамчатка, školarac and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 nisam znao da je ovo za groždje iz tipika... ali kladim se da to nije sve... koji paganizam... i to najgori vid paganizma- nemaštovit paganizam Ne samo grozdje, nego i sargarepe! Oko polovine (15 min) : http://www.dailymoti...uivant_creation w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Прво шта човек треба да превазиђе, јесте гледање на Бога као неког ко кажњава. Аца Милојков је скоро цитирао Волтера који каже да Бог који кажњава и награђује је потребан олошу. Одличан цитат! Када човек крене да гледа на Бога као Љубав, онда ни рад на празнике неће бити проблем, јер човек неће чекати казну иза тог рада. Празник није да се не би радило, већ да би се Господ славио. Међутим, каква је сврха празника онда ако изналазимо послове сваког празника и по чему ће се празник разликовати од осталих дана? Неће човеку бити ништа ако ради, али..празник је ради сабирања, ради заједничарења..у Господу, у Чаши, у љубави ближњег. Зато иако човек има посла на празник, нека га одложи, али, кажем опет не због страха од казне, већ због славе Богу.. славимо Га молитвом, сабрањем око Чаше, славимо Га посетом својих ближњих..јер је на осуду сабрање око Чаше, ако све само на томе остаје, ако се ближњи не примећује, ако не видимо ни вапај, ни радост његову..јер спасење наше кроз ближње долази. školarac, Биљана and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Баш тако. Када те "Прокопље" боде с копље, "Вратоломија" ти сломи врат, "громовник Илија" те убије са громом.. а Бог седи горе негде и само гледа како да ти узме душу уз помоћ Мијајла душевадника, онда ти не остаје ништа него да Бога и светитеље гледаш као страшила, Боже ми опрости! Још када томе додаш попове који узимљу паре ко да су порезници... Људи, МОРА да се ради много више него што можемо и да замислимо. Свако по својим даровима и месту у Цркви. Брате где ти живиш ... ја бих се на твом месту сигурно првих пола године ваљао од смеха, другу половину би ућутао а следеће године бих се питао где ја живим. Dugousko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 И, бре, брате, ал' си буквалиста! Знаш и сам да у време када је Типик настајао у бакалници никако није могло бити грожђа током целе године Срећом па за цигаре, кафу и ракију у типику не пише ништа... Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 10, 2012 Пријави Подели Написано Август 10, 2012 А ја кладим се да и змија из књигу Битија користила је сличан вокабулар, кад је општила са Еву. pa ako veruješ u zmije koje govore-DA... meni je to najmanji problem... mada zamišljam da je zmija nakon nagovaranja uradila nešto slično ovome Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 10, 2012 Пријави Подели Написано Август 10, 2012 Ne samo grozdje, nego i sargarepe! Oko polovine (15 min) : http://www.dailymoti...uivant_creation ha! zaboravio sam kolko je dobra ova fora... više sam gledao prvi svetski rat i princa LOL 1. svedok-konj tell me- IN YOUR OWN WORDS... hahahahaha Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 10, 2012 Пријави Подели Написано Август 10, 2012 Сваки дан којим осванемо јесте празник, јер нам се даје још времена да себе Богууподобимо. У неким манастирима а Богу хвала и у неким храмовима Света Литургија се служи свакодневно, чиме би такође могли потврдити претходно написано, али засигурно се искључује да је "забрањено" радити. Иначе сам присталица одређења, да кад би се трудили да чинимо што више тога на шта нас Христос Упућује, не би имали ни времена ни жеље да размишљамо има ли тога, и чинимо ли то, што нас од Христа одваја. Биљана, malina :) and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Децембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 Хтео бих само људе да подсетим на ову тему, с обзиром да сам данас наишао на осуду због "рада" на празник. Прочитао сам на једном форуму, а и од многих људи из мог окружења чуо како су им се дешавале разноразне несреће (неки су и једва преживели), наиме, због рада на црвено, односно црно слово. Долазимо до заблуде да су Бог и свеци заправо осветници који чекају да ми нешто почнемо да радимо на празник само како би нас они казнили А последица те казне је ништа друго, већ наше бављење неким послом који иначе може бити и притискање дугмади на веш машини на празник. Нико се не сети да на тај празник треба отићи на Литургију, или се "МАКАР" помолити кући Богу (молитва је иначе јако тешка и напорна и одузима превише драгоценог времена). Битно је да ми на празник цео дан прележимо у фотељама оговарајући свештеника зато што вози добра кола, мрзећи ближње, називајући "фанатацима" оне које нас опомену да грешимо у нечему, желећи да комшији цркне крава и да не набрајам више. Декларишемо се као верници и православци, а где је ту наша вера? Где је љубав? А зашто видиш трун у оку брата свога, а брвно у оку своме не осјећаш? Матеј 7,3 Ако се деси да нас Бог нечим опомене, поново, крив је рад на празник. Ни у каквом случају није крив нерад Морамо да ставимо прст на чело и забринемо се за нас саме. Заборавили смо и на пост и на молитву и на Литургију, али нисмо заборавили да одгледамо гранд шоу, турске и индијске серије (што је иначе богоугодно на празнике јер се не ради ништа). Губљење времена је Литургија ујутру (ко ће да устане у 8 или не дај Боже 7 сати?), губљење времена је молитва за ближње и себе саме, а није губљење времена наш нерад и бављење туђим животима по цели дан. Запитајмо се где смо. Извињавам се унапред, ако је ико (не дај Боже) увређен мојим исказима. И ја сам одрастао у окружењу у ком се воде овакви животи и сам сам био такав, али радим на томе да се поправим. Мир свима 4869 Јадранка-Дервента, Sanja Т. and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Децембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 e ova tema mi je baš zanimljiva čitam komentare, i smejem se... Mislim ljudima se pobožnost i pravoslavlje svelo na slavu, božić, banji dan i vaskrs, i poneki tako svetac tokom godine koji se obeležava sujeverno(valja se-ne valja se, treba se-ne treba se). Jedanput sam bio ubeđivan kako se na veliki petak ljudi pričešćuju, to mi priča osoba koja pre odlaska na pričešće lepo doručkuje i popije kaficu i popuši cigaru pa na onda ide da se pričesti, kada sam rekao da ne smeš ništa pre pričešća da jedeš ni da piješ(da bi izgledalo ubedljivije rekao sam to ne sme ni sveštenik), dobio sam odgovor: "pa šta ima veze ja nisam sveštenik". Da ne nabrajam dalje... Uglavnom braćo moja tuga neviđena plače mi se kad čujem takve neke gluposti! Јадранка-Дервента and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Децембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 Превише бабских прича убачено у веру. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Децембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 Превише бабских прича убачено у веру. možda su baš dedske, a ne babske sHa_sarcasticlol keka, Gordana . and Ел Нињо је реаговао/ла на ово 3 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Децембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 možda su baš dedske, a ne babske sHa_sarcasticlol Хахаха Све је могуће Било досадно људима, нису имали интернет, па решили мало да шире заблуде greengrin Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука