dragisa Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 koliko pritvornih stvari je napalo na Isitnu, i zaklanja se navodnom "istinom".... to je zastrasujuce. svako pravi svoju istinu i ne boji se Boga.... ...који саблазни једнога од ових малих који вјерују у мене, боље би му било да се објеси камен воденички о врат његов, и да потоне у дубину морску... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 А зашто три знака питања? Нервозни сте? Љути? Владика Давид се дуго бавио филмом и веома добро познаје уметност. То знамо бар ми који смопратили његове радове а и полагали испите код њега на факултету. То што ви немате времена да послушате до краја и што ништа не разумете је ваш проблем. То значи да је потребно да се образујете ако желите о овоме да говорите. Филм свакако треба да подлеже критици ( у овом случају једног веома цењеног и поштованог Епископа), Износе се ставови здраво за готово и филм се представља као документарни. Владика је показао у чему је проблем а то што ви немате времена и нешто сте љути на Владику Давида свакако ништа не значи у озбиљној критици. Иначе, озбиљна критика увек нуди решење. То је Владика Давид и казао. Ја не волим и не подносим кад неко критикује тек да би критиковао показујући свој лични неуспех и фрустрације. Критика је одлична ствар и ја веома волим када ми човек упути здраву критику, али и понуди решење. То је веома битно. Извини на мало тежим речима, али нема потребе да се стављају три знака питања. То, ако већ хоћете, није ни по правопису (а обашка што веома иритира). Поштовани, оче Иване Тек сад сам видила ово писање, ја сам мирна ка шприцер, а зашто вас иритирају упитници, кад мени држите придику о смирењу. Нисам имала времена да слушам владикино излагање прилично споро говори, и то би потрајало док би га чула, а нисам имала толико времена. Ја нисам разумјела шта владика говори, или нисам имала времена, али филм и његову поруку сам разумјела. Неби додатно бесједила о етици и моралу и којечему другому, имате образованијих од мене. Али сам само хтјела похвалити филм, и оне који су га урадили. Клео је и Св. Кнез Лазар а и Христос је проклео смокву, и Капер наум, и да не набрајам... А ви се бојите клетве.. Клетва је на нама, јер смо припадници истога народа, јер смо се кроз историју понашали лоше и према својој вери и према себи. само сносимо посљедице, дугогодишњег отпадништва. Није тај филм "тврд" нити приближно толико, колико смо ми тврди, у својој неостељивости и нељубави. Нити ми мирјани а ни црквени клир, не можемо се похвалити неком посебном нотом смирености. Нажалост тако, је, волила би да грешим у процјени, али мислим да не. Ја само споменух овај филм, као добар и изнесох своје неразумевање владикине бесједе, ви сте с евећ осјетили прозвани, а на другом мјесту, подржавате критику о филму. Можда негативну? (један упитник) Од мене је нећете чути, јер мислим да је филм добар и вредан гледања. Свако добро од Господа свима, присутнима, праштајте, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Ма све је у реду, али испада да Владикино излагање није битно и да он нешто погрешно говори а ви стављате чак три знака питања, ваљда, не би ли изразили своје чуђење што се Владика није сложио са тематиком филма. Наравно, ја и нисам говорио да филм не треба погледати и због тга сам и поставио линк ка сајту где се филм налази. На крају, не држим "придику", већ говорим о ономе што сам прочитао. Када неко стави три знака узвика или питања верујем да тада хоће да каже да је жестоко љут или жестоко запитан. Ваша порука у наставку говори да нисте ни погледали снимак, али сте зато жестоко запитани. О томе говорим. А никада и не држим "придике" о смирењу, бар не овде на форуму. Можда сте хтели да кажете да вам "попујем"? Ок, не бих више о томе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Ма све је у реду, али испада да Владикино излагање није битно и да он нешто погрешно говори а ви стављате чак три знака питања, ваљда, не би ли изразили своје чуђење што се Владика није сложио са тематиком филма. Наравно, ја и нисам говорио да филм не треба погледати и због тга сам и поставио линк ка сајту где се филм налази. На крају, не држим "придику", већ говорим о ономе што сам прочитао. Када неко стави три знака узвика или питања верујем да тада хоће да каже да је жестоко љут или жестоко запитан. Ваша порука у наставку говори да нисте ни погледали снимак, али сте зато жестоко запитани. О томе говорим. А никада и не држим "придике" о смирењу, бар не овде на форуму. Можда сте хтели да кажете да вам "попујем"? Ок, не бих више о томе... Па и јесте, ваша дужност да поучавате или народски речено да попујете, мени то одговара. Немам ја ништа против тога. Три упитника су стварно знак питања, али нема ускличника поред који би означио да је неко стварно љут. Ја кад сам љута не комуницирам, чекам да ме прође, да неби неко ни крив ни дужан покасирао моју љутњу. Толико ме је за сада избрусила наша Света Црква. Владикин снимак, стварно нисам до краја погледала, искрено речено, и то су били ти упитници, или моје питање, како то да му се тај филм не допада. ако негде буде, написмено, то предаванје прочитат ћу. Праштајте, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Могуће је да му се не свиди, као што се и другима није свидео. Такође, многим епископима се филм веома допао као и многим људима, зар не? То је добро јер говори да ми нисмо униформисани да нема потребе да сви исто размишљамо. Ово су периферне ствари и свако може да изнесе своје мишљење. Због тога и волим Цркву и чим неко крене да униформише по Цркви, то схватам као проблем. То имамо само у сектама. Плурализам мишљења је у овим ситуацијама веома пожељна ствар. Верујем да и људима који су радили филм значи критика коју је упутио Владика Давид, као и похвале који су упутили неки други Епископи (као на пример Владика канадски Георгије). Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 За ''лаика'' сјајно запажање, али ми се чини да твоја девојка вероватно није приметила да нигде не стоји квалификација у вези са ЦЕЛИМ народом. Врло је децидно пажња усмерена на оне који се НИСУ одазвали позиву светог Великомучаника Лазара. Осим тога, клетва овде није инструментализована као ''магична формула зла'' већ је она последица зломислија, злоречја и злодела (чега у нашем народу, нажалост, има на претек). Оштрица филма, по мом виђењу, усмерена је у том правцу. Но, било како било, нека је понешто и ''пренаглашено'', мислим да то не насрће на догматску вредност (ако се и о њој може говорити) а не супротставља се ни светоотачком искуству. А да побуђује и да провоцира различита осећања, то је тачно. Мени се чини да филм није прављен за духовно зреле и конфигурисане људе, већ за ону другу претежну и доминантну већину и да има функцију духовног расола за немаром и незаинтересованошћу опијени народ. Па, крајње је време да неко угрози ''пинковану'' (алузија на ТВ Пинк) свест и савест! Ми смо филм гледали само једном, и потрудићу се да чим ми време дозволи погледам бар још једном. То је било њено питање, тако да је вероватно она извела такав закључак, али ни ја нисам био далеко од тога. Надам се да ме ниси погрешно разумео. По мени, филм има више позитивних него негативних ствари, али су те позитивне можда могле доћи још више до изражаја да се употребио неки мало блажи приступ, поготово када је реч о онима који се још "траже" у вери. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светогорац Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Ми смо филм гледали само једном, и потрудићу се да чим ми време дозволи погледам бар још једном. То је било њено питање, тако да је вероватно она извела такав закључак, али ни ја нисам био далеко од тога. Надам се да ме ниси погрешно разумео. По мени, филм има више позитивних него негативних ствари, али су те позитивне можда могле доћи још више до изражаја да се употребио неки мало блажи приступ, поготово када је реч о онима који се још "траже" у вери. Мислим да је потребно видети га више него једном. Барем сам ја сваки наредни пут примећивао оно што нисам претходни пут. Али, наравно, не треба ни претеривати, да се не огади, што би рекли. Допало ми се мишљење о. Србе кад каже да није све за свакога, међутим, природа мас-медија је таква да не можеш ограничити ко ће видети. Тако, једну исту ствар виде и они који треба и који не треба. Шта да радимо кад не можемо ништа да радимо? (Шалим се). Наравно да те нисам погрешно разумео. Неки сматрају да је и ово благо. И опет исто: није све за свакога! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 ....Владикин снимак, стварно нисам до краја погледала, искрено речено, и то су били ти упитници, или моје питање, како то да му се тај филм не допада. e zbog ovakvog stava naseg naroda da cim pise da je nesto napravila npr "pravoslavna fondacija" (usput sa "vrlo" pravoslavnim imenom i logom Prijatelj Boziji) imamo tu situaciju da svaka susa i tmusa moze u Crkvi da radi sta hoce. tako smo iamli i pravoslavnog brata experta za ovo i ono, i pravoslavnog brata publicistu, i pravoslavna udruzenja studenata, i pravoslavne pokrete, i na kraju (njnovije) pravoslavne zaverenike (ko ne zna "Kosovski zavetnici"...) i svi redom rade protiv crkve. i mozes misliti kako je onda moguce da se nekom Episkopu to ne dopada? nego slava Bogu da izgleda imamo cvrstog u veri i hrabrog u reci Episkopa koji ce reci ono sta misli. da je bilo vise takvih ne bi imali Miroljuba Petrovica, Vladu dimitrijevica, Nomokanom Obraz i na kraju Kosovske zavetnike Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светогорац Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 e zbog ovakvog stava naseg naroda da cim pise da je nesto napravila npr "pravoslavna fondacija" (usput sa "vrlo" pravoslavnim imenom i logom Prijatelj Boziji) imamo tu situaciju da svaka susa i tmusa moze u Crkvi da radi sta hoce. tako smo iamli i pravoslavnog brata experta za ovo i ono, i pravoslavnog brata publicistu, i pravoslavna udruzenja studenata, i pravoslavne pokrete, i na kraju (njnovije) pravoslavne zaverenike (ko ne zna "Kosovski zavetnici"...) i svi redom rade protiv crkve. i mozes misliti kako je onda moguce da se nekom Episkopu to ne dopada? nego slava Bogu da izgleda imamo cvrstog u veri i hrabrog u reci Episkopa koji ce reci ono sta misli. da je bilo vise takvih ne bi imali Miroljuba Petrovica, Vladu dimitrijevica, Nomokanom Obraz i na kraju Kosovske zavetnike Ајд' сад све то исто понови, само да те цео свет разуме шта си хтео рећи (или питати). Нешто си ми, брате, много недоречен, нејасан и неодређен. Покушај са више краћих реченица. Да се не погубиш у дигим, као у претходном покушају Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Svetlopisni prikaz "kletva" ...može se svidjati ili ne.. Ali je relano tendeciozan i samim tim ne sadrži, niti može sadržati ikakvu dokumentarnost. Ovo je zapravo parafraza Vladikinih reči.. To medjutim, ne ukida mogućnost da se film nekome, ipak, dopada.. naprotiv.. ''Grand produkcija'' kao i slične, takodje ne mogu se nazvati umetničkim u muzičkom smislu.., ali za zgrtanje para su neprikosnoveni umetnici... i pri tom dopadaju se velikom broju srbadije.. $ta ćemo..vazda je tako bilo Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pravoslavna Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Мени се чини да филм није прављен за духовно зреле и конфигурисане људе, већ за ону другу претежну и доминантну већину и да има функцију духовног расола за немаром и незаинтересованошћу опијени народ. Па, крајње је време да неко угрози ''пинковану'' (алузија на ТВ Пинк) свест и савест! Pitala sam se kako reaguju svi ovi koji i inače gledaju Milana Tarota i idu kod vračara,a takvih je puno! Valjda je za njih pravljen film.:)Da im malo prikaže pravoslavni pogled na sve. Tako već ima smisla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Ајд' сад све то исто понови, само да те цео свет разуме шта си хтео рећи (или питати). Нешто си ми, брате, много недоречен, нејасан и неодређен. Покушај са више краћих реченица. Да се не погубиш у дигим, као у претходном покушају U Miroljuba Petrovica, dokazanog sektasa i hulitelja na Crkvu, su se svestenici kleli. taj covek je punio parohijske domove, cak je i sa amvona propovedao, na svetigori imao najvecu audio bibljoteku predavanja a samo zbog jedne stvari! zato sto je bio predstavlja kao pravoslavni expert i publicista i jos vaznije sto je cesao ljudima usi pricama koje su oni zeleli da cuju. e to je samo jedan primer kako to ide a ima ih mnogo. zato kada se nesto pojavi pod etiketom "pravoslavno" slusajte i otvorite oci jer je mnogo podmetanja i kvarenja vere. jesu ti ove recenice odgovarajuce duzine ili ti jos uvek nesto nije jasno? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светогорац Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 U Miroljuba Petrovica, dokazanog sektasa i hulitelja na Crkvu, su se svestenici kleli. taj covek je punio parohijske domove, cak je i sa amvona propovedao, na svetigori imao najvecu audio bibljoteku predavanja a samo zbog jedne stvari! zato sto je bio predstavlja kao pravoslavni expert i publicista i jos vaznije sto je cesao ljudima usi pricama koje su oni zeleli da cuju. e to je samo jedan primer kako to ide a ima ih mnogo. zato kada se nesto pojavi pod etiketom "pravoslavno" slusajte i otvorite oci jer je mnogo podmetanja i kvarenja vere. jesu ti ove recenice odgovarajuce duzine ili ti jos uvek nesto nije jasno? Није ми јасно какве везе Мирољуб Петровић има са филмом ''Клетва''. Претпостављам да си га употребио ради неког поређења. Дакле, што се твојих изражајних могућности тиче - и даље су врло скучене. А како читам, ароганција ти једино не мањка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Није ми јасно какве везе Мирољуб Петровић има са филмом ''Клетва''. Претпостављам да си га употребио ради неког поређења. Дакле, што се твојих изражајних могућности тиче - и даље су врло скучене. А како читам, ароганција ти једино не мањка. previse je na Istinu navalilo raznih Miroljuba zatim kojekakvih doktora tipa Tatjane Djerdjevic i slicnih sve samih entuzijasta pravoslavaca, koji eto zrtvuju svoje slobodno vreme i sredstva za dobro svih nas i za dobro Pravoslavlja. moja arogancija koja je priznajem ne mala je nista s' obzirom na njihovu aroganciju sa kojom oni nastupaju prema Crkvi koja im je na prvom mestu i dozvolila da "propovedaju". da li ce i ova "pravoslavna fondacija iz Kanade" biti samo jos jedna u nizu tih istih "entuzijasta", pokazace vreme, postoji vec prepoznatljiv scenario kampanje koja uvek na krajui zavrsava iscudjavanje nad postupcima Crkve i Episkopa implicirajuci neku apostaziju. daj Boze da je rec o dobroj nameri koja je uradjena na los nacin ali ovo iscudjavanje i odbijanje misljenja Episkopa koji je bio direktno pozvan da prokomentarise film a kome je usput budi receno (u svetovnom smislu) kinematografija bila profesija vec dosta govori samo po sebi. i onda sam ja arogantan.... pa jesam i nemam nikakav problem sa tim jer smatram to nuznim. Sophrosyne, Јефимија Крунић and Walter је реаговао/ла на ово 3 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 За ''лаика'' сјајно запажање, али ми се чини да твоја девојка вероватно није приметила да нигде не стоји квалификација у вези са ЦЕЛИМ народом. Врло је децидно пажња усмерена на оне који се НИСУ одазвали позиву светог Великомучаника Лазара. Осим тога, клетва овде није инструментализована као ''магична формула зла'' већ је она последица зломислија, злоречја и злодела (чега у нашем народу, нажалост, има на претек). Оштрица филма, по мом виђењу, усмерена је у том правцу. Но, било како било, нека је понешто и ''пренаглашено'', мислим да то не насрће на догматску вредност (ако се и о њој може говорити) а не супротставља се ни светоотачком искуству. А да побуђује и да провоцира различита осећања, то је тачно. Мени се чини да филм није прављен за духовно зреле и конфигурисане људе, већ за ону другу претежну и доминантну већину и да има функцију духовног расола за немаром и незаинтересованошћу опијени народ. Па, крајње је време да неко угрози ''пинковану'' (алузија на ТВ Пинк) свест и савест! Дакле,Светогорац,сјајно си ово написао...заиста. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука