Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Веома занимљива тема и моје мишљење је да је свакако за похвалу што се ради један филм овог типа. Наравно, потребно је чути и позитивну и негативну критику. Наравно, све треба примити најпре са смирењем а и са идејом шта и како даље радити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pravoslavna Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Aham...Sad vidim da ste već pričali o tome... Evo , pa Turci da nam budu primjer, po Njegošu oni imaju samo jednu kletvu. "Faraona istočnoga pred Đorđem se mrznu sile, Đorđem su se srpske mišce sa viteštvom opojile! Od Đorđa se Stambol trese, krvožedni otac kuge, sabljom mu se Turci kunu - kletve u njih nema druge. " Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 El, ovo beše kritika??? Ja ovo ništa ne razumijem, nit imam vremena poslušati do kraja, meni se film dopada i poruka i žalosna fabula našeg naroda, bez statista i stilista. А зашто три знака питања? Нервозни сте? Љути? Владика Давид се дуго бавио филмом и веома добро познаје уметност. То знамо бар ми који смопратили његове радове а и полагали испите код њега на факултету. То што ви немате времена да послушате до краја и што ништа не разумете је ваш проблем. То значи да је потребно да се образујете ако желите о овоме да говорите. Филм свакако треба да подлеже критици ( у овом случају једног веома цењеног и поштованог Епископа), Износе се ставови здраво за готово и филм се представља као документарни. Владика је показао у чему је проблем а то што ви немате времена и нешто сте љути на Владику Давида свакако ништа не значи у озбиљној критици. Иначе, озбиљна критика увек нуди решење. То је Владика Давид и казао. Ја не волим и не подносим кад неко критикује тек да би критиковао показујући свој лични неуспех и фрустрације. Критика је одлична ствар и ја веома волим када ми човек упути здраву критику, али и понуди решење. То је веома битно. Извини на мало тежим речима, али нема потребе да се стављају три знака питања. То, ако већ хоћете, није ни по правопису (а обашка што веома иритира). pravoslavna је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pravoslavna Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Drago mi je da nađoh ovaj link sa vladikom Davidom,pa mi sad jasnije... Mogli su staviti lijepo i ovaj stih iz "Posvete" Karađorđu,kad su sve nabrajali. "Zna Dušana rodit Srpka, zna dojiti Obiliće, al heroje ka Požarske, divotnike i plemiće, gle, Srpkinje sada rađu... Blagorodstvom Srpstvo diše... Bježi, grdna kletvo, s roda - zavjet Srbi ispuniše!" U Beču na Novo ljeto 1847. goda To bi bacilo malo sjaja na atmosferu filma. :ph34r: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Хришћанин Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Није проблем шта је Владика Давид рекао. Проблем је што је тек пола његовог излагања постављено на youtube, да ли случајно или намерно, и тек они који су били на промоцији филма у Крушевцу знају шта је изговорио до краја. О томе сведоче и речи сниматеља који је тај клип поставио: Jako mi je zao sto sam bio nemaran pa nisam oslobodio prostor na kartici to je razlog sto je ovo samo deo ove izuzetne besede koju je odrzao Preosveceni Vladika David na temu izgledanog filma "kletva". Jako sam srecan sto imam ovakvog Vladiku koji kroz ljubav iskazuje svoje misljenje. Zabelezio Slavisa Paunkovic. Пошто поседујем цео видео материјал снимљен са камере из публике, покушаћу сутра да поставим и други део Владикиног излагања, који је крајње помирљивим тоном изјавио да његов став не мора да обавезује аутора филма ни на који начин, нити да у његовом ставу треба гледати неприкосновену истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 https://www.pouke.org/forum/topic/15121-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%9b%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b4-%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%bc-%d1%84%d0%b8%d0%bb/page__view__findpost__p__503405 Овде је постављено у аудио формату. Нажалост, ми нисмо имали цео у видео формату, па ако имаш слободно постави, ми ћемо радо пставити овде. Није циљ свега овога критика ради критике и то сам већ нагласио. Дакле, разговарамо о филму као што би разговарали и о било којем другом филму. О овоме нарочито треба да разговарамо као правосдлавни хришћани јер се филм издаје као православни документарац и промовишу га православни епископи, сајтови, људи... Надам се да се слажете са тим. Да ли сте ви један од аутора филма? pravoslavna је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Хришћанин Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 На жалост, нисам један од аутора филма, али сам филм посматрао више пута, и свако наредно гледање ме је учврћивало у ставу да је филм потпуно реалан и веома далеко од сваке претенциозности. Схватио сам да је аутор узео реч клетва као синоним за дубину нашег посрнућа, и да не одступа, како му се овде приписује, ни на који начин од нашег православног предања, светоотачке речи и речи Божије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Ја ћу као потпуни лаик што се тиче критике и уметности изнети своје мишљење. Као прво, наравно бар по мени, види се да су филм правили људи који заиста желе да нашто промене, и да се народ "отрезни" и коначно крене правим путем, што је наравно за сваку похвалу. Садржи у себи у ово време неопходну опомену и подсетник на ствари којима и не размишљајући поклањамо превелику пажњу и које нас тако постепено одвајају од вере. Тако да је у том смислу можда пре намењен онима чија се вера није још увек учврстила да се "запитају" о својим циљевима и вредностима којима теже. Филм садржи у себи "нешто што те наводи на размишљање" и то је по мени такође велики плус. Недостатак је можда та друга крајност у коју се отишло, и то је оно што може да изазове одбојност. Нпр. Филм сам гледао са девојком која се тек упознаје са вером, и једноставно њој није било јасно зашто бисмо сви били под клетвом због нечега са чиме ми директно немамо везе... Mamica Forumska је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 зашто бисмо сви били под клетвом због нечега са чиме ми директно немамо везе... !? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Ја ћу као потпуни лаик што се тиче критике и уметности изнети своје мишљење. Као прво, наравно бар по мени, види се да су филм правили људи који заиста желе да нашто промене, и да се народ "отрезни" и коначно крене правим путем, што је наравно за сваку похвалу. Садржи у себи у ово време неопходну опомену и подсетник на ствари којима и не размишљајући поклањамо превелику пажњу и које нас тако постепено одвајају од вере. Тако да је у том смислу можда пре намењен онима чија се вера није још увек учврстила да се "запитају" о својим циљевима и вредностима којима теже. Филм садржи у себи "нешто што те наводи на размишљање" и то је по мени такође велики плус. Недостатак је можда та друга крајност у коју се отишло, и то је оно што може да изазове одбојност. Нпр. Филм сам гледао са девојком која се тек упознаје са вером, и једноставно њој није било јасно зашто бисмо сви били под клетвом због нечега са чиме ми директно немамо везе... Не знам коме је филм био намењен али верујем да је намењен ширем аудиторијуму. Управо, Твоја девојка је рекла оно што је казао и Владика Давид. Не можемо на један народ сваљивати колективну кривицу. Иначе, верујем да је име филма и мали маркетиншки потез. Кратко, јасно и нешто што ће свакога заинтересује, јер се наш народ генерално боји клетви. Јефимија Крунић and IgorEr је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светогорац Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Не знам коме је филм био намењен али верујем да је намењен ширем аудиторијуму. Управо, Твоја девојка је рекла оно што је казао и Владика Давид. Не можемо на један народ сваљивати колективну кривицу. Иначе, верујем да је име филма и мали маркетиншки потез. Кратко, јасно и нешто што ће свакога заинтересује, јер се наш народ генерално боји клетви. За ''лаика'' сјајно запажање, али ми се чини да твоја девојка вероватно није приметила да нигде не стоји квалификација у вези са ЦЕЛИМ народом. Врло је децидно пажња усмерена на оне који се НИСУ одазвали позиву светог Великомучаника Лазара. Осим тога, клетва овде није инструментализована као ''магична формула зла'' већ је она последица зломислија, злоречја и злодела (чега у нашем народу, нажалост, има на претек). Оштрица филма, по мом виђењу, усмерена је у том правцу. Но, било како било, нека је понешто и ''пренаглашено'', мислим да то не насрће на догматску вредност (ако се и о њој може говорити) а не супротставља се ни светоотачком искуству. А да побуђује и да провоцира различита осећања, то је тачно. Мени се чини да филм није прављен за духовно зреле и конфигурисане људе, већ за ону другу претежну и доминантну већину и да има функцију духовног расола за немаром и незаинтересованошћу опијени народ. Па, крајње је време да неко угрози ''пинковану'' (алузија на ТВ Пинк) свест и савест! Mamica Forumska and pravoslavna је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Оштрица филма, по мом виђењу, усмерена је у том правцу. Но, било како било, нека је понешто и ''пренаглашено'', мислим да то не насрће на догматску вредност (ако се и о њој може говорити) а не супротставља се ни светоотачком искуству. Мени се чини да филм није прављен за духовно зреле и конфигурисане људе, већ за ону другу претежну и доминантну већину и да има функцију духовног расола за немаром и незаинтересованошћу опијени народ. Па, крајње је време да неко угрози ''пинковану'' (алузија на ТВ Пинк) свест и савест! То је онда прави пуцањ у празно .. Зашто..? Па просторазложно што та ''доминантна већина'' пет пара не даје за овакве филмове, написе, литературу.. Њима осим ''пинка'' и сличних ''светила'' ништа не може привући пажњу .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 Мени се чини да филм није прављен за духовно зреле и конфигурисане људе, већ за ону другу претежну и доминантну већину и...тако даље...и томе слично као и с атим у вези... Узгред... делује потцењивачки, па макар се радило и о тзв. ''претежној и доминантној већини'' у срба... да ''уметност'' буде кориштена ''наменски'' за само одређене слојеве.. То је онда ''друга страна (''пинка'') медаље... а што овај филм успешно претендује да буде.. Гороломац .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 И после Пинка, Пинк... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Хришћанин Написано Децембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2011 фарисеји остају фарисеји... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука