Jump to content

Супсидијарност

Оцени ову тему

Препоручена порука

Остварење слободе захтева одговорно уређење живота по принципу супсидијарности. Због тога држава мора да се одрекне преузимања задатака које могу да обаве појединац или мање друштвене заједнице. Оно што грађанин може да уради сам, у породици или у добровољном заједништву с другима, треба да му се препусти. Идеја супсидијарности важи и у односима између мањих и већих заједница, као и слободних удружења и државних установа.

Појам супсидијарности се изводи из латинског субсидиум = «резерва, замена». Овим се наслућује основна идеја супсидијарности: мање друштвене јединице (појединац, породица итд.) треба да буду актери друштвеног живота, оне треба да сопственом одговорношћу уређују живот. Држава и надређене друштвене јединице јесу, за почетак, само «резерва», тј. делују тек када мање јединице нису у стању да живе одговорно. У односу на мање јединице, држава има тек помоћну и услужну функцију.

Принцип супсидијарности тако обухвата две компоненте: «приватно пре државног* и «мало пре великог«.

Др. Јохан Кристијан Кеке, Хришћанско - демократска идеја, Основни принципи, историја, организација, Фондација Конрад Аденауер, 2008,

Подели на овим сајтовима

Ово сам ја мало исекао (јер нисам хтео да постављам цео текст, али могу и то), реч је основним принципима ЦДУ. Супсидијарност је врло интересантан принцип и чак је и у ЕУ примењиван. Искрено, мислио сам да ће ти се допасти .smesko.

Подели на овим сајтовима

Супсидијарност је одличан принцип, само је Јоца промашио једну веома важну ствар. Ево да помогнем:

Остварење слободе захтева одговорно уређење живота по принципу супсидијарности. Због тога држава мора да се одрекне преузимања задатака које могу да обаве појединац или мање друштвене заједнице. Оно што грађанин може да уради сам, у породици или у добровољном заједништву с другима, треба да му се препусти. Идеја супсидијарности важи и у односима између мањих и већих заједница, као и слободних удружења и државних установа.

Појам супсидијарности се изводи из латинског субсидиум = «резерва, замена». Овим се наслућује основна идеја супсидијарности: мање друштвене јединице (појединац, породица итд.) треба да буду актери друштвеног живота, оне треба да сопственом одговорношћу уређују живот. Држава и надређене друштвене јединице јесу, за почетак, само «резерва», тј. делују тек када мање јединице нису у стању да живе одговорно. У односу на мање јединице, држава има тек помоћну и услужну функцију.

Принцип супсидијарности тако обухвата две компоненте: «приватно пре државног* и «мало пре великог«.

Др. Јохан Кристијан Кеке, Хришћанско - демократска идеја, Основни принципи, историја, организација, Фондација Конрад Аденауер, 2008,

Видиш ли проблем у овоме што сам подвукао?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Поента је да "преношење права" иде од појединца ка држави, а не од државе ка појединцу. Није држава та која се "одриче" и нама "препушта" ствари које, ето, и ми неодговорни можемо сами да урадимо. Ми препуштамо држави неке ствари за које нам се можда више исплати да тако организујемо, бар за сада.

Супсидијарност је одличан принцип, али исто тако га треба поставити на исправне темеље.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па није он рекао (бар у овом цитираном тексту) да право треба да се пренесе са државе на појединца (уопште није тема право), него да држава треба да препусти то и то појединцима. Не видим шта је ту проблем. Неко ко пише из тренутног стања које влада на терену само тако и може да напише. Он не пише са позиција неке групе која је решила да прави државу (као што су радили Џеферсон и екипа), већ пише у тренутку када су постојеће државе већ преузеле превише. Ово писаније је више политички програм него философско дело.

Подели на овим сајтовима

Ово писаније је више политички програм него философско дело.

Да, основни принципи ЦДУ. Навео сам и извор. Иначе, супсидијарност води порекло из социјалног учења РКЦ. Примењује се између осталог и у немачкој економији и ЕУ законодавству http://en.wikipedia....opean_Union_law

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...