Miriam R. ميريام Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 ابو حنا مسيحي سوري يقدم 'النصح' للمعارضين السنة 2012-07-23 بالقرب من حماة (سورية) ـ ا ف ب: بصوت محشرج بسبب السجائر التي يدخنها بشراهة وببساطة ماكرة محببة يقول ابو حنا وهو مسيحي سوري في الستين من العمر 'انا متمرد منذ 1970' مع تولي حافظ الاسد، والد الرئيس الحالي، السلطة. وفي المنطقة الريفية الخلابة المحيطة بمدينة حماة (وسط) يقدم ابو حنا 'النصائح' لنحو 30 معارضا مسلحا في مبنى يجسد خصائص كل معاقل حركة التمرد من قذارة وفوضى عارمة وتكدس للمقاتلين وللاسلحة والذخيرة التي تمتلىء بها ارجائه. وفي الساعة الحادية عشرة يظهر ابو حنا بشاربه الكثيف وحجمه الصغير ليوقظ المعارضين الذين بدت على وجوههم اثار التعب نتيجة السهر حتى الفجر في شهر الصيام فيقول له احدهم متعجبا 'كيف تصحو في هذا الوقت!' ليرد عليه هذا المعلم السابق للغة الانكليزية مبتسما 'انا مسيحي ولا اصوم رمضان'. ويوضح ابو حنا وهو اسم مستعار اتخذه لاسباب امنية 'انا ضد الديكتاتوريات العسكرية. انا ناشط سياسي'. ويؤكد ابو حنا انه 'شارك في الثورة منذ اذار (مارس) 2011' موضحا 'في البداية كنا نتظاهر سلميا. لكنهم كانوا يطلقون علينا النار. ماذا كان امامنا سوى حمل السلاح؟'. وسرعان ما يستدرك قائلا 'انا لست مقاتلا. فقد اصبحت اكبر سنا من ان استطيع ذلك، ولدي احفاد!'. ويوضح ان دوره يتمثل في تقديم النصح قائلا 'انا اوجه الثوار واقدم لهم النصائح. معظمهم شبان بلا خبرة في الحياة وفي حاجة لمن يرشدهم. وبدون التوجيه والنصح يمكن ان يرتكبوا افعالا سيئة'. وردا على سؤال عن ماهية هذه 'الافعال السيئة' يلزم ابو حنا الصمت قبل ان يجيب 'لا شيء محدد. يمكن مثلا ان يتقاتلوا فيما بينهم'. وقد جلب عليه نشاطه السياسي المتاعب في عهدي الاسد الاب والابن: اعتقالات واستجوابات لكن كل مرة كان يخلى سبيله لكونه مسيحي الذي يمنحه نوعا من الحماية ويقول 'لم اتعرض للتعذيب. اليوم يبحثون عني لقتلي والقاء التهمة على الثوار. لقد حاولوا ذلك مرتين بالفعل'. حتى عائلته التي بقيت في المدينة الخاضعة لسيطرة القوات النظامية لم تتعرض لاي اضطهاد او مضايقات خلافا لما تتعرض له اسر المعارضين السنة الذين يشكلون غالبية السكان (80 بالمئة) وبالتاكيد ايضا غالبية المعارضين. ويقول ابو حنا ان 'النظام يحرص بشدة على عدم اعتقال المسيحيين واظهار انهم يدعمونه. يريدون ان يظهروا ان كل المتمردين سنة. لذلك يقتلون المتمردين المسيحيين ويتهمون +المجموعات الارهابية+ بقتلهم'. ويؤكد انه 'حتى وان كانت الاغلبية المسيحية بقيت بعيدة عن المعارك فذلك بسبب كونها اقلية (ما بين 5 بالمئة و7 بالمئة من السكان) ولخوفها من التعرض للذبح لكنهم لا يدعمون الاسد. انهم فقط يشعرون بالخوف. لكن هناك شبانا مسيحيين يقاتلون النظام في حماة وحلب وحمص'. اما بالنسبة للمقاتلين السنة 'فهم سعداء باظهار ان ثورتهم ليست حربا طائفية' كما يقول ابو حنا. ويرد قائد مجموعة المقاتلين ويدعى ابو محمد 'هو مسيحي لكن لا فرق بين المسلمين والمسيحيين بالنسبة للثوار'. ويضيف ابو عمر وهو اخواني ذو لحية حمراء طويلة ان 'المسلمين والمسيحيين اخوة وسنبني معا سورية الجديدة' وهو يعانق ابو حنا في مشهد يبدو متصنعا الى حد. ويرد ابو حنا التحية 'السلفيون اناس مسالمون. قد يبدون جهلاء لكنهم اناس طيبون اعني في سورية ولا اتحدث عن القاعدة فهناك فارق كبير'. ولابو حنا بالفعل تصوره بالنسبة للمستقبل 'بعد انتصار الثورة بستة اشهر ستجرى انتخابات ديموقراطية. ساصبح عضوا في البرلمان وساعمل على قطع العلاقات الاقتصادية مع روسيا' التي تقدم السلاح للنظام. imate google prevoditelj i prevedite ovaj tekst naći ćete da oni koji ubijaju krščane Sirije su snage režima da bi privolile krščane da sa njima se bore(ima ih oko 17 posto). Veliki broj krščana se bore sa Sirijskom gerilom protiv diktatorskog režima. To nije istina..Kršćane ubijaju islamisti koji žele preuzeti vlast. Velika većina kršćana podržava sadašnji režim. Bez obzira na Al ASSADA da nije njega od kršćana ne bi bilo ni K u Siriji. Treba reći istinu, a istina je ako padnemo u ruke islamista da smo gotovi!!! Gaša, Јесењин, obi-wan and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јесењин Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Колико је у свему овоме западне пропаганде? И зашто прозивају само једну страну? Као да побуњеници не добијају оружје од великих сила и као да тим истим оружјем не руше цркве (случајно или намерно). Мислим да ће стање у Сирији бити још горе ако Асад преда власт... Све је ствар одлуке великог-брата... radanich је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 To nije istina..Kršćane ubijaju islamisti koji žele preuzeti vlast. Velika većina kršćana podržava sadašnji režim. Bez obzira na Al ASSADA da nije njega od kršćana ne bi bilo ni K u Siriji. Treba reći istinu, a istina je ako padnemo u ruke islamista da smo gotovi!!! Не каже се "Кршћани" већ Хришћани. Кршћанин је поборник крста а Хришћанин је онај што верује у Христа... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Колико је у свему овоме западне пропаганде? И зашто прозивају само једну страну? Као да побуњеници не добијају оружје од великих сила и као да тим истим оружјем не руше цркве (случајно или намерно). Мислим да ће стање у Сирији бити још горе ако Асад преда власт... Све је ствар одлуке великог-брата... Nisi u pravu.Hriščani u arapskom svijetu su preko hiljadu godina bili pod vlašću islamista i ostali su i opstali su.Dok sada tamo u Siriji režimske vlasti uibjaju sve redom.U gradu Homsu je značajna hriščanska populacija i tamo se najžešće borbe vode.Do sada u tom gradu samo u njemu je načinjena šteta veće od devet milijardi dolara.A o ljudskim žrtvama da i ne pričam.Hriščani i muslimani tamo u toj državi žive zajedno preko hiljadu godina i ti odnosi nisu poremećeni ni danas.I jedni i drugi zajedno se bore za oslobođenje od barbarskog predsjednika. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Hriščani u arapskom svijetu su preko hiljadu godina bili pod vlašću islamista i ostali su i opstali su. Opstali su zahvaljujući Bogu, a ne ,,milosti" islamističkih vlasti... keka and ratko је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Не каже се "Кршћани" већ Хришћани. Кршћанин је поборник крста а Хришћанин је онај што верује у Христа... Kako gdje..ovdje gdje ja živim kaže se kršćani..no, zar je ti uopće bitno ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Nisi u pravu.Hriščani u arapskom svijetu su preko hiljadu godina bili pod vlašću islamista i ostali su i opstali su.Dok sada tamo u Siriji režimske vlasti uibjaju sve redom.U gradu Homsu je značajna hriščanska populacija i tamo se najžešće borbe vode.Do sada u tom gradu samo u njemu je načinjena šteta veće od devet milijardi dolara.A o ljudskim žrtvama da i ne pričam.Hriščani i muslimani tamo u toj državi žive zajedno preko hiljadu godina i ti odnosi nisu poremećeni ni danas.I jedni i drugi zajedno se bore za oslobođenje od barbarskog predsjednika. To nije istina..ovo je propaganda koju šire islamisti..Zahvaljujući Assadu kršćani imaju jednaka prava kao i muslimani koji su većina..U Homsu nije većina kršćana, niti se bore na strani gerile.To su laži. Kršćani zdušno podržavaju Assada, a neki manji ekstremi koji ne drže do svog kršćanstva niti k, priključuju se islamistima, koji su im napunili glavu. Ne piši ne istine..Islamisti i kršćani se ne bore na istoj strani, hvala Bogu! A ako Damask padne, kršćani su gotovi i to je istina , a sve drugo su laži. Дејан, МАРКО Мaленчић and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Не каже се "Кршћани" већ Хришћани. Кршћанин је поборник крста а Хришћанин је онај што верује у Христа... Neki veruju u Krista Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Evo kršćani ne podržavaju Assada, ovo mi šalju svaki dan.. Zoran Pavic је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 To nije istina..ovo je propaganda koju šire islamisti..Zahvaljujući Assadu kršćani imaju jednaka prava kao i muslimani koji su većina..U Homsu nije većina kršćana, niti se bore na strani gerile.To su laži. Kršćani zdušno podržavaju Assada, a neki manji ekstremi koji ne drže do svog kršćanstva niti k, priključuju se islamistima, koji su im napunili glavu. Ne piši ne istine..Islamisti i kršćani se ne bore na istoj strani, hvala Bogu! A ako Damask padne, kršćani su gotovi i to je istina , a sve drugo su laži. Ne vredi, nasim muslimanima sa foruma ovo dzabe govoris, njima je jednostavno servirana jedna verzija, i to je to, oni je brane po svaku cenu, bez obzira na brdo ociglednih dokaza (od vesti do ocevidaca) koji jasno govore nesto sasvim suprotno... Zoran Pavic and Иринеј је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Ne vredi, nasim muslimanima sa foruma ovo dzabe govoris, njima je jednostavno servirana jedna verzija, i to je to, oni je brane po svaku cenu, bez obzira na brdo ociglednih dokaza (od vesti do ocevidaca) koji jasno govore nesto sasvim suprotno... možda za to dobijaju platu.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Evo koja je slika na zidu u uredu pokojnog svečenika;) Zoran Pavic је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 ...И зато треба тог свештеника убити. Не може он да има на зиду шта он хоће. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 ...И зато треба тог свештеника убити. Не може он да има на зиду шта он хоће. Zato je i ubijen.Ne zbog slike, nego poruka Crkvi koja podrzava Al Assada obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 Evo koja je slika na zidu u uredu pokojnog svečenika;) Zato je i ubijen.Ne zbog slike, nego poruka Crkvi koja podrzava Al Assada Jasno kao dan coveku koji ima oci da vidi... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука