Ромејац Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 Ирачка лекција тера САД од интервенције у Сирији Упркос помињању употребе хемијског оружја, хуманитарној кризи и успону исламиста међу побуњеницима, Американци не желе да ратују Ни после две године од сукоба у Сирији, Американци не желе да војно интервенишу Вашингтон – Лоше вести из Сирије ове недеље сустижу једна другу. Прво су Асадов режим и побуњеници једни друге оптужили за употребу хемијског оружја, „Вашингтон пост” је у уторак објавио анализу која показује да у устаничким редовима расте утицај радикалних исламиста који на територијама под њиховом контролом примењују шеријатске законе, а потом је један високи функционер УН тамошњу хуманитарну ситуацију прогласио „неописиво драматичном”. У сличним околностима раније, у Америци би расли притисци за оружану интервенцију, по сценарију који смо 1999. искусили и на сопственој кожи. Неколико америчких ратова почињало је управо оваквим припремним радњама: режим би био оцрњен за кршење људских права, наспрам тога би била нека тешка хуманитарна драма, медији би дали свој допринос узбуњивању јавности, а политички притисак би извршио и Конгрес. Овога пута све је слично што се тиче описа ситуације, али данашњи амерички консензус је да интервенција не долази у обзир. Председник Барак Обама, у посети Израелу и палестинским територијама, изјавио је само да се вести о употреби хемијског оружја истражују, мада је рекао и да би, посегне ли Башар ел Асад заиста за хемијским арсеналом који несумњиво поседује, то била „црвена линија”. Али шта ако сиријски режим пређе преко те линије? Над Сиријом је дебела сенка десетогодишњице ирачког рата, у коме је Америка за скоро девет година потрошила много новца, угледа и животе око 4.500 својих војника да би постигла – апсолутно ништа. Због тога мало ко овде има апетита да се уђе у рат у још једној исламској земљи, рат који би можда имао, као и у случају Ирака, јасне циљеве, али крајње непредвидљив ток и исход. У околностима када је буџетски дефицит главна тема на унутрашњој политичкој сцени, нико више није вољан ни да рат води „на кредит”: да паре позајмљује од Кине, да би их трошио да још једну страну нацију доведе у ред. Поготово што се „изградња нације” све чешће помиње и као унутрашња потреба саме Америке. Ово расположење се веома јасно видело у Конгресу, у овонедељној расправи у Комитету за спољне послове Представничког дома, где су посланици обе партије, али и представници владе које су пропитивали, били веома скептични, па и категорични у одбијању могућности да САД постане директан актер сиријског грађанског рата. „Већ је речено да САД нема добру опцију у Сирији, и то је вероватно тачно”, констатовао је председник Комитета Ед Ројс, републиканац из Калифорније, образлажући да је тамо све „екстремно непредвидиво”. За Ројсовог партијског колегу Адама Кинцигера из Илиноиса, сиријска ситуација је „тешка дилема”. „Поштено говорећи, не знам шта је решење”, искрено је признао. Још један републиканац, Даг Колинс из Џорџије, страхује да је Америка „поново на путу на којем ће пожњети старе проблеме”, али је, по њему, то „нешто што себи не можемо да приуштимо у следећих 20 година”. Занимљиво је да су републиканци, који се сматрају „јастребовима” у спољној политици и заговорницима интервенционизма, овога пута опрезнији од демократа. И то упркос драматичној чињеници да је у сиријском сукобу већ погинуло око 70.000 људи, а број интерно расељених и избеглица у суседним земљама близу пет милиона. „Ми морамо да уважимо лекције из Ирака”, рекао је Скот Пери, такође републиканац из Пасадене, „и ми не желимо да садашња влада понови грешке неких претходних”. Околност да у редовима побуњеника јачају исламисти разлог је да Вашингтон буде опрезан и кад је реч о директном наоружавању побуне. Обама је међутим, јавности на Блиском истоку, али и сопственој, појаснио да све то не значи да Америка ову кризу посматра незаинтересовано и скрштених руку. Помогли смо да се Асад изолује, обезбедили смо стотине милиона долара хуманитарне помоћи и са другим земљама сарађивали „да се покрене политичка транзиција” у Сирији, рекао је он. САД дакле решавање унутрашњих проблема у Сирији препушта Сиријцима. То је велика промена у моделу понашања главне суперсиле света, промена која показује да је другачија не само она – него и свет. Извор: Политика Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 To su sve priče..SAD financira plaćenike koji već polako odlaze jer vide da od tog tamo nema ništa. Više im se islati po Saharskoj Africi raditi gluposti..A to što SAD plasira ovakve priče, to ionako više nitko ne shvaća ozbiljno ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 http://www.islambosna.ba/vijesti/vijesti-svijet/43565-iz-minute-u-minutusirija Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 Dve hriscanke na demonstracijama u Beogradu... Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Сарачевић Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 Кључна Реч у Београду, да су тамо вероватно би их убили, такви смо ти ми Хришћани... Зло добра донети не може! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 https://www.facebook.com/photo.php?v=572187266132398&set=vb.100000233882051&type=2&theater Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 https://www.facebook.com/photo.php?v=572187266132398 Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 Ogromna vecina hriscana Siriji je za opoziciju i protiv tiranina Besara... Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 23, 2013 Пријави Подели Написано Март 23, 2013 U Beogradu je prosvjedovala balavurdija. Ne znam po čemu netko zaključuje da su to kršćanke..Svašta!Pa da i jesu, što se trebam ravnati i biti mi mjerilo nekakve budaletine. Ne treba nama vaša propaganda. Mi smo živi svjedoci što islamisti tamo rade pod krinkom demokracije. A te vjesti iz Bosne okači mačku o rep. Ionako ih ne shva nitko ozbiljno. Usrered Damaska islamisti su unistili džamiju i ubili imama koji je podrzavao Assada. I to sunitsku džamiju.Rto to govori sve o pobunjenicima i njihovoj borbi za demokraciju. Nadamo se da će Assad im to vratiti nazad, ako treba i kemijskim oruzjem jer ovakva stoka jedino to i zaslužuje, pa i puno gore. ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 24, 2013 Пријави Подели Написано Март 24, 2013 Ogromna vecina hriscana Siriji je za opoziciju i protiv tiranina Besara... А ти си их особно анкетирао? Шта ће после свега бити са оном "мањином" хришћана која није за "опозицију и ослободиоце", ако ови победе у грађанском рату? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 24, 2013 Пријави Подели Написано Март 24, 2013 Ma to su lazi..radije bi gledali 100 bashara nego ovakve mursije..sto ce s nama biti.. nece nas biti..vec nas istrebljuju kuda stignu.. a svijet neka i dalje siri lazi i placa islamiste da rade to sto rade..lakse im je krscane primiti kao izbjeglice nego tolike muslimane kojih je puno puno vise.. kao da oni drze do krscanstva..izbacili su sve sto je krscansko..a otvorili vrata divljacima koji ce nas satrati zajedno sa zapadom ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Њујорк Тајмс: ЦИА војно помаже сиријске побуњенике ЊУЈОРК –Арапске нације и Турска уз помоћ ЦИА знатно су увећале војну помоћ сиријским побуњеницима последњих месеци, пише данас „Њујорк Тајмс”. Лист наводи, позивајући се на неименоване званичнике и команднате побуњеника, да је више од 160 авиона са војним теретом слетело на аеродром у близини Анкаре и друге турске и јорданске аеродроме. Амерички обавештајци су помогли арапским владама да купе оружје, а нашли су се и код реализације велике поруџбине од Хрватске, наводли лист и додаје да су они били ти који су проверавали ко је подобан од команданата и група побуњеника да добије оружје, пренео је АФП. Турска у великој мери надгледа комплетну ствар и организјује превоз оружја преко своје земље, наводи лист. Према мишљењу Хуга Грифитса из Стокхолмског Института за истраживање међународног мира, до сада је пребачено око 3500 тона војне опреме. „Интезитет и учесталост ових летова указују да је реч о добро планираној и координисаној војној логистичкој операцији”, истакао је он. Политика Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Све јачи гласови за интервенцију САД у Сирији ВАШИНГТОН – Председавајући Комитета за обавештајне послове америчког Конгреса Мајк Роџерс изјавио је да је дошло време за интервенцију Сједињених Америчких Држава у Сирији, оценивши да се прешло преко црвене линије коју је Вашингтон поставио. Републикански конгресмен из Мичигена тврди да је режим Башара ал Асада у последње две године користио хемијско оружје против побуњеника током сукоба. Председник САД Барак Обама је приликом недавне посете Израелу изјавио да би дошло до промене у политици његове администрације ако би се у грађанском рату који бесни у Сирији употребило хемијско оружје. ''Мислим да је потпуно јасно да је црвена линија пређена. Све је више доказа да је Асадов режим употребио бар мали део свог хемијског оружја'', рекао је конгресмен Роџерс, током данашњег гостовања на СиБиЕс (ЦБС) телевизији. Према његовим речима, сукоб се сада прелива на израелски праг. Наши пријатељи из Арапске лиге су незадовољни што нема америчког вођства за решење ове блискоисточне кризе , казао је конгресмен. Он сматра да САД не би требало да се укључе у рат са великим бројем трупа, већ да мале групе специјалних јединица тренирају и опреме сиријску опозицију да би се ефикасније супротставила владиним снагама. Политика Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 zato kazem..kemijskim oruzjem na bandu.. <iframe src="http://www.facebook.com/video/embed?video_id=354986711278134" width="400" height="300" frameborder="0"></iframe> ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 To sto ponavljas je protivno Hriscanstvu Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука