Гости Guest Написано Јул 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Проф. Др Јован М. Фундулис ЦЕЛИВ МИРА Целивање народа на литургији данас се потпуно изгубило. Сачувано је само између свештеника када саслужују. Целивање се врши крстообразно и свештеници целивају један другом руку, достојанствено, без журбе, и пре свега без претеривања у испољавању смирења. Целив се покрива појањем псаламског стиха „Љубићу Те, Господе..." (Пс. 17, 1), споријим ритмом, онолико колико траје целивање. Када служи само један свештеник, па према томе нема целивања, одговор народа представља антиципирање исповедања вере, опет у контексту јединства вере и заједнице љубави, коју символизује целивање („Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу једносуштну и нераздељиву"). извор фотографије Драшко, Grizzly Adams and Биљана је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 То је веома леп обичај, али није се изгубио потпуно - има га још увек у неким помесним Црквама, видео сам у антиохијској. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 To je i meni palo par puta na pamet da bi bilo lepo "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 То је веома леп обичај, али није се изгубио потпуно - има га још увек у неким помесним Црквама, видео сам у антиохијској. ..., а ово фотка је са извора Александријске патријаршије и то мећу црнцима! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Много лепо, то баш зближава људе и превазилази ону "резервисаност" коју имамо према другима, посебно када се не познајемо. За наше време посебно важно. Јер већ си неког додирнуо, целивао, шта више може да ти се деси... Драшко, nishizawa and feeble је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 To je i meni palo par puta na pamet da bi bilo lepo било би прелепо али када би се овај обичај поново поваратио одмах би кренула паљба "ревнитеља" - гле , ево нове "новотарије" , шта нам папа уради , новотарци уђоше у унију са јеретицима... nishizawa and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 @ZvonkoM ту би се десила непријатна ситуација кад би то покушао са оним људима који дођу да запале свећу пар пута годишње или са некима који не схватају шта то значи. Апропо и оне твоје теме... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 šta će da misle ovi, oni, ne znam dal je to toliko bitno razumem da će mnogi svašta da pomisle, prokomentarišu, iskreno ne znam ko su ti "starotarci", priznajem nisam upućen čovek dok se boji i strahuje za tuđe "paljbe" , mišljenja, reakcije..........uopšte ne živi izvinjavam se, nisam stručnjak za Crkvena pitanja, ali fali nam neke bliskosti na Liturgiji, među nepoznatima, ako sam dobro razumeo i Zvonko je na to mislio jedan takav gest otopio bi mnoge uzdržanosti, hladne poglede, srca na kojima se uhvatio ledeni prekrivač (i sebe nalazim u opisima) Grizzly Adams, feeble, Биљана and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2012 Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 @ZvonkoM ту би се десила непријатна ситуација кад би то покушао са оним људима који дођу да запале свећу пар пута годишње или са некима који не схватају шта то значи. Апропо и оне твоје теме... Па да, зато треба уредити тако да заједница има своју приватност и да не може свако да ту случајно "залута". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2012 Не змам како где по осталим епархијама, код мене је почео Целив мира мећу чтечевима и ипођакона ван олтара заједно са ђаконима! Grizzly Adams and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука