Jump to content

Za Crkvu nema neželjene trudnoće

Оцени ову тему

17 члановâ је гласало

1. 1. Da li je opravdano?

2. 2. Koliko su roditelji spremni na izazov?

Препоручена порука

Mozda nije lose da pomenem da sam i dalje nacelno protiv abortusa.

Realno i sada si samo simpaticna grudvica celija (samo malo veca), i nista vise... Heheheh zanimljive su te analogije...

Sta mozemo da kazemo o ovoj osobi sa slike?

4cell1.jpg

Pitanje je i za malinu, takodje.

@malina

1) Ne mesam babe i zabe. Kako se spakuje licnost u cetiri ljudske celije sa gornje slike? To sto mozemo da ukazemo na lanac dogadjaja koji dovode do formiranja coveka ne znaci da je vec prva karika lanca formiran covek, osim ako procenimo da taj lanac pocinje sa formiranom licnoscu. Hajde da pretpostavimo da se i spakuje nekako, kakogod, koje osobine licnosti mozemo da prepoznamo u te cetiri celije?

2) Vec sam rekao da je vazniji taj odnos buducih roditelja prema tom zigotu nego sto je tih nekoliko celija zivo. To sto parovi koji ne mogu da imaju dece vide ceo svet u toj tackici je plemenito, ali to je njihov jodnos prema tackici. Ako mi pokazes analogni odnos tackice prema buducim roditeljima, priznacu da sam je omalovazio i izvinicu se u tri posta sa najkrupnijim mogucim slovima ofarbanim u crveno, pa neka me banuju! To sto Aleksandar smatra da sam ja i sada na nivou tckice/grudvice, ne samo sto ne znaci da je to tako, nego sam siguran da ni on u to ne veruje. To je bolji primer omalovazavanja, ali ovo je forum i to je sve regularno i nema ljutis! :)

I ti i ZvonkoM (nocas, mozda ce da kaze koju kasnije) ste propustili da se osvrnete na onaj deo price Sema Harisa o cesanju nosa i unistavalju epitelnih celija koze koje imaju potencijal da se razviju u coveka.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Mozda nije lose da pomenem da sam i dalje nacelno protiv abortusa.

Свакако, ја само хоћу да покажем да је тај став и сасвим доследан, за разлику од супротног који је контрадикторан.

I ti i ZvonkoM (nocas, mozda ce da kaze koju kasnije) ste propustili da se osvrnete na onaj deo price Sema Harisa o cesanju nosa i unistavalju epitelnih celija koze koje imaju potencijal da se razviju u coveka.

Оне "имају потенцијал", али тај процес још увек није покренут. Ако их оставиш на миру оне никада неће постати човек.

Зигот је већ "почео да живи", процес је кренуо. Ако га оставиш на миру он ће постати човек.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Оне "имају потенцијал", али тај процес још увек није покренут. Ако их оставиш на миру оне никада неће постати човек.

Зигот је већ "почео да живи", процес је кренуо. Ако га оставиш на миру он ће постати човек.

Ali kad oplode jajnu celiju i drze je u onoj petrijevoj soljici u hranljivom rastvoru, sta se tu desava? Je l se oni zezaju sa nekom osobom koja zesce propati na tom komadu stakla?

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

У овим дискусијама многи учесници нису једноставно интелектуално искрени, па се расправља о три различите теме.

1. Да ли је абортус моралан или неморалан

2. Да ли је абортус убиство или није убиство

3. Да ли абортус треба бити законски дозвољен или забрањен.

Моји одговори су:

1. Неморалан

2. Није убиство

3. Законски дозвољен.

Сперматозоид је почео да живи. Ако га пустиш да дође до јајне ћелије то ће постати човек.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ako ga ostavis na miru mozda budu i dva coveka, ko zna! To je isto pomenuto u onom insertu...

Подели на овим сајтовима

Ali kad oplode jajnu celiju i drze je u onoj petrijevoj soljici u hranljivom rastvoru, sta se tu desava? Je l se oni zezaju sa nekom osobom koja zesce propati na tom komadu stakla?

То је етички веома осетљиво питање (негде смо већ разговарали о томе), али не мења ствар када је у питању природан процес изван лабораторије. Научник има племенит циљ - да пронађе лек за неку болест или да помогне неком пару да зачне. Он покушава да спаси живот, не да га прекине зато што је неодговоран и лењ. То су две сасвим различите ствари и намере.

У овим дискусијама многи учесници нису једноставно интелектуално искрени, па се расправља о три различите теме.

Нажалост тако је. На пример:

Сперматозоид је почео да живи. Ако га пустиш да дође до јајне ћелије то ће постати човек.

Па није, као што сам кажеш - мораш прво да га "пустиш" да дође до јајне ћелије.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ako ga ostavis na miru mozda budu i dva coveka, ko zna! To je isto pomenuto u onom insertu...

Па да, али свакако ће наставити да живи и развија се.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па није, као што сам кажеш - мораш прво да га "пустиш" да дође до јајне ћелије.

Па и јајну ћелију мораш да пустиш да се развије, мора гомила ствари да се уклопи да би се то уопште развило у стадијум фетуса.

Питај дарка да ти наброји колико ствари.

Ја констатно на теми причам... много је жена онда убица јер је много жена "испишкило" оплођена јаја.

Т.ј особе које су кренуле да се развијају како ти кажеш, живот у процвету.

ја искрено не могу да будем толико неискрен и да правим изузетке за сваки реални пример који ми се не уклапа у теорију називајући абортус убиством.

-----

А мало ти је јаја*ски ово да сам ја пример, јер сам тамо једноставно навео шта је пример.... јер не знам да ли дискутујемо о томе да ли треба бити законски дозвољен да ли је моралан или је неморалан... па самим тим и концепт поста не могу да саставим.

Подели на овим сајтовима

1. Да ли је абортус моралан или неморалан

2. Да ли је абортус убиство или није убиство

3. Да ли абортус треба бити законски дозвољен или забрањен.

Моји одговори су:

1. Неморалан

2. Није убиство

3. Законски дозвољен.

Moji odgovori su:

1. U zavisnosti od situacije, nemoralan ili amoralan.

"2. Није убиство

3. Законски дозвољен."

Подели на овим сајтовима

Па и јајну ћелију мораш да пустиш да се развије, мора жена да се храни добро, мора гомила ствари да се уклопи да би се то уопште развило у стадијум фетуса.

Питај дарка да ти наброји колико ствари.

Ја констатно на теми причам... много је жена онда убица јер је много жена "испишкило" оплођена јаја.

Сасвим је различито када се природан процес сам прекине или ако га неко прекине намерно. Ако се ја разболим и умрем, то је природна ствар и нико није крив. Сасвим друга ствар је ако ме неко убије из мржње, похлепе итд.

Исто је са спонтаним прекидом трудноће и абортусом.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Сасвим је различито када се природан процес сам прекине или ако га неко прекине намерно. Ако се ја разболим и умрем, то је природна ствар и нико није крив. Сасвим друга ствар је ако ме неко убије из мржње, похлепе итд.

А ако те је неко ударио колима јер су му отказале кочнице? Убиство.

Видиш Звонко лако је пружати абстрактну ситуацију и филозофирати о абортусу. Поента је када дође до правих примера. Сваки абортус има причу и разлог иза себе.

Сада када вам дам прави пример абортуса - ви крећете да ми причате то је изузетак, то је изузетак.

Исто је са спонтаним прекидом трудноће и абортусом.

Оба случаја су абортус, питање је воље да ли је са вољом или без воље.

Подели на овим сајтовима

То је етички веома осетљиво питање (негде смо већ разговарали о томе), али не мења ствар када је у питању природан процес изван лабораторије. Научник има племенит циљ - да пронађе лек за неку болест или да помогне неком пару да зачне. Он покушава да спаси живот, не да га прекине зато што је неодговоран и лењ. То су две сасвим различите ствари и намере.

Pa ni svi abortusi nisu isti: klinka odvaljena od alkhola koja se povatala na zurci ili kurva koja ide na ko zna koji abortus po redu ili bolesna zena koju je silovao manijak u liftu i koja moze da strada ako nastavi da nosi plod...

Ja samo tvrdim da u tim pocetnim fazama razvoja ljudskog embriona nema nikog u tim celijama ko bi osetio patnju. To sto je zivo i sto biologija + hemija + fizika rade svoje i sto to mozda moze da se razvije u osobu nije neki posebno vazan argument. Vaznija mi je perspektiva osoba koje mogu da osecaju&misle&delaju nego perspektiva vakuole ili celjijskog jezgra ili cele celije.

Подели на овим сајтовима

А ако те је неко ударио колима јер су му отказале кочнице? Убиство.

Па наравно, возач је одговоран за стање и безбедност својег аутомобила. И по закону је тако.

Видиш Звонко лако је пружати абстрактну ситуацију и филозофирати о абортусу. Поента је када дође до правих примера. Сваки абортус има причу и разлог иза себе.

Сви ми овде филозофирамо, само је питање да ли неко има контрадикцију у свом закључивању.

Сада када вам дам прави пример абортуса - ви крећете да ми причате то је изузетак, то је изузетак.

Оба случаја су абортус, питање је воље да ли је са вољом или без воље.

Увек је у питању прекид живота. Можемо само да разговарамо о томе да ли је у неком случају оправдан или не.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa ni svi abortusi nisu isti: klinka odvaljena od alkhola koja se povatala na zurci ili kurva koja ide na ko zna koji abortus po redu ili bolesna zena koju je silovao manijak u liftu i koja moze da strada ako nastavi da nosi plod...

Нисам ни рекао да су исти. На пример, када трудноћа угрожава живот мајке њено је право да одлучи да ли жели да је настави или не.

Ja samo tvrdim da u tim pocetnim fazama razvoja ljudskog embriona nema nikog u tim celijama ko bi osetio patnju. To sto je zivo i sto biologija + hemija + fizika rade svoje i sto to mozda moze da se razvije u osobu nije neki posebno vazan argument. Vaznija mi je perspektiva osoba koje mogu da osecaju&misle&delaju nego perspektiva vakuole ili celjijskog jezgra ili cele celije.

Свакако, нико и не тврди да у тој фази ембрион нешто "осећа". Ја само кажем да је живот процес који почиње зачећем и завршава се смрћу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нисам ни рекао да су исти. На пример, када трудноћа угрожава живот мајке њено је право да одлучи да ли жели да је настави или не.

Свакако, нико и не тврди да у тој фази ембрион нешто "осећа". Ја само кажем да је живот процес који почиње зачећем и завршава се смрћу.

Onda se ti i ja slozismo! :)

Jos da vidim sta ce malina da kaze na se sve ovo, pa da mogu bez sekiracije da nastavim dalje...

I da li ce Aleksandar Bogdanovic da me apgejduje u nedonosce! :D Ili makar da imam status ko na zru - napreduje!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...