C.A._R.I.A. Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 On 25. 12. 2011. at 14:56, Михајло рече Не желим да претварам ову тему ...у тему у бив.Еп.Артемију... Али није тачно за финансије...ја још нисам видео доказе ни за ове задње оптужбе... Ποдсетио бих те на атентат свештеника оца Срђана Станковића,који је био секретар епархије Рашко-призренске. Такође бих те подсетио на речи самог епископа Артемија да "синод није валидан,да је валидан Сабор",касније се прихвата одлука о умировљењу,па се касније он каје због свега што је прихватио и покушава да освоји један од манастира. Да не помињем што се народ на Косметупокушава придобити агитовањем против СПЦ,а за Артемија... Има толико ствари које су заиста чудне,ако се све споје,да кажемо да су све случајности... Што се доказа тиче... Цитат "Sveti Arhijerejski Sabor SPC je još na svom redovnom zasedanju u maju 2006. godine doneo odluku - a nju su prihvatili svi članovi Sabora osim episkopa Artemija, koji je izdvojio svoje mišljenje - da se protosinđel Simeon (Vilovski) „zbog dotadašnjih prekršaja crkveno-kanonskog poretka, zbog neistina izjavljenih pred određenom Komisijom Svetog Arhijerejskog Sinoda 17. maja 2006. godine i zbog unošenja nemira među klir Eparhije raško-prizrenske, razreši svih administrativnih i crkvenih dužnosti, te protiv istog povede crkveno-sudski postupak" do 1. septembra te godine. Nažalost, tadašnji nadležni eparhijski arhijerej, vladika Artemije, nije izvršio ovu odluku Sabora. Ona je ponovljena na zasedanju Sabora u novembru 2008. godine i u maju 2009. godine, a Svetom Arhijerejskom Sinodu je povereno da istu preko nadležnog arhijereja sprovede u delo. U međuvremenu, protivno ovim odlukama Sabora, Episkop raško-prizrenski Artemije unapređuje Simeona Vilovskog u čin arhimandrita, a potom ga postavlja za svog arhijerejskog zamenika iako ima vikarnog episkopa, koji je arhijerejski zamenik po preimućstvu." То што монах Артемије још увек није расчињен није доказ да он није крив,јер он нигде више у целој Православној Цркви не може служити као епископ. То ваљда значи нешто. Да не говорим о томе да он сматра себе једином одбраном од екуменизма. Он тврди да не дели Цркву,остало је нејасно са којом је он Црквом у јединству када не може да служи нигде као епископ,јер је у статусу монаха. Ако пређемо преко свега тога,остаје нејасно... Кога он онда помиње на литургији као надлежног епископа ? Патријарха Иринеја ? За њега су сви екуменисти,зар не ? Са којом је онда он Црквом у јединству ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 On 25. 12. 2011. at 15:09, Иван Цветковић рече Михајло, изнео сам став зато што сам ћитао оно што си писао од када се знамо. Наравно, оставио сам и простор за грешку и схватању и како видим- погрешио сам. Извињавам се. Поред свега што смо рекли мислим да је битно рећи и то да поред свих разочарења или саблажњења ми треба да будемо ту- У Цркви јер је то најпре израз наше слободне воље и љубави према Богу и људима. Није лако када неке ствари видимо и доживимо, а у неким стварима смо и сами учесници. Заиста, има многих људи који сведоче Литургију, заједницу и љубав те сви они који о томе причају а не чине ништа да би сведочили то шта причају постају небитни. Ја сам се управо одушевљавао људима који су ми показали оно што причају и то ми је дало инспирацију да многе ствари радим, поред свих искушења које имам. Дакле, у Цркви је могуће да има и овога и онога, али истина ће увек светлети и Бог ће увек пројавити своје љубљене на неки начин. Дакле, не треба се саблажњавати и остати саблажњен. Ако смо се саблазнили или разочарали потребно је да што пре изађемо из таквог стања јер ћемо сносити одговорност за своје одвајање од Цркве. Не дај Боже да ико од нас отпадне. pivo Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 On 25. 12. 2011. at 15:12, C.A._R.I.A. рече Ποдсетио бих те на атентат свештеника оца Срђана Станковића,који је био секретар епархије Рашко-призренске. Такође бих те подсетио на речи самог епископа Артемија да "синод није валидан,да је валидан Сабор",касније се прихвата одлука о умировљењу,па се касније он каје због свега што је прихватио и покушава да освоји један од манастира. Да не помињем што се народ на Косметупокушава придобити агитовањем против СПЦ,а за Артемија... Има толико ствари које су заиста чудне,ако се све споје,да кажемо да су све случајности... Што се доказа тиче... То што монах Артемије још увек није расчињен није доказ да он није крив,јер он нигде више у целој Православној Цркви не може служити као епископ. То ваљда значи нешто. Да не говорим о томе да он сматра себе једином одбраном од екуменизма. Он тврди да не дели Цркву,остало је нејасно са којом је он Црквом у јединству када не може да служи нигде као епископ,јер је у статусу монаха. Ако пређемо преко свега тога,остаје нејасно... Кога он онда помиње на литургији као надлежног епископа ? Патријарха Иринеја ? За њега су сви екуменисти,зар не ? Са којом је онда он Црквом у јединству ? Немам намеру да спамујем ову теми... отвори тему..па да зборимо... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 Теме су већ отворене https://www.pouke.org/forum/topic/14626-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D1%83-%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D0%B8-%D0%B4%D1%80/ https://www.pouke.org/forum/topic/13637-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%B0/ .... Или можда нека друга тема која је већ отворена на форуму https://www.pouke.org/forum/138-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%98-%D1%80%D0%B0%D1%88%D1%87%D0%B8%D1%9A%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/ (да не би без разлога отварали нову тему) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 On 25. 12. 2011. at 11:44, Магдалена рече ...ја себе не сматрам никаквим отпадом. конкретно сам овде хтела да потенцирам да сам, као некадашњи верник, много разочарана у цркву (што јесте питање из наслова теме - извини ). Сестро драга ..ја нисам ни зано да си ти ''бивша'' Хришћанка... Јер да јесам не бих ти ни ''солио памет'' .. Ево сад кад сам то видео јако ми је жао... Мислим из оног твог поста који сам прокоментарисао јасно се видело да ''нешто шкрипи''.. и ево сад ми је јасно.. Али како (бре) се то десило.. ?? Ипак ми даје наду, то што кажеш да ти се допадају људи на форуму и то што си уопште ту ..тако да ипак мислим да ниси само бивша него и будућа.. хришћанка... Знаш како кажу... наши Хришћани (ја више волим Христијани..термин владике Данила..а и стари српски назив..) '' Ако је љубав ''нестала''..значи да је није ни било'' Тако да.. не брини, ако си Волела Христа ..није то престало сигурно... А Он, нас не престаје да Воли.. И Он сам је ''Та'' Црква.. та Заједница..тако да по Њој, и Љубави коју имамо према Њој, се мери и наша према Њему (Богу) .. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 Цитат Госпођо, ја не знам шта то ви уопште тражите на хришћанским темама каде сте ви апостат - отпадник. Није ми јасно зашто учествујете на црквеним - хришћанским темама... видиш, такви коментари су управо узрок свих отпадника, тврда неосетљивост на туђе. кад би иоле имао разумевања за ближњег и очију да разликујеш пинхаса од магдалене, не би ти пало више на памет ни насписмено ни уживо икад тако нешто да превалиш као мисао, а камоли као дело, икоме. шта си ти, вратар у Цркви па одређујеш ко је ко и ко је где? уображеност и фунДЕМЕНТАЛизам ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 Ne postoji nista sto bi me sablaznilo toliko da napustim Crkvu i veru.Postoje stvari koje mi ne odgovaraju i koje mi se ne svidjaju.Neko je pomenuo nedodirljivost i luksuziranje vladika,nemoral pojedinih svestenika koje niko ne sankcionise,nedostatak propovedi u crkvi,babe koje sve znaju najbolje,prevelika strogost pojedinih svestenika koji se toga sami ne pridrzavaju......Ali me nista ne moze odvojiti od vere makar svi oko mene bili Pahomije,Artemije....Jer me nije covek nego Bog privukao Crkvi. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 управо си нацртао себи мету на челу а снајпериста је ђаво који једва чека да ти обзнани где си шупаљ клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 Medo brate ajde mi objasni to molim te. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 On 25. 12. 2011. at 20:03, ignjat рече Medo brate ajde mi objasni to molim te. сваки човек који има идеју да нешто устврди, како је непомерљив у нечему, а поготово у вери постаје жртва сопственог уображаја а како је грешан и шупаљ, а горди се да није, ђаво ће ти радо испитати ту твоју "веру коју је немогуће расклимати" ... као и кад осудиш неког, то значи да мислиш да си бољи од неког а Бог пусти ђавола на тебе да ти објасни да си на истом месту шупаљ ... и то не да те понизи, већ да те освести, да си горд и да се пазиш самог себе. човек је сам себи највећи непријатељ, а ђаво је лав који риче неуморно лови не би ли неког прождрао ... па ти види оћеш ли се излагати непостребно искушењима својом сујетом. laetitia, Mamica Forumska and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324844383' post='548879] сваки човек који има идеју да нешто устврди, како је непомерљив у нечему, а поготово у вери постаје жртва сопственог уображаја а како је грешан и шупаљ, а горди се да није, ђаво ће ти радо испитати ту твоју "веру коју је немогуће расклимати" ... као и кад осудиш неког, то значи да мислиш да си бољи од неког а Бог пусти ђавола на тебе да ти објасни да си на истом месту шупаљ ... и то не да те понизи, већ да те освести, да си горд и да се пазиш самог себе. човек је сам себи највећи непријатељ, а ђаво је лав који риче неуморно лови не би ли неког прождрао ... па ти види оћеш ли се излагати непостребно искушењима својом сујетом. Nisi dobro shvatio sta sam napisao.Govorio sam o sablaznima u Crkvi,o tome kako me one ne mogu odvojiti od Boga,a ne neko iskusenje u zivotu.Ceo nas zivot je borba.Znam da sam sam sebi najveci neprijatelj ,ali tema je o sablaznima u Crkvi a ne o sablaznima uopste. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 Nema sablazni, nema razocarenja idem tamo da se kajem i molim, kad posle Liturgije na zajednickoj kafi krenu stra'obalne priche ovaj uz'o, ovaj ukr'o, ovaj rascinjen i "JESI CHULA" menjam Crkvu...hvala Bogu,nashla sam ih sijaset u belom svetu. Npr braca Rusi, Ukrajinci, heeeej brale, treba videti taj strah Bozji s kojim se mole, metanishu, uzimaju pricest, svi i sve ih je vishe i sve su kompaktniji cini ti se (a uvek isti broj) i TAKVI vernici diktiraju i atmosferu i disciplinu i sablazan i sve. Nema shanse da te neko popreko pogleda jesi l' seo, kako si stao, da li imash maramu, ma ne vide te, gledaju kroz tebe tamo gde treba. Nemaju vremena , ciste se iznutra. Cini ti se da sveshtenik to sve samo krunishe i uklapa se. Ima i tu i ovoga i onoga, nije moje i ne zanima me. Tako branim Crkvu od svega sto je prlja, necu i ja da se isprljam jer znam da ce sve to proci a crkva nece. Crkvu chinimo prvo mi verni pa onda svestenici kao nashi pastiri, ne u smislu da smo mi vishi od njih nego da je Crkva stvorena zbog nas:) Дијана., dusha, anajrim and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2011 http://www.pravoslav...u/smi/44371.htm Старац Илија О саблазни Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2011 On 24. 12. 2011. at 19:47, Иван Цветковић рече Понукан овом темом покрећем ову, свакако, веома отребну и занимљиву тему. Редовно смо сведоци да ово или оно у Цркви нама смета, чини нас несрећним и на неки начин нас од Цркве и одбија. Шта је то по Вама? На крају, да видимо колико је то заиста оправдано и да ли то што се саблажњавате о неку појаву у Цркви заправо само Ваше несхватање Цркве или начина на који Црква спроводи своју мисију. Ево, у мом крају многима је веома саблажњиво што "служба у Цркви дуго траје", па многи говоре: Нећемо више ићи у Цркву, овај поп много дуго пева (проповеда, итд...). Сад, да ли је то оправдано и ако служба не траје ништа дуже (или краће) него што то треба? Или је у питању нецрквеност и схватање службе као песму која треба да се одпева на "две три ракије"? Ово сам узео као пример.. некога саблажњавају свештенички аутомобили (хм... ево ја возим ауто који има 17 година, потпуно обичан, али ето и то некога саблажњава)... Знате шта мене салбажњава (заправо, више ме нервира)? Прича о љубави, заједници, евхаристији... а када то затражим- не добијем је. Чак, будем и крив што сам то тражио. Наравно, не код свих већ код појединих. Такође, саблажњава ме али и нервира полтронство без икаквог смисла, увлакарство...то ми је и одвратно и потпуно нецрквено и велики сам противник тога. Некако ми такви људи изгледају као кловнови али и оне дворске луде који хвале цара док се царство руши. У много пута ме је то тешко саблазнило а и разочарало. Не саблажњава ме ништа, волим нашу цркву због благодати коју осећам на свакој литургији,у сваком њеном храму,,макар и најозлоглашенији свештеник служио, увек је присутна та иста благодат,исцељујућа и различита од свега осталог на свету. Поред такве силе,не усуђујем се да се саблажњавам...али ме нервира хиљаду ситница...и то кажем ,кад год ми се пружи прилика,и не иза леђа него директно. Можда ми је најантипатичнија појава,то што највећи број свештеника нема ни жељу ни намеру а вероватно ни таленат да проповеда Радосну вест,већ се радије понашају као службеници којима је дато да обављају свете тајне. И "саблажњава" ме свако ко се претерано саблажњава. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2011 On 25. 12. 2011. at 14:11, w.a.mozart рече ništa me još uvek ne može sablazniti ali me šokira ateizam ljudi iz crkve - vernika a i sveštenika Шта човека у самој цркви спречава да верује Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука